תרגום עונג שבת 19

תרגום עונג שבת 19

לטובת אלה שאינם מבינים יידיש או אינם קוראים בשטף תירגמתי את הזיכרונות של ישראל יהושע זינגער. אני מקווה שתהנו.

fanti

New member
ידער ווארט איז עמעס , כל מילה בסלע

קאטאוועס, אני מוֹחְמֵאית (נסיון לסלאנג חביב) ובוודאי הוספתי כמה ס"מ לגובה. עכשיו ברור לי מנין מוסר העבודה, חדוות החיים, הדייקנות, חוש ההומור והצדק , ושאר הדברים הטובים. ורחוקים מלהיות יבשים וקרירים, נהפוך הוא. בקיצור , הוא אשר אמרתי אין כמונו הליטאים או הליטוואקעס. וכפי שאתה יכול לראות גם החבר´ה הרצ"ב מרוצים C
:-

../images/Emo79.gifמקהלת ווילנה.../images/Emo79.gif

יש לי קשר נוסטאלגי, ליוצאי ווילנה בישראל. באמצע שנות הששים, הוקמה, ע"י שרידי העיר , המפוארת הזו, מקהלה לתפארת. המקהלה הופיעה, באירועים ועצרות ממלכתיים. ביום הזכרון לשואה ולגבורה. ימי הזכרון לחללי מערכות ישראל, ערב יום העצמאות וביום העצמאות. בקונצרטים של ה"זמריה." ומופעים לקהל הרחב, של חובבי הזמר בשפה היידית. בזכות היכרות קרובה עם אחד ממיסדי הלהקה. הסולן הראשי שלה, יחיאל בורגיןואשתו זלאטע-זהבה לבית קצ´רגינסקי (אחותו של שמרק´ה.) צורפה כחברת כבוד ללהקה. בין האמנים שהצטרפו אליה, כחברים שלא מן המנין, היה גם מישה אלכסנדרוביץ ונחמה ליפשיץ. נחמה לא שרה עם המקהלה. אך היתה מעורבת בין חבריה, רבים מהם חברי ילדות שלה. התמונה המצורפת, עטיפת התקליט השני שהפיקה הלהקה. עקב מגבלות הסורק, זהו בלבד. חלקו השני , עם תמונת חברי הלהקה. יובא להלן.

חלקו השני של התקליט../images/Emo79.gif../images/Emo79.gif

אני מקווה, בעתיד, אם הדבר יתאפשר. אביא כמה שירים מתוך התקליט. אציין, שלמקהלה הוקדשה תכנית מיוחדת בטלביזיה. במסגרת התכנית "מלווה מלכה" במוצאי שבת. כמו כן, היתה מצורפת למקהלה, להקת נגני מנדולינות. אשר היו מנגנים נעימות, ממיטב הרפרטואר היידי. תמונת הלהקה, ביניהם אמי עליה השלום.

fanti

New member
דער וילנער כאַר או חאַר- כך זה נקרא

שמעתי אותם בבית וילנה, שבשד´ יהודית בתל אביב ויתכן שאף בנסיעה מרגשת שבה השתתפו רבים מבני וילנה מהארץ ומרחבי העולם להקמת מציבה ב- AKP,ביקור בפונאר ובוילנה עצמה

אכן, פנטי

השם כאר (מקהלה) מופיע גם בעטיפת התקליט שצירפתי. המקור, ככל הנראה איננו עברי. על כן לא נכתב בח´. (choir באנגלית = מקהלה) לא מן הנמנע, כי חלק מאנשי הלהקה השתתפו בטכסים לזכר קרבנות העיר, בהם היית נוכחת. אכן, המקהלה נהגה לערוך את החזרות שלה, בבית ווילנה בשדרות יהודית בתל-אביב. שנים, היתי מסיע את אמי, לשם. אגב, מוצאם של הורי, לא היה מווילנה, אלא מעיירה סמוכה לוורשה. אמי קיבלה "אזרחות כבוד" של העיר. סיפור-סיפור, בפני עצמו. למקהלה התקבלה בזכות קולה הצלול.

fanti

New member
האם נתבקשה אמך לשיר ביידיש ליטאית?

מה שמאפיין את המקום הזה הוא היידיש האחידה בה מדברים כולם בעיקר אם תיקח בחשבון שאנו תמיד במיעוט ובולטים ביידיש השונה שלנו . בערב שנערך בבית וילנה הופיעה המקהלה, גאוות המקום ומיד אחריה בדרן שסיפר בדיחות ביידיש פולנית שבהחלט היתה נטע זר.

לא זכורות לי "טענות" , פנטי

אמי שרה במקהלה, מיום הווסדה. אני מתאר לעצמי,שבמהלך 15 שנות חברות במקהלה. סיגלה לעצמה את הניב הליטאי. ההיכרות שלה, עם משפחת בורגין, המייסדים, היתה מעניינת. הורי ברחו מעיירתם בפולין שהיתה על קוו, "ריבנטרופ/ מולוטוב" הזכור לשימצה. "הסדר" שחילק את פולין, בין ברה"מ לגרמניה. הם הגיעו לווילנה, שם אירחה את הפליטים משפחה בשם... קצ´רגינסקי. הם גרו שנתיים בווילנה, אצל המשפחה הזו. כאשר פלשו הגרמנים, כעבור שנתיים לברה"מ. המשיכו להמלט לתוככי המדינה הענקית הזאת. בכך ניצלו חייהם. שיחת "ווייבערס" אקראית באוטובוס, מת"א לפתח תקוה, הן גילו, כי היא וזלטע- זהבה בורגין(קצ´רגינסקי) את היותן מכרות. ההתרגשות היתה גדולה מאד. המשפחות נשארו בקשר עד יומם האחרון. אני מניח, שהורי הכירו את הניב הליטאי, קודם שאמי הצטרפה למקהלה. מכאן ההתבטאות, שלי במסר הקודם, כי היא קיבלה "אזרחות כבוד" של יוצאי וילנה במקהלתם.

אח למחצה ?

סימטה למחצה. בתקליט הראשון של הלהקה, השיר הפותח הוא "ווילנע, ווילנע." שרה המקהלה, שיר געגועים, לסימטאותיה של ווילנה. לדאבוני אינני יכול להביא את השיר בביצוע המקהלה. אביא במקומו את השיר "ווו איז דאס געסאלע" בביצוע הזמר/חזן הנפלא יאן פירס. באתר השיר, המחברים, מופיעים כאנונימיים.(עממי) יתכן וזהו גם כן, שיר על סימטאותיה של ווילנה. ריל פלייר ...וכו.

עטיפת התקליט הראשון.

של מקהלת ווילנה. על רקע תמונתו של דוד לבקובסקי. "סמטה בעיירה יהודית" במזרח אירופה.

fanti

New member
תודה על השיר וו איז דאס געסעלע.

זה היה השיר האהוב על אמי ע"ה . שיר בו המילים מדברות בעד עצמן .

fanti

New member
בן אהרון - באיזה שאתר מדובר .?

תעביר לנו את הלינק , עושה רושם שיש שם מציאות. תודה מראש

מנקלה

New member
על הבוקר דמעות! אלה השירים היחידים,

בינתיים, שאני יכולה לעבוד לצליליהם. מי ילמד אותי איך שומרים את השירים אצלי בתיקייה?

כשאתה שומע את השיר הוא

כבר ירד למחשב שלך. תעשה חיפוש על שם השיר yddpr בכל המחשב ותמצא אותו.

fanti

New member
קאטאוועס - אין דרך אחרת להעברת שיר

בדרך הזו אין שליטה על המקום אליו הולך הקובץ , במקרה שלי זה עבר לכונן המשמש אותי לעבודה בלבד . ולצערי, אאלץ למחוק את כל השירים שהורדתי פה באתר בדרך זו. השאלה אם אין דרך להעבירת שירים ע"י מתן אפשרות בחירת הנתיב אליו יופנה .

למעלה