2 שאלות של ירוקה

d a p h n a

New member
אני לא צריכה להשקיע

מחשבה בתזונה שלי כדי שיהיה לי מכל אבות המזון, בטח לא יותר מבעלי אוכל הבשר. באופן די טבעי אני דואגת להכניס לכל ארוחה פחמימה וחלבון, ואני משתדלת לכל הפחות לאכול קצת ירקות טריים כל יום, אבל זה ממש לא משהו שדורש ממני חשיבה מיוחדת, וכאמור בעלי אוכל הבשר צריך לחשוב בדיוק על אותם הדברים כדי לאכול אוכל מאוזן. נראה לי שיש לך כל מיני מחשבות בראש על מה זה להיות "צמחוני פרופר", איזו תמונה אידיאלית שיצרת לעצמך למרות שהיא לא ממש מתחברת למציאות. אל תביני אותי לא נכון - זכותך להחליט שאת מוכנה לאכול רק מזון בריאות ושאת מקפידה ב-200% על התזונה שלך - אבל זו החלטה אישית שלך. אין שום סיבה להשליך אותה על כלל הצמחונים בעולם.
 

BellA עלמה

New member
אז רק לשם הבהרה

מה ההבדל בין מצחוני, טבעוני ו vegan? צמחוני פשוט לא אוכל בשר? מה אם דגים? או גבינה שהיא אכן מוצר מן החי חלב? מוצרים המכילים ג'לטין?
 
ההגדרות המקובלות בז'אנר:

צמחוני - לא אוכל בשר, עוף, דגים, פירות ים, חרקים, זוחלים... כל דבר שהיה "חי" מתישהו. אוכל ביצים וחלב. טבעוני - לא ניזון כלל ממוצרים שמקורם מהחי. קרי כל מה שברשימה הקודמת + ביצים, חלב, דבש. vegan = טבעוני באנגלית. אלה ההגדרות המקובלות בציבור.
 

d a p h n a

New member
ועוד בפירוט...

צמחוני הוא אדם שאינו אוכל בשר ובכלל זה את בשרם של דגים, שאף שבהגדרה היהודית ובחלק מההגדרות הנוצריות לא נקרא בשר, הוא בכל זאת סוג של "בשר". (ישנם אנשים שמגדירים עצמם צמחונים ובכל זאת אוכלים דגים, אולם זו לא ההגדרה המקובלת). צמחוני (או מה שנקרא בלעז vegetarian או בדיוק יתר ovo-lacto vegetarian) כן אוכל ביצים, חלב, דבש וכו' - הוא רק נמנע מאכילת בשר. עכשיו, בתוך ההגדרה הזו ישנם אנשים מחמירים יותר ומחמירים פחות. ישנם צמחונים שלא ינעלו נעלי עור, וכאלה שכן. ישנם צמחונים שלא יאכלו אוכל שבושל ליד בשר ויש כאלה שכן. ישנם צמחונים שמאוד מאוד יקפידו להמנע מאכילת ג'לטין וכאלה שלא. אני למשל מגדירה עצמי צמחונית כי אני נמנעת מאכילת בשר ודגים, אבל אני מודה שאני לא תמיד מקפידה בעניין הג'לטין (זה בא לי בתקופות) בגלל שאני יודעת שכדי להכין נגיד עוגת גבינה שלמה משתמשים בכפית של ג'לטין בערך, וזה אומר שכשמחלקים את זה בין הרבה אנשים אז בכל פרוסה יש כמות כל כך קטנה של ג'לטין שהיא בערך משולה ליתושים שמתברר שכולנו בולעים מדי פעם כאשר אנחנו נושמים. אז נגיד אם אני הולכת למסעדה, אני לא אשאל האם בעוגה יש או אין ג'לטין. אבל אני מכירה צמחונים אחרים שמאוד יקפידו וישאלו, ואני לגמרי מכבדת את זה. זה עניין של בחירה אישית ומידת האדיקות בנושא הצמחונות. טבעוני הוא אדם שאינו אוכל מוצרים מן החי כלל - ובכלל זה מוצרי חלב, ביצים ודבש. כמו כן טבעונים נוטים להמנע משימוש במוצרי עור ובמוצרי צמר. באנגלית טבעוני הוא vegan או לפעמים non-ovo-lacto vegetarian.
 
מסכימה עם דפנה

למעשה, רוב הצמחונים והטבעונים שאני מכירה נהנים מאוכל מעובד, לא אורגני, וגם לא בהכרח אקולוגי. ולעומת זאת אני מכירה כמה אוכלי בשר שמאוד חשוב להם להיות אקולוגיים וידידותיים לסביבה. צמחונות היא תחום אחד, אקולוגיה תחום אחר, דאגה לבריאות תחום שלישי. הם ממש לא חייבים ללכת יד ביד... אני מניחה שמי שנהיה צמחוני מטעמי בריאות, אולי זה יתקשר גם למזון אורגני. אבל רבים נהיים צמחונים מטעמים אחרים לגמרי. לגבי סימן השפן - מוצרים יותר יקרים? דווקא למשל פנטן והרבל אסנס הם יקרים מאוד, לעומת קרמה ואחרים. זו רק דוגמה שעלתה לי עכשיו לראש, אבל אני בפירוש זוכרת שמוצרי שפן לא יותר יקרים.. ורוב הזמן זה אפילו להפך, כי רוב מוצרי "לא שפן" הם מותגים חו"ליים שעולים יותר ממותגים ישראליים.
 

ailag

New member
אז ה"בריא" מוסיף לזה מחיר

תזונה צמחונית רגילה, שהיא לא נחשבת אורגנית בריאה יאדה יאדה (גם לא ג'אנקית במיוחד. רגילה.) בד"כ תהיה זולה יותר. אל תשווי חנויות שממוקדות בבריאות ובאוכל שיותר נדיר לראות ועל כן הוא יקר יותר. תשווי מחירים של נקניקיות טופו ופסטה ולזניה וירקות וכל אלה כנגד מחירים של סטייקים, המבורגרים מבשר, נקניקיות מבשר. תחשבי על האוכל שאת אוכלת ומכירה שאין בו בשר והוא משביע (מה שאת אוכלת בארוחות לא בשריות). כמה *זה* עולה? (קשה גם להגיד לך מה להשוות, כי ארוחה בשרית היא בד"כ "סטייק ותוספות", "המבורגר ותוספות" בעוד שארוחה צמחונית הרבה פעמים מורכבת ממספר מאכלים שאף אחד לא ה-מנה העיקרית, אלא כולם מנות כמעט-עיקריות)
 

פלגיה

New member
תזונה בריאה ואורגנית

להשקפתי - יקר לטווח קצר, זול לטווח ארוך כי מוציאים פחות כספים על רופאים ובריאות. הקושי מבחינתי הוא אחר - הקושי הטכני של הריחוק של חנויות הטבע ממקום מגורי, והצורך להתארגן בהתאם.
 

לקשמי

New member
אף אחד לא חסין מפני מחלות

מי שלא אוכל אורגאני לא בהכרח אוכל ג'אנק פוד. יש הרבה גם באמצע. אני לא רואה הבדל גדול בין לאכול ירקות מרוססים ששטפתי אותם טוב לפני האכילה לבין לאכול ירקות שבמקום ריסוס קיבלו הפרשות. (ניסיתי לנסח את זה בצורה עדינה), שגם הן יישטפו כמובן לפני האכילה. ומי שאוכל רק אוכל אורגאני זה לא בהכרח אומר שהוא לא יחלה אף פעם. אף אחד מאיתנו לא חסין מפני מחלות וכולנו באיזשהו שלב נצטרך את שירותי הרפואה, לפחות כשנגיע לגיל מבוגר.
 
למעלה