הביניים שלי (בין הריון אחרון למוות ולסוף הילודה)

הביניים שלי (בין הריון אחרון למוות ולסוף הילודה)

כשנקלטתי להריון הזה הודעתי לכולם באופן חגיגי שזה ההריון האחרון. לא האמנתי כמה אנרגיות הוא שואב ממני, ממש מכלה את כוחותיי, כך שלא נותר לי (כמעט) כלום עבור בעלי ועבור עצמי, והמעט שיש מוקדש לילדים שישנם.
אתן יודעות היטב כמה חרדות וטלטלות קשות עברתי לאורכו. כמה לילות לא ישנתי. ולאחרונה גם החום והמשקל מעיקים, כמובן, כמו על כל הריונית אחרת. ברקע מסובך עם אמא שלי. גם את זה סיפרתי פה.

ועל התווך של הפוריות כתבתי המון. המון. בין הגוף הפורה לגוף שאינו מוליד. בין מחזור שעשוי להפוך להריון למחזור שהוא כמעט בגדר מטרד כשאת כבר יודעת שענייני הילודה מאחורייך.
אצלי הדלת של הפוריות פתוחה כבר הרבה שנים, נפתחת ונטרקת, פיזית ורגשית. לתחושתי יש לא מעט דברים נדחו ליום של סוף הילודה מפאת היותי אנושית, כי אני לא יכולה את הכל בבת אחת (בדמיון כן, במציאות לא ממש). וזה בסדר. זה מחיר שאני מוכנה לשלם כדי להקים את המשפחה שלי, כי את המשפחה אני יכולה להקים רק עכשיו, ודברים אחרים אני אוכל לעשות גם אחר כך.

לאחרונה אבא שלי נפטר. הוא היה חולה הרבה שנים ולא היה נוכח בחיים שלי. ובכל זאת זו היתה טלטלה קשה מאד. והתגובה הרגשית (המטורפת לתחושתי) שלי למותו (חוץ מחלומות עליו מדי לילה) היתה לפתוח מחדש את סוף הילודה ולשים סימן שאלה במקום סימן קריאה.

אני רוצה לפרוח בעוד תחומים. תינוק קטן, בעיקר בשנה הראשונה, 'מחליש' את אנרגיות החוץ שלי ושואב אותי יותר פנימה. זה בסדר גמור, אני לא מתלוננת, ידעתי לאן אני הולכת, עשיתי בחירה מודעת לגמרי.
רק שהמוות הזה טרף לי פתאום את הקלפים. יש לי כל כך הרבה בגדי תינוקות בבית (סליחה, בגדים מגיל 0 ועד גיל 6.5 - שמרתי הכל). תכננתי להתחיל ולארגן את הבית לכבוד התינוקת האחרונה ולמסור כל פעם שק של בגדים ממויינים לפי גיל. ופתאום הספק הזה. אין לי כוח אליו. אני רוצה סגור ולא פתוח. הייתי בטוחה שאגיע לסוף ההריון הזה שלמה, עם ידיעה חד משמעית וברורה שאני את הבאת הילדים סיימתי.
לא מתייחסת כרגע בכלל להיבטים הפיזיים והביולוגיים (אני כבר מבוגרת) או הכלכליים (לא סובלים מעודף כסף) אלא רק למימד הרגשי שנטרף לי. ומכאיב. אתן חושבות שיש נשים שאף פעם לא מגיעות להשלמה עם סוף הילודה? אלא רק פיזית מגיעות לגיל בו לא ניתן ללדת עוד?

יש מהכל

חוזרת ומשתתפת בצערך על מות אביך, גם כאן.
לסיפא - מובן שכן, יש מהכל. בסוף הילודה יש מההזדקנות, אולי גם קמילה ואפילו מוות קטן. בייחוד כשההשלמה היא לא מבחירה מוחלטת אלא מהכרעה של הביולוגיה.
&nbsp

שירהד1

Member
מנהל
יש לי הרבה מה לכתוב על זה-

ראשית, גם מפה- שולחת תנחומים על אביך. ההתמודדות עם המוות היא תמיד מורכבת, גם אם קדמו שנים קשות לפני כן וגם אם יש במוות גאולה לאדם עצמו ולמשפחתו.

שנית- לסוגיות שכתבת עליהן-
יכולה לספר לך על עצמי שהיה לי הכי ברור בעולם, בצורה הכי בהירה ונהירה, כפי שברור לי שמחר תזרח השמש, שלאחר לידתה של מעיין- הבאסטה נסגרת. הרגשתי שקרה לי הנס הכי גדול שיכולתי לבקש, ששנים ביקשתי ורציתי וייחלתי, והתאבלתי על מה שלא יהיה לעולם, והינה- באה לי הישועה הפרטית שלי, מעיין הישועה שלי. לא היה לי צורך בשום דבר נוסף. בכלום. השלמות שהרגשתי לאחר שנולדה היא משהו מדהים, והרגשתי אושר צרוף בשלושת ילדיי.
אגב, גם בהיבט הפיזי- הרופאה שלי אמרה לי בחדר הניתוח שהיא מקווה שלא תראה אותי יותר בהקשרים של ילודה. כבר אז אמרתי לה: "השתגעת? אחרי כל מה שעברתי? בחיים לו!!!!!". (זה היה אחרי שהיא הוציאה של מעיין וכבר יכולתי להתבדח עם רופאיי...).

ומאז אני מרגישה אותו הדבר. בלי קשר בכלל לגיל ולמצב הרפואי. רגשית- אני רק אומרת תודה על מה שיש, ומתפלאה בכל יום על הטוב ועל מה שזכיתי בו, ומתפללת את תפילותיי החילוניות לבריאות של כולם.

כן יכולה לומר לך, כפי שכתבתי בעבר בפורום, שבגל שמעיין היא בת הזקונים, כל מה שחוויתי איתה, וכל התפתחות שלה- יש בו גם מן הפרידה. לדוגמא: פעם אחרונה של קניית נעל ראשונה, פעם אחרונה של יום ראשון בגן פרטי, פעם אחרונה של מילה ראשונה....לפעמים יש צער על הפרידות הללו. ברור. אבל זה צער שנובע מתוך המון המון המון המון אושר. הוא מעולם לא גרם לי לתהות או לחשוב "אולי בכל זאת, למרות הכל, אנסה שוב...". אלוהים שבשמיים. ממש לא.

אני מנסה להתמודד עם הפרידות הללו בדרך של לחוות איתה ועם הילדים כמה שיותר. לנסות לצרוב בתוכי את כל רגעי האושר (למרות העומס היום יומי הגדול והשילוב עם העבודה ועם כל העיסוקים שלי).

אני מאוד מקווה עבורך, שהתינוקת שתיוולד, בריאה ושלמה, במועד, תביא עימה את תחושת השלמות עליה אני מדברת.
יש רגע בחיים שדלת הילודה נסגרת הרמטית, מסיבות כאלו ואחרות, ורצוי להגיע אל הרגע הזה שלמות ומאושרות ואחר כך להמשיך עם החיים ועם כל הטוב שהגענו אליו, לעיתים בעמל רב מאוד.

שירה דוד

ריפוי בעיסוק והוראה מתקנת לילדים עם קשיים התפתחותיים ולקויות למידה
הדרכת מרפאות בעיסוק, מורות להוראה מתקנת וסטודנטיות
מנהלת פורום אובדן הריון ופורום הריון אחרי אובדן, תפוז.

09-7749028

נו, זה בדיוק העניין

לאורך ההריון לצד החרדות והפחדים עם השמחה על כל בדיקה חיובית, ובטח עכשיו, כשהבטן גדולה יותר והבדיקות המשמעותיות מאחוריי - הלכתי והתקדמתי בתהליך ההשלמה שלי עם סוף הילודה, ושמחתי גם על המהלך הזה. הגיע זמני לסגור את הדלת הזו. תמיד היה לי ברור שיש בסיום הזה גם מידה של אבל (בטח גם אחרי 11 ילדים), ושזה אבל טבעי ומתבקש של סוף תקופה.

אבל מה שאני מרגישה עכשיו שונה, הדבר החדש הזה התעורר עם המוות של אבא שלי. אולי עוד מוקדם מדי לחשוב על זה. אולי עוד חודש או חודשיים ארגיש אחרת.

אני פשוט זוכרת באופן חד וצלול מאד את הרגע בו לחצתי את השלישית שלי החוצה ונמלאתי צער עמוק שהיא תהיה האחרונה, דמיינתי 4 ילדים. אני לא רוצה ללחוץ את הרביעית ולהרגיש שוב את הצער הזה ולדמיין חמישה ילדים.

שירהד1

Member
מנהל
אני חושבת שאכן ייתכן בהחלט

שהמוות של אביך, אחרי שנים כה ארוכות ומייסרות, משפיע עלייך ועל מחשבותייך.
יחד עם זאת, את הרי נושאת בתוכך חיים כעת, אז עובדה זו אמורה היתה לרצות אותך.
אני חושבת גם שמומלץ לעבור תהליכים מחשבתיים ורגשיים טרום הלידה, כדי להגיע אל האימהות הרביעית בצורה האולטימאטיבית. אולי גם להיעזר בדברים נוספים שיכולים להתאים לשלב זה של ההריון.
אני חושבת שאת מיטב המחשבות את ובעלך צריכים להקדיש ליום שאחרי- מבחינת ההערכות וההתארגנות עם ארבעה ילדים. אני כותבת לך מנסיון שלילי של חברה טובה שלי, שהיתה לה שנה קשה ביותר, בגלל שלא נערכו ולא עבדו בשיתוף פעולה.
אני חושבת שבמקום לחשוב על עוד ילד/ה, את צריכה להתעשת ולהתחיל לתכנן את הבאות בהיבט המעשי עם 4 ילדים קטנים, שכל אחד מהם זקוק למשהו אחר, וכל אחד זקוק יהיה לתשומת לב, להמשך קידומו האישי, להסעות, לחברים/ות, לליווי, לתמיכה וכן הלאה. העומס היוםיומי יהיה גדול מאוד, ואני בהחלט חושבת שזה הזמן להתחיל להתייחס לכך, כדי לתכנן ולהתארגן בהתאם.
שם הייתי משקיעה את מרצי- בתכנון העתיד עם 4 ילדים, בגיל 41, לאחר כל מה שעברת.
אני מתנצלת אם דבריי קצת "חותכים" מדי, אבל אני כותבת לך דברים מהלב.

שירהדוד
09-7749028

בדיוק חושבת על זה בימים האחרונים

בזכות האושר הגדול שהביאה הלידה השלישית, פתאום מתחילה להשתעשע ברעיון הילד הרביעי.
כמובן שאין מצב כי בעלי בחיים לא יסכים, בלי קשר לעובדה שאני בת 40 ולשתי ההפלות שעברתי בדרך לילדה הזו.
אבל יש משהו ממכר בהבאת חיים לעולם, ליצור ילד שהוא עולם שלם יש מאין.....
בינתיים אומרת תודה רבה על הנס שקרה לי, זה לא מובן מאליו.....

תודה הלוואי

נעים לי לדעת שיש מי שמבינה מה אני מרגישה. בדיוק על התחושה הממכרת הזו אני מדברת.

שירהד1

Member
מנהל
התמכרות עלולה להיות מסוכנת...-

מעבר לזה, תמיד כדאי להפסיק בהצלחה. בתחושה המתוקה של ההישג.
לא תמיד זה אפשרי, כמובן. אבל כשזה אפשרי- זה כדאי.
להבדיל- אמא שלי מדברת על כך לגבי היציאה שלה לפנסיה- צריך לדעת מתי לפרוש, היא אומרת, וממשיכה- כדאי להפסיק כאשר את בשיא ועוד מתעניינים ורוצים בך, ולא כאשר את בירידה (אנחנו באותו המקצוע, וגם היא היתה עצמאית...).

שירה דוד
09-7749028

את יודעת ---

באתי לפה לספר על המקום בו אני נמצאת. אני יודעת שאחרות נמצאות במקומות אחרים - אבל זה לא המקום שלי. חוץ מהלוואי אף אחת לא השתהתה איתי רגע איפה שאני נמצאת. באתי לחפש הבנה, הכלה, אמפטיה. לא עצה. אני אמא מנוסה. אני אדם חזק. אני תמיד נופלת על הרגלים. עכשיו אבא שלי מת. ואני בעין הסערה. וכרגע שם אני נמצאת. עד שתחלוף. לא ביום שאחרי, לא בענייני רציונליזם ושכל. רק ברגש. אפילו לא שמתי מצבה על הקבר שלו עדיין.

אני ממש מבינה ומתחברת למה שאת אומרת.....

ולאיפה שאת נמצאת. המקום הזה של החלטה, של השלמה, של משהו שאוטוטו לא יהיה ביידים שלך......
למרות שאני אישית עוד לא שם מבחינת הגיל, אני מאוד מתחברת כי זה ממש מה שקורה בחברה שלי.
אחוז גבוה של הנשים החרדיות מסיימות את פרק הילודה (העשיר...) שלהן בהפלות. בגלל הגיל. פשוט לא מספיקים ללדת עד שזה נפסק מעצמו.
כמעט לא מכירה אישה שאומרת 'זהו'. ולא משנה אם יש לה 5, 10 או 15.
גם נשים שלוקחות מניעה בין ילד לילד לרוב לא מגיעות להחלטה שזהו.

מה שכן, נשים ששומרות טהרה גם מתקשות יותר להיכנס להריון שגיל מבוגר כי המחזורים מתקצרים וממילא- הביוץ נופל לפני שהאישה טהורה. (בהסתכלות שלי זה אלוקים שטבע את הבריאה ואת התורה בצורה המיטבית עבור האדם. כך אישה לא נכנסת להריון בגיל שהבייציות שלה מזדקנות ובאחוז גבוה יוצרות עוברים לא תקינים שייפלו...)

אני גם מתחברת למקום של העוד, ושל החסר שלא ממולא....... במקום האישי שלי, הריון תקין וילד תקין לא ימלא את החלל שנוצר.
זה אל שיש לי תכנון של 4 או 5 ילדים ואז- כשאצליח, אז למרות הדרך הקשה, הצלחתי. ואגיע להשלמה....
אני רוצה הרבה. ולכן השנים 'הריקות' הללו אל יתמלאו לעולם. לא משנה אם וכמה ילדים עוד יוולדו לי. תמיד יהיה חסר של עוד שני ילדים שיכלו להיוולד ב4 השנים של ההפלות..... :(

רונית 294

New member
כל כך מבינה אותך...

כשהמיילדת הכריזה שזה בן בלידה לפני כחודש התמלאתי אושר מסוג אחר. הידיעה שלא אהיה חייבת להיות בהריון שוב. כי לא הייתי מוותרת עד שלא היה יוצא בן. רציתי לדעת שאני יכולה ויש לי אופציה לסיים עם הילודה. בא לי כבר ילדים גדולים, בלי הרבה ידיים, בלי בכי בלתי מוסבר, בלי טיטולים וסימילאק ואריזות אינסופיות כשיוצאים מהבית. אבל להגיד שאני מוסרת עכשיו את הדברים? לא. בעלי חושב שיהיה רביעי מתישהו. לי אין כוחות. 2 בנות ובן זה מושלם מבחינתי. נכנסים ברכב אחד ובדירת 5 חדרים... לא מעט ולא הרבה. ונראה לי שאין לי כוחות לתינוק שוב. גם להתחיל שוב הכל מחדש בעוד כמה שנים זה בעייתי. עוד פעם ילד שיהיה רחוק בגיל מכולם? בעייתי. וצמוד בטח לא כי יש לי ילדה בת שנה ו 7 ותינוק בן חודש. אז ביום ראשון אני שמה התקן ל 5 שנים. כבר קניתי וקבעתי צור. ומפחיד אותי כשאנשים אומרים לי שיהיה לי עוד אחד ללא ספק. ולמה אני לא מצליחה למסור דברים??

אני לא באמת חושבת שיהיה לי ילד חמישי

קודם כל ביולוגית - אני מבוגרת, וההפרש הכי קטן שאני יכולה לדמיין הוא כניסה להריון כשהילד הקודם בן שנה (מה שעשיתי עם הגדולים שלי - ואני לא חושבת שרלוונטי כבר מבחינת היכולות שלי) - מה שדוחק אותי מעבר לקצה הזמן האפשרי ללדת.
זוגית - למי שלא זוכרת, לקח לי שנתיים לשכנע את בעלי להיכנס להריון הזה....
משפחתית - אני חושבת שהעומס של 4 ילדים כשהגדולה עוד לא בת 7 הוא די והותר
נפשית - כתבתי, אני רוצה לעשות עוד כמה דברים בחיים, אני רוצה לישון בלילה, אני רוצה לבלות זמן איכות עם בעלי (לא רק ענייני מנהלות/קניות/פיפי קקי ודומיהם)
כלכלית - גם 4 הם קפיצה כלכלית גדולה, אז 5 ?!
אישית - אני רוצה את הרווחה ואת תחושת השלמות שסיימתי את הפרק הזה

אבל
אני לא יודעת אם הכמיהה תציית לשכל ולרשימת הסיבות שכתבתי פה.
על זה כתבתי. על הכמיהה. על כך שבמשך 6.5 חודשים היה לי ברור למעלה מכל ספק שאני מסיימת. ועכשיו נטרפו לי הקלפים הרגשיים והיא התגנבה אלי בחזרה.
פתאום גם אני, כמו רונית, לא יודעת איך אוכל לתרום את הבגדים. להיפרד סופית.

שירהד1

Member
מנהל
אבל, איןאריותכאלה-

למה את צריכה לחשוב בכלל על איך תוכלי להיפרד סופית ואיך תוכלי לתרום את הבגדים? היא אפילו עוד לא נולדה! יש לך עוד חיים שלמים איתה, עם הקטנטונת, לכשתיוולד.
אני יודעת שאת לא רוצה עיצות. אז אכתוב לך מה שהייתי מאחלת לך- הייתי מאחלת לך שלא תתעסקי בפרידה מעולם הילודה, אלא בהתרגשות לקראת חיים חדשים ונפלאים.
וכן, אגלה לך סוד- גם לי קשה להיפרד מהבגדים, אז אני מארגנת ומסדרת אותם לפי גילאים ומוסרת לאנשים שאני אוהבת, כמו חברות או גיסות. וזה בהחלט מקל עליי. אין לזה קשר לרצון בעוד ילד, כי אין לי רצון כזה בכלל. יש לזה קשר לתהליכים טבעיים שאני חושבת שמתרחשים כמעט אצל כל אישה ואישה, בטח אישה שהיא סופר אמוציונאלית כמוני...
את המשחקים של השנה הראשונה גם מסרתי לאח שלי, שנולד לו בן אחרי שתי הפלות, וכנ"ל עוד מליון דברים. וזו היתה ההרגשה הכי טובה בעולם, למרות הצביטה שהיתה לי בלב.

שירה דוד

09-7749028

אולי זה כי אני מרגישה חריגה

יש לי איזו הרגשה שכולן עושות את המעבר הזה מדלת ילודה פתוחה לפרידה מעולם הילודה בקלילות ומתוך השלמה מלאה, ואני מרגישה לבד עם הקושי הזה.
ואולי זה בסדר לא לסגור הרמטית. לא להחליט. להיות בתוך ההווה.
מה שכתבת עזר לי להרגיש פחות חריגה. כי עלייך אני יודעת עוד מימי ההריון שלך - שזה ההריון האחרון. שמעין היא הילדה האחרונה. שהדלת סגורה.
אז אולי טבעי להרגיש קושי בפרידה מהמקום של האשה היולדת.

וכן, אני מתרגשת כשאני מרגישה את החיים, וזה עזר לי בהלוויה ועזר לי בשבעה ועוזר לי עכשיו כשאני טובעת עד צוואר בבירוקרטיה של מוות.

ואולי, אולי זה פחות מדובר?

והצער הזה מתקיים בקרב נשים רבות, רק שהרב לא מדברות על כך?

שירהד1

Member
מנהל
אני באמת חושבת שהנושא הזה הוא פחות מדובר-

וגם- בטוח שהוא מאוד אינדיבידואלי. בהחלט מתקבל על הדעת שיש נשים שסגרו ונפרדו מעולם הילודה והן עושות זאת בהשלמה מלאה, ויש כמובן גם אחרות, שעושות זאת מתוך איזושהי החלטה מודעת, או מכורח כלכלי/רגשי/ביולוגי...
וגם בתוך כל תת קבוצה, כל אחת היא אינדיבידואלי, ומגיבה אחרת לכל מיני סיטואציות.
אני בכלל טיפוס נורא נוסטלגי, ואתמול ירדו לי דמעות עת סידרתי עם ילדיי את החומרים של שנה שעברה- לימודים ויצירה...הבן שלי כמעט התחרפן ממני: "אמא, את נורמאלית? מה את בוכה?". ואני עניתי לו שהוא מכיר אותי כבר, ויודע שאני נורא רגשית ושכל מיון כזה מזכיר לי דברים נפלאים שהיו במהלך השנה, ואני ישר דומעת. טוב, אני באמת קצת קיצונית בקטע הרגשי...הייתי רוצה להיות יותר "קולית", אבל זה בניגוד לאופי שלי. מה אני אעשה?

כלומר- גם כאשר שלמים עם הפרידה מעולם הילודה, עדיין אפשר להגיב בצורה אמוציונאלית לכל מיני דברים, שמהווים עוד פרידה מעוד שלב התפתחותי של הילדים. זה נראה לי מאוד מאוד טבעי. יכולה לומר לך שבעלי לא מרגיש כמוני. אבל הוא בכלל טיפוס אחר לגמרי ממני, וטוב שכך.

הזכרת את הבירוקרטיה של המוות, ואני מכירה זאת מגיסתי ומחברה קרובה שאיבדה את אמה לפני שנים רבות. זה אכן נורא שהאדם האבל צריך להתעסק עם בירוקרטיה מעצבנת. מקווה שתהיה לך הסבלנות הנדרשת כדי להתמודד עם זה.

שירה דוד
09-7749028

shira3121

New member
קודם כל אני מקנאה

כי לך יהיו 4 ילדים ולי כנראה יהיו 2 וזהו. ההריון הזה כשיסתיים בתקווה בתינוק יסגור כמעט שנתיים של גהנום גובה ממני מחירים עצומים, הגעתי אליו על 4 ואסיים אותו על הגחון כך שאני לא חושבת שננסה שוב להיכנס להריון למרות שבלידה אהיה בת 34.5.
מצד שני אני חכולה לראות איך מוות של אבא מחזיר את הרצון לעוד תינוק, להשארת סימן שאלה במקום נקודה, וכן יכול להיות שאת לא תגיעי להשלמה אף פעם אלא הטבע יגיד את המילה האחרונה , לפעמים יותר קל ככה.

מעריכה אותך על הכנות, שירה

אני מאוד מעריכה את הכנות וגם את הבמה שמאפשרת לכולנו להביע מנעד רחב של רגשות (כאן ובפורום השכן). הרצון לעוד תינוק יכול לנבוע מכל כך הרבה סיבות, וגם ללא סיבה.
הלוואי שההריון שלך ימשיך ויסתיים בשלום ושתסיימי את פרק הילודה בחייך כשתרצי ובהשלמה, בהורות לשניים או יותר.

למעלה