תשובה
לא אני כתבתי את המשפט על גבי הפורום, אבל בתור אחת שעוסקת בכישוף אני עונה בכ"ז. כפי שכבר אמרתי כמה פעמים, בעיני מאגיה זה כוח שלא משפיע על עולם החומר. כוחות שמשפיעים על עולם החומר כמו קור, חום, לייזר, וכו', לא יכולים להיות כוחות מאגיים מכיוון שהם אמפירים ומצייתים תמיד ובכל מצב לחוקים מסויימים. אלו פשוט כוחות פיזיקליים. המאגיה היא לא כוח פיזיקלי אלא כוח רוחני. המאגיה נובעת מהרצון שלנו לחיות, מהקשר שלנו לטבע ובמיוחד מהרגשות שלנו, היא משהו מאוד אינדיבידואלי, מאוד אישי. מאגיה היא למעשה כוח רגשי ורוחני, ולא כוח פיזי. אין למאגיה נוסחאות, ואני מקווה שלא יהיו. לכן בעיני המאגיה משפיעה על אנשים, חיות, צמחים... אבל היא לא יכולה להזיז כיסאות, להניף דברים באוויר וכו'. (תזכור שזו דיעה אישית שלי ואני לא בטוחה בכלל שזה מה שרוב האנשים חושבים) לגבי בדיקה אמפירית, בדיוק דיברתי על זה עם ארדן. אני בטוחה שיש כאן מלא אנשים, כולל אני, שישמחו לקחת חלק בניסוי שינסה להוכיח השפעה של מאגיה. הבעיה היא בעיקר שמאגיה, כמו שאמרתי, היא כוח אינדיבידואלי. רוב הכשפים שתמצא ברשת הם כשפים שנועדו לעזור למטרות יומיומיות, כמו כשפים לאהבה, ידידות, כסף, בעיות במשפחה... המאגיה נועדה לפתור בעיות מאוד אישיות. כמעט ולא ראיתי כשפים של "כיצד להניף חפצים באוויר" ו"כיצד להבעיר דברים על ידי כוח הרצון", מכיוון שהדברים האלו לא באמת עובדים, מהסיבות שציינתי למעלה... יש גם מעט כשפים של "כיצד לעשות שלום עולמי", מכיוון ששוב, דברים כאלו הם, לפחות מנסיוני, בלתי אפשריים.. בגלל זה, למי שעושה את המאגיה בדרך כלל יש סיבות אישיות חזקות מאוד. לרוב המאגיה היא כלי להתפתחות אישית, רגשית, רוחנית. לכן, דבר כזה קשה לבדוק בצורה אמפירית. סביר מאוד להניח שרוב הכשפים של רוב המכשפים המנוסים מצליחים. אני יודעת להגיד ששלי מצליחים כמעט כל הזמן. אבל מאוד יהיה קשה להוכיח, שהם מצליחים לא בגלל שהם משמשים פלסיבו אלא בגלל שאכן יש כוח מאגי. יהיה מאוד קשה להוכיח שהם מצליחים לא בגלל נבואה שמגשימה את עצמה, או בגלל שיש אנשים שאולי בוחרים מראש כשפים של דברים שיש סבירות גבוהה שיתגשמו בכל זאת.. הכישוף עצמו גם לרוב נותן מוטיבציה רבה למכשף לפעול, ולכן שוב, לך תוכיח שהכישוף הצליח בגלל כוח מאגי או בגלל שהוא פשוט כלי פסיכולוגי.. ולכן, התשובה הסופית היא, מה זה משנה? כישוף עובד, זה די ברור, אחרת לא היו אנשים שעוסקים בזה כל כך הרבה שנים, אחרת זה לא היה דבר שקיים משחר התרבות האנושית ועד היום.. אני אומרת את זה מנסיון אישי ומנסיון האנשים שהכרתי. ואם זה עובד, אז זה לא כל כך משנה למה.