‏/tapuzforum/images/emo196.gif בקורת בין בני זוג /tapuzforum/images/emo196.gif

../images/Emo201.gif

לא יודעת לגבי אחרים, אני יודעת שאצלי הרבה פעמים אני מצדיקה את עצמי ע"י טיעונים כאלו: שהוא לא מעריך את עצמו מספיק ובגלל זה הוא עושה כך וכך ואז אני אעיר לו ... או אפרש לעצמי כל מיני התנהגויות שלו עם הילדים שזה אחד המקומות שאני הכי מחנכת אותו (איך אצלכם?) ולפעמים לפרשנות שלי ולמקום שממנו הוא בא אין קשר בכלל...
 
רגע, את יכולה להרחיב על זה?

כלומר את באמת מונעת מהאמונה שהוא טועה כי הוא לא מעריך את עצמו מספיק?
 
לפעמים

בהתנהלות שלו בעבודה שלו אני מרגישה שהוא לא מעריך את עצמו מספיק- ואז הפידבק מהסביבה הוא בהתאם... ואז אני אתחיל לנתח את ההתנהגויות שלו ואת יודעת כבר את ההמשך...
 

חנהפ

Active member
מה זה אומר?

שאנחנו לא עושים חשבון, ברור לי שאם אעיר לאיש הערת/הארת בקורת זה רק בגלל שמאוד אכפת לי ממנו(בלשון המעטה) ואני אצפה ממנו להאיר גם את עיני אם וכאשר צריך.(זה לא אומר שאני אקבל את הבקורת,אבל אני ארגיש שאכפת לו) הרבה פעמים ההתנהגות שלנו כלפי בני ביתנו שונה מהתנהגותנו כלפי חברנו ,למשל אם אנחנו חוזרים מהעבודה עצבניים לא נחשוב פעמיים לפני שנרים קול על מי שנמצא מול עיננו,אבל לא יעלה על דעתנו להתפרץ כך מול חברנוו אפילו הטובים ביותר. ובאותה מידה בקורת שאבקר את החצי או את הילדים לא אעיז לבקר חברים ואפילו טובים,למה? כי אף פעם אי אפשר לדעת באיזה STATE OF MIND החבר נמצא באותו רגע ואיך יקבל את הבקורת.
 
ומה אני חושבת על ביקורת..

לא אוהבת את המילה הזו בכלל. יש בה משהו מעט מתנשא. כאילו המבקר קבע מראש שיש תכונה / מעשה שדרוש תיקון. לא חושבת שתפקידנו לחנך את בני הזוג שלנו. בשני מקרים, לדעתי, יש מקום לדו שיח על צדדים חסרים אצל בן הזוג: א. כשהביטוי של תכונות אלה מפריע לי בחיי היומיום, ואז- יש מקום לפתוח את הנושא ולהבהיר לבן הזוג מה מפריע ומה היה עוזר לי . ב. להאיר לבן הזוג פינות חשוכות שהוא לא רואה- אבל גם זה רק במידה ובן זוג מעוניין בכך, וזה צריך גם לתפוס חלק מאוד מזערי בזוגיות, ולהעשות בחוכמה ובעדינות רבה. שמעתי פעם מהרבנית לבנון שאין כזה דבר ביקורת בונה. ביקורת, גם אם היא מוצדקת, וגם אם בסוף משיגה את מטרתה- היא תמיד גם הורסת ומשאירה טעם נפגם כלשהו. ולכן, היא אומרת שאם מבקרים, צריך מצד שני "לפצות" ולתקן את ה"נזק" ע"י חיזוק גדול של הצדדים החיוביים מהצד השני. כל מה שאני כותבת נכתב מנסיוני האישי בלבד. אנחנו זוג לא סטנדרטי. אני דוסית, ובעלי, איך נגדיר את זה... מחפש את עצמו. אם הייתי נכנסת לתפקיד המחנכת- לא הייתי יוצאת מזה, ולא היינו יכולים לחיות יום אחד ביחד. מביאה לכאן קטע מקסים שקראתי לאחרונה. כתבה אותו עדה גיל בפורום של "דבש מסלע" בתוך אחד הדיונים (מצטערת, לא יודעת איך להביא קישור...): "קחי את המילה הזו ´ביקורת´ ותראי מה השורש שלה. ב.ק.ר ביקור. כשאדם בא לביקור, הוא מתנהג כאורח, מנקה היטב את הנעליים בכניסה הביתה, לא לוקח את העוגה האחרונה בצלחת מתאפק קצת עד שמעיז לשאול איפה השרותים, מתנהג עם הרבה קשב וסבלנות למארחים שלו... תארי לך שאנו במקום לבקר, נבקר: נבוא כאורחים לאנשים שלנו... כן, חושבים פעמיים על כל משפט, מכבדים, נמוסיים, "מנקים את הנעליים לפני" וכו´, תארו לכם איך אז היה נראה הקשר. אל תקחו אותי קשה עד הסוף, רק רציתי לתת איזו דוגמא למושג ביקורת. אז גם את... לפני שיוצא לך מהפה איזו משפט שאח"כ תצטערי עליו, תעצרי!! תחככי בגרונך, תיישרי את העניבה, ורק אז תדברי."
 
זה מעורר אותי לכך כך הרבה מחשבות....

כי זה לא רק שצריך לדעת איך להעביר בקורת - או לא, צריך לדעת איך להבליג על הרצון לבקר מבלי לצבור משקעים, מבלי לעשות פרצופי פולניה ומניפולציות וכדו'... שני התנאים שהצגת הם כך כך אמיתיים וקריטיים.... זה של עדה גיל או של ימימה?
 
זה שלי...

כמו שאמרתי, הניסיון המורכב בזוגיות שלנו הביא אותי לחפש תשובות בכל מיני מקומות, ואלה המסקנות שהגעתי אליהן- אני חושבת שבעיקר מתוך הלימוד של ימימה (אותו קבלתי אצל עדה). הנקודה שציינת (פרצופי הפולניה והמניפולציות) היא קריטית, והיא נוגעת לכ"כ הרבה מקומות בחיים שלנו. לפעמים נדמה לנו שאנחנו מלאכים. הצלחנו להמנע מביקורת, סתמנו את הפה שניה לפני ההערה העוקצנית שהתכוונו לומר. אבל בזה לא נגמרת העבודה. צריך גם "לנקות את השטח" מבפנים. הערה שהחזקתי בפנים במאמץ כדי לא לפגוע או כדי לא להעכיר את האווירה בבית, ואח"כ לא עשיתי איתה כלום, בהכרח תתפרץ מתישהו (אם לא מול הבעל, אז מול הילדים או מישהו אחר). אז, או שמעלים את הנושא לדיון, פותחים אותו ומנסים לפתור (כמה שזה קשה לפעמים... אצל מי בבית אין נושאים שהם "טאבו", נקודות שאנחנו מדחיקים עד שכמעט ושכחנו שהן קיימות...). יש גם נושאים שבאמת אי אפשר לפתור (מצבים מאוד מורכבים, תכונות מאוד מושרשות אצל בן הזוג), ואז אין ברירה אלא לחשוב טוב טוב האם אנחנו בוחרים בזוגיות למרות אלה, האם אנחנו "בפנים" או "בחוץ"? אם התשובה היא חיובית, אז מוותרים על הנסיון לעשות שינוי בנקודות האלה (אבל מוותרים באמת באמת, גם בלב). מכאון ואילך המאמץ יתמקד באיך מסתדרים עם התכונות האלה, ואיך לומדים לחיות איתן בשמחה.
 

candy77091

New member
רק כשממש צריך

וגם את זה צריך לדעת איך עושים כדי שהביקורת תתקבל. כמו שכתוב-שכמו שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה לא לומר דבר הלא נשמע.
 
מורכב אבל אפשרי

לפני הכל, עקב היות העברית שפה ג'נדרית למדי אני כותב לגברים אבל הדברים פונים גם לנשים. ראשית, כל ביקורת חייבת להיות עם מטרה לשיפור המצב הקיים ולא על מנת לפגוע לזלזל או סתם להצביע על מצב כבעייתי. כל ביקורת שאין לה מטרה לתקן עדיף שלא תשמע. שנית, צריך לזכור שהתחתנו עם בת הזוג שלנו ולא עם המגרעות שלה. או יותר נכון: לא התחתנו כדי להשלים עם המגרעות אלא כדי להצביע עליהן ולסייע לבת הזוג להתגבר עליהם ולהיות שלימה יותר. כנ"ל לגבינו, שאף אחד לאישלה את עצמו שאין לו מה לתקן. ההנהגה שלמדתי מהרב שלום ארוש היא שאישתך היא המראה שלך. אם היא פונה אליך ומעירה לך על מגרעה שלך אל תתרגז עליה אלא קבל את זה כהזדמנות לתיקון. הכי חשוב: גם אם יש ביקורת וכתוצאה ממנה רבתם, מאוד חשוב ללכת לישון כשהראש נקי ממריבות. אם זה קשה לפחות לכו לישון ביחד (בלי בריחה לטלויזיה/מחשב/אינטרנט/כדורסל עם החבר'ה) והסתכלו אחד לשניה בעינים.
 
האם באמת בשביל זה התחתנו?

"אלא כדי להצביע עליהן ולסייע לבת הזוג להתגבר עליהם ולהיות שלימה יותר" ....?
 
הרעיון מאחורי הדברים

הוא שלא מתחתנים כדי לא לעשות כלום. אם יש מגרעה הדבר האחרון שבא לי לשמוע (ולהשמיע) זה "ככה אני, קבלו אותי". וכמ ושציינתי זה דו-כיווני: בת הזוג צריכה להצביע על מגרעות בן הזוג ולסייע לו להתגבר עליהן.
 
המממ... בעייתי משהו

ברור שהנישואין צריכים לגרום לנו להעלות מעלה-מעלה ולצמוח יחד, אבל אני לא בטוחה שהדרך היא בהצבעה תמידית על פגמים וחסרונות. "והיא חברתך ואשת בריתך", לא משגיחים אחד של השני... אני אישית הייתי מתייאשת. ובטח שברמה הבסיסית והאמוציונאלית אני רוצה שיקבלו אותי ב-ד-י-ו-ק כמו שאני (וכאמור, זה ממש לא קל
) אם בן/בת הזוג שלך לא מקבלים אותך כמו שאתה, זה ממש נורא בעיניי. מאוד מתחבר לי פה אימרה של הרב שלמה קרליבך זצ"ל (לא ציטוט מדוייק-): חבר טוב- כשאני איתו אני רוצה להיות יותר טוב, חבר אמיתי- כשאני איתו, אני כבר יותר טוב.
 
במחילה

אין לי זמן לעבור על התגובות ,אך אתרום את חלקי לדיון: בעל ואשה זה אחד, גם במחשבות . האדם היחיד שאני יודעת שיאמר לי את כל האמת על עצמי , זה בעלי. כמובן שתמיד גם בביקורת יש לשמור על רמת ויכוח נאותה, ולדבר בנחת אפילו שזה רק ביניכם ואין צורך "לדגמן" זוגיות טובה כמו שאני רואה ומתעצבנת שהרבה עושים : בחוץ הם זוג מושלם אבל בבית...
 

ע ד י ו ש

New member
לדעתי אם זה משהו שנאמר במקום

כן אפשר לקחת את זה כביקורת בונה. מה שכן צריך וחשוב לשים לב זה שהביקורת לא פוגעת.לפעמים יש תכונה שמה לעשות טבועה בנו חזק כמה שננסה להשתנות זה עדיין יהיה קשה ואם כל הזמן נקבל על זה הערות מעליבות בסופו של דבר גם לא נרצה לשנות אותה. יכול להיות שזה משהו שנעשה בתום לב ובמידה וכן יעירו לנו נוכל לשים לב ולשנות את זה בפעם הבאה.
 
לדעתי

יש כמה סוגי ביקורות ולכל צורה משמעות שונה. גם את תכיפות הביקורת משנה את התוצאה
 
למעלה