מה אני יעשה?
לא אני כתבתי את השורות האלה בהגדה. רק ציטטתי אותם. לדעתי "ייחוד" בין זכר ונקבה, משמעו זיווג. וזה שהקבלה מדברת על יסוד זכר ויסוד נקבה באלוהות גם לא אני המצאתי (אם כי אני לא יודע כמעט כלום על קבלה). ברור שמנקודת ראות מונותאיסטית אדוקה (של הרמב"ם למשל) זו כפירה בעיקר. כנראה שיש ביהדות תפיסות בעייתיות כאלה. באשר לגזענות: צריך להפריד בין גזענות במובן המצומצם, שהיא תפיסה שמדרגת את בני האדם לפי "גזעים", לבין גזענות במובן הרחב, שזו כל תפיסה שרואה קבוצה אתנית מסוימת כעליונה על אחרות, יהיו הסיבות אשר יהיו. גזענות "מצומצמת" היתה פופלרית ביותר לפני מאה שנה בערך, עד שבא היטלר והוציא לה שם רע. גזענות במובנה הרחב היא השקפה ששותפים לה בדרך זו או אחרת 90-99% מאוכלוסית מדינות המערב, בודאי בישראל. אבל מה, לא נעים לדבר על זה - אז כולם, או לפחות הרוב, מכחישים. שנית, ארון הספרים שלנו כולל דברים הרבה יותר קשים מסתם גזענות (מצוות מחית זכר עמלק למשל), אבל הם לא ממש מחייבים אותך. אני מכיר גזענים אתאיסטים ודתיים שנלחמים למען צדק, שויון וחרות לכל. בדיוק כמו שהאוונגליונים הם טקסטים אנטישמיים, שלעומתם מחוירים "הפרוטוקולים", והנצרות היתה דת שהאנטישמיות היתה מיסודותיה במשך 1500 שנה, אבל היום הנוצרים ככלל לא אנטישמים. אז כתוב באיזה מקום, אז מה?