מתכון להכנת טופו ב
המתכון הזה יחסית מורכב.
אפשר להכין פשוט פשוט.
מהפולים חלב סויה
ומהחל"ס- גבינה.
א-ב-ל אם רוצים טופו 'כמו בחנות' אז.....
מתכון להכנת טופו
הכלים הדרושים
1.בלנדר חשמלי חזק (שיכול לעבוד ברציפות כ: 1.5-2 דק' ללא הפסקה)
2.סיר בישול עם מכסה (בנפח של 5-6 ליטר)
3.סיר "לחץ" או קערה גדולה, עם מסננת רחבה בעלת תחית עגולה מתאימה
4.מקור להרתחת מים, פינג'ן או קומקום חשמלי
5.כלי מחורר להפעלת לחץ, על מנת לקבל את המשקע של גבינת הטופו (קופסת פלסטיק מחוררת בתחתית, או מסננת עם כיסוי מתאים-יספיקו)
6.שקיק בד-כותנה, לאיסוף האוקרה ולסינון חלב הסויה (חומר נלווה לטופו) אפשר להשתמש בציפית ישנה של כרית. בגודל של 60/70 סמ'
7.פיסת בד מוסלין ארוגה בצפיפות, לעטוף את הטופו בתוך קופסת הלחץ.
החמרים הדרושים
1.350 גר' (שני ספלים) פולי סויה מושרים בערך כ 10 שע'(הפולים הגדולים יותר, נותנים איכות טובה יותר של טופו
2. 2 כפיות "ניגרי" (תוצר לואי של מי ים, המשמש כחומר מקריש- אפשר להשיג בבית טבע) אפשר להשתמש בחומר מקריש אחר, כמו :אגר אגר/ קוזו (לא הכרחי)
אפשרויות לשליטה על מרקם הטופו
3 כפיות מגנזיום גופרתי בכוס מים- מניבים טופו רך וניתן ללישה
6 כפות מיץ לימון טרי בכוס מים- מניב טופו בעל ריח מיוחד ומרקם גס
5 כפות חומץ תפוחים בכוס מים – נותן טופו מעט חמצמץ, מאד טעים.
1 כף סידן גופרתי בכוס מים- מניב טופו רך יותר וטוב. (יש להמתין עד שהמים יתקררו ל 76 מעלות, לפני שמוסיפים את הסידן הגופרתי.)
השריה
1.מניחים את הפולים בקערה ושוטפים אותם במים קרים עד שהמים יהיו נקיים
לגמרי.
2.מכסים את הפולים במים בערך כ: 5 סמ' מעל, כדי להבטיח שהם יטפחו
3. (אם עומדות לרשותכם רק שמונה שעות, נתן להשרות את הפולים במים חמים) *לפני המשך התהליך בודקים אם פולי הסויה מוכנים: חוצים פול אחד לאורכו ובודקים אם הצבע בפנים אחיד ובהיר. אם המרכז יותר צהבהב, הם עדיין לא מוכנים.
* הסימן המובהק להשריית יתר של הפולים, הם בועות המופיעות על פני המים. זהו סימן להפסיק מיד את ההשריה ולשטוף אותם היטב.
אופן ההכנה
1.מרטיבים את שקיק הכתנה ומניחים פתוח, בתוך מסננת גדולה, בתוך הסיר.
2. מוזגים 1.5 ליטר מים לסיר בישול ומרתיחים
3.בינתיים מחלקים את כמות פולי הסויה, לשני חלקים שווים.
4. מכניסים לבלנדר מחצית הכמות, עם חצי ליטר מים רותחים ומערבלים במהירות גבוהה כשתי דקות או עד ליצירת מרקם אחיד. (אפשר להוסיף מים במידת הצורך) מרוקנים את התערובת אל תוך סיר הבישול עם המים הרותחים, שהוסר מן האש ומכסים.
5. חוזרים על כל התהליך, עם מחצית הכמות השניה.
6.מבשלים את תערובת הפולים עם המים הרתוחים, עד לרתיחה
7.מוזגים אל תוך ציפית הכותנה שהוכנה מראש ומאפשרים לחלב לזרום אל תוך סיר הבישול
8. סוגרים את פתח שקיק הכותנה, על ידי סיבובו, וסוחטים ממנו היטב את כל הנוזלים. אפשר להיעזר בכפפות גומי ולסחוט בידיים, או להשתמש במועך תפוחי אדמה או צנצנת כבדה על מנת לסחוט מה שיותר נוזלים.
9.מוציאים אותו במהירות את עם החומר המוצק בפנים, שוטפים במים קרים ומחזירים לכיריים. פותחים את פתח השקיק, מערבבים בעזרת כף, יוצקים עוד 0.75 ליטר מים רותחים וממשיכים לבשל היטב. שוב סוגרים את פי השקיק וסוחטים היטב את הכמות המקסימלית של החלב האפשרית.
10.את חלב הסויה המתקבל, מוזגים לסיר בישול נקי ומרתיחים. צריך לשים לב, שלא יגלוש. כי זה רותח מהר מאד. מנמיכים את האש ומבשלים כ 7 דק'
11. את החומר המוצק שנותר בשקיק הבד, מעבירים לכלי אחסון במקרר החומר הזה נקרא אוקרה והוא מתאים לתוספת לגרנולה או לעשיית "נקניקי סויה" או קציץ סויה וכד'. (בשלב זה, כדאי להשרות את השקיק המרוקן, כשהוא הפוך על צד שמאל, במים, על מנת שיתנקה בקלות, לפני שמכניסים אותו לכביסה ולשימוש חוזר.)
12.מוסיפים את הניגרי, או חומר הקרשה אחר על פי הבחירה לכוס מים קרים.
13.מורידים את חלב הסויה מהאש לאחר שהתבשל שבע דקות בעזרת כף עץ ארוכה, בוחשים במהירות ותוך כדי עירבוב מוסיפים את החומר המקריש לפי בחירה. (ניגרי, מגנזיום גופרתי, מיץ לימון, חומץ תפוחים וכו' .)
14. ממשיכים לערבב היטב עוד כחצי דקה (משתדלים להגיע גם לתחתית ולדפנות הכלי) מפסיקים לערבב, מחכים עד שהנוזלים מפסיקים לנוע בכלי וזורים עוד כשליש כוס מן החומר המקריש באמצעות כף המוחזקת מעל , כך שהחומר יטפטף על פני משטח החלב. מכסים את הסיר וממתינים כשלוש דקות . * לגבי המגנזיום הגופרתי- לחכות שש דקות.
* אם משתמשים בסידן גופרתי, יש לשים לב, שזה נמס היטב במים, אחרת, לטופו יהיה טעם של גיר. יש להמתין שהחלב יתקרר עד לטמפרטורה של 76 מעלות צלזיוס ואז לצקת אותו בבת אחת ואז לערבב היטב. אם הטופו יצא רך מידי, יש להוסיף עוד סידן גופרתי ולערבב היטב.
15.מסירים את מכסה הסיר ובודקים אם הכל הפך גושים ומים. אם עדיין נותר חלב, מוסיפים עוד חומר מקריש מומס במים. שני השלבים הבאים, אינם הכרחיים:
16. פותחים את בד המוסלין ומרפדים בו את התיבה המחוררת או הקופסא, שמשמשת להפעלת לחץ.
17. מניחים את התיבה בכיור, או מעל כלי (אם רוצים לשמור את הנוזלים) סוגרים את הקופסא בלחץ, עם הבד והגבינה שבפנים, או מניחים עליה כלי כבד, על מנת ליצור לחץ. במשך לפחות 15 דק'. ככל שזמן הלחץ יגבר, הטופו יהיה נוקשה יותר.
L&L
TALYA