RSPA ועופריקו כוסס הציפורניים

Gidi Shemer

New member
RSPA ועופריקו כוסס הציפורניים

אז הנה ההתרשמות שלי מהמאמר על החלבונים והסיכון למות (מתישהו). מפאת זכויות יוצרים אני לא שם פה את המאמר. מי שמעוניין במאמר ובנספחיו מוזמן לפנות אלי במסר ואשלח אותו תמורת טרין החצילים של ליידיבאג.

אני רוצה להתחיל בלציין שלטעמי זו פשוט דוגמה קלאסית של השיח הציבורי והטלפון השבור שעובר מהמחקר המדעי לאדם המתעניין. זה מתחיל במחקר שיש לו כמה דברים מעניינים לומר וגם לא מעט חולשות שהמדענים עצמם מצביעים על חלקן. זה ממשיך באנשי יחסי הציבור של אותה אוניברסיטה שמוציאים הודעה לעיתונות שמדגישה את ה״מסקנות״ (שהמדענים עצמם סייגו אותן). משם זה מגיע לעיתונות הפופולרית (וושינגטון פוסט לדוגמא) שכבר מתעסקת רק בכותרות ומשם לעיתונות ברמת ynet שכבר זורקת לפח כל מילה של זהירות כמו may. כלומר, כבר ברור מה מסוכן ומה לא. זה מגיע לציבור הרחב שמתלהב (אם למשל זה מתאים לתפיסת עולמו) או משתאה ובסופו של יום, כמו שוורדה כתבה (ובצדק), התחושה תהיה של ״היום מוצאים ככה, מחר ימצאו ההיפך״.

זילות של המחקר המדעי על חשבון חשיבה ביקורתית ועל מזבח הרדידות התקשורתית. חבל.

ועכשיו לעניין המאמר. כמו שציינתי מקודם, אני די השתאתי מהפער בין הנתונים הסטטיסטיים לבין ההצהרות הגורפות (יש לציין לטובת החוקרים שהם בעצמם מדגישים את החולשה הסטטיסטית של חלק מהנתונים ואומרים שחובה לעשות מחקרים רחבים יותר בשביל להסיק מסקנות), אבל פניתי לאדם שסטטיסטיקה היא תחום עיסוקו. מסתבר שלפחות הפעם לא טעיתי.

אז יש כמובן במחקרים תצפיתניים שכאלו תמיד את הבעיות הכלליות שנטחנו לא מעט בפורום- מידע מבוסס שאלון של 24 שעות ואחר כך 18 שנות מעקב אחר תמותה, המון משתנים שלא נבדקים ושתי בעיות מאד ספציפיות פה:
1. בודקים פה תמותה כתוצאה ממחלות שונות. מה קורה עם תמותה שאינה נמדדת כתוצאה ממשהו ספציפי. סכרת למשל עלולה לגרום למוות כתוצאה ממחלות כלי דם (cvd). כלומר, המדד של תמותה מ cvd לעומת מדד תמותת תלוית סכרת הוא מאד בעייתי.
2. הבעיה הכי גדולה לדעתי בתכנית המחקר עצמה. יש פה בדיקת צריכת חלבון. אין פה שאלה של איזה חלבון. בחור שאכל 100 גרם חלבון של עדשים מבושלות בבית לצד קייל וסלט ירקות נמדד באופן זהה למי שאכל 100 גרם חלבון של שניצל טבעול. בחורה שאכלה 100 גרם חלבון בצורת ״חטיפי עוף״ (נורא, אני יודע) נמדדת כמו בחורה שאכלה אותה כמת חלבון שבאה מ grass fed beef.

אבל אני רוצה בעיקר להתייחס למה שהם כן בדקו והציגו. במודל סטטיסטי שכזה, שבו משווים מודל אחד לשני ומהו הסיכון היחסי של אחד ביחס לשני חייבים להתקבל שני מדדים שיהיו בעליי עוצמה סטטיסטית מספקת-
האחד הוא האפקט- מה גודל הסיכון היחסי (לדוגמא- בסיכון לתמותה מוקדמת באופן יחסי בין חלבון גבוה לנמוך האפקט היה 1.34. זה לא משמעותי והחוקרים עצמם מציינים את זה. במקרה של ההשוואה לתמותה מסוכרת האפקט הוא 3.43 בין צריכה בינונית לנמוכה ו- 3.93 בין הגבוהה לנמוכה. זה אפקט חזק).

השני- הוא ה- CI95, או בעברית רווח הסמך (אני אכתוב 95 בשביל הנוחות). זהו מדד קריטי במחקרים תצפיתניים יותר מבכל מחקר אחר כי הוא נותן מענה לשאלה ״עד כמה הנתונים שהתקבלו היו חוזרים על עצמם אם הייתי מגדיל את מספר המדגם?״. אם נעשה, למשל מדגם של 5 אנשים אנחנו עדיין עשויים למצוא אפקט אבל הוא לחלוטין לא יהיה משמעותי כי אם נבדוק 10 התוצאות יכולות להיות שונות.

פה הבעייה הגדולה של המחקר. אנחנו לא אמורים להתייחס בכלל (במחקרי סיכון יחסי כמו זה) לci95 שיורד מתחת ל-1. הטווח שהם קיבלו הוא עצום. במקרה של הסוכרת למשל האפקט הוא 3.43 אבל טווח ה95 הוא 0.69–17.02. זה ה-מ-ו-ן. אם מתייחסים ל- 17, זה נשמע אפקט מאד חזק, נכון? אבל מה אם יוסי שומכר? האם הוא תואם את ה- 17 (כלומר, צריך להוריד חלבונים ומהר) או את ה- 0.69 (חס וחלילה שיוריד צריכת חלבון. הוא יעלה את הסיכון שלו למות מסוכרת)?

החוקרים הוגנים ומודים שהרווח סמך שלהם בעייתי מאד ומחליש את התוצאות. הם מסבירים (ובצדק) שזה ככל הנראה בגלל המספרים שמאד נמוכים של הנבדקים (נמוכים בשביל מחקר מהסוג הזה) ושחייבים להמשיך במחקר עם מספרים גדולים יותר.

המקום היחיד שרווח הסמך הוא קרוב יותר לקריטריון הוא מדד התמותה מסרטן. ידידי הסטטיסטיקאי ציין משהו מעניין ואני מצטט- ״ מצד אחד הסיכון לתמותה הכולל לא משתנה (אין הבדל בקבוצות), אבל באחד הגורמים לתמותה (סרטן) יש הבדל מובהק לרעה. זה כמעט בוודאות מעיד על כך שבגורמים אחרים לתמותה יהיה הבדל מובהק לטובת האנשים באותה קבוצת סיכון״. במילים אחרות, לאדם שצורך הרבה חלבון בגיל הביניים יש סיכוי גבוה יותר ביחס לבעל צריכה נמוכה של חלבון למות מסרטן, אבל סיכוי נמוך יותר למות מגורם אחר.


ולבסוף, התייחסות לעניין החלבון מהחי מול הצומח. הם בונים מודל שבו הם ״מתקנים״ סטטיסטית את גורם החלבון מהחי או החלבון מהצומח וטוענים שהורדת החלבון מהחי מורידה את הסיכון למוות מסרטן בגלל צריכת חלבון גבוהה. פה יש לי טענות לחוקרים כי הם אפילו לא מציינים את הבעייתיות בתוצאות שלהם. מה הבעיה?
שהאפקט יורד מעט מאד כש״מתקנים״ את החלבון מהחי. לדוגמא הסיכון היחסי למות מסרטן בצריכת חלבון בינונית הוא 3.06 ה- ci95 הוא (1.49–6.25). לעומת זאת, ללא חלבון מהחי, הסיכון היחסי המקביל הוא 2.71 והטווח (1.24–5.91). האם 2.71 משמעותית נמוך מ 3.06? יש מבחנים סטטיסטיים לבדוק את השאלה. הם לא עשו אותם. אינטואיטיבית, בפער נמוך מאד, ושוב- הטווחים (ci95) של שתי הקבוצות חופפים ומאד קרובים אחד לשני.

לסיכום החפירה המדעית, באמת שהייתי שמח כמו כולנו לשמוע שחלבון מהצומח הוא יותר טוב מזה של החי ושבריאות הצמחונים והטבעונים טובה יותר, ועוד יותר חשוב- שאנשים יעברו במהרה בימינו לטבעונות.

אבל, אני ממליץ לעצמי ולאחרים לבחון ״חדשות״ בביקורתיות, גם אם הן מאד מתאימות לתפיסת עולמינו ובעצם, בעיקר אם הן תואמות את תפיסת עולמינו כי קל לנו להיות מוטים במקרה הזה.
 

RSPA

New member
כעת אני מנסה לראות ולא כל כך מצליח.

התמונות שאתה מעלה קטנות מידי (גם זו שהבאת בארוחת הבוקר. הכוונה בשרשור ההוא)..

אני זז. נתראה מאוחר יותר.
 

RSPA

New member
תודה ושאפו על ההשקעה.

קראתי די בחטף ונראה שאני זקוק ליתר הבנה של מה הם בדיוק שני המדדים שציינת ומה משמעותם.

אני עכשיו יוצא לסעפ"ש - ארגון של לקראת ערב. מאוחר יותר אוכל לנסות ביתר נוחות להיכנס יותר למה שכתבת ולנסות להבין. סביר שעוד תהיינה לי שאלות ואני יודע את הכתובת.


בכל מקרה, כבר עתה - תודה.
 

marx04

New member
תודה רבה.

שלום גידי,

תודה רבה על ההשקעה ועל ההסברים המפורטים.
ההסבר שלך היה מאד רהוט וסדור, אך לצערי בשל מגבלות התפיסה שלי נדמה לי שהבנתי רק חלקים ממנו.
מכל מקום, לדעתי חשוב לזכור את הפער האדיר שיש לצערנו בין דיווחים סנציוניים בעיתונות הפופולרית אודות מחקרים מדעיים לבין המסקנות והנתונים במחקרים עצמם.

בשונה ממך, אינני מייחל או מקווה לגילויים מדעיים שיוכיחו קיומם של יתרונות בריאותיים בצמחונות או בטבעונות על פני תזונת כל.
לטעמי, הבחירה בצמחונות או בטבעונות היא בעיקרה אידיאולוגית, ודי בכך שאין קביעה חד-משמעית שצמחונות או טבעונות בריאות פחות מתזונת כל. נדמה לי שכבר במצב המדעי הקיים יש למי שמעוניין בכך אפשרות לבחור מוסרית בצמחונות או בטבעונות (אם כך מורה לו המוסר שלו) מבלי שיצטרך לחשוש שמא הבחירה הזו תפגע בבריאותו.

בברכה,

אורי.
 

Gidi Shemer

New member
אז דווקא בגלל מה שכתבת

שהבחירה היא בעיקרה אידאולוגית (נכון במקרה שלי), זה מאד מתאים שאקווה שהגילויים המדעיים יראו יתרונות בריאותיים לטבעונות. וזה לאו דווקא בגללי.

אני מעוניין (מוסרית) שהתעשייה תיעלם מהעולם או לפחות תצטמצם, ולכן אם יתרונות בריאותיים הם אלו שישכנעו אנשים לא לצרוך מפרי הבאושים של התעשייה הזו, אשמח מאד. אין לי שום בעיה אם אנשים יפסיקו לאכול מהחי לא בגלל שיש להם בעיה מוסרית, אלא בגלל סיבות אחרות. העיקר שזה יופסק.
 

marx04

New member
כן, זה ברור לי.

שלום לך,

כן, זה ברור לי.
העמדות האידיאולוגיות-מוסריות שלנו שונות, ומכאן לדעתי נובעים ההבדלים בתקוות שלנו.

אני מקווה שהמדע יוכל להעניק לבני האדם כלים ומידע ברורים די הצורך כדי שאלה יוכלו לבחור בחירות מושכלות שיבטיחו שתזונתם תהיה בריאה.

בברכה,

אורי.
 

27182

New member
מחקר אחר

במחקר הזה לא נמצא קשר בין צריכת חלבון ותמותה מכל הסיבות או תמותה מסרטן אצל אנשים בגיל 60 ומטה (המחקר הנ"ל מבוסס על 77 אלף איש, כלומר הוא הרבה יותר גדול מהמחקר החדש).
 

Gidi Shemer

New member
לא קראתי עדיין, אבל כבר יש לי הסתייגות

מגוחך לדעתי לבחור אוכלוסיה שבדית למחקר כזה. אף אחד לא באמת מבין מה שהם אומרים כשהם מדווחים על הדיאטה שלהם.

ולראיה-
http://www.youtube.com/watch?v=_8SGRm3JaW8
 

RSPA

New member
שורה תחתונה קלאסית - ציטוט

Our results do not support a clear, general association between LCHP score and mortality. Studies encompassing a wider range of macronutrient consumption may be necessary to detect such an association.
 

RSPA

New member
אז ככה...

קראתי יותר בעיון ואף שלא ברורים לי כל כך המדדים הסטטיסטיים שהבאת, הצלחתי להבין מהסברך את המסר בכללותו.
לצערי (ואולי בשל חוסר הבנתי המלאה בפרטים) אני נוטה להגיע למסקנה שאם כך נראים מחקרים אז אולי מצבנו לא טוב. לא טוב, לא בהקשר של חי מול צומח (וחיזוק או לא לתפישותי האידאולוגיות) או כי החוקרים לא יודעים לחקור. נהפוך הוא. "לא טוב" משום שנוצר הרושם שכל מחקר מהסוג הזה מותיר עדיין סימני שאלה ונקודות לא פתורות ומציף די הרבה אופציות והרבה "יתכן" - מה שבעצם אומר לקורא התמים ש"הכל פתוח" ושאין שורה תחתונה חד-משמעית.
אז נכון הוא שצריך לקחת כל דבר בפרופורציה ומחקר כלשהו לכשעצמו עדיין חשוב, גם אם יש בו נקודות חולשה וחוסר - שכן, יש בו כדי ליצור נדבך למחקר ההמשך. עם זאת ובשלב זה, אם אני "יוסי שומכר" אני בבעיה אם אני צריך לגזור מהמחקר הזה (למשל) צעדים אופרטיביים (דוגמת: כמה חלבון לאכוול בגיל מסוים וכד') . שכן, לכאורה, שום דבר עדיין לא חד והחלטי ובמצב כזה אולי הדרך הנכונה באמת, היא ללכת עם התחושות האישיות. לא יודע...

חוץ מזה, מדהים התיאור שלך את הדרך שעובר המידע על המחקר מהחוקר עד לציבור. התיאור הגראפי הקומי שצירפת בפוסט השני מעולה ו"הפיל אותי ברצפה". .


ושוב, תודה.
 

Gidi Shemer

New member
מדעי התזונה הם אכן מורכבים

ולא, ברבים מהמקרים ״הכל פתוח״ כי באמת נראה שלא תמיד יש חד משמעיות בשאלה תזונית כמו יותר חלבונים או פחות, קטניות טוב או לא טוב, גלוטן מזיק רק לצליאקיסטים או בכלל בעייתי, פחמימות או שומנים, אבל צריך לזכור כמה דברים-

מחקרים טובים הביאו אותנו ללמוד על דברים שהם בהחלט חד משמעיים, טובים או רעים. מדובר לא בהישענות על מחקרים תצפיתניים בלבד אלא על שילוב של מחקרים מסוגים שונים והבנת מנגנונים ביולוגיים. אין כמעט ויכוח שסוכר מזוקק ברמות גבוהות עושה לנו רע. אין כמעט ויכוח שעלים ירוקים הם מצויינים.

העניין במחקרים מהסוג שהתדיינו עליו פה הוא שהם מעלים שאלות טובות ומפקסים אותנו לחפש ולחקור נושאים מסויימים. הם למשל התחילו עבודה יפה בהבנה של igf-1 והקשר שלו לתזונה השונה. הציפיה לכך שתהיה תשובה חד משמעית היא פשוט מוגזמת.

אני לא חושב שהם עשו עבודה רעה. אני חושב שהמסקנות מרחיקות לכת יותר מהנתונים (אני בכלל לא מתייחס לשלשלת הפירסום שבאה אחר כך) ואני כן מבקר אותם על זה שהשאלה לא יכולה להתמודד רק עם חלבונים, אלא חייבת להתחשב במקור המזון (אני שב לנקודת השניצל טבעול שנתתי).

איפה יוסי שומכר?

זו בדיוק הפואנטה. זה מזכיר לי את ההערה של זוג אגמים שעברה לדיאטה טבעונית וזו סידרה לה את הבריאות או אנשים שעברו לתזונה עתירת פחמימות ובריאים הרבה יותר, ומצד שני- אנשים שעברו לתזונה חיה או לתזונה מרובת שומנים והעיפו עמילנים, דגנים, וקטניות מהצלחת וזה מה שהציל אותם. בסופו של יום, יש דברים שטובים לכולם ודברים שרעים לכולם, יש לנו גם פיזיולוגיה דומה, אבל אנחנו לא זהים. יש לנו את הגנטיקה והסביבה הספציפיים שלנו ומה שיקבע ליוסי שומכר הוא- יוסי שומכר.

התקווה שלי, שכמו שהעולם צועד לקראת רפואה מותאמת אישית, נוכל לבדוק לגבי עצמנו מה המרקרים הגנטיים שלנו ונתאים את התזונה לעצמנו. אדם יאכל אחרת אם הוא יידע שהוא נושא סיכון לסכרת טייפ 2 מאשר אם הוא לא נושא סיכון.


ולגבי החלבונים- פשוט מאד. 0.8 גר׳ לכל ק״ג מסת גוף, ותעלה את הכמות אם אתה בונה מסה או שאתה עובד על השרירים. קשה להגיע לחוסר חלבון וגם קשה להגיע לעודף (ולא, אין עדויות שכלייה תקינה נפגעת מרמת חלבונים גבוהה).

לגבי חלבונים מהחי והצומח- אם אין לך בעיה עם קטניות/דגנים, אז אין בעיה לא לצרוך חלבונים מהחי. פשוט, לא?
 

vegetalien

New member
נתקלתי גם

בטבעוני עם בעיות בגזרת הדגנים/קטניות (מלבד נבטים) ופירות. הוא חי על ירקות (עליים בעיקר), אגוזים, זרעים ושמנים.

זו נשמעת לי דיאטה מאוד לא משביעה, אבל מסתבר שאפשר להיות LC בלי גופות ו... (המילה השנייה צונזרה עקב היות הפורום לא-אידיאולוגי).
 

RSPA

New member
LC ?


מיעוט פחמימות? אם כן, האם זה קיצור מוכר/מקובל ?
 

RSPA

New member
בסה"כ דומה למה שאני חושב

אבל אתה מיטיב לתאר ולכתוב את הדברים.
דבר אחד, אם כבר הזכרת: מאיפה הגיע הנתון הזה של 0.8 בענין החלבון ? למה לא 1.1 או 0.6 ?
איך קבעו זאת ועל סמך מה? האם זה נתון שמתאים גם לבני 65 ומעלה ?

(אגב, גם במחקרים על כלבים שהזכרתי כבר, לא מצאו עדויות לפגיעה בכליה תקינה בשל "העמסת" חלבונים. זה אחד הדברים שדחפו שם, כפי שהבנתי, לאמץ המלצה להעלות את רמת החלבון של כלבי סניור.)
 
למעלה