EPA ו DHA

EPA ו DHA

להלן 2 שאלות ממוקדות, אשמח אם מישהו שיודע יוכל לענות. אני מעדיף לטחון פשתן על פני שמן דגים, ולכן שאלותי הם : 1. עבור האדם הממוצע שאינו צמחוני, אלא אוכל תזונה מערבית ממוצעת, (לא גא'נק פוד, אבל גם לא צמחוני/טבעוני), מה הכמות המומלצת של EPA ו DHA ביום ? מחיפוש בפורום וקריאת תגובות, וגם עיון בעלוני חברות שמן הדגים, אני מבין שמדובר ב 0.4-0.5 גרם ליום, השאלה אם זה נכון. 2. הבנתי שיעילות המרת ALA ל DHA ו EPA ע"י הגוף היא נמוכה, כ 10% אני מניח שעבור צמחוניים זה פחות בעייתי, השאלה היא האם המספר הנ"ל נכון, והאם ההמרה מספיק יעילה גם עבור מישהו שאינו צמחוני.

להלן נתונים :

ע"פ הטבלה המצורפת (לקוחה מפרוספקט פרסומי), אני צריך 650 מ"ג ביום (למרות שלא ברור מאיזה גיל זה "מבוגר"
), אבל אם נתייחס גם להגנה על המוח (Whatever) נניח שאני רוצה לצרוך 2 גרם ביום. אם נתייחס לעובדה שהמרת ALA צמחי אפקטיבי רק ב 10%, זה אומר שעלי לצרוך 20 גרם ביום פשתן טחון. האם זה הגיוני ? האם אלו הכמויות שאתם טוחנים וצורכים ? באתר הבא כתוב שהצריכה היומית המומלצת היא 4-5 גרם : http://www.anonymous.org.il/nut-omega3.htm זה כבר מקפיץ ל 40-50 גרם ביום פשתן טחון, נשמע המון. (אני גם לא יודע אם האתר הנ"ל ממליץ 4-5 גרם ביום לצמחוניים או לכלל האוכלוסיה)

TheFinalCut

New member
תשובה

ההמלצות לצריכה של אומגה-3 כרגע לא מאוד מגובשות, ונעות בין 0.5% ל-2% מסך הקלוריות הצרכות ביום, כתלות במצבו של האדם וסוג האומגה-3. לאדם שצורך אומגה 3 מעורב (כולל DHA, EPA ו-ALA) אמורים להספיק 1.1 גר' בסה"כ לפי המלצות אלו. אם EPA ו-DHA מהווים 0.5 ו-0.4 גר' (או 0.9 סה"כ) כמו שמומלץ בעלון הפרסומי שעל התוסף, זה משאיר רק 0.2 גר' ל-ALA, וזה נשמע לי כמו יחסים לא מאוד סבירים (וגם לא ראיתי תימוכין לכך במקורות שיצא לי לעבור עליהן). בספרות לא מבדילים בין צמחונים ולא צמחונים ביכולת הניצול של ALA. כלומר, לכל אחד שמקור האומגה-3 שלו הוא ALA (בין אם הוא צמחוני או שלא), ממליצים לצרוך כ-2.2 גר' ALA ביום, שזה בערך 1.5 כפות פשתן טחון או בערך שליש כף שמן פשתן. לאנשים בעלי צרכים מיוחדים (הריון \ הניקה \ מחלות מסוימות) מומלץ להגביר את הצריכה פי 2. ר' פרטים נוספים בהודעה הזו (ובמאמר שאליו היא מקשרת).

תודה רבה, לגבי המספרים :

אם צורכים רק ALA (למשל משפתן טחון), כיצד יתכן ש 2.2 גרם ביום מספיקים ? הרי יעילות המרת ה ALA בגוף ל DHA ו EPA הוא כ 10% בלבד, כך שאם רוצים לצרוך 2 גרם נטו EPA ו DHA, צריך לצרוך 20 גרם ALA.. אגב, יש בעיה בלינק שצירפת. תודה.

TheFinalCut

New member
תיקון

סליחה, הנה הלינק הנכון: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1618&msgid=134325622 אם לוקחים בחשבון המרה של כ-10%, אז 2.2 גר' ALA מומרים ל-0.22 גר' של DHA ו-EPA בגוף. לפי מחקרים שנערכו בתחום, שכללו מדדים בריאותיים שונים שמושפעים מכמויות האומגה-3 בגוף, צריכת 2.2 גר' ALA מספקת לצרכינו. לא הזדמן לי עדיין להתעמק במחקרים אלו, ולכן לא אוכל לספק תשובה מפורטת יותר לשאלתך. אך תוכל למצוא רפרנסים אליהם במאמר שהוזכר בהודעה מהקישור לעיל, או בשרשורים קודמים שם סיפקתי קישורים ישירים אליהם.

תודה, אבל עדיין יש סתירה...

מצד אחר, כשמסתכלים על EPA ו DHA, ההמלצה לצריכתם נטו נעה בין 650 מ"ג ל 2.5 גרם, קל להגיע לכמות זו כאשר נוטים אותם מקפסולות שמן דגים. אך מכיוון שגם לקפסולות הללו יש חסרונות, אם רוצים לצרוך זאת בצורה צמחית, בעזרת פשתן, ובהתחשב שעובדה שרק 10% מה ALA מומר בגוף ל EPA ו DHA, לא יתכן ש 2.2 גרם ALA מספיקה, מכיוון שהיא תייצר רק 0.22 גרם EPA ו DHA, שזה רחוק מאוד מ 650 מ"ג עד 2.5 גרם..

אישעם

New member
אין סתירה, בדיוק כאן אתה טועה

ההמלצה היא לצריכה הממוצעת בציבור, כלומר שהיא תואמת לאוכלי בשר, הם הממוצע. אלה שלהם יש כמויות אדירות של אומגה 6 ולכן צריכים יותר אומגה 3 כדי לנסות ולאזן את היחס. עוד, כפסולת שמן דגים היא קטנה, כפית שמן פישתן מכילה לפחות פי 5 מהקפסולה. שמן הפשתן מרוכז פי 2 באומגה 3. יוצא שתקבל מהשמן פשתן פי 10 יותר אומגה 3 מאשר מקפסולת דגים. עכשיו תיקח מכמות שהיא פי 10, תיקח משם 10% בהמרה. עוד, אל תשכח שאם הומרו 10% אז נשארו 90% של ALA, הגוף זקוק גם לזה. ללא ספק שהפשתן מקור טוב יותר, כפית שמן = 2 כפיות פשתן.

אוי ואבוי, גם לכאן הגעת ? ../images/Emo13.gif

כנראה שמספרים הם ממך והלאה, אבל שים לב למספרים : א. אני צריך לצרוך 2 גרם של EPA ו DHA נטו ביום. ב. יחס ההמרה של ALA ל EPA ו DHA בגוף הוא 1:10 ג. מכאן נובע שאני צריך 20 גרם של פשתן טחון. עם מה אתה לא מסכים ? א' ? ב' ? ג' ? כולם ? הסבר פרט ונמק לעניין.

אישעם

New member
אתה שוכח מי שלח אותך לכאן ?

אתה לא צריך לצרוך 2 גרם EPA ו DHA, אתה בוחר בזה במקום הפיתרון האחר של אי צריכה מהחי. אתה בוחר בזה. לא מסכים עם א וגם לא עם ג. אתה יכול לצרוך כפית שמן פשתן שיצא לך ממנה פי 10 אומגה 3 ואז ההמרה בסדר גמור בהשוואה לכדור שמן דגים.

אין לך מה לא להסכים עם ג'

מכיוון שזה מסקנה שנובעת מ א+ב. שורש אי ההסכמה היא אי ההסכמה שלך עם א', אבל זה בסדר, אני מעדיף להאמין למחקרים מבוססים מאשר לך

אישעם

New member
אם אתה יודע את התשובות, אז למה אתה שואל ?

אתה בוחר מרצונך החופשי, לפגוע בגופך ולצרוך אומגה 6. אח"כ אתה מביא נתונים שמנסים לתקן את הפגיעה. לעולם לא תעמוד בקצב של הפגיעה ע"י צריכת אומגה 6 (=צריכה מהחי). כך שיש לי מה לא להסכים עם ג, כי אתה לא "צריך" אתה בוחר בזה, אתה בוחר בפגיעה בגופך. אני מסתמך על מחקרים, בניגוד לך אגב. מה יותר פשוט מזה ? אתה מקלקל את המכונה (גוף האדם) ואז שואל על הכמות הנידרשת לתיקון. אבל אתה בפורום שמתנגד לקילקול המכונה(גוף האדם), מכאן שאתה שואל במקום הלא נכון, עקרונית. יותר מזה, כמות האומגה שבכפית שמן פישתן היא לפחות פי 10 מאשר בכדור מהחי, היכן הדילמה בכלל ? הכמוןיות שמובאות באנונימוס נכונות (למרות שגם הם מתיחסים ל"כמות המומלצת" שזו כמות שמומלצת לממוצע בציבור, ממוצע של אוכלי בשר. לכן זה רק מחזק את דברי על כמות מספקת). דבריך מבוססים על מחקרים של אכילה מהחי, שם התיקון שאתה זקוק לו יותר גדול. צמחונים שאינם אוכלים מהחי, נמנעים מכמות מאוד גדולה של אומגה 6 ולכן הצורך שלהם באיזון יותר קטן.

ההסתה שלך לא עובדת.

תסתכל על קפסולות שמן דגים, ועל הכמויות המומלצות לצריכה, תסתכל על התמונה שצירפתי בהודעה הפותחת (לא משנה שמסביב זו פרסומת, יש רפרנסים למחקרים של מכון הבריאות האובייקטיבי של ארצות הברית), מכל הנתונים הנ"ל נובע שצריך כ 2 גרם EPA ו DHA. על זה אין וויכוח, זה כתוב שחור על גבי לבן (או כחול על גבי וורוד).

אישעם

New member
אינך שואל את השאלות על האמת

אינך שואל את עצמך אם אני כותב לך אמת או שלא. זו השאלה היחידה שרלוונטית. האם אני כותב את האמת ?! הכמות המומלצת ליום לוחקת בחשבון שהאדם פוגע בעצמו ע"י צריכת בשר ומשם גם אומגה 6. כך שהכמות המומלצת ליום אינה נכונה לגבי אלה שלא אוכלים בשר וכמות אדירה של אומגה 6. נכון או לא ? כך שהנתונים שאתה מביא אינם נכונים לגבי צמחונים וטבעונים, הם לא הממוצע בציבור שעל הממוצע הזה כתבו צריכה מומלצת. זה כן משנה שמה שצרפת הוא פשסומת, זו פרסומת לדגים ומדברת גם על תוסף שמיוצר לפי הממוצע בציבור, תוסף לאוכלי בשר, והכמות בהתאם. בהחלט שיש ויכוח, הנה נתתי את הטעונים. לעולם לא תוכל לתקן את היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 כאוכל בשר.

אתה רוצה שאפסיק לאכול בשר, הבנו את זה ממזמן

אז אתה יכול להמשיך לרצות
עבור התזונה המערבית הממוצעת, לפי הפרסומות, פרסומים ומחקרים אובייקטיבים, מדובר ב 650 מ"ג וצפונה ביום, נטו EPA ו DHA.

אישעם

New member
לא רלוונטי, מה שרלוונטי הוא האם כתבתי לך אמת

התזונה המערבית הממוצעת עליה אתה שואל כוללת בשר. הנתונים עליהם אתה שואל כוללים אכילת בשר. הנתונים עליהם אתה שואל כוללים צריכת אומגה 6 וניסיונות לתיקון היחס בין האומגות ע"י צריכת תוסף אומגה 3. יש מקומות בעולם שרחוקים מאוד מהים הצפוני הנורווגי, האם כולם שם לוקים בנזקים מוחיים כתוצאה מחוסר ? או שעלינו להניח שזו בעיה של התזונה המערבית ולכן נידרש התיקון ע"י צריכת תוסף. דווקא הצמחונים לא זקוקים לתוסף כשהם לא צורכים בשר רווי באומגה 6 (אומגה 3 נהרסת בבישול ונשארת האומגה 6, גם מדגים, חלק גדול נהרס, תלוי ברמת הבישול ואם לא תבשל אז יש טפילים). לא רלוונטי מה שאני רוצה ממך, מה שרלוונטי זה שלא תטעה את הקוראים עם הכמויות עליהן אתה מצהיר, שיהיה מובן שזה בתזונה שאינה צמחונית. אני כותב לקוראים, לא לך. מה שרלוונטי לך היא השאלה אם אני כותב לך אמת.

קשקשן.

בכל הפרסומים, מדובר על צריכה של בין 650 מ"ג, ממוצע של כ 2 גרם ועד 4-5 גרם במקרים מיוחדים, וזאת נטו של EPA ו DHA. אם אתה חולק על הנתון של צריכת 2 גרם EPA ו DHA, אז במקום לכתוב כ"כ הרבה שטויות, תצרף סימוכין.

אישעם

New member
אתה שואל בפורום שאינו הממוצע בציבור

קיבלת סימוכין לגבי צריכת פשתן לצמחונים ולטבעונים. להעתיק לך אותם שוב ? לא חולק על הנתון שהבאת. אבל הוא לא לצמחונים ולטבעונים אלא לממוצע בציבור, הממוצע אוכל בשר. אני חולק על הרלוונטיות של השאלות שלך לפורום על צמחונות כשאתה שואל על כמויות של אומגה 3 בשביל אוכלי בשר. שוב, שים לב, אני לא חולק על הנתונים שהצגת אלא על הרלוונטיות שלהם לפורום שעוסק בצמחונות כי הנתונים שאתה מביא הם למי שאוכל בשר. ושוב, עוד פעם, לעולם לא תוכל להדביק את קצב צריכת האומגה 6 אם תאכל בשר, לעולם לא תגיע ליחס האופטימלי של האומגות. גם אם תאכל תוספים מהחי.

תודה רבה, היה כ"כ קשה להודות ?

"לא חולק על הנתון שהבאת. אבל הוא לא לצמחונים ולטבעונים אלא לממוצע בציבור, הממוצע אוכל בשר" שאר הקשקושים שלך לא מעניינים אותי.

אישעם

New member
נשמה זכה, כתבתי לך בדיוק אותם דברים

כבר לפני שבוע או יותר, כששאלת בפעם הראשונה. גם כתבתי לך שלא הבנת והסברתי שוב ושוב את אותם הדברים בדיוק. שאר דברי אינם קשקשת, תקעתי מחשבות נכונות בך. לעולם לא תוכל להדביק את קצב האומגה 6 כשאתה אוכל בשר. גם אם תיקח תוספים, התוסף הוא ניסיון לתיקון הנזק. בתוספים עצמם יש כספית וקיימות אזהרות לציבור שלא להאמין ליצרנים, אזהרות חמורות שלא לצרוך את התוספים בהריון כי הכספית מסוכנת לעובר וכו'. "תודה רבה" ? כתבתי לך בדיוק את אותם הדברים עוד כשהופעת לראשונה בפורומים ושאלת, ולא רק אני.

למעלה