ערב יום השואה (4/5)

ערב יום השואה (4/5)

היום הזה שכל ילדי ישראל חווים כל שנה, כל כך נוכח בישראל, אי אפשר לברוח מזה בישראל, אבל אנחנו, שחיים בחו"ל יכולים. ואז אני מוצאת את הילדה שלי, ילדה בת 10, שלא יודעת כמעט כלום על השואה. נושא שכל כך כואב לי אישית משום מה, כי השואה "לא ממש" נגעה במשפחה שלי. אבל אני נמשכת כל הזמן לרומנים והסרטים מהתקופה הזאת.

האם השואה נגעה במשפחה שלכם? איך?

האם הילדים שלכם יודעים על השואה? באיזה גיל? מה הם יודעים? איך סיפרתם?

האם הם לומדים על השואה בבית הספר? באיזה גילאים?

האם אתם מציינים את היום הזה בבית? האם אתם מציינים את היום הזה ביום בו הוא מצוין במדינה בה אתם חיים?

אתם מוזמנים לכתוב או לצרף סרטונים או כל מה שנראה לכם מתאים


 

forglemmigej

New member
מצרפת משהו שכתבתי בפייס שנוגע ליום השואה

כרמלה קראתי לה , היא שנתה את שמה לכרמל, באותה תקופה לכולן השתנה השם עם הורדת היחסות, ירדנה הפכה לירדן, שרה לשרית (אני אוהבת שרה יותר) , רבות מהן נקראו על שם אחות או דודה או סבתא שנרצחו בשואה ,אבל הן רצו עולם חדש נקי וטהור מטרדות העבר , מלילות ללא שינה של אבא ואמא, מליחשושים עד אשמורת שלישית על מה שנשאר מאחור, הייתי קצין סגל באוגדה בסיני כל הבנות שנשלחו מקורסים או מהבקום עברו דרך המשרד שלי בביר גפגפה או איך שמשה דיין שינה זאת לרפידים.
את היפות ביותר שמרתי קרוב במשרד וכל בוקר הייתי נכנס בחשיבות גדולה עם מדים מגוהצים ומתבונן בבנות שהיו מצחקקות ונפחדות באותו זמן עם השמע פסיעת צעדי.
יום אחד הגיעה כרמל, הסתכלתי בתיק שלה ומשהו אחר משך אותי בה , היו לה עיניים קטנות ומצומצמות כאילו התעוררה זה עתה, הקול שלה היה שקט והיא ענתה לשאלות שלי לאחר דקות . לא מיהרה.
הפכתי אותה לפקידה האישית שלי ,אבל בה מעולם לא נגעתי . מעולם לא לקחתי אותה בג'יפ המאובק לכל מיני אואזיסים בסביבה , לא הזמנתי אותה מעולם לארוחה אצל הבדואים המשת"פים שבהן תמיד הוכן כבש על האש .
לא לקחתי אותה בלילות ירח מלא לראות את האורות של פאיד, החול שמעולם לא נח בחלקת ארץ זו של סיני היה מסתלסל בסופי שבוע כשנשארתי בבסיס, רק התבוננתי בה . מעולם לא נגעתי בה.
הימים חלפו כרמל סיימה את השירות ואני פרשתי עם פנסיה צהלית וחיפשתי את עתידי , לאחר חצי שנה חליתי בסרטן קטלני הגרורות התפשטו במהירות וביליתי את שארית ימי בהוספיס בתל השומר , יום אחד באה כרמל לחדר ששהיתי בו ,היא כעת מתמחה כאחות במה שקוראים טיפול סופני, היא נדהמה לראות אותי עם משקלי הנמוך והעור שתלוי על פני כחפץ אין שימוש..
היי המפקד היא קראה לי והתישבה לידי . היא הביטה בידי הכחושה וראתה את המספר שהנאצים חקקו בה לפני שנים רבות עת עמדתי בתור יחד עם אחותי כרמלה, כרמלה שנראתה בדיוק כמו כרמל מרפידים. אנא, הניחי לי לקרוא לך כרמלה את מזכירה לי מישהי יקרה. עצמתי את עיני ונלקחתי אל האור הטוב והרגוע.
 
אז כמו שכתבת כבר,

השואה לא ממש נגעה במשפחה הקרובה שלי.
אמא שלי נולדה בארץ, אבא שלי הגיע לישראל בתור ילד בן 5 בשנת 1935. רוב המשפחה שנשארה מאחור לא שרדה את השואה, אבל גם לא דיברו אליהם אף פעם. מידי פעם אני זוכרת את סבתא שלי מספרת משהוא על פולין וכשהיא היתה מספרת על מישהו מסויים היא היתה אומרת ... שלקח היטלר ימח שמו. לא יותר.

בוני לא יודעת הרבה. הנושא הזה עלה לפני כשנתיים וסיפרתי לה על שזאת היתה תקופה נוראה, שרדפו את היהודים והצוענים. היא ביקשה שאני יפסיק. זה היה לה יותר מידי. עזבתי.
יש לי רשימה של ספרי ילדים שנוגעים בשואה שאני רוצה לבדוק בביקור הבא שלנו בישראל. אולי דרך ספרי ילדים זה יעבור טוב יותר.

אני לא מציינת את זה בבית, בגלל הקושי מול בוני, לא רוצה להכניס אותה למשהוא שלא מתאים לה. לא חייבים כרגע. לי זה יום די קשה. יום שאני באובסיסיביות משהוא רואה את כל הסירטונים שרצים במדיה החברתית


בבריטניה יש יום זיכרון לשואה שמתקיים ב 27/1 יום שיחרור מחנה אושוויץ. אני יודעת שבבית ספר התיכון מצינים את זה, אבל אין לי מושג אם זה פתוח לקהל הרחב.
 
אצלי זה בעיקר מתבטא בלצפות בסרטים

וכו'-בעיקר יוצא לי לראות סרטים שמספרים על ילדים בשואה-נושא שמאוד מעניין אותי באופן אישי.
&nbsp
אני פחות אוהבת טקסים וכו'- כן הולכת ביום הזיכרון לטקס, מתכננת ללכת לטקס בביה"ס התיכון שבו למדתי.
&nbsp
אצלנו בצד אחד, הסבתא איבדה את כל האחיות שלה בשואה. היא הצליחה לברוח.
בצד השני, חושבת שהם הספיקו לברוח לפני שהכל התחיל.
 

carlimi

New member
כל שנה אני נדהמת מחדש

מהעובדה שבארץ מאמינים שצריך להתחיל הסברים על השואה החל מגיל 3.
נכון יש צפירה וזה, אבל עדיין - יש מערכי שיעור לילדי טרום חובה, ולעיתים הם גם משתתפים בטקסים. למה?

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4798763,00.html
 
אי אפשר להתעלם מזה בארץ,

במידה ותתעלמי הילדים כנראה ירגישו את האוירה ולא יבינו מה קורה. דווקא בכתבה שצרפת הם מנחים מה נכון לכל גיל וזה נראה לי נהדר.
 

carlimi

New member
מצטערת

משפט בסגנון "לפני שנים רבות היו אנשים רעים שרצו להרוג את היהודים. " לא נראה לי מתאים לגיל 3.
 
זה יותר טוב מכלום.

ילד שמרגיש שהאוירה שונה ולא אומרים לו כלום, מתחיל לדמיין, וזה לכיוון הדברים הקשים כשהאוירה קשה, לא הטובים. כן, בעיני זה עדיף.
 

carlimi

New member
נירית - אני בעצם מסכימה איתך

מה שמעצבן אותי זה שבארץ בעצם מאלצים ומחייבים אותך לדבר על זה עם הילדים כבר בגיל 3, מכיוון שאם לא תעשי כן, בכל מקרה ידברו איתם על זה בגן.
איך שלא אסתכל על זה זה לא נכון ולא מתאים לדעתי, בטח לא בגיל הזה.
וכשאומרים לילד שאנשים רעים הרגו יהודים קשה לי לחשוב על אלו מחשבות חיוביות זה גורם לו לחשוב ועל מה הוא יחלום בלילה, ולאיזה חרדות זה גורם לו.
 
אני מאוד מבינה את הקושי שלך עם זה,

אבל זה כנראה נכנס מאוזן אחת ויוצא מהשניה (לא בדיוק אבל בערך) ולפחות הילד יודע מה קורה. גם ככה הם מרוכזים בעצמם בגיל הזה, אולי גם בגיל אחר בעצם
 

alphadelta

New member
ילדים והיסטוריה

מבחינת קטנטנים אין הרבה הבדל בין לפני שבוע , לפני שנה ולפני שבעים שנה. השואה היא באותה מגירה עם סיפורי חנוכה, פסח, פורים וכולי. אפילו סינדרלה לפעמים. אבל אני בהחלט מסכימה שזה מוקדם. ואם הייתי בארץ הייתי מכינה אותם לצפירה יותר מהכל. את ילדי הכנתי לנושא בהדרגה. יש ספר רק עם ציורים בשם טומי. והוא עזר לי מאד בהכנת הנושא. הם גם למדו על זה בבית הספר היסודי ( ציבורי ) ובחטיבת הביניים. ( ציבורית גם) בתור לימודים על שואת היהודים. אבל במשפחה הפרטית שלי סיפרנו גם על הצוענים, הומוסקסואליים , מתנגדי משטר, נכים וכולי. אבל לאט לאט ועם הגיל והשאלות שלהם. היינו במוזיאונים ( כולל די. סי. ) אבל לא ביד ושם עדיין.
 
מסכימה מאוד

שעבור ילדים קטנים השואה היא באותה מגירה עם פסח, חנוכה ופורים,
בכולם ניסו להרוג את היהודים.
&nbsp
מהנסיון האישי שלי בגנים ובבתי הספר של הבנות שלי בארץ,
הנושא הועבר בצורה נכונה.
&nbsp
 

Et tu Brute

New member
מערכת החינוך בישראל ממש לא מרחמת על ילדי הגן.

אם משפטים כמו זה שציינת עושים לילדים חרדות וסיוטים, אין לי מושג איך ילדים בישראל בכלל ישנים דקה בלילה. הרי אומרים להם כל השנה שאנשים רעים הרגו יהודים! אומרים להם שפרעה ציווה לזרוק את כל הבנים ליאור, אומרים להם שאחשורוש רצה להרוג את כל היהודים. מספרים להם סיפורים מזעזעים ביותר על אמא שהסכימה שיהרגו את הילדים שלה ורק לא להשתחוות לפסל!
אני לא חושבת שהם בכלל מבינים בגיל שלוש (או חמש) מה ההבדל בין כל המצרים, יוונים, רומאים ונאצים שהם שומעים עליהם, ללא רחמים וכמעט בלי צנזורה. אני בטוחה שיש גננות נפלאות שעושות את זה בתבונה ורגישות, אבל משוכנעת גם שיש כאלה שעושות נזק.
לגיסתי לקח הרבה זמן להרגיע את האחיינית שלי (זה היה כבר לפני כמה שנים) כשהיא חזרה הביתה יום אחד בנובמבר וסיפרה שהגננת הסבירה להם ש"איש אחד הרג את הסבא של כולנו".
&nbsp
 

carlimi

New member
מאוד התחברתי לתגובה הזו

של מישהי בקבוצה בפייס בדיון רלוונטי בנושא:

". בטיול להולנד וביקור בבית של אנה פרנק. לפני זה נחשפה לפרורים אבל השתדלנו להמנע. זה תרם להתיחסות בוגרת ורצינית והבנה משמעותית של מה אפשר ללמוד מהסיפור הזה מעבר לפיתוח חרדות ותחושת פארנויה תמידית".

במיוחד לסיום שקשור בפיתוח והשרשה של תחושת הקורבן והפארנויה התמידיים בישראל.
 

carlimi

New member
שכחתי כמובן להוסיף

את הגיל בו נחשפה אותה ילדה לשואה - 12!
 

Et tu Brute

New member
אלה כמה נושאים שונים בעיניי

מתי לחשוף (באיזה גיל), איך לחשוף (מה בדיוק לספר) ואיזה דיון לעורר בנושא אחרי שחושפים.
אני מאוד מסכימה עם הביקורת לגבי תחושת הקורבן הנצחי, אבל בעיני זה קשור פחות לגיל ויותר למה שאומרים על הנושא.
 

carlimi

New member
הסיבה שאני כן רואה את הקשר לגיל

היא בגלל שכאשר מתחילים בגיל כלכך צעיר, זה כלכך מושרש שמאוד קשה עד בלתי אפשרי להיתנתק מזה אחכ בשלב יור מאוחר בחיים.
זו הסיבה, לדעתי, שהרוב הבוגר בישראל באמת ובתמים חושב שהוא קורבן, בכל הקשר שהוא, בישראל ובעולם.
אני מרגישה שרק כאשר יצאתי מישראל, הבנתי עד כמה זה חזק הדבר הזה, וזה מתקשר באופן ישיר לעובדה שזה מתחיל בגיל 3 ועוד בתמיכת מערכת החינוך.
 

forglemmigej

New member
כמו בבדיחה הידועה , הרגו בנו בואו נשב לאכול..

זוהי המורשת של העם היהודי ,לא סתם קוראים ליום השואה יום השואה והגבורה.
באשר לדרך להנחלת המורשת ,האם במדינות מסוימות שההתישבות בהם וההיסטוריה שלהן היתה אכזרית ביותר, מדינות שחיסלו בצורה אכזרית את המקומיים שחיו בהן אלפי שנים ,מדינות שאם היה לך צבע עור אחר היית מודר מכל מקום של זכויות , מה קורה בהקשר של הנחלת ההסטוריה האם היא הועלמה לגמרי מהדיון הציבורי , האם ההסטוריה של אותן מדינות התחילה ברגע שהאדם הלבן הציב שם רגל, זה כמו ישובים בארץ עם שמות עבריים שהתישבו על כפרים ערבים ושינו את השמות כי ההסטוריה החלה מאז שהם שם..
 
אני אחרי שיחת הטלפון הקבועה לסבא

מוצפת לאללה.
הדלקנו נר עם הבנות ואמרנו להם שמחר נעמוד בצפירה.
את בת השש זה לא מעניין יותר מידי,
עם הגדולות דיברנו יותר.

מצרפת קישור לרשומה שכתבתי היום בבלוג שלי
http://mikeron21.blogspot.dk/2016/05/2016.html
 
כתבת מקסים!!!

התחברתי לכמה נושאים שהעלת שם:
- הדור האחרון שמכיר את ניצולי השואה. דהיינו אין הרבה הבדל בין בני ישראל במצריים ואנשים שעברו את השואה

- האחריות שלנו להכניס תוכן כאשר אנחנו בחו"ל.
- הקושי של היום הזה כשזר לא יבין.

כל הכבוד לך
 
למעלה