שתי דרכים שונות בתכלית, וקושיה.

אספרסו קצר ! (ומר...) ../images/Emo3.gif

למיטב ידיעתי והבנתי, את טועה. כי מי ששובר כל היום את הראש על קואנים הוא התלמיד. לא מי שכבר "השיג", "הגיע", "נרחץ" ושאר ניסיונות התיאור המיסטיים... דאואיסט כן יפעל. אבל דרך פעולתו תהיה שונה בתכלית מדרך פעולתו של מכשף. הוא יעשה מה שהוא צריך לעשות, לא מה שהוא רוצה לעשות. ככה לפחות אני מבין את זה. וכשפי אהבה עובדים, כמובן ! צריכה הנחיות ?

הממ, נכון שזה נראה כסתירה, אבל

זה לא בהכרח כך. שתי הגישות הללו אכן שונות זו מזו, אבל נדמה לי שבסופו של דבר גם כאן מתקיים הכלל שכל השבילים בהר מובילים לאותה פסגה. בסופו של דבר שתי הדרכים הללו מובילות לאותו מקום: להכרת טבענו האמיתי וטבע היקום. איש הזן הוא קצת כמו מדען תיאורטי, שלומד את המציאות ע"י התבוננות פאסיבית. איש המאגיה הוא כמו מדעו מעבדה שלומד את היקום ע"י מניפולציות וניסויים. בסופו של דבר, אם הם עושים את מלאכתם נאמנה, שניהם יכירו את אותו יקום. עכשיו השאלה היא, מה יותר מתאים לך???

רעיון חמוד להשוואה...

אבל לא נראה לי שנגעת בנקודה החשובה. או.קיי; אז המדען התיאורטי לומד את חוקי היקום תוך ניסוי. השאלה היא : האם זוהי באמת מטרתו ? האם המאגיה אינה אוסף של ידע קיים כבר, שפשוט נותן בידי המדען כלים לבצע מניפולציות ? האם המחקר בנושא האטום הוא מוסרי ? קשה לומר שלא. אבל השימוש במחקר הזה לייצור פצצות אטום ?... והשימוש בפצצות האלה ? דוגמאות לשימוש בעייתי בכשפים אין בעיה למצוא בעיני (וראי דוגמא פשוטה בהודעה לבן).

אהה, אני הולכת לקבל על הראש.

האם השימוש בפצצות אטום הוא בהכרח לא מוסרי? ספציפית מלחמת העולם השניה כבר הסתיימה כמעט כאשר הוטלו הפצצות על הירושימה ונאגאסאקי. אבל אם זה לא היה כך, האם לא היתה מוצדקת הטלת הפצצות כדי לסיים את המלחמה? אם הפצצות היו מוטלות בשלב מספיק מוקדם כדי למנוע את שואת יהודי אירופה, האם גם אז היית סבור שזהו אקט בלתי מוסרי? אני מרגישה שהידע שלי במאגיה לבנה או שחורה אינו מספיק בשביל לענות האם יש כאן מניפולציה בלתי מוסרית. אני חוששת שהעמדה שלי שאי אפשר לעשות שום דבר לאדם בניגוד לרצונו העמוק ביותר היא קצת נאיבית, אז אני מהססת לבסס עליה טיעונים.

../images/Emo88.gif ../images/Emo61.gif

מבחינתי עדיין הוא היה לא מוסרי. פצצות האטום רצחו עשרות אלפי חפים מפשע (80,000 ? איני זוכר). לא שמוסרי יותר להרוג חיילים; אבל זה לפחות במסגרת הצפויה והנורמטיבית של חוקי המשחק שנקרא מלחמה. אבל תעזבי... קצת מפחיד אותי לחשוב על דיון בשאלת המוסריות של זה כרגע... נבחר נושא אחר, שקשור בקשר ישיר לדוגמאת הכישוף ההיא שהבאתי (יש יותר מוצלחות ברמת המניפולציה; אבל היא מאוד ארצית ופשוטה). כבר שנים רבות שחוקרים בתחומי הביולוגיה והכימיה מנסים ליצור "בשמי פיתוי" - בשמים שאי אפשר לעמוד בריחם. הם מיועדים, כמובן, למשוך את בני המין השני. עכשיו : בעיני זה פיתוח לא מוסרי. הוא עושה שימוש בחומר כימי כדי לשלוט באנשים בניגוד לרצונם, או אפילו יותר מתוחכם : הוא כופה על אנשים לשנות את רצונם.

למעלה