תורה ומדע, מוסר והלכה

גאיוס

New member
המיסיונר הדתי

זוהי דוגמא לעבודת המיסיון הדתי. כך מתפשטת הדת. המיסיונריות היהודית מגבילה עצמה לפוטנציאל היהודי החילוני בלבד , בניגוד לנצרות ולאיסלם לגביהם דתו של הזולת היא אתגר להמרה. אך מיסיון הוא מיסיון. האם האתאיסט צריך גם הוא להיות מיסיונר?

masorti

New member
שים לב לפינה הימנית העליונה במודעה.

כתוב שם "דעת אמת". ואני משוכנע שידוע לך במי המדובר.... מדובר בארגון מסיונרי חילוני, שמטרתו להחזיר בשאלה תלמידי ישיבה.

אני לא תומך בדרך הפעולה הזאת

אבל אי אפשר להגדיר את דעת אמת "ארגון מיסיונרי חילוני" מכיוון שדעת אמת מתבססים על עובדות, ועל עובדות בלבד, ופועלים גם בקרב הציבור החילוני עצמו כדי לעורר מודעות. כמו כן, חשבת פעם מה גורם לדעת אמת לנקוט בשיטות פעולה מטעות כאלה? המיסיון היהודי, שהיה עוד הרבה לפניהם. עצוב שירדנו לרמה כזאת.

SmartCat

New member
הלוגו של "דעת אמת" מוכיח שדעת אמת

הלוגו מוכיח שדעת אמת אינה מסוואה את עצמה בפירסום. הפלייר כתוב בשפה "תורנית" או דתית מכיוון שהשירות מיועד לחרדים ולדתים ולכן סביר דעת אמת משתמשת בשפתם של החרדים.... אין דבר יותר פשוט מכך

masorti

New member
הצחקתני עוד יותר..

הלוגו של "דעת אמת" מוכיח שהם מסוים את עצמם כארגון תורני המפיץ דעת אמת. (הרי השם "דעת אמת" נשמע מתאים מאוד כשמו של ספר תורני או של ישיבה) בשום מקום במודעה לא נרמז שמדובר בארגון חילוני, או שהדברים מנוגדים לתפיסה הדתית. נהפוך הוא, המודעה מעוצבת כך שתרמה את תלמיד הישיבה התמים. והמודעה מעוצבת בשפה "דתית" כדי להטעות את תלמידי הישיבה לחשוב שזהו פרסום תורני. אין לתלמיד הישיבה שום בעיה לקרוא טקטס בעברית סבירה. מספיק שיסננו מתוכו כמה ניבים שינקנאיים וצבאיים, והקוראים החרדים יסתדרו מצוין. וכי העתונות החרדית כתובה כדף גמרא?

SmartCat

New member
הטענה שלך כבר לא תקפה

הטענה ש"דעת אמת" מסוואה את עצמו כבר לא רצינית מכיוון שאין כמעט אדם חרדי בוגר שלא מכיר את "דעת אמת" ולכן אין כאן נסיון להטעות. שנית, מההתחלה "דעת אמת" מיקדה את עצמה לציבור החרדי ולכן טבעי הדבר להתנסח באופן תורני ולא חילוני... הרי בקונטרסים, אם קראת, רשומים הדברים באופן ברור - ללא נסיון ל"יפות" את הדברים. חז"ל טעו ! לפרטים נוספים: 057-203103

masorti

New member
צחקתי שוב...

א. "אין אדם חרדי בוגר שאינו מכיר את דעת אמת"? נו בטח... הרבנים בישיבה ששים לעשות פרסומת לארגון. תהיה רציני. לצעירי הישיבות אין מושג במה מדובר והממסד מסתיר זאת מהם. ב. "טבעי להתנסח באופן תורני ולא חילוני"... אפשר להתנסח כמו עתון חרדי ולא כמו דף גמרא. הרעיון הוא להטעות ולגרום לחרדים לחשוב שזהו חומר דתי. ג. "בקונטרסים הכול רשום באופן ברור"... בטח שברור... תוך הבאת מובאות סלקטיבית, סילוף משמעותן, והוצאת דברים מהקשרם.

masorti

New member
הצחקתני...

יצא לי כבר לנהל ויכוחים עם נציגי "דעת אמת" מעל דפי האינטרנט, ו/או לדון בקונטרסים שלהם. אני התרשמתי שהם נוטים להביא חצאי-אמיתות ולהוציא דברים מהקשרם כדי שיתאימו לתזה הבסיסית שלהם. --- ומעבר לשאלה האם הם מביאים עובדות או בדיות, השאלה היא מהי מטרתם הבסיסית. ומטרה זו אינה להפיץ ידע מדעי לשמו אלא להחזיר בשאלה. וארגון שמטרתו היא ךלגרום לתלמידי ישיבה להתפקר הינו ארגון מסיונרי חילוני. והתירוץ של "אבל הדתיים נוקטים באותן שיטות" הוא עלוב. מדובר בארגון מסיונרי אנטי-דתי שנוקט בשיטות בזויות.

הצחקתני הרבה יותר.

לא הבאת ולו חצי-אמיתה אחת. וגם אם מבחינתך דברים מסומים הם חצאי אמיתות, זה עדיף בהרבה על השקרים המוחלטים של המחזירים בתשובה (עוד תשעה חודשים אמריקה תטבע בים בלופ בלופ בלופ). המטרה היא לזרוע ספקות ולגרום לתלמידי הישיבה לחשוב, ואם זה מוביל לחזרה בשאלה, מה טוב בעיניהם. אני לא חושב שאפשר להוריד אותם לרמה של אמנון יצחק וחבריו הדמגוגיים. דעת אמת מעודדים חשיבה. המחזירים בתשובה מעודדים בורות. היתה כתבה במעריב לא מזמן על עיתונאי שהלך למחנה של חוזרים בתשובה (אני חושב של ברסלב) ורב "מאוד חשוב" שהם הגיעו אליו אמר לו לא לקרוא את הרמב"ם, כי זה עלול לגרום לו לספקות, ו"מרוב חוכמעס אין אמונה".... החינוך שם היתה להסתה ולבורות, ולהכחשת העובדה שיש לא מאמינים (טומי ויוסי הפושעים הגדולים יודעים שיש אלוקים, הם רוצים למרוד בו) ולראיה שאחד התלמידים הותיקים אמר לו ש"באיכילוב יש הרבה היטלרים רוצחים" כשהוא מתייחס להפלות. דעת אמת, גם אם אני מתנגד לשיטות הפעולה שלהם, מבוססים על עובדות, לא על שקרים והסתה. הם לא מיסיונרים, הם מחזירים בשאלה. שוב, אני לא מעריץ גדול של "דעת אמת", אבל אי אפשר להשוות אותם למסיון היהודי.

masorti

New member
שמת לב מה קו ההגנה העיקרי שלך?..

"הצד השני רע עוד יותר". אתה עצמך מסכים שמטרתם היא להחזיר בשאלה, ואתה מודה שהטכניקה שלהם הינה זריעת ספקות. ואף אתה אינך מסכים לשיטות הפעולה שלהם. אצלך החזרה בתשובה היא מסיונריות והחזרה בשאלה אינה מסיונריות? שיבושם לך. ומה אכפת לי מהרב אמנון יצחק ודומיו? א. לא הצדקתי את שיטתם. ב. אני עוסק במעשי "דעת אמת".

נכון, הצד השני רע יותר.

ולכן את הצד השני ואת פעולותיו אפשר להגדיר כמיסיון, ואת פעולותיהן של דעת אמת, שמבוססות, בכל זאת, על מדע ועובדות, אי אפשר. אפשר להגדיר אותן כהחזרה בשאלה. אם הן היו אומרות "אם לא תחזרו בשאלה אז יהיה לכם רע מאוד ובסופו של דבר תושמדו" או דברים כאלה, או כל דמגוגיה והפחדה זולה אחרת, הם היו מיסיון. תמצא לי מקרה אחד של הפחדה, דמגוגיה או סתם שקרים בדעת אמת, ומקרה אחד שהם באו למישהו ואמרו לו "תחזור בשאלה".

masorti

New member
אין שום קשר לטכניקת ההמרה...

מסיונר הוא מי שמטרתו להעבירך על דתך (או "אמונתך" לצורך הדיון). השאלה האם נימוקיו הם מדעיים או מיסטיים, אמיתיים או שקריים - אינה רלוונטית. וכמו שאמרתי לך, ראיתי כבר בלופים בטיעוני "דעת אמת". חבל שלא שמרתי עדויות לכך ולכן איני זוכר את הפרטים. וסוג הרמאות שלהם אינו בהמצאת עובדות מדעיות אלא בסילופים של הטקסט. הם יכולים למשל לקחת אמירה איזוטרית של מישהו בגמרא ולטעון שהיא מייצגת את השקפת היהדות, למרות שידוע להם היטב שיש 10 אמירות מנוגדות (ונחשבות יותר) בגמרא באותו נושא. והם יכולים גם לקחת משפט או פסיקה ולטעון שהפוסק טען משהו שכלל אינו נכון, וכל מי שמתמצא בחומר יודע שהכוונה היתה שונה לחלוטין. הרי המטרה שלהם אינה להחזיר בשאלה רבנים ששולטים בחומר, אלא צעירים ששליטתם בחומר חלקית וקל לבלבל אותם עם חצאי אמיתות.

גאיוס

New member
מה לדעתך היחס המספרי בין חוזרים

חוזרים בתשובה- בכוח שיכנוע לבין יוצאים בשאלה בכוח שיכנוע

masorti

New member
הרבה יותר חוזרים בתשובה...

בכוח שכנוע. ראה פעילותו של הרב אמנון יצחק ודומיו. רוב החוזרים בשאלה הם חובשי כיפה סרוגה שמורידים אותה בערך בגיל הצבא. (פעם דיברו על 20% מהצעירים של הכיפות הסרוגות) וגם הם עושים זאת לא בגלל "שיכנוע" אלא כתהליך טבעי של כניעה למה שמציע העולם החילוני. אבל מה זה קשור? האם העובדה שהמסיונרים של "דעת אמת" מצליחים להמיר רק כמה עשרות או מאות אנשים אומרת שהם לא מסיונרים? לכל היותר יש להסיק שהם מסיונרים לא מוצלחים.

בבא נמא

New member
גם מחזירים בתשובה

מנסים "לבלבל צעירים בעלי ידע חלקי בעזרת חצאי אמיתות". ההבדל היחיד: לאדם חילוני זה לא אמור לשנות אם תראה לו שאדם חילוני חשוב כלשהו בעבר אמר או עשה שטות כלשהי, או שבכתבים חילוניים כלשהם כתובים (בין היתר) שטויות. אדם חילוני רשאי לטעות ולעשות שטויות, וגם לכתוב אותן. אם בגמרא כתובות (בין היתר) גם שטויות - זה כבר עניין אחר... אם "דעת אמת" מראים את זה, הרי שהגמרא - הספר העיקרי של הדת היהודית - אינו אלוהי במקורו, כי הוא מכיל גם טעויות.

masorti

New member
מה הפואנטה שלך?

אנחנו לא דנים בשאלה איך פועלים מחזירים בתשובה, וגם לא בשאלה מה אכן מקור הגמרא. הדיון נסוב סביב הטיעון הפשוט: "דעת אמת" פועלים במטרה להעביר צעירים חרדים על אמונתם ולהפכם לחילונים, ובשל כך מדובר בארגון מסיונרי. לשאלה איך פועלים אחרים וגם לשאלת תקפות טיעוניהם אין קשר לדיון.

בוודאי שיש קשר.

מי שמראה לך עובדות בדוקות ואמיתיות, גם אם זה במטרה לגרום לך להאמין במשהו, אינו מיסיונר בעיני. האם אין הבדל לומר למישהו שיש לך מוניטין בן 20 שנה במשהו (נניח שיש לך), כדי שיאמין בך, מאשר לשקר למישהו ולהשתמש בדמגוגיה "בחיית כפרה, 30 שנה אני כבר עובד פה (שנה בשבילי זה יום... כמו אצל אמנון יצחק), לא תקפחי לי ת´פרנסה עיניים שלי, נכון?". זה בדיוק ההבדל.

למעלה