תמ"א 38/2 בבניין קטן אך מורכב שמתקשה להגיע להסכמות

itsik7878

New member
תמ"א 38/2 בבניין קטן אך מורכב שמתקשה להגיע להסכמות

שלום רב, אני גר בבניין ישן בן שתי קומות על קרקע, לא עמודים. בבניין 6 דירות, 3 בכל קומה. עם השנים כל דייר הרחיב ובנה כראות עיניו בהסכמה הדדית של השכנים שבתורם נהנים מהסכמתו, דירת קרקע אחת סגרה לעצמה מרפסת ואף הרחיבה אותה, ביטלה את הדלת מחדר המדרגות ופתחה כניסה ראשית מהחזית שהינה חלק מהחצר, וחלק זה הפך עם השנים לשלהם עם נדנדה/פינת ישיבה/גינת ירק וכו'.
דירת קרקע אחרת פתחה ויטרינה של ממש לחלק אחר של החצר, ריצפו אותו, טיפחו גינה מכל טוב עם מחסן קטן, ערסלים, מנגל ומה לא ואף "הצמידו" לעצמם חניה משלהם שמאז ומעולם הם חונים שם. בהמשך בנו על חלק מהשטח הזה ובכך למעשה הרחיבו את הדירה (ולאחר מספר שנים גם הקומה השניה בנתה על ההרחבה הזו בהסכמה שלהם). כעיקרון אף אחד לא נכנס לחצרות "של" דירות הקרקע שכן אין מה לחפש שם אבל ברור שהחצר היא משותפת ואף אחד לא חולק על כך, פשוט אין סיבה להימצא שם ואף אחד לא מחפש לריב.
והדירות בקומה השניה? סגרו מרפסות, הוסיפו מקלחות, הרחיבו מטבחים החוצה, ואחד אף בנה קומה נוספת מעליו עם גרם מדרגות מתוך הדירה, חדר של ממש הכולל הגבהת גג הרעפים. שוב, הכל באישורים ובהסכמות הדדיות.
יש לציין שבעבר נתגלעו חילוקי דעות לגבי עניינים כללים כגון חניה ניקיון וכו' אבל עם השנים כולם הבינו שבאמת עדיף לשמור על השקט עקב המצב הקיים ולא לחפש אחד את השני, כי לא חסר על מה ובסוף כולם יפסידו.
וכך חיים להם בשלווה דיירי הבניין במשך השנים, כל אחד במבצרו.
ולמה כל ההקדמה הזו? כי עכשיו כשפינוי בינוי על הפרק ופרוייקטים כבר מתבצעים באיזור, פתאום כל אחד רוצה למקסם את התמורה שלו מהקבלן - הדירות המורחבות רוצות דירות גן ומ"ר מכובד, הקומות העליונות רוצות דירות יותר גבוהות וגדולות מהמקובל לתת והדירה עם הקומה שמעליה רוצה להישאר בקומה האחרונה, משמע לקבל פנטהאוז.
מקריאה בפורום אני מבין שאין חוקים בנושא וזהו הסכם מסחרי שנערך לפי רצונם של הצדדים, ועקרונית, כולם בעד. אבל, וזה אבל גדול, נראה שהחלק שרוצה יותר יתעקש לקבל יותר, והדירות שנשארו קטנות ימהרו לחתום בשמחה על המקובל בשוק (חדר נוסף, קומה אחת מעל וכו')
פגישה אחת כבר התפוצצה כשהיזם הבין שאף אחד כאן לא מתכוון לצאת פראייר, והם ירדו מהנושא. כעת יש דיבורים עם יזם אחר ומנסים לראות איך אפשר לקדם את התהליך. עד כמה מקובל להיכנס לכיס של היזם ולהגיד לו "אתה בונה מספיק קומות ודירות כדי להרוויח אז תן לזה את הפנטהאוז ולהוא את דירת הגן ולהיא קומה גבוהה" וכו'? ואם נצליח "להוציא" את מבוקשנו איך מונעים ויכוחים כדוגמת "למה שאתה תיקח את הפנטהאוז גם אני בקומה האחרונה רק לא בניתי" ועוד ועוד חילופי דברים שכבר עלו בנושא, שכן צריכה להיות שקיפות מה כל אחד מקבל.
אשמח לכל תשובה מפורטת בעניין, דוגמאות/לינקים או פסיקות.
תודה מראש
 
בחירת דירות בבניין החדש ע"י הדיירים המקוריים

כאשר מגיעים לשלב בו נפגשים לנהל מו"מ עם יזם, רצוי מאוד שהיזם יידע בעצמו מה וכמה הוא יכול לבנות, כדי שהוא יידע מה אחוז הרווחיות שלו וכמה הוא יכול להטיב עם הדיירים המקוריים בדמות דירות מיוחדות (גן ופנטהאוזים) או העלאה בקומות הבניין. ההחלטה איזו דירה יקבל כל דייר נקבעת בעיקר עפ"י טבלה שמאית הקובעת את שוויה של כל דירה ביחס לשאר הדירות בבניין (ובהתאמה תקבע גם את שיוך הדירות בבניין החדש שיבנה) וכן כמובן בהתאם להסכמות מסחריות מול היזם. כך, ישנה משמעות לשאלה האם הושקעו כספים בדירה, האם נוצלו זכויות בניה וכו'. אני סבורה, כי הדרך הטובה ביותר לפתור בעיות בין דיירים, היא להסכים מראש על מנגנון שמאי אשר לא ניתן יהיה לערער עליו.
 

itsik7878

New member
כולנו תקווה שהוא יוכל לבנות כמה שיותר כמובן

הראשון דיבר על 6 קומות, השני על 7 ועכשיו מישהו בודק לגבי 10 קומות. אז מקווים לטוב.
אני לא חושב שהערכת שמאי תהיה מקובלת על כולם, המגמה הכללית בין הדיירים היא של שיתוף פעולה ומיקסום התמורה מהיזם לכן שלילת ערעור מראש לא ממש תעבוד לנו, זה יותר ברמת התאגדות מאחר והשטח הוא פרטי וצריך לפצות רק 6 בעלים, מספר יחסית נמוך שאפשר למצוא את דרך הביניים.
אני צריך לבדוק עוד פרטים יותר לעומק כי אני לא בטוח מה הושקע, אילו זכויות בנייה אם בכלל, ומה חלקו היחסי של כ"א במגרש, למרות שכולם רוצים להתנהל כיד אחת ולא כ"הדירה שלו גדולה יותר אז החלק שלו בשטח יותר משישית", כלומר המו"מ הוא יותר מול התמורה מהפרוייקט מאשר בין הדיירים עצמם ובהמשך כל אחד יחפש גם את טובתו האישית
תודה רבה על המידע. יש לי עוד קצת שיעורי בית לעשות :)
 

Yuri Bubkov

New member
פתרון לבעייה אם הדיירים

מנסיון אישי מציא לך לפנות לחברת נדלן ראשון על מנת לפתור את הבעיה הם מומחים בטיפול תמ"א 38
 
למעלה