שרשור חלות

טיפים לשמרים

1. יש למנוע מגע של השמרים במלח ובשמן. להשתדל לא לשים אותם ממש בצמידות בהכנת הבצק.

2. שמרים טריים וכן חלק מהשמרים היבשים (בהתאם למה שרשום על האריזה) צריך לפעמים להניח להתססה. אופן ההתססה: לשים בכוס עם מים וכף סוכר.

3. שמרים לא מגיבים טוב לחום, עדיף לשומרם במקום קריר.

כתבה אליהלה
 
ועוד טיפים לחלות ושמרים

הכי טוב (בעיני) לקנות שמרים בואקום (יבשים) עולה כ-10 ש"ח אאל"ט לחבילה גדולה שמספיקה לי ליותר מחצי שנה. פותחים את הואקום, מאחסנים בקופסאת פלסטיק (או זכוכית) במקרר. נשמר ככה גם שנה וחצי (מנסיון)

מלח וסוכר יאטו או יפסיקו לחלוטין את פעולת השמרים אם יוצמדו אליהם. לכן, יש להבליע את השמרים היטב בקמח לפני שמוסיפים את אחד מהנ"ל, עדיף להוסיף אותם לגמרי בסוף, לפני הלישה.

שמרים אינם חמץ
אין צורך לזרוק אותם בפסח!

על מנת ששמרים יתפיחו את הבצק, הם זקוקים לחום ונוזלים.
כשכתוב לשים מים פושרים בבצק- הכוונה לשים קצת פחות מחצי כוס מים רותחים מהקומקום, ולהשלים לכוס עם מי ברז. החום צריך להיות כזה שיהיה חמים למגע ולא מרתיע, אך גם לא קריר.
מים רותחים מדי יהרגו את השמרים, ומים קרים מדי לא ישפיעו עליהם כמעט.
מיד לאחר הוספת המים, אם מריחים את הבצק ונהיה ריח חזק של שמרים- סימן שהם התחילו לעבוד.

להתפחה יפה, שמים את הקערה מכוסה במגבת מטבח/ ניילון נצמד במקום חמים.
או מעל לתנור דולק, או ליד הבישולים (נותן גם טעם של שבת לחלות...) או בתנור חמים מכובה (חום שאפשר להכניס את היד) כן, עם הקערה של הקנווד, רק בלי ניילון נצמד....

לאחר שהחלות יוצאות, מרכזים את כולן בתבנית אחת, אחת מעל השניה כדי שישמרו על החום, מכסים במגבת מטבח עד להתקררות.
להקפאה: עוטפים היטב חלה קרה בניילון נצמד שתי שכבות לפחות, שקית קשורה היטב, עוד שקית קשורה היטב, ולמקפיא.לחימום, אפשר להוציא ישר לפלטה או לתנור בחום נמוך.


כתב/ה שוקולד
 

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
טיפים של עודד פישר לקבלת חלות שחומות

הסוד להשחמת חלות - עודד פישר ענה לנו במיוחד
דואר אלקטרוני : [email protected]
להזכירכם, התייעצתי כאן לגבי האופן להשגת חלות מתוקות שחומות לר"ה. קיבלתי מספר תשובות, כולן הגיוניות, וכשדיברתי עם אחותי היא העלתה את הרעיון הגאוני, כרגיל: "למה שלא תתייעצי עם עודד פישר? הוא מומחה לשמרים, לא"? יצוין שהיא גם כיוונה לדעתו לגבי שימוש בסירופ סוכר לאחר האפייה (גאון, כבר אמרתי?).

שלחתי מייל לעודד מאוחר בליל רביעי, בחמישי על הבוקר כבר ציפה לי מייל, בטון הנחמד והשמח לשתף של עודד, עם תשובות מקצועיות ובהירות. ביקשתי רשות לשתף את הפורום, והוא, לא רק שהסכים, אלא אף כלל את הש"ות בטיפ השבועי בניוזלטר שלו בנוסח עוד יותר מורחב.

מעתיקה את התשובות ומצרפת קישור למכתב השבועי המקצועי והמעניין שלו (משתדלת לקרוא בכל שבוע, לפעמים בפיגור..)?

לי עודד עשה סדר בענין, מקווה שיעזור גם לכם ואולי תצליחו להעזר כבר לחלות של שבת (כפי שאני מתכוונת לעשות).

אז מה הסוד להשחמת החלות?/עודד פישר
יש הרבה גורמים שיכולים להשפיע על קצב ההשחמה והעומק שלה בחלות.
חלק מהשיטות נעזרות בחומרי צבע כדי להשחים את המאפים ומוסיפים לבלילה של ההברשה קפה, תה וכדו'. באופן זה הלחם אמנם נצבע אך זו לא השחמה טבעית והצבע לא עמוק ויפה, לכן אני לא ממליץ על השיטות הללו.

מבחינת הרכב החומרים, ככל שריכוז החלבונים והסוכרים (שניהם ביחד וכל אחד לחוד) יהיה גבוה יותר – בבצק או על פני הקרום, כך החלה תשחים מהר יותר ועמוק יותר.

הבאתי כאן מספר טיפים להשחמה.

הרכב הבצק:
חלה מתוקה עם הרבה סוכר תשחים מהר יותר באפייה. החלפה של חלק או כל הסוכרים בבצק לפשוטים (כמו דבש, סילאן וכדו') תעמיק ותזרז עוד יותר את ההשחמה.
גם הוספה של רכיבי חלב (אבקת חלב, שמנת וכדו') לבצק מסייעת, אך לא רלוונטית באפייה של חלות פרווה.

הברשה בביצה:
- הברשה בחלמון לבד טובה יותר מהברשה של ביצה שלמה (בחלמון יש ריכוז גבוה יותר של חלבונים מאשר בחלבון).
- הוספה של דבש, סילאן או אפילו סוכר חום להברשה גם מעמיקה את הצבע וגם מוסיפה ברק.
- הוספה של שמן להברשה מעכבת את ההשחמה אך מוסיפה ברק ומוסיפה מעט לפריכות הקרום.
- גם רמת החומציות קובעת: הוספת קמצוץ סודה לשתייה לבלילת ההברשה מסייעת להשחמה מהירה מאוד ויפה. מומלץ בעיקר במאפים קטנים שהאפייה שלהם קצרה.

מהלך האפייה:
ההשחמה היא תגובת שרשרת שמתחילה בחום גבוה ולאחר מכן תמשיך גם בחום נמוך יותר. לכן מכת חום חזקה בתחילת האפייה ולאחריה ירידה בטמפ' תבטיח התפתחות ארוכה ועמוקה יותר של הצבע.
שימו לב: באופן הזה חשוב לעקוב אחרי הצבע במהלך האפייה כדי לא להגיע לחריכה של הקרום. לא מומלץ לאפות כך חלות גדולות מאוד שהאפייה שלהן ארוכה.

מוסיפים ברק:
המראה המיוחד של חלות מתוקות נוצר בין היתר מהברק שלהן. מיד אחרי האפייה מברישים מי סוכר על החלות (כמו שעושים לעוגות שמרים), הברק גם שומר קצת מהתייבשות ובעיקר נותן מראה מזמין ויפה לחלה.
הכנת מי סוכר: מחממים בסיר כמות זהה של מים וסוכר (כוס על כוס) עד להמסה מלאה. לאחר מכן אפשר לשמור אותם במקרר במשך זמן רב.
חשוב להבריש כשהחלה חמה מאוד מיד לאחר האפייה כדי להבטיח התנדפות מהירה של המים.

בהצלחה!
 
כמות של הפרשת חלה אצל אשכנזים

ניתן להפרשי חלה בברכה על כמות שלא תפחת מ-2.5 ק"ג.
הברכה: "ברוך........... להפריש חלה מן העיסה.
אני עוטפת את החתיכה בגודל אגרוף וזורקת לפח.

כתבה מישי
 
קישור לספר "לקראת חלה" וציטוט ממנו

‮1‬‮.‬ מניחים את העיסה לפנינו‮, ‬בטרם יצרנו ממנה צורה כלשהי‮.‬

אם העיסה רכה מאוד‮ (‬כמו בלילה של עוגה‮) ‬ואי אפשר לקחת ממנה חתיכה‮, ‬או אם שכחנו להפריש חלה מן העיסה‮, ‬מפרישים חלה לאחר האפייה‮:‬ מכסים במפה את כל מיני המאפה הטעונים הפרשה‮, ‬מברכים ומפרישים חלה‮ (‬כמובן‮, ‬אין לטעום מן המאפה קודם שהפרשנו ממנו חלה‮).


‮2‬‮.‬ יש הנוהגות לתת צדקה וליטול ידיים‮ ‬‮(‬מכלי‮)‬‮ ‬בלי ברכה לפני קיום המצווה‮.
זמן זה הוא עת רצון לבקשות אישיות ותפילות‮. ‬ראי נוסחי תפילה בעמודים ‮82-03.

‮3‬‮.‬ מברכים את הברכה‮ ‬‮(‬נהוג לעמוד בעת קיום המצווה‮)‬‮:

בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם‮, ‬אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ‮ ‬בְּמִצְוֹתָיו‮, ‬וְצִיוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה‮ ‬יש המוסיפים‮:‬‮ ‬מִן הָעִיסָה. ‬‮(‬אשכנזים‮)‬

בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם‮, ‬אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ‮ ‬בְּמִצְוֹתָיו‮, ‬וְצִיוָּנוּ לְהַפְרִישׁ חַלָּה תְרוּמָה‮. ‬‮(‬ספרדים‮)‬

‮4‬‮.‬ לוקחים חתיכה קטנה מן העיסה‮, ‬מרימים אותה ואומרים‮:‬
‮"‬הֲרֵי זוֹ חַלָּה‮".‬
החתיכה יכולה להיות בכל גודל שהוא‮. ‬המנהג הוא להפריש חלה בשיעור של‮ "‬כזית‮" (82 ‬גרם‮), ‬חתיכה בגודל של כדור פינג–פונג בערך‮.‬

‮5‬‮.‬ שורפים את החתיכה‮, ‬או עוטפים אותה בשתי עטיפות ומשליכים לאשפה‮.

כתבה תמר האחרת
 
מצוות הפרשת חלה: מה, מדוע וכיצד

המילה 'חלה' מזוהה יותר עם הלחמים הקלועים אותם אנו אוכלים בשבת ובחג. אך למעשה, מילה זו משמשת בעיקר כדי להגדיר מצווה מיוחדת שיש לקיים בעת הכנת בצק.

הכירו את מצוות הפרשת חלה.

המצווה מופיעה בספר במדבר, פרק טו:

"בבואכם אל הארץ.. והיה באכלכם מלחם הארץ תרימו תרומה לה', ראשית עריסותיכם חלה תרימו תרומה... מראשית עריסותיכם תתנו לה' תרומה לדורותיכם."

מצוות הפרשה חלה היא אחת מ-613 המצוות שבני-ישראל הצטוו בהן, אך היא אחת משלושת המצוות המיוחדות של נשים ובנות (המצוות האחרות הן הדלקת נרות שבת וחג ודיני טהרת המשפחה). במשך מאות שנים, תוך שהן אפו והכינו בצק ללחם עבור משפחותיהן, הפרישו הנשים היהודיות חלה מן הבצק.

מדוע מפרישים חלה?

בזמן שבית המקדש קיים, חלק קטן מהבצק היה ניתן לכהנים, אותם אנשים שהקדישו את חייהם לעבודת הבורא. גם כיום, כשבית המקדש חרב, ממשיכים להפריש את החלה (על כך ראו בהמשך).

בנוסף למטרתה של החלה כמתנה עבור הכהן, טמון בה רעיון נפלא: כל מה שיש לנו הוא מתנה מאת האלוקים. כשאנו מכינים בצק ללחם, אנו מפרישים חלק קטן לאלוקים כהכרה במתנות שהוא מעניק לנו בחסדו.

התורה קוראת לחלה במילים "ראשית עריסותיכם", כלומר שיש להפריש את החלק הטוב ביותר שבעיסה. כך גם בחיי היומיום, למרות שבכמות מדובר בזמן קצר למדי, עלינו להקדיש את החלק הטוב ביותר – את הרגעים בהם אנו מתעוררים בבוקר – לבורא העולם.

מצוות הפרשה חלה כיום

בימים אלו, לאחר חורבן בית המקדש, הכהנים לא נמצאים במצב הטהרה המקסימלי ולפיכך לא ניתן לתת להם את החלה. עם זאת, אנו ממשיכים להפריש את החלה מתוך ציפיה ותקווה שבית המקדש ישוב ויבנה בקרוב ממש.

בחלק הבצק המופרש לא עושים שימוש אלא שורפים אותו.

מצוות הפרשת החלה היא חלק מ-613 המצוות ומוטלת על כל יהודי. עם זאת, במשך מאות שנים היו אלו הנשים שהפרישו את החלה ולפיכך מצווה זו היא מיוחדת לנשים. היא גם מסמלת את שמירת הכשרות; האישה היהודיה, שבמקרים רבים זו שמבשלת ואחראית על המזון בביתה, היא זו שבידה הופקדה המצווה הגדולה של שמירת הכשרות בבית.

כיצד מפרישים חלה

כדי להפריש חלה, על הבצק להיות:

* מורכב מקמח העשוי לפחות מאחד מחמשת מיני דגן – חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ושיפון...

* ...שמורכב מרובו במים. בצק שעשוי מנוזלים אחרים כגון מיצים, ביצים וכדומה, יש להפריש ממנו חלה ללא ברכה אך קודם לכן להוסיף מעט מים לבצק.

* כמו-כן, הבצק צריך להיות עבה דיו ומתאים להכנת לחם, בשונה מבלילה רכה המשמשת להכנת עוגות.

* על הקמח לשקול לפחות 1.230 ק"ג. אם מכינים את הבצק בקערות נפרדות, יש לחבר את כל העיסות יחדיו לפני ההפרשה ואמירת הברכה.

כשמפרישים את החלה, פותחים באמירת הברכה:

"ברוך אתה אד-ני א-לוהינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה."

לאחר-מכן נוטלים חלק קטן מהבצק ואומרים "זו חלה."

כאמור, יש לשרוף את החלה. ניתן לעטוף את הבצק בנייר כסף ולשרוף זאת על הכיריים או בתנור. עם זאת, בעת שריפת החלה בתנור אין להשתמש בו לאפיה או צליה.
 
מנהגים שונים וסגולות בהכנת חלות:

1. ישנו מנהג בכל פעם שמכינים חלות להכין נגל'ה של 12 חלות יחד, כזכר ללחם הפנים.

2. מצוות הפרשת חלה הינה אחת המצוות המיוחדות לנשים, ולכן נחשב זמן זה כשעת רצון לתפילות לפני הקב"ה.

3. קבוצה של 40 נשים שמתאגדות יחד ומבצעות הפרשת חלה לנושא מסוים נחשבת כסגולה בעיקר לענייני זרע של קיימא אצל זוגות חשוכי ילדים, נישואים אצל מי שמתעכב זיווגם, רפואה לחולים וכל נושא אחר.

4. אשה בהריון מתקדם שהעובר במצג עכוז, סגולה היא להפריש חלה על מנת שהעובר יתהפך למצג ראש. מניסיון!.

כתבה אליהלה
 
למעלה