תוחלת חיים

angela8

New member
ממ..תודה על כל ההסברים

מה שלא ככ ברור לי זה המושפעות של תכונות מסויימות מתנאי הסביבה. (דברו על גובה בשרשור למטה) ולדעתי גם אריכות חיים. כלומר יש תכונות שמאוד תלויות בתנאי הסביבה כדי להתבטא ויש כאלה שבכלל לא. (כמו צבע עיניים. לא משנה מה תזונה או מה מזג האוייר שאדם חיי בו צבע עיניו לא ישתנה.) אבל תכונות מסויימות יכולות או לבוא לידי ביטוי או לא בהתאם לתנאי סביבה ... האם יש בזה איזו חוקיות? למשל אחוז ההשפעה של הסביבה לעומת אחוז ההשפעה של הגנטיקה?
 

C H 4

New member
הנחת המוצא של חוקרים היא שיש חוקיות

כאן העניין מסתבך- את התכונות/פנוטיפים שלנו אפשר לחלק לתכונות של גן יחיד, כלומר שרק גן אחד משפיע על הפנוטיפ למשל סוג דם נקבע על ידי גן יחיד. מצד שני יש תכונות שהן מולטי פאקטוריאליות, כלומר שמספר גורמים משפיעים עליהן- מספר גנים ולפעמים גם הסביבה. מחקרים שמנסים למדוד את השפעת הסביבה מול השפעת הגנטיקה על תכונות מסויימות עושים זאת על ידי השוואה בין תאומים זהים ותאומים לא זהים שגדלו ביחד או בנפרד. בצורה כזו אפשר לבדוק מה גודל השפעת הסביבה על תכונה מסויימת אם בכלל. תכונות מסויימות מושפעות ממספר גנים אך לא מושפעות מהסביבה בכלל- צבע עיניים הוא דוגמה לכך. מצד שני תכונות כמו גובה, משקל, אורך חיים, אינטיליגנציה ועוד כל מיני תכונות כן מושפעות גם מהסביבה ומחקרים השוואתיים מהסוג שציינתי מנסים למדוד את אחוז ההשפעה של הסביבה מול השפעה של תורשה. לא כל כך קל לקבוע את הדברים האלו כי קשה למצוא תאומים זהים שהופרדו בינקותם וקבוצות המדגם לא כל כך גדולות וכמו כן זה לא פשוט בכלל לגלות את הגנים שמעורבים בתכונות כאלו. דוגמה שלמדתי על אלכוהוליזם, שזו תכונה מולטיפאקטוריאלית- מצאו קשר תורשתי לאלכוהוליזם. חיפשו אלכוהוליסטים עם מאפיינים מסויימים (כאלו שההתמכרות אצלם לא התחילה בעקבות טראומה וכו', אלא התחילה בגיל צעיר) ומצאו באחוז מסויים מהאלכוהוליסטים הללו אלל מסויים של גן. הבעיה היא שלא אצל כולם נמצא הגן הזה, וכן נמצאה גם השפעה סביבתית כלשהי. השאלה היא מה המשקל של כל אחד מהגורמים- כמה הסביבה משפיעה, כמה הגן הזה משפיע (אם בכלל, תמיד יכול להיות שזו סתם מקריות במחקר) ומיהם הגנים האחרים שלא נמצאו עדיין וגם להם השפעה על הנושא
 

angela8

New member
תודה על הסבלנות

וההסברים הנהירים. לגבי תכונות מולטי פאקטוראליות האם יש להם אופי מסוים? נניח הן תכונות יותר "צעירות" (כמו למשל דיבור.שפה?)
 
תוחלת החיים

לצורך הפקת אנרגיה יש צורך בחמצן לתהליך הבעירה התוך תאי, אך תוצרי הבעירה פוגמים בתאים ואחרי גיל מסויים (20 בערך) היכולת לתקן את עצמם נחלשת והנזקים מתחילים להצטבר. אז אם ליפנים אין גן נגד הזדקנות משמע שמדובר בכמות צריכת החמצן שלהם, יותר חמצן פחות חיים, כלומר פחות מזון ופחות פעילות דורשים פחות חמצן ומאריכים את תוחלת החיים. הגובה הסופי נקבע ע"י הורמוני המין שעוצרים את הגדילה, ככל שההתבגרות המינית מתחילה מוקדם יותר הגובה הסופי יהיה נמוך יותר. ילד אפריקאי שמסתובב עם נשק ונלחם נגד אחרים לא יגיע גבוה. ילד שמנת הולנדי לעומת זאת יעקוף את המטר שמונים בלי בעיה.
 

C H 4

New member
משהו שמפריע לי

בדורות האחרונים רואים (לפחות אצל נשים) התבגרות מינית שמתחילה מוקדם (פתאום גיל מחזור ממוצע יורד ל11-12) ומצד שני רואים שהגובה הממוצע בעליה לעומת ההורים.
 
דווקא שניהם מסתדרים עם עליה באיכות התזונה

התבגרות מינית קשורה בין היתר באחוזי שומן בגוף ובתזונה. בדורות האחרונים ילדות מתגאות באחוזי שומן גבוהים יותר מפעם, ובגילאים צעירים יותר. אחוז השומן בגוף מהווה אחד הטריגרים להתפתחות המינית.
 

C H 4

New member
ממוצע בחברה המערבית

(ראה מה שאלפקה כתבה) כתבת שיש קשר בין בגרות מינית מוקדמת לגדילה פחותה וזה הפוך ממה שאני יודעת.
 
כנראה שזה עניין של יחסות

באופן כללי אולי גיל הבגרות יורד והגובה עולה יחסית לדורות קודמים אך אצל אלו שמקדימים את הממוצע בגיל הבגרות גם ממוצע הגובה הסופי הוא נמוך יותר בהשוואה לאותו הדור ולא בהשוואה לדור אחר.
 

C H 4

New member
אההה אוקי

אני נמוכה עם תיסכולים מהעניין הזה
גם לי הבטיחו שיום אחד אהיה גבוה, זה לא עבד
 

C H 4

New member
אההה אוקי

אני נמוכה עם תיסכולים מהעניין הזה
גם לי הבטיחו שיום אחד אהיה גבוהה, זה לא עבד
 

C H 4

New member
../images/Emo46.gif../images/Emo46.gif../images/Emo46.gif../images/Emo46.gif תפוז מעצבן

חשבתי שזה לא נשלח כי העמוד נתקע, אז חזרתי לעמוד הפורום וראיתי שלא נשלח, אז שלחתי שוב את ההודעה ובסוף זה יוצא כפול?! אפשר להרוג מישהו?
 

m0sh3

New member
יש עוד גורמים שמשפיעים על תוחלת החיים

למשל, אם לאוכלוסיה מסויימת יש גנטית טלומרים יותר ארוכים הדבר יסייע לתוחלת החיים שלה. תאוריית הROS היא רק אחת מהתאוריות בנוגע להזדקנות.
 
בחרת את התאוריה השנויה יותר במחלוקת

אפילו הבדלים בין תוחלות החיים של מינים שונים ניתן לתלות ביחסי נפח-שטח וניצול אנרגיה ביצורים עם דם חם שלא לדבר על אותו המין, המחקרים מראים שאצל יונקים הפחתת הלחץ המחמצן כמו באמצעות הגבלת כמות קלוריות למינימום תוך שמירה על המרכיבים החיוניים מאריכה את תוחלת החיים המקסימלית ב-50% ואת תוחלת החיים הממוצעת ב-65% והוספת אנטיאוקסידנטים למזון גם בלי הגבלת הקלוריות עדיין מעלה את תוחלת החיים הממוצעת ב-30% אם כי לא משפיעה על תוחלת החיים המקסימלית. לעומת זאת הניסוי היחידי התומך בטלומרים שבוצע על תולעת נמטודה בה נעשתה מוטציה שנועדה לייצר טלומרים ארוכים יותר האריך את תוחלת החיים שלה ב-20% בממוצע שזה נמוך בהשוואה לאחוזים הקודמים וזה מראה מה הגורם המשמעותי יותר לתהליך ההזדקנות וחוץ מזה עדיין לא ברור אם התקצרות הטלומרים גורמת לזקנה או נגרמת ממנה. "it is not even certain whether the relationship between telomeres and aging is causal" "That the role of telomeres is far from being understood is demonstrated by two recent studies" ישנן ציפורים מסויימות בהן אורך הטלומרים עולה עם הגיל. המחקר הזה מראה שאצל העשירים הטלומרים ארוכים יותר מאשר אצל העניים מה שלא תורם לרעיון שאורך הטלומרים מוביל לאריכות חיים אלא להפך. מה שכן ייתכן ושיטה לטיפול בסרטן תהיה מבוססת על השבתת הטלומראז, האנזים המאריך טלומרים, משום שהסרטן נוצר כאשר תא מסויים מתחיל להתחלק מעבר לגבול הגנטי עקב ייצור של טלומראז. וזה בדרך עקיפה עשוי להגביר את תוחלת החיים הממוצעת.
 

m0sh3

New member
לא אמרתי שROS לא משפיע,

אמרתי שיש עוד גורמים. זו הסיבה שדולי הכבשה [ז"ל] מתה "בגיל צעיר" - היא פשוט נולדה בת 6. כך לפחות למדתי בקורס שלי בביולוגיה מולקולרית, אני יכול לבקש סמוכין מהמרצה.
 

r o r o r o

New member
במקרה יש היום כתבה בנושא

באתר NRJ מופיעה היום כתבה על אריכות הימים המופלאה של בני אוקינאווה. הסיבות, כצפוי, הן תזונה ואורח חיים נכון, והתכונה נעלמת בקרב בני המקום שהיגרו למדינות אחרות.
 
למעלה