שרשור חלות

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
שרשור חלות


לקראת אפיית שליסל חלה (חלת מפתח) וחלות של אחרי פסח בכלל, שרשרו נא לכאן מתכונים, טיפים, רעיונות ועצות לאפיית חלות נפלאות.

מאחר ואנו עדיין בשלב שימור חומרים מהפורום הבכור, אודה לעזרה בהעתקת מתכונים מהשרשור הישן והטוב בנוסף למתכונים חדשים.

לעבודה!!
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
חלה של יעל מוינה

אני מכינה באופה לחם, אפשר כמובן בלישה רגילה ואז אפשר להכפיל כמויות (האופה מכיל רק חצי קילו קמח)

כוס מים פושרים
1/4 כוס שמן
2 חלמונים
חצי קילו קמח
חצי קובית שמרים, מפוררת
כף חומץ
4 כפות סוכר
כפית מלח

ללוש, להתפיח, לעצב חלות
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
חלות מרילין/ללא ביצים

חלות מרילין/ללא ביצים
מצרכים
שני קילו קמח מנופה
ארבע כפות שמרים יבשים
שמונה כפות סוכר
שתי כפות מלח
כמעט 5 כוסות מים חמימים - כוסות ח"פ
חצי כוס שמן
הכנה
מערבבים יחד את המצרכים היבשים על פי הסדר הרשום
מוסיפים את המים החמימים, לשים מספר דקות עד שהבצק מתחיל להתגבש
מוסיפים את השמן ולשים 10 דקות
משמנים מעט את פני הבצק ומכסים במגבת מתפיחים עד להכפלת הנפח - בערך שעה עד שעה וחצי
לשים את הבצק מספר דקות ויוצרים ממנו את החלות בצורה הרצויה
מורחים על החלות ביצה טרופה מהולה במעט מים או שמן
מפזרים עליהם תבלינים לבחירה מכסים ומניחים לתפיחה נוספת במקום חמים במשך כ- 20 דקות
בינתיים מחממים את התנור לחום בינוני
אופים עד שמשחים יפה, מוציאים אותן מהתבנית ומצננים

טיפים
על מנת לקבל חלות אווריריות במיוחד, לאחר חלוקת הבצק לחלקים המיועדים לקליעה רדדו במערוך כל חתיכת בצק ליריעה מוארכת בעובי כחצי סנטים גלגלו כל יריעה לגליל, ועבדו אותו כך שלא יראה קו החיבור שלו קלעו את החלות מן הגלילים שהתקבלו . בשיטה זו, גם קל יותר ליצור את הרצועות - הן מתארכות בקלות
לפעמים כשאני יודעת שלא יהיה לי זמן להתפנות חלות ביום שישי בעיקר בימי החורף הקצרים, אני מכינה אותם ביום חמישי ומיד אחרי שהחלות התקררו עוטפת אותן בנייר כסף ובשקית ניילון ומקפיאה שעתיים לפני הסעודה מוציאים את החלה להפשרה על השיש ולאחר שעה מניחים אותה על הפלטה בלי הנייר כסף. ביום חול, אפשר לחמם בתנור בחום נמוך 20 דקות עם הנייר כסף ויוצא דנדש

הקפידו לא למתוח את הרצועות בזמן הקליעה אחרת הן עלולות להקרע בזמן האפיה
בנוסף לשומשום ולפרג המסורתיים אפשר להשתמש בסוגים רבים של תבלינים לפי הטעם וכיד הדמיון אפשר לפזר קצח, זעתר, מלח גס, שיבולת שועל, גרעיני חמניות קימל, או אפילו לפזר עליהן קמח לבן או קמח מלא
אחרי שהחלה יצאה מהתנור, הניחו עליה מספר מגבות מטבח עד שהיא תתקרר כך החלה תישמר רכה ואוורירית
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
חלות/יפה נסימי

חלות כמו מקונדיטוריה.
למרות השימוש בחלק מהקמח בקמח מלא, החלה מבפנים הייתה רכה, אוורירית, ממש כאילו נקנתה.
התפחתי במהלך הלילה במקרר.
מאחר והיה קר ביום שישי לקח לבצק זמן לתפוח מחדש אחרי ההוצאה מהמקרר בצהריים והפרת שלוות הבצק (פטנט שיפה למדה מאמא שלה למרקם החלומי - הוספת מיץ לימון וא. אפיה, ראו במתכון) - בפעם הבאה, בחורף אוציא הבצק מהמקרר כשעה-שעתיים לפני שלב זה כדי שיגיע לטמפ' החדר ואז יחזור לעצמו מהר יותר.

חלות/יפה נסימי

חומרים:

2 קילו קמח*
4 כפות שמרים יבשים
6-8 כפות סוכר
3 כפות מלח
2 ביצים
1/2 כוס שמן
4-5 כוסות מים פושרים (מוסיפים מים לפי הצורך)**
מיץ מלימון אחד
שקית אחת של אבקת אפיה

אופן הכנה:
1. בקערה גדולה מערבבים 4 כוסות מים פושרים, 4 כפות שמרים יבשים, 6-8 כפות סוכר, 2 ביצים ו- 1/2 כוס שמן. נותנים לתערובת כרבע שעה לתסוס.
2. מוסיפים 2 קילו קמח ומתחילים ללוש. מוסיפים עוד מים לפי הצורך. הבצק צריך להיות רך אך לא דביק.
3. מכסים במגבת, מניחים בצד לכעשר דקות.
4. מוסיפים 3 כפות מלח. מרטיבים את הידיים ו"מקפיצים" את הבצק (ביד אחת) עד שהמלח מתאחד לתוך הבצק. מכסים ומניחים ל- 10 דקות.
5.מרטיבים ידיים, מקפיצים שוב את הבצק ביד אחת, מכסים ומתפיחים עד שיכפיל עצמו***.
6. אחרי שהכפיל את ניפחו , מוסיפים מיץ מלימון אחד סחוט ו1 א. אפיה זה יגרום לתגובה כימית והבצק ייראה כאילו מתפרק - זה בסדר!. לשים שוב, הבצק ייראה כאילו איבד את הצורה והנפח. מכסים, ונותנים שוב לתפוח, כשעה וחצי.****
7. קולעים, מתפיחים חלות בתבניות כשעה עד שתכפלנה את נפחן.
8. מורחים החלות בביצה ושמן זית רק לפני שמכניסים לתנור ומפזרים פרג, בצל מטוגן, שומשום, קוואקר, פרג וכ"ו.
9. אופים להשחמה, כ-45 דקות.

הערות חני ס.:
*המרתי 4 כוסות קמח בקמח מלא 100%.
**מאחר והשתמשתי בחלק מכמות הקמח בקמח מלא, הגעתי ל-6 כוסות מים פושרים. אך מציעה להתחיל בכל מקרה עם 4 כי הרי קמחים שונים סופחים כמויות שונות של נוזלים בהתאם למזג האויר ועוד.
***בשלב הזה העברתי לשקית ניילון והכנתסי למקרר לתפיחה במהלך הלילה - השתמשתי ביום שישי בצהריים.
****מאחר והבצק היה קר, לקח לו יותר זמן לתפוח בחזרה - כשעתיים וחצי, במזג אויר קר, ליד קומקום חשמלי. שתי מסקנות: יש להוצי מהמקרר כשעה לפני הוספת הלימון כדי שכל התהליך יילך מהר יותר (בכל זאת, ערב שבת..).
 
חלה חצי מתוקה מתכון חיים כהן עם שינויים יעלה

חלה שמתחילים להכין יום מראש

חלה חצי-מתוקה לפי מתכון של חיים כהן (עם שינויים של יעלה)

כמות לחלה אחת גדולה

החומרים :

500 גרם קמח פשוט (לא קמח לחם)
½ 1 כוסות מים בערך (שמתי 280 מ"ל מעט פושרים)
1 ביצה מס' 1
2 כפות שטוחות מאוד סוכר
1 כפית גדושה מלח
2 כפות שמן
1 כף טיפה מלאה שמרים יבשים (25 גרם שמרית).

חלבון ביצה (לבן! לבן!) טרוף עם מעט מים קרים להברשה
זרעוני שומשום



אופן ההכנה:



שמים את כל המרכיבים במיקסר, עם קרס הלישה. לשים במהירות נמוכה 15 דקות.

מכסים ומאחסנים במקרר למשך הלילה ! שלב חשוב וחיוני בתהליך !

למחרת מוציאים את האוויר מהבצק, מגלגלים לגליל, ואת הגליל מגלגלים בצורת שבלול מהודק. או שמחלקים ל-3 או 5 גלילים וקולעים חלה.

מניחים בתבנית, ומברישים במעט חלבון פעם ראשונה.

מכסים ומניחים לתפיחה נוספת לשעה וחצי עד שעתיים (לא כיסיתי, שמתי את התבנית בתנור קר למשך שעה וחצי).

הוצאתי את החלה וחיממתי את התנור לחום גבוה (210 מעלות).

בינתיים הברשתי שוב את החלה בחלבון וזריתי שומשום. כעבור כרבע שעה הכנסתי לתנור..

אופים 10 דקות, מנמיכים את החום לבינוני-גבוה (190 מעלות) ואופים עוד כ- 25 דקות, עד שהחלה זהובה.

מכיוון שאפיתי כאמור בתבנית, על גבי נייר אפיה, הוצאתי כעבור כ-25 דקות מתחילת האפיה את החלה מהתבנית, עם הנייר. הנחתי את הנייר עם החלה על תבנית תנור והמשכתי לאפות או כ-10דקות. כך קיבלה החלה צבע וקראנצ'יות מכל הכיוונים.

כתבה תמר האחרת
 
חלת לחמניות מבצקובי

בצק אמין - מתאים מאד לחלת לחמניות (בערך 10 גדולות או 16 קטנות)

בצקובי חצי כמות: (עם שינויים שלי לסוכר ומלח)
:
1/2 קילו קמח
1/2 1 כפות שמרים יבשים (כף וחצי)
1 כפות סוכר
11/2כפית שטוחה מלח (כפית וחצי)
1/2 1 כוסות מים
1/2 1 כפות שמן זית

אופן הכנה:
מערבבים הכל לבצק נוח לעבודה בקלי חצי כדורי בתנועה סיבובית.
לשׁים על משטח מקומח קלות הרבה זמן (לפחות 10 דקות).
מתפיחים במקום חמים בקערה מכוסה בין שעה לשעתיים
מוציאים את האויר מן הבצק המותפח (אפשר עם אגרופים), חותכים אותו לחתיכות רצויות: חתיכה אחת לכל "מוצר" סופי.

לחלת לחמניות: מסדרים לחמניות (מקושטות בשומשום ופרג לסירוגן) בתבנית עגולה, מתפיחים ואופים.

כתבה תמר האחרת
 
חלה מתוקה של אירן ( חלבי )

הבצק הזה מעולה גם כלחמניות ממולאות שוקולד

חלה של אירן (חלבי). לא חייבים ללוש באופה לחם .

1 ביצה גדולה
1/2 כוס מים פושרים
1/2 כוס חלב פושר
40 גרם חמאה ממוסת
3 כפות שמן
1/2 כפית מלח
1/2 כוס סוכר
3.5 כוסות קמח
1 כף שמרים.

לשים מהכל בצק. מתפיחים עד לכפלת הנפח. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים.
מגלגלים כל חלק לחבל. קולעים משלושת החבלים צמה רופפת. מניחם בתבנית התנור.
מתפחים שוה עוד 30-45 דקות מורחים בחלמון מעורב בחלב מפזרים סומסום.
אופים בתנור שחומם מראש 20 דקות ב-180 מעלות ועוד 20 דקות ב160 מעלות

תמר האחרת
 
חלות מתוקות -מבוסס על ציפורה קרייזמן

הכמות להפרשת חלה בברכה (לפי האשכנזים):

2.5 ק"ג קמח
2 כוסות סוכר- **אצלנו אוהבים מאד מתוק
100 ג' שמרית או 6 כפות שטוחות מאד של שמרי יבשים
4 ביצים
6 כוסות מים פושרים
1 כוס שמן
2 כפות מלח

הכמות מספיקה ל-8 חלות בגודל בינוני.

לשים את כל החומרים יחדיו. מתפיחים פעמיים.
אני לשה הכל, מחלקת ל- 8 חלקים , עוטפת כל חתיכה בניילון נצמד ולמקפיא.
כשרוצה לאפות מוציאה לילה קודם למקרר להתפחה ראשונה. אח"כ קולעת לחלות, מתפיחה בשנית ואופה 26 דקות בדיוק (בתנור שלי)

כתבה מישי
 
חלות מרוקאיות

חלות של רבקה לוי מלול
תאריך : 08/12/06 12:46
מחבר/ת : נמצ'וק
אלה החלות הקבועות אצלי בבית:

1 ק"ג קמח (הכנתי עם קמח מלא של ניצת הדובדבן)
1 כף גדושה שמרים יבשים
1/2 כוס שמן
ביצה אחת
1 כף זרעוני אניס
1 כף שומשום
1 כפית מלח
2.5 כוסות מים פושרים
*אני מוסיפה גם כף וחצי סוכר*

לשים לבצק רך ולא דביק, מתפיחים שעתיים עד שמכפיל נפח, לשים שוב ומתפיחים פעם שניה, קולעים צמות ואופים על 190 מעלות.


הערות שלי:

אני מכינה את הבצק בחמישי בערב ומשאירה לתפיחה במקרר, מכוסה בשקית ניילון, עד הבוקר.
בבוקר אני לשה את הבצק, מחלקת למס' החלות שאני רוצה להכין וקולעת צמות. מייד לאחר הקליעה אני מורחת ביצה טרופה עם מעט שמן ומשאירה להתפחה נוספת. כשתופח אני מורחת שוב ביצה, מפזרת שומשום ואופה עד שמוכן.

כתבה נמצ'וק
 
חלות רכות ואווריריות בלי ביצים ומרגרינה

מצרכים
2 ק"ג קמח (עשיתי חצי מלא חצי לבן)
4 כפות שמרים יבשים/ 100 גר' שמרים לחים (עשיתי עם יבשים)
1 כוס סוכר
7 כוסות מים
2 כפות מלח
1 כוס שמן

אופן ההכנה
1. מנפים את הקמח לקערה גדולה, שמים בצד כוס קמח שתשמש אח"כ לקימוח.
2.מוסיפים שמרים וסוכר, מערבבים, מוסיפים 7 כוסות מים ומתחילים ללוש. מוסיפים את המלח בדפנות הקערה וממשיכים ללוש כ- 10 דק' (חשוב). יוצא בצק דביק מאוד, לא להיבהל!
3. אחרי 10 דק' לישה מוסיפים לקערה כוס שמן וממשיכים ללוש עד שהשמן נבלע בבצק.
4. מתפיחים כשעתיים עד להכפלת נפח, קולעים חלות בידיים מקומחות על משטח מקומח (עם כוס הקמח שהשארנו בצד), מתפיחים שוב.
5. מורחים בביצה+ מעט שמן+ מעט סוכר,מפזרים שומשום ואופים בחום של 180 מעלות + טורבו כ 20 דק'- חצי שעה, עד שהחלות משחימות.


הערות שלי

* במהלך הלישה הראשונה ולפני הוספת השמן מתקבל בצק דביק מאוד, לא להיבהל ולא להוסיף קמח.
* כשמוסיפים את השמן לבצק נראה שהוא לא ייספג ושיש יותר מדי שמן, תוך כמה דק' השמן נבלע בבצק ומתקבל בצק חלק ונעים.
*השתמשתי לבצק במים מהברז והשארתי לתפיחה במקרר כל הלילה.תפח נפלא.
* לאחר התפיחה הבצק חוזר להיות דביק במקצת, להשתמש בכוס הקמח שנותרה בצד.

ניסיתי כבר המון מתכונים לחלות, אבל המתכון הזה באמת עולה על כולם. מעולה ומומלץ בחום!

כתבה נמצ'וק
 
חלת חג מתוקה עם צימוקים ואגוזים - פירגה

מצרכים ל-2- 3 חלות:
קילו קמח לבן רגיל
כפית מלח
1/2 1 כפות שמרים יבשים
50 גרם חמאה/מרגרינה בקוביות
3/4 כוס סוכר
2 ביצים טרופות
1/2 1 כוסות מים

3/4 כוס צימוקים ואגוזים מעורבבים
1/2 כוס מים רותחים להשריית הצימוקים

לציפוי:
1 ביצה+כף מים
כף סילאן

אופן הכנה:
משרים את הצימוקים במים הרותחים כ-10 דקות . מסננים. שמים בצד.
שמים במיקסר רק את הקמח והשמרים ומערבלים.מוסיפים את המלח והחומרים הרטובים ומערבלים 10 דקות.
לקראת סיום הלישה, מוסיפים את האגוזים והצימוקים וממשיכים לערבל. אם הבצק דביק מדי מוסיפים מעט קמח. ומערבלים רק עד שנוצר כדור נעים למגע. (בצק שמרים לא אוהב הרבה קמח(שימו לב).
אם הבצק יבש,מוסיפים בזהירות כמה טיפות מים .
שמים את כדור הבצק בקערה מוברשת בשמן.
מכסים את כל הקערה בניילון נצמד . אחרי שעה הבצק אמור להכפיל נפח.

אם הבצק תופח מהר מדי, חוזרים על הפעולה של לישה ,כידרור והתפחה.

מוציאים את הבצק מהקערה ולשים מעט. מכינים חלות קלועות,עגולות/אחר.
מניחים את החלות על נייר אפייה מ ש ו מ ן בתבנית גדולה ומכסים במגבת לחה. מתפיחים שעה נוספת.
מברישים בביצה מהולה בקצת מים.

אופים בחום 180 מעלות כ-40 דקות. אם החלק העליון משחים מהר, מניחים ניר כסף ברפיון וממשיכים לאפות.
ממש לפני הוצאת החלות מהתנור, מוציאים את החלות מהתנור ומניחים על רשת. בעודן חמות מאד, מברישים בסילאן מהול בקצת מים.
מצננים היטב.
תהנו

"טיפים"

אפשר ללוש ביד כשאין מיקסר.
אחרי הקירור רצוי להקפיא,להוציא רק את הכמות הרצויה ולחמם עטוף בניר כסף בתנור.
מאפי שמרים אחרי הקפאה תמיד חוזרים להיות כ"חדשים".
תזכורת : לשמן את ניר האפיה כדי שהחלות לא יידבקו.
תזכורת: לפני שמכניסים את כדור הבצק להתפחה לתוך הקערה,דאגו שהקערה תהיה משומנת היטב.
 
חלת לחמניות "פוך" בציפוי סילאן - פירגה

הערה חשובה:

כדי לשמור על טריות לאורך זמן, יש להקפיא את המאפים אחרי קירור. לחמם ולהרגיש טרי טרי.

מצרכים במיקסר:
קילו קמח רגיל
כפית שטוחה אבקת אפיה
2 כפות שמרים יבשים - (שמרים טריים יש להתסיס בחלק מהנוזלים+סוכר+קמח)
הפעם הכנתי עם יבשים ויצא משהו משהו. הלחמניות קלות כ"פוך" ומכאן השם.
1/2 כוס שמן
1/2 כוס סוכר
כפית שטוחה מלח
2 כוסות מים פושרים אפשר לשלב עם חלב – חצי חצי
אין במתכון ביצים

ציפוי:
ביצה טרופה עם 1/4 כפית סילאן

אופן הכנה:
לשים במיקסר את הקמח והשמרים ולערבל ביחד כדקה
אחר כך להוסיף את יתר המרכיבים לא חשוב הסדר.
להפעיל את המיקסר לפחות 7 דקות
עד שכל הבצק מלפף את וו הלישה ונהיה כמו כדור. במידה והבצק עדיין טיפה יבש להוסיף מעט מים.
שימו לב……הבצק לא דביק ולא נוזלי, הוא ח ל ק למגע יד.
להתפיח ב ס י ר ע נ ק מכוסה בניילונית ומעל לכסות במגבת לפחות 3 שעות במקום חמים
אחרי 3 שעות, לתת "בוקס" קטן מבעד לניילון (אין צורך לפתוח את הניילון) ולהמשיך להתפיח עוד כשעה.
להכין לחמניות בתבניות מאפינס (לא למלא עד למעלה כי הן תופחות)
אפשר ל"נעוץ" בכל לחמנייה קובית שוקולד.
אחרי הכנת הכדורים מברישים בביצה+סילאן ומתפיחים עוד 1/2 שעה

בזמן קריצת הלחמניות לא להוסיף קמח. עוד קמח יקשה את הלחמניות. ראו הערות חשובות למטה.
לאפות בחום 180 מעלות 20 דקות 10 דקות בלי ניר כסף ו-10 דקות עם ניר כסף) ראו הערה מספר 14 למטה.

הערות חשובות לפני שמתחילים:
1. הבצק תופח למימדים א ד י ר י ם
2. ממליצה להתפיח בסיר ענק של ה ח מ י ן אחרת הבצק יגלוש
3. הבצק אחרי התפיחה דביק . אל תתפתו להוסיף עוד קמח
4. שימו 3 כפות קמח בצלחת שטוחה
5. טיבלו את כפות הידיים בקמח ושפשפו קלות.
6. בקצות האצבעות ה מ ק ו מ ח ו ת שילפו ממרכז הקערה כדור בצק (בגודל כדור פינגפונג ולא יותר)וביד השניה תילשו אותו.
7. מיד גלגלו וכדררו את הבצק .
8. במידה ואחרי הכנת כמה לחמניות הידיים מרגישות נדבקות אז בעזרת קמח נקו אותם ותמשיכו הלאה
9. לא לשטוף ידיים במים במהלך ההכנה אלא רק לטבול בקמח לשפשף את הידיים והקמח היבש ינשור לו בכיף.
10. גם אם הצורה בתוך תבניות המאפינס לא יוצאת כל כך כדורית , הסירו דאגה…. אחרי ההתפחה האחרונה הצורה העגולה היפה והכדורית מתקבלת מאליה. אתם כבר תראו.
11. לחמם היטב את התנור לחום 180 מעלות
12. לא שמתי תבנית עם מים בתחתית התנור
13. לא שימנתי את הלחמניות אחרי שתפחו אלא ישר הברשתי בביצה+סילאן והכנסתי לאפיה.
14. בגלל הסילאן החלק העליון משחים כבר אחרי 10 דקות לכן יש להניח ברפיון ניר כסף שיכסה את כל התבנית ולהמשיך לאפות עוד 10 דקות.
15. אחרי האפייה החלק העליון הסילאני קצת קשה אך כל הלחמנייה כנוצה קלילה.
 
לחמניות-חלות זר מתוקות - פירגה

שמים בקערת המיקסר:
קילו קמח מנופה
2 כפות שמרים יבשים

ומערבבים עד שהשמרים ייבלעו בקמח

מוסיפים:
2 ביצים טרופות במזלג
1/2 כוס שמן קנולה או 150 גרם מחמאה מומסת
כפית גדושה מלח
כף סילאן או דבש
8 כפות סוכר - אפשר פחות
מערבלים במיקסר ומוסיפים כוס וחצי עד שתי כוסות מים/חלב פושרים

אם הבצק פירורי ממשיכים להוסיף לאט לאט מים

הבצק מוכן כשהוא נפרד מדפנות הקערה ונהיה כדורי סביב וו הלישה
למי שאין מיקסר אחרי לישה קצרה בקערה יש להעביר את הבצק לשיש מקומח בטיפונת קמח וללוש כ-10 דקות.
להתפיח מכוסה (הבצק מכפיל נפח)
להכין לחמניות זר עגולות כמו בתמונה או לחלק את הבצק ל-6 כדורים ומכל 3 כדורים להכין חלה קלועה.
להבריש ביצה ולפזר שומשום.
להניח על ניר אפיה מ שו מ ן קלות
להתפיח שוב.
לחמם תנור ל-175 מעלות ולאפות 20 עד 30 דקות או עד להשחמה יפה (כמו בתמונה)

יש תנורים שאופים יותר זמן (שימו לב)

"טיפים"
1.ניתן להכין מהבצק צורות שונות של לחמניות וחלות לשבת.

הסוד בלחמניות או חלה שיתקבלו רכים ועדינים הוא לא להוסיף הרבה קמח בזמן ההכנה.ממש טיפטיפה.
2. להברקה,מיד אחרי האפייה הברשתי בדבש מהול במים.

3. חימום אחרי הקפאה: להפשיר כשעה בחוץ. לחמם תנור ל180 מעלות ולסגור. לשים את הלחמניות בתנור החם עד שיתחממו.
 
חלה מתוקה לשבת - קרין גורן

לתוספת של רושם ונוכחות על השולחן אני מכינה חלת קומתיים - קולעים מהבצק 2 חלות, אחת קטנה (בערך 1/3 או 1/4 מכמות הבצק) ואחת גדולה, ומניחים את החלה הקטנה מעל הגדולה לפני ההתפחה. ואפשר גם להכין חלה מ-5 רצועות (הסבר בהמשך).

כמות: 2 חלות גדולות, או חלה חגיגית אחת ענקית



חומרים

1 קילו קמח
1 שקית שמרית
3/4 כוס סוכר (אפשר חצי כוס למי שרוצה לנגב חריימה)
2 ביצים
3/4 1 עד 2 כוסות מים
1/2 כוס שמן או 120 גרם מרגרינה בטעם חמאה, בטמפ' החדר
1 כף מלח

לזיגוג וקישוט:
1 ביצה טרופה עם כף מים
שומשום ופרג



אופן ההכנה

להכנה במיקסר:
שמים קמח בקערת לישה ומערבבים לתוכו את השמרית. מוסיפים את שאר החומרים ולשים 7-10 דקות במהירות בינונית עד לבצק חלק, מבריק שנדבק לתחתית הקערה. משמנים את פני הבצק במעט שמן, מכסים ומניחים לתפיחה עד להכפלת הנפח. מחלקים את הבצק ל-2 חלקים, כל חלק מגלגלים ל-3 רצועות וקולעים לצמה.
לחלה חגיגית במיוחד קולעים 5 רצועות באופן הבא:
צובטים יחד את חמש הרצועות בקצה העליון. ממספרים את הרצועות 1-2-3-4-5 (לאחר כל שינוי בסדר ממספרים אותן מחדש), ואז:
מעבירים את 1 מעל 3
מעבירים את 2 מעל 3
מעבירים את 5 מעל 2 וחו"ח.
מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים להכפלת הנפח. מברישים בביצה טרופה, מפזרים שומשום או פרג לקישוט ואופים בחום של 180 מעלות למשך 35 דקות עד להזהבה (גם בתחתית). מצננים על רשת ומגישים.
 

נחמנית

New member
חלות של מרתה סטיוארט מפורום YNET

חלה כמו בקונדיטוריה (הערות בסוגריים של מרטה סטיוארט)

רכיבים:
2 כפות גדושות שמרים יבשים
2 כוסות מים חמימים (אני שמה בערך 3/4 כוס מים רותחים וממלאה במים מהברז)
בערך 8 כוסות קמח
3 ביצים (במקור - 3 ביצים וחלמון אבל אני לא שמה את החלמון)
3/4 כוס סוכר
1 כפית מלח
1/2 כוס שמן רגיל
כף קמח

למריחה מעל:
1 ביצה (במקור 1 ביצה ועוד 1 חלמון) מעורבבת עם כפית סוכר וקומץ מלח

אופן הכנה:

שלב ראשון:
לערבב בקערה גדולה שמרים עם כוס וחצי (לא את כל שתי הכוסות) מים.
לתת לתפוח כעשר דקות.

שלב שני:
להוסיף לקערה 2 כוסות (בלבד) קמח.
לערבב עם כף עץ. לכסות עם ניילון נצמד את הקערה (לא צמוד לבצק, אלא את פי הקערה).
לתת לתפוח 30-90 דקות, ואם יותר עוד יותר טוב.

שלב שלישי:
לערבב עם כף עץ. להוסיף את שאר החומרים חוץ מהקמח, ולערבב עם כף עץ. להוסיף 5 כוסות (בלבד) קמח, ולערבב עם כף עץ. תצא עיסה גושית ודביקה. לא לגעת בידיים בשלב זה
לכסות עם מגבת מטבח שמרטיבים אותה וסוחטים היטב.
להתפיח עשרים דקות ואפשר גם קצת יותר.

שלב רביעי:
להתחיל ללוש תוך כדי הוספת כוס הקמח הנותרת או יותר או פחות לפי הצורך. אפשר בקנווד אבל זה קצת גדול מדי וכדאי לחלק לשתי נגלות. או ללוש ביד.
ללוש כעשר דקות עד שנוצר בצק אלסטי וגמיש.
לשמן קערה, לשים את הבצק בקערה, ולסובב אותו כך שהוא יצא משומן בכל הצדדים. לכסות שוב עם המגבת הלחה, ולשים להתפחה של כ 45 דקות או עד שהנפח מוכפל.

שלב חמישי:
לעשות צורות של חלות, או לחמניות. לסדר על תבניות עם נייר אפייה.
למרוח כבר עכשיו בתערובת הביצה.
לפזר אם רוצים שומשום פרג או משהו אחר.

לשים את התבנית כולה בתוך שקית גדולה כמו שקית זבל. להתפיח עוד 45 דקות ובינתיים לחמם את התנור ל 190 (375).

לשים את התבנית בתנור ומיד להוריד את החום ל-350.

אפות כ 20 דקות ללחמניות, 30 דקות לחלות.

כמה הערות:
מהמתכון הזה יצאו לך בערך 20 לחמניות בגודל של לחמניה 8 של חנות. אם עושים חלה שלמה, יוצאת חלה ממש ממש כמו בקונדיטוריה ובניגוד לחלות תוצרת בית בדרך כלל היא לא מתייבשת כל כך מהר. מהמתכון הזה יצאו לך שתי חלות עגולות די גדולות או אחת ענקית.
יש פה טריק מסוים, שגורם לחלה להיות אוורירית בהרבה ממה שיוצא בדרך כלל בתנור אפייה ביתי ללא חומרים מייצבים.
 

נחמנית

New member
החלה של מאפיית לחמים

החלה של מאפיית לחמים (מובא מהבלוג "תשוקה בתבנית אפייה")

מתוך הספר של אורי שפט, לחם בבית

800 גרם קמח לבן מנופה {6 כוסות} מומלץ קמח לחם
60 גרם מזולה, שמן חמניות או חמאה מומסת {¼ כוס}
2 ביצים
320 גרם מי ברז {½ 1 כוסות}
80 גרם סוכר {6 כפות}
30 גרם שמרים טריים {3 כפות} או 10 גרם שמרים יבשים
12 גרם מלח {כף מחוקה}

ציפוי:
ביצה טרופה ושומשום או פרג

***

יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים הטריים. מוסיפים לפי הסדר קמח, ביצים, סוכר, מלח ושמן. במידה ומשתמשים בשמרים יבשים אפשר פשוט לשים את כל המרכיבים בקערת הלישה, ללא חשיבות לסדר.

לשים 4 דקות במהירות נמוכה עם וו הלישה לאיחוד החומרים. מגבירים את הלישה למהירות בינונית ולשים 5 דקות נוספות עד לקבלת בצק גמיש.

מאחדים את הבצק לכדור ומעבירים לקערה מקומחת קלות. מכסים במגבת או ניילון נצמד ומתפיחים 40 דקות או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

מחלקים את הבצק לתשע ומגלגלים כל חלק לגליל באורך כ-25 ס"מ. קולעים מכל שלושה גלילים חלה ומעבירים לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מכסים במגבת ומתפיחים כ-35 דקות.

רבע שעה לפני סיום ההתפחה מחממים את התנור ל-220 מעלות. מורחים את החלות בביצה הטרופה ומצפים בפרג או בשומשום בנדיבות.

אופים כ-25 דקות עד שהחלות בגוון זהוב, מוציאים מהתנור ומצננים {רצוי על רשת}

הערה של נחמנית: שימו לב שהכמות קמח במשקל והכמות קמח בכוסות טיפה שונות, בערך 40 גרם. אני ממליצה על המתכון על פי הכנה עם משקל.
 
שמרים יבשים ושמרים טריים וגם שמרית: מה זה זה

כתבה תמר האחרת
ברוב מתכוני הלחם משתמשים ב50 גר שמרים טריים או 2 כפות שמרים יבשים על כל קילו קמח.

שמרים יבשים אפשר להשיג בשקיקים קטנים (נדמה לי 11 גר' אבל לא בטוחה) או בשקית גדולה (של קילו? או חצי קילו?) שיש לשמור אחרי הפתיחה במקרר או בפריזר (הדעות חלוקות). למי שאופה הרבה, חסכוני יותר לקנות חבילה גדולה. החבילה בד"כ נגמרת חודש לפני פסח כדי שנוכל לנסות את אותם המתכונים גם עם שמרים טריים...

שמרים טריים הם השמרים שנמכרים באזור המקורר במרכול (לא רחוק מהחמאה והשמנת בד"כ) - או קוביה בעטיפת זהב-אדום שמשקלה 50 גר', או שקיק של שמרית - שמרים טריים אבל מגורגרים. גם כן בחבילות של 50 גר'.
לחבילה הזו מוצמדת לפעמים (בתוספת מחיר) שקית של משפר אפיה. אני לא ממליצה להשתמש - מספיק ללוש לישה הגונה והבצק משתפר מאד!
 
את השמרים הטריים אני מפוררת מעל המוצרים האחר

בלי התססה (להשתדל שלא יגעו במלח)

טיפ של יעל מוינה
 
למעלה