ארוח עו"ד מיכל ילובסקי-פטרבורג

mother cat

New member
ארוח עו"ד מיכל ילובסקי-פטרבורג

משרד עורכי דין ילובסקי - פטרבורג עוסק במגוון תחומים משפטיים.
מיכל ילובסקי - פטרבורג מייסדת המשרד, הינה עורכת הדין ומגשרת מוסמכת וחברה בלשכת המגשרים של ישראל.
עוה"ד ילובסקי- פטרבורג מתמחה בין השאר בדיני משפחה ואישות, בדגש על גישור משפחתי, גישור זוגי, גישור גירושין, גישור אזרחי וגישור עסקי.
מיכל תשמח לענות על כל שאלה שיש לכם בנושא דיני משפחה ואישות ובנושאים משפטיים אחרים.

אנא שרשרו פה את שאלותיכם - עו"ד מיכל ילובסקי-פטרבורג תגיע לענות על השאלות ביום ראשון הקרב!

"להוריש את הילדים"

שלום מיכל ותודה על האירוח.
בעקבות הסיפור העצוב שהיה בכותרות לאחרונה על זוג האופנוענים שנהרגו והשאירו אחריהם ילד בן 3 שלא לגמרי היה ברור מי יגדל אותו, עלתה בפורום שלנו (הורים לפעוטות) השאלה האם אפשר לכתוב צוואה ובעצם "להוריש" את הילדים לאדם לפי בחירתנו. זה חשוב במיוחד במקרים שבהם הבחירה הטבעית (סבא וסבתא, משפחה קרובה) אינה רצונם של ההורים.
בשרשור עלתה הטענה שבישראל שאלת האפוטרופסות נתונה בידי שירותי הרווחה ובקשתם של ההורים, גם אם עוגנה בצוואה חוקית, לא מתקבלת באופן אוטומטי. האם באמת כך הדבר?
האם יש משהו שאפשר לעשות כדי להבטיח שרצונם של ההורים בנושא הזה יכובד?
תודה,
שושן

מרוניה

New member
אני יכולה להגיד לך מה אמרו לי כשעשיתי צוואה:

שהבקשה שלי בצוואה לגבי אפוטרופסות על הילדים אמנם לא מכובדת אוטומטית, אבל מתחשבים בה מאוד, ואם אין בה איזושהי בעייתיות והכול מסתדר (וגם האדם שנקבע כאפוטרופוס יודע על כך ומוכן לכך), אין סיבה שלא יכבדו את בקשתך. לכן חשוב לכתוב בצוואה את רצונך לגבי אפוטרופוס על הילד במקרה מותך.
ואת זה אמרה לי עורכת דין בויצ"ו.

azaria

New member
שאלת המשך. האם אפשר להתנות ירושה באפוטרופסות

כלומר אם האפוטרופסות תהיה כמו שביקשתי אז הירושה תחולק כך וכך,
ואם האפוטרופסות תהיה אחרת - הירושה תחולק באופן אחר, ומאוד לרעת האפוטרופסים הכביכול סבירים יותר אך שהמצווה ממש לא מעוניין בהם.

למשל, אם הילדים יהיו בחזקת החברים הקרובים של הוריהם - הילדים יורשים את הוריהם והחברים האפוטרופסים הם הנאמנים על הירושה ויכולים וצריכים להשתמש בה באופן סביר לקיום מחייתם של הילדים והבטחת עתידם.
אם חלילה האפוטרופסות תוענק לדוד מסויים שההורים שונאים או סולדים מתפיסת עולמו - אזי ירושת הילדים תופקד בנאמנות אצל עו"ד כך וכך ותימסר להם אישית רק במלאת להם 18 ובתנאי שאינם גרים תחת קורת גגו של האפוטרופוס, (שני התנאים ביחד).
בכל מקרה אחר הירושה תהיה בנאמנות אצל אותו עו"ד אבל תהיה קיצבה חודשית לאפוטרופוס לטובת כלכלת הילדים. משהו כמו מזונות.

Azaria שלום,

לא ניתן להתנות ירושה, ניתן לכתוב צוואה ובה לכתוב את ההעדפה לגבי האפוטרופוס שימונה.
לא ניתן ל"הרחיק" את הכסף מן האפוטרופוס. ברגע שאדם ממונה להיות אפוטרופוס לקטין, הוא מקבל את הכסף ששייך לקטין לידיו, כולל הירושה שאמורה לעבור לידי הקטין. עד גיל 18 האפוטרופוס הוא שמנהל את הכספים ודואג לרווחת הקטין ולמחייתו.
האפוטרופוס לא יכול לעשות ככל העולה על רוחו עם כספי הקטין, ישנן פעולות מסוימות שהוא חייב לקבל עבורן את הסכמת בית המשפט (כמו מכירת דירה אשר בבעלות הקטין) וישנם מנגנונים נוספים כגון הגשת פרטה ודו"חות שנתיים בהם האפוטרופוס חייב לדווח בפירוט מה הוא עשה עם הכסף.

שושן בשם אחר שלום,

מצווה רשאי להורות בצוואתו מי יהיה אפוטרופוס על ילדיו הקטינים, וביהמ"ש רשאי לפעול על פי הוראות אלה, אלא אם ראה שטובת הקטין מחייבת אותו לסטות מהן. כמובן שלצוואה יש משקל רב ובית המשפט יטה למלא אחר בקשת המצווה, אלא אם ישנה סיבה כלשהי שלא למלא אחר הבקשה.
במידה וההורה שנפטר לא הותיר אחריו צוואה, בית המשפט ימנה לקטין אפוטרופוס את מי שנראה לו בנסיבות הענין המתאים ביותר עבור הקטין. במרבית המקרים מדובר בבן משפחה (אח, אחות, הורה של הורה, אח או אחות של הורה, בן זוג או בת זוג של הורה) ולא באדם זר.

alexandra16

New member
שאלה בנושא ירושה

שלום רב,
נמשיך באווירה לא בדיוק חיובית
אבל מה לעשות זה חלק מהחיים.
לאחר השאלה החשובה ששאלו לפניי לגבי ילדים במקרה של מוות ההורים,שאלה בנושא חומרי
איך מתחלקת ירושה של משפחה פרק ב׳- כלומר ילדים מנשואים ראשונים של האבא שמתגוררים אצל אמם
ילדים של האימא שגרים עם הבעל ה״חדש״ וילדים משותפים של השפחה פרק ב׳.
האם ההון(בית,מוניטין של עסק,רכוש עסקי...)המשותף במקרה של מוות אחד הבני זוג או שניהם חלילה,מתחלק בניהם באופן שווה?
האם צריכים לכתוב צוואה בפרוט?

אני מתנצלת מראש אם אחזור מאוחר יותר לשאלה נוספת,
בינתיים אני מודה על המענה.
ערב טוב.

mother cat

New member
שאלת המשך או "חידוד"

בהנחה שאני לא עושה צוואה - אני מבינה שרכושי מתחלק לפי החוק חצי לבן זוגי וחצי ולידלי. האם ילדים חורגים שלא אימצתי או הוגדרתי כאפוטרופוס שלהם, אך חיים איתי 100% מהזמן (אמם נפטרה ואני נשואה לאביהם) יכללו ב"ילדים" שיורשים אותי אוטומטית? או שרק אם אכתוב מפורשות בצוואה שאני מורישה להם?

Mother cat שלום,

הבנת נכון, במידה ולא תכתבי צוואה, רכושך יתחלק חצי לבן זוגך וחצי לילדיך. רק אם תכתבי צוואה ובה תצייני שאת מעוניינת להוריש לילדי בן זוגך חלק מרכושך, הדבר יתאפשר.

Alexandra16 שלום,

אני לא בטוחה שהבנתי את שאלתך. אענה למיטב הבנתי -
אם לא תכתבי צוואה, רכושך יחלוק על פי חוק הירושה, אשר קובע באשר לילדים, כי רק לילדים אשר בשר מבשרך או שאומצו על ידך יהיה חלק בירושה שלך.
אם תכתבי צוואה מה שתכתבי בה יקוים, גם אם הוא נוגד את הכתוב בחוק.

kramerkaren

New member
צוואות

מספר שאלות לי, ותודה על האירוח!
"הורשת" הילדים, או בקשה ספציפית לגבי מי יגדלם - האם יש צורך בצוואה חוקית, רשמית, או שמא ניתן פשוט להשאיר מכתב עם הנחיות?
מה התהליך בו קובעים מי יקבל אפוסטרופות על הילדים, והאם החוק מחייב שהילדים יושארו יחד?
האם ניתן לבצע ספציפיקציות לגבי שימוש בכספי הירושה - למה הדברים מיועדים בדיוק (כלומר - בקשה שאחוז מסויים מהכסף יושם בצד לקרן לימודים בעוד שאחוז אחר מיועד לדירה או לטיול או מה שלא יהיה), או שזה כבר תלוי באפוסטרופים?
מאיזה גיל ניתן להשאיר ילד כאפוסטרוף על אחיו?

שוב תודה!

Kramerkaren שלום,

ניתן לכתוב בצוואה בקשה למנות אדם מסוים לאפוטרופוס לקטין, בית המשפט יטה למלא אחר הבקשה במידה ואין סיבה אובייקטיבית שלא למלא אחריה. במרבית המקרים בית המשפט ימנה לקטין אפוטרופוס שהינו קרוב משפחה של הקטין.
צוואה יכולה להיעשות בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל פה. לכל צוואה יהא תוקף, בהתאם לסייגים הכתובים בחוק הירושה.
בית המשפט ימנה לאפוטרופוס מי שנראה לו בנסיבות הענין מתאים ביותר לטובת החסוי, ניתן למנות את אח הקטין לאפוטרופוס במידה והוא מעל לגיל 18 ובמידה והוא אכן מתאים למינוי שכזה.
בית המשפט ימנה לאפוטרופוס אדם אשר מסכים לקחת על עצמו את התפקיד לרוב (ישנה עדיפות לבן משפחה), ובדרך כלל אותו בן משפחה ממונה לאפוטרופוס של כל הקטינים יחד.
האפוטרופוס ימשיך בתפקידו עד שלקטין ימלאו 18, כך שכסף לצורך לימודים וטיול אינו רלוונטי. בכל אופן במידה ובצוואה ישנן הוראות ספציפיות, בית המשפט והאפוטרופוס יפעלו בהתאם להוראות שבצוואה, אלא אם הם סברו שטובת הקטין דורשת לסטות מהן.

mother cat

New member
משמורת משותפת

את יכולה לתת הסבר קצר של מה זה בעצם אומר "משמורת משותפת" ובאיזה תנאים שופט עשוי לפסוק משמורת משותפת?
יש לי חברה שבתחילת הליכי גירושין ובעלה (בקרוב לשעבר) דורש משמורת משותפת, אך היחסים בינהם מאד מעורערים. האם יתכן ששופט יפסוק משמורת משותפת במצב כזה?

Mother cat שלום,

במשמורת ילדים משותפת לשני ההורים יש משמורת במשותף על הילדים ונטל הטיפול בהם וגידולם נעשה באופן שווה על ידי שני ההורים.
במצב של משמורת משותפת לילדים יש למעשה שני בתים והם שוהים אצל ההורים בימים קבועים ובחלוקה שווה. כל הורה מחויב לדאוג לצרכי הילדים בביתו, לציוד מלא ולחדר מאובזר כהלכה.
ולשאלתך לגבי חברתך - בהחלט יתכן ששופט יפסוק משמורת משותפת כאשר היחסים בין ההורים מעורערים. הדבר יתאפשר במידה והדבר עולה בקנה אחד עם טובת הילדים ובמידה והם יכולים לשתף פעולה על מנת לשמור על טובת הילדים. חשוב גם שההורים יגורו קרוב זה לזו.

בהעדר צוואה שמורה אחרת,

מי(הם) היורש(ים) החוקי(ים) של רכושו/ה וכספו/ה של רווק/ה שאינו/ה בזוגיות, שאין לו/ה ילדים?

אני סברתי שבמקרה כזה היורשים הם הורי הנפטר/ת ואם הם כבר נפטרו, אזי אחי/ות הנפטר/ת הם היורשים. סברה/ שמועה (?) אחרת גורסת כי במקרה כנ"ל המדינה היא ה"יורשת" של כספו ורכושו של אותו אדם. מי צודק? (או שיש בכלל אפשרות שלישית?).

תודה מראש!

מאלפת נ מ ר י ם שלום,

יורשיו של רווק/ה שאינו/ה בזוגיות, שאין לו/ה ילדים הם הוריו הם על פי צוואה או על פי דין.
יורשים על פי צוואה- כל מי שהמוריש כתב בצוואתו, גם אם לא מדובר בקרוב משפחה.
יורשים על פי דין הוריו ואחיו/אחיותיו, סבו וסבתו ודודיו.
למדינה ישנה זכות ירושה רק אם קרובי המשפחה של המוריש, אשר מניתי מעלה, אינם בחיים ואם הנפטר לא הותיר אחריו כל צוואה.
הסברה שלך היא הנכונה.

צוואה

מה מקובל לגבי ירושת ילדים? כלומר, האם כדאי להגביל את הגיל שהם ירשו את הרכוש לגיל לדוגמה 30. עד גיל זה למנות אפוטרופוס שיהיה אחראי לרכוש.

מה לגבי חלוקת רכוש? אני יכולה להחליט כמה לתת לכל ילד?

טרופית יפה שלום,

אפוטרופוס ממונה רק עד הגיע הקטין לגיל 18. כאשר ימלאו לקטין 18 שנים, הירושה עוברת במלואה לניהולו העצמאי.
בצוואה את יכולה לקבוע כל מה שתרצי והיא תקוים, כל עוד היא נעשתה כדין. את יכולה בצוואה להתנות את הירושה בתנאים שתקבעי, כמו לדוגמא חלוקת הרכוש בגיל 30. עד שימלאו לילדים 30, ימונה ככל הנראה מנהל לעזבון.

שרי49

New member
בתור אם משמורנית, האם אני צריכה לספק

ביגוד לגרוש עבור הילד?
לגרוש עבור הילד

אנחנו גרושים 3 שנים
ומידי פעם הגרוש מבקש שאשלח לו בגדים , נעליים וגופיות עבור הילד (בן 4)

הפעם הוא ביקש 3 חליפות חמות וגופיות חמות

הוא טוען שבתור אמא משמורנית אני צריכה לספק לו בגדים (כי הוא משלם עליהם במזונות ואני מחוייבת)

ברצוני לציין שאין סעיף על מתן ביגוד בהסכם

האם על פי החוק אני מחוייבת לכך?

לפי מעשיו בעבר, במידה ולא אתן הוא יקנה ויוריד בתשלום המזונות.

אני אובדת עצות,
תודה לך

לדעתי את יודעת את התשובה...

והשאלה, אולי, צריכה להיות מנוסחת אחרת...
מה לעשות נוכח האיום והביצוע של בעלי שמוריד בתשלום המזונות,
המגיעים לילדיו על פי חוק....

למעלה