תוספים - בעד/נגד?

ladybug6

New member
תוספים - בעד/נגד?

נראה שהנושא של תוספי תזונה וויטמינים הולך ומתחמם.. בכל מקום אני רואה אנשים שמדברים על תוספים, מה הזמינו ומאיפה, וכו'. זה לא שתוספי תזונה זה דבר קריטי לצמחו/טבעונים, אבל משהו בעיסוק בתזונה ובריאות מוביל הרבה אנשים גם למודעות לנושא, בדיקות וכתוצאה מזה גם לגילוי חוסרים או חשש מחוסרים. יש הרבה ביקורת בנושא הזה, אבל ברור שמבין כל האפשרויות יש דברים שהם קריטיים, יש שחשובים יותר ויש שפחות.

כדי להיות מסודרת, אנקוב בכמה שאלות כלליות, אבל תרגישו חופשי לחפור בנושא כאוות נפשכם..

אתם לוקחים תוספים כלשהם?
למה כן/לא?
החלטתם לקחת אותם על דעת עצמכם או בעצת רופא/תזונאי/ת?
אתם מרגישים שהתוספים מועילים לכם במשהו? בהרגשה, בתוצאות של בדיקות דם, מצב גופני כזה או אחר?

Ofericko

New member
לוקח, אבל לא סוחר בזה...

אתם לוקחים תוספים כלשהם?
כן. B12 בלבד.

למה כן/לא?
שלא יחסר.

החלטתם לקחת אותם על דעת עצמכם או בעצת רופא/תזונאי/ת?
בעצת תזונאית.

אתם מרגישים שהתוספים מועילים לכם במשהו? בהרגשה, בתוצאות של בדיקות דם, מצב גופני כזה או אחר?
אני מצליח לעבור דרך קירות.

RSPA

New member
אני בעד אם זה חיוני לאור מבחן רפואי מקצועי

או עקב מצב נתון של חוסרים מובנים (טבעונות, למשל).

vegetalien

New member
לא בעד לא נגד. לפי צורך.

כן. ויטמין B12 + ויטמין D. ויטמין B12 כי אין בתזונה, וויטמין D כי נמאס לי לצאת לשמש באופן רס"רי.

אינני תומך בנטילת תוספים כל עוד לא הוברר צורך בדבר. פירוש הדבר הוא שאם התזונה מספקת את הדרוש, ובהיעדר חריגות בבדיקות דם, אינני רואה צורך בנטילת תוספי תזונה.
עם זאת, כאשר מתגלה חוסר כלשהו או כאשר ידוע כי תזונה ספציפית אינה עונה בהכרח על דרישה מסוימת, אני בעד נטילת תוסף על פני הזנחה.

על דעת עצמי.
אף-על-פי-כן אני ממליץ ככלל לא להסתמך על אינטואיציות אישיות, שכן שוק התוספים פרוץ ומלא מאוד בשמני נחשים (Snake oil) שלא עושים דבר במקרה הטוב, אך עשויים גם להרע במקרה הפחות טוב.
זו תעשייה שמגלגלת מיליארדים, ומרבית מוצריה אינם נחוצים כלל.
בין אם מספר "תמציות טבעיות" של סופר-פודס למיניהם (סופר-פודס מוצאים אצל הירקן, לא בבקבוק), ובין אם ויטמינים/מינרלים שונים שהתזונה עשירה בהם ממילא (מישהו אמר ויטמין C?).

לא. עלי להניח שזהו מצב תקין. אילו הייתי בחוסר אקוטי של ויטמין B12 או D, שהרי אז הייתי מדווח על שיפור בעקבות נטילת התוסף (במקרה של B12, בתנאי שלא היו השפעות נוירולוגיות).
אבל כיוון שמעולם לא הגעתי למצב מעין זה, אינני יכול לומר שחיי השתנו. תפקידם של ויטמינים הוא למנוע/לתקן מצבי חוסר, לא לרפא מחולי (שאינו קשור לחוסר עצמו).
תוצאות בדיקות הדם לוויטמינים הספציפיים עולות בהתאם לנטילת התוספים. אלמלא היה זה כך, לא היה טעם בנטילתם.

Gidi Shemer

New member
לוקח שניים

B12 (ברור מדוע) וויטמין D (אחרי בדיקת הדם האחרונה).

לא מרגיש שינויים.

בעקבות החלטה עצמית.

אין לי התנגדות כללית לשמוש בתוספים, כשצריך.

לוקחת

B12 כמובן, בהיותי טבעונית אין לי ברירה אחרת (אבל לקחתי את התוסף גם כצמחונית כי הוא היה צונח מהר מאוד אם לא הייתי לוקחת)
ובחודשים האחרונים גם תוסף ברזל בלית ברירה. בינתיים גם הברזל הוא קבוע או לפחות עד שאמצא פתרון לבעיה שגורמת לי למחסור התמידי בברזל.
בהחלט מרגישה את ההשפעה של הברזל, גם בבדיקות ובייחוד בהרגשה. לפני שהתחלתי לקחת את התוסף סבלתי הרבה מסחרחורות וחולשה. ההרגשה השתפרה עם הזמן וגם הברזל עלה באופן משמעותי (הפריטין עלה מ-8 ל-17, שזה עדיין נמוך אבל בכל זאת שיפור משמעותי)

כמובן שאני בעד לצרוך את הויטמינים והמינרלים מהאוכל ותוספי תזונה אני לוקחת רק כשממש צריך.

בעיקרון

אני בעד תזונה מאוזנת.
תוספים מבחינתי נוצרו כמו תרופות למצבי קיצון בהם יש בעיית ספיגה או תנאים קיצוניים.
דוגמאות- אין חשיפה לשמש- מחייב תוסף ויטמין D
צמחונות/ טבעונות- מחייב B12
דיאטה חריפה מחייבת מכקב והשלמה
יש מצבים פתולוגיים של בריחת סיגן, בעיה בספיגת ברזל , מחסור חמור בויטמין E ועוד. בעיקרון התוויה צריכה להיות רפואית לאור בדיקה של מה יש.

מצב בו לדעתי לא צריך ייעוץ- B12 צמחונות/טבעונות
חומצה פולית בתכנון הריון ובשלביו הראשוניים
תוספת ויטמין C כשיש הידקות חוזרת במחלות
D אצל אנשים שאינם נחשפים לשמש עקב עבודה או תנאי מזג אויר, גם צבע עור משפיע ככל שהעור כהה יותר הספיגה של הויטמין נמוכה יותר

בהריון גם ללא צמחוניות/טבעונות יש נטיה לקראת השבוע ה-27 להזדקק לתוספת B12 כדאי להיות ערניים לתופעה הזו ולבדוק במועד.
ברזל אינו הכרח לכל הרה- לבדוק ולהחליט על פי התוצאות.
יש אנשים עם נטיה להחסיר B2 התוצאה של זה היא פצעים בזווית הפה מציקים מאד. נדמה לי שזו פטריה. מי שיש לו מכיר את זה. גם שם לאיבחון ראשוני יש להיוועץ ברופא ואז להחזיק B2 הידוע בשמו ריבופלאבין בבית לעת הצורך. מדהים כמה מהר זה עובד כשזה אכן זה.

Gidi Shemer

New member
מיקי, מותר תיקונון קטנוני משהו?

לא באמת עקרוני, אבל למען הדורות הבאים ובהנחה שעשרות אלפי ילדים וטף קוראים בפורום-

צבע העור אינו משפיע על ספיגת ויטמין D, משום שאיננו סופגים את הויטמין, אנחנו מייצרים אותו בעצמנו. צבע עור כהה אכן משפיע באופן שלילי על ייצור הויטמין.

סליחה (אמוטיקון של פנים מבויישות)

צודק ככה זה כשמתעצלים

לכתוב הסבר ארוך, סופג= תהליך ההטמעה בסופו של דבר בגוף

מנצלשת לשאלה על ויטמין d

איך זה שפתאום אצל כל מי שאני מכירה, כולל אני, יש מחסור בוויטמין ד׳?
אני כל יום בשמש לפחות עשרים דקות אבל בדרך כלל יותר (לא בשעות המסוכנות) ותמיד חשבתי שחשיפה לשמש=אין חוסר

והנה בשתי הבדיקות האחרונות יצאתי בלוסר.
מה קרה פתאום?

שאלתי את הרופאה שלי אם למשרד הבריאות יש סטוקים של התוסף שברצונם למכור והיא צחקה ואמרה שהיא בדרך כלל אוהבת תיאורתיות קונספירציה אבל לא נראה לה.
שמא שינו את סוג הבדיקה? מה קרה?

יש למישהו הסבר? או רעיון?

RSPA

New member
הסיבה העיקרית - פחות חשיפה לשמש

כ-30% מהישראלים סובלים מרמות נמוכות של ויטמין D.
ההסברים לכך מפנים לשינויים בהרגלי החיים בשנים האחרונות, עבודה בתוך משרדים, פחות עשיית ספורט או פעילויוות בטבע ומחוץ לבית, שינוי בלבוש של אלה העובדים בחוץ או שוהים בחוץ לאור הגברת מודעות לנזקי קרינת שמש על העור (שימוש במסנני קרינה בים בקיץ למשל, חולצות ארוכות שרוול לעבודה בחוץ וכד'), עוד סיבה שמועלית ואני לא יודע כמה היא ממשית היא אכילת פחות מזון טבעי שמכיל את הויטמין ומעבר למזון מעובד שחסר אותו.

חוץ מזה שמעתי גם מרופאים שטוענים שהבדיקה לויטמין D אינה טובה ואינה אמינה ולכן התוצאות כפי שהן. לא יודע אם יש בזה משהו רציני.

מצרף בהזדמנות מחקר הקשור לנושא.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19500291

תמי לא 4

New member
כן, אני נוטלת סלדרין כי יש דלקת במפרק כף היד.

החלטתי ליטול אותו על דעת עצמי (ילדה רעה שכמותי) כי שמעתי עליו דברים טובים והנחתי שאם לא יועיל כנראה לא יזיק.
לשמחתי חשתי הקלה רבה בסימפטומים.
לגבי עניין הצמחונים/טבעונים, אני יודעת שנהוג לחשוב שזה לא קריטי, אבל לדעתי זה דווקא די קריטי כי האנשים האלה נמצאים בחוסרים שהם כנראה לא מודעים אליהם.

לפי מה את קובעת את זה?

שכל הטבעונים/צמחונים צריכים לקחת תוספים ושזה קריטי כי כולם נמצאים בחוסרים ש"הם לא מודעים אליהם"? על מה את מסתמכת בקביעה הזאת?

נדמה לי שבאשר

ל-B12 אין שאלה. חבל לקחת סיכונים כשאין בזה צורך.
זה ויטמין סופר חשוב וספיגתו העיקרית היא מרכיבי מזון מהחי.
לגבי דברים אחרים אני איתך לחלוטין.
אופנת התוספים בעייתית ועלולה לגרום לבעיות הפוכות- עודף.

לכן אין צורך ליטול תוספי תזונה ללא התוויה או סיבה מוצקה לעשות זאת

למעלה