תאוריית הקוונטים

תגובה

ראיתי את הסרט, הוא נחמד בתור סרט הולוודי, אבל הוא לא סרט תעודה הרבה דברים שנאמרו שם היו נורא לא מדוייקים, ונתנו פרשנות מסויימת לתאוריה עם המון פרשנויות שונות הגיבו לך כבר לגבי משמעות תאוריית הקוואנטים, כך שאין לי מה להגיב לזה, אבל אם תרצי פירוט ולא יתנו לך אותו אנשים שמבינים יותר ממני, את מוזמנת לשאול.
 
אני אנסה להסביר באופן פשוט וברור

רוב האנשים מכירים את החלוקה ה"קלאסית" של החומר - פרוטונים נויטרונים ואלקטרונים. אלה נחשבים לאבני היסוד. העיניין הוא, שזה מבנה מיושן משהו, שהומצא עוד במאה הקודמת. עם התפתחות הטכנולוגיה הצליחו להבחין בחלקיקים קטנים בהרבה שמרכיבים את האטום... בתקופה האחרונה אבני היסוד של הכל נקראים קוונטות, כאשר הפירוש המילולי הוא כמות או חבילה (גם מנה מתקבל). הרעיון זהה לקודם, רק שהפעם היחידות הבסיסיות האלו, הקוונטות הן גודל מינימלי שמכיל את יחידת האנרגיה הקטנה ביותר שקיימת שנקראת (הפלא ופלא) קוונטה וכל השאר בנוי מכפולות שלמות. בקיצור הכל בנוי מקוונטות בעלות מטען 1 קוונטה כל אחת וכל הפיתוח סביב זה נקרא תורת הקוונטים (ולא, לא טעיתי בניסוחי זכר-נקבה).
 
אה וכן שחכתי

יש את עיניין אי הודאות שאנחנו לא ממש יכולים לדעת לאן האלקטרון נע באטום, זה נובע מהעובדה שחייבים לשלוח לפחות 2 פוטונים שמשנים את התנע והתנועה, אין י ממש כוח להסביר, אבל אנחנו משנים את התנועה תוך כדי שמנסים למדוד אותה, ככה שאי אפשר למצוא את זה, ולכן מעריכים באופן הסתברותי איפה האלקטרון נמצא. בדיוק רציתי לקחת קורס של זה, לא יצא לפועל :(
 

ailag

New member
תיקונים

קוונטה יכולה להיות קטנה ככל שתרצה, תלוי בתדירות. אבל ברגע שיש לך תדירות, קובעים קוונטות של אנרגיה והכל הולך לפיהן. מזה נגזר קוונטות של רדיוס ועוד כל מיני מצבים מרנינים. יש עוד כלמיני דברים מעניינים במתמטיקה שם, אבל ממש אין לי כוח להסביר מצבים עצמיים וערכים עצמיים. אי הודאות לא אומר את מה שאמרת. עקרון אי הודאות מתייחס לאופרטורים, יחס החילוף ביניהם וערכי התצפית. יש זוגות של גדלים - והדוגמה הפופולרית היא מיקום ותנע (מי שלא יודע מה זה תנע, תקראו "מהירות" במקום. זה לא אותו הדבר אבל מספיק טוב) שאם מודדים אחד עד כדי דיוק מסוים (כלומר עם כלי מדידה שמדויקים ברמה מסוימת), השגיאה במדידת השני חייבת לגדול ואז זה לא שאנחנו לא יודעים מה הערך שלו אלא הערך שלו פחות מוגדר, פחות "מפוקס". כלומר המדידה שלנו משפיעה על המערכת. כמו שאמרתי בהודעה השניה, אם נמדוד תנע של אלקטרון מספיק טוב, המיקום שלו יהיה כל המקומות האפשריים - בו זמנית! זה גם פועל על תנע זוויתי בשלושת הצירים ועל ספין בשלושת הצירים. בטח שכחתי עוד דברים.
 

ailag

New member
בטוח? אבל אנחנו לא מציגים אותם

כאופרטורים, לפחות לא ברמת הקוונטים שלמדתי בינתיים.. מה הנוסחה? delta(E)*delta(t)>=hbar/2 כמו עם המקום והתנע? מעניין דוקא :)
 
אני לא יודע את הנוסחאות כי

לא למדתי באוניברסיטה את הנושא קראתי אבל בספר כהסבר לעיקרון אי הוודאות שגם הזוג זמן ואנרגיה מקיימים יחס דומה, היה הסבר תאורטי שאני יכול לתת לך אם אתה רוצה. אי הוודאות בנוגע לזמן ואנרגיה זה מה שמאפשר (לפי תאוריות מסויימות לפחות) לחלקיקים לפלוט חלקיקים (הדרונים) אחרים על מנת להפעיל כוח אחד על השני (במקרה הזה החזק, אבל לא בהכרח). אחרת - איך יש להם כל כך הרבה אנרגיה על מנת לפלוט הדרונים כל הזמן ?
 
לא מדובר באבני יסוד בהכרח

לפי תאוריות שונות אפילו אפשר להגיד שלא קיימות אבני יסוד תלוי בתאוריה שאתה בוחר לפי תאוריית המיתרים היסוד הוא מיתר (אנרגיה רוטטת) לפי התאוריות היותר ישנות וקלאסיות - קיים חלקיק יסודי כמו קווארק לפי תאוריית השדה של איינשטיין קיים שדה שהצפיפות בו היא שנותנת את ממשות החלקיקים שאנחנו רואים וזה ממשיך הלאה אני בספק גדול מאוד שתאוריית הקוואנטים טוענת שפוטון זה המרכיב של כל החומר ביקום. אם יש כאן מישהו שלמד את זה באוניברסיטה, מוזמן לתקן
 

Redjest

New member
דרך אגב,

מישהו מכם שמע על תיאוריית המיתרים? שאומרת שהרכיבים הקטנים ביותר של היקום הם מיתרים של אנרגיה. (איזה משהו שאמור לישב את הסתירה בין תורת היחסות הכללית למכאניקה קוונטית...) יש על זה סרטונים נחמדים מאוד בNOVA. http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program_d.html
 
למעלה