שתי שאלות בנוגע למעבדה...

AnarchistPhilosopher

Well-known member
שתי שאלות בנוגע למעבדה...

השאלות: 1. במעבדה מודדים את קטרו של כדור בעזרת קליבר, כלומר בעזרת מחיצתו בין שני קירות ישרים זזים, ומדידת המרחק ביניהם. ייתכן שהאורך שיימדד אינו הקוטר אלא קטן ממנו, איך תוכל לוודא שהאורך הנמדד הוא המקסימלי, כלומר הקוטר? 2. על מנת שלחישוב סטטיסטי כגון מדידת סטיית תקן תהיה משמעות הוא חייב להלקח מתוך מדגם מספיק גדול. אם המדגם כולל מספר מועט של נקודות איך תוכל להעריך את השגיאה הסטטיסטית? בקשר ל-1, אני חושב שצריך להוסיף את השנת של כל אחת מהמחיצות, כלומר אם השנת היא מ"מ, אז הערך של הקוטר הוא הערך הנמדד +- 2 מ"מ, לא יודע איך לגשת לשאלה הזו. בקשר ל-2, יכול להיות שפשוטצריך להשתמש במשפט הגבול המרכזי, כאשר סטיית התקן תקיים שריבוע שווה לסכום הריבועים של אי הדיוקים של כל מדידה: כלומר מתקיים:
(sigma_x)^2=sum(sigma_i)^2​

AnarchistPhilosopher

Well-known member
עוד שאלה פשוטה...

פלוני מדד צפיפות של כדור זכוכית, וקיבל ערך של 2.95+-0.07 גרם לסמ"ק, ואלמנוי מדד את הצפיפות של אותו כדור וקיבל ערך של 2.83+-0.07 גרם לסמ"ק, האם התוצאות סותרות אחת את השניה? ובכן חישבתי את השגיאה הסטטיסטית והיא שווה ל-0.06 (אחרי עיגול) (צריך למצוא את סטיית התקן חלקי שורש של מספר המדידות), לכן נראה שהתוצאות סותרות אחת את השניה כי הן לא נמצאות בסביבה של 0.06 מסביב לערך הממוצע 2.89, יכול להיות שאני טועה כאן? תודה מראש לעונים.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
עוד שאלה (עם תמונה, אז בכלל כדאי לענות) (-:

בתמונה המצורפת יש מיקרומטר שלכאורה מודד קוטר של כדור מזכוכית. השאלה מהו מודד שם? התשובה באתר היא 7.53 מ"מ, למרות שמהסבר בדפי מעבדה, הבנתי שהשנת בגליל הפנימי הוא 7 ולכן יש 7 מ"מ, ובגליל החיצוני היא בין 3 ל-4, אז זה אומר שהיה סיבוב שלם נוסף (כי יש בסה"כ 50 שנתות), האם זה בגלל שמדדו כדור? כלומר אם במקום כדור היו מודדים קוביה והיינו רואים אותו ערך האם זה אומר בהכרח שגם שם זה אותו ערך? סליחה אם זה נראה מוזר, פשוט מעבדה ראשונה ואני קצת לחוץ בנוגע אליה.

Rus Almighty

New member
יש שנתות של חצי מילימטרים בסרגל

התחתון, כלומר בהחלט החלק המיסתובב מגיע רק עד 50

Rus Almighty

New member
עשיתה היום את המעבדה?

אם תשים לב השנתות התחתונות מצינות חציים ובתמונה המכשיר עובר את השנתה של החצי, שנתה 7 בסקלה התחתונה שזה מציין 7.5

AnarchistPhilosopher

Well-known member
כן עשיתי...

השאלה הזו היא מאתר הוירטואל, יש שם מבחן במיקרומטר ובקליבר, ושם רשום שהתשובה היא 7.53.

מי היה המדריך?אני מניח שתמיר הוא הראשי

באיזו קבוצה היית?היה לך מדריך עם חולצה אדומה במקרה?

SpyKid

New member
איך יתכן

שהמרחק שיימדד בשאלה 1 יהיה קטן מהקוטר (בהנחה שמדובר אכן בגוף שהוא כדור)? ממה אותו כדור עשוי?

Rus Almighty

New member
פשוט מאוד, הכדור הוא בעל

שלושה מימדים והקליבר בעל שני מימדים אז יתכן שתמדוד את הקוטר במישור לא של "מעגל הרדיוס"

Rus Almighty

New member
ו?

אל תישכח שזה לא לוחות אלה מוטות(אם העובי של הלוחות יותר קטן מהרדיוס של הכדור, זה הופך לקריטי מאיפה אתה מודד)

SpyKid

New member
אוקיי, הבנתי.

(פשוט מעולם לא נתקלתי בקליבר, כך שניחשתי באופן שגוי לגבי המבנה שלו). אגב, אני "את" ולא "אתה".

SpyKid

New member
ובכן, לא יצא לי להיתקל בהרבה

מעבדות עד עכשיו... באילו מעבדות אמורים להיתקל בזה?

AnarchistPhilosopher

Well-known member
לא, זו הייתה מעבדה על חוק ארכימדס כאשר

שוקלים את הגולה בדרכים עקיפות וישירות. בדרך ישירה (כך כתוב בדפי המעבדה, למרות שזה נראה לי עקיף) אנו בודקים את גובה המים במשורה ואח"כ מניחים את הגולה באמצעות טבעת בתוך המשורה, ההפרש ביניהם שווה לנפח הכדור (כאשר גובה המשורה לפני הכנסת הגולה נמדד עם הטבעת בתוך המשורה). אח"כ היו מדידות של זמן תגובה של כל אחד, מה שהוכיח בשנית פעם אחת אני מאוד מהיר ופעם אחת מאוד איטי. (בערך כמו הציונים שלי בקורסים).

למעלה