סיימתי את הסופרנוס
בתור מישהו שראה את כל העונות בסוג-של-מרתון (אם אפשר לקרוא לחודש וחצי מרתון), יש לי נקודת מבט די אובייקטיבית על הרמה של הסיפור as a whole, הרמה של העונות וכו'. הנה מסקנותיי:
- החוזקה הכי גדולה של הסדרה זה היכולת לספר סיפור בתוך מסגרת של 55 דקות, שיהיה מרתק, מפתיע ו(לרוב) מזעזע. הסיפור הזה לא תמיד משתלב בתוך עלילה כוללת, אבל כשהוא כן, אז זה בכלל מעולה.
- החוזקה השנייה הכי גדולה של הסדרה היא הדמות הראשית שלה. טוני סופרנו הוא כנראה הדמות הכי עגולה שראיתי בחיי, יש בו כל כך הרבה רבדים, והכול אצלו "מסתדר". אני יכול לדעת מה תהיה התגובה שלו לדברים, לא כי הסדרה צפויה (היא ממש, ממש לא), אלא כי אני מכיר את הבן אדם כאילו הוא קרוב שלי. וגם כרמלה מלכה.
- החולשה העיקרית של הסדרה היא שכשהיא לא מנסה לעשות פרק טוב, ויודעת שהיא לא מנסה לעשות פרק כזה, היא משעממת. בסדרות הכי טובות שראיתי לא מצאתי את עצמי משתעמם כמו שהתשעממתי בכמות גדולה מדי מפרקי הסופרנוס. הפרקים הכי משעממים הם אלה שהם "been there, done that", ויש יותר מדי כאלה בסדרה. כאילו, באמת, הarc של "מישהו יצא מהכלא ועכשיו הוא עושה לטוני בעיות" כבר יצא מכל החורים עוד בעונה השנייה.
- החולשה השנייה העיקרית של הסדרה היא שהיא לא כל כך טובה בלספר סיפור קוהרנטי שנפרש על פני 13 (או יותר) פרקים. היא מתפזרת לכל הכיוונים, ויותר מדי פעמים הכיוונים יותר מעניינים מהעלילה הראשית (לאינטריגות הפנימיות של ניו יורק היה פוטנציאל להיות הרבה יותר מרתקות ממה שהן היו בפועל). החולשות לא הורסות את הסדרה, אבל הן מונעות ממנה להגיע לטופ 2 שלי (שובר שורות ומשחקי הכס, כן כן כמה מיינסטרימי-עכשווי מצידי). לא נורא, היא מתמקמת בנוחות במקום השלישי.
- אני ממש לא מבין את הביקורת על העונה השישית, היא הייתה פשוט מצויינת, השנייה בטיבה בסדרה. כששוטטתי באינטרנט ראיתי שהבעיה נבעה מזה שהרבה אנשים הפכו את הסופרנוס, בגלל המעורבות שלהם בסדרה, לסדרת מתח/מסתורין שבה צריך לנחש מה יקרה בהמשך, מי יבגוד, מי יגלה מה, וכו', והם הרגישו שהעונה לא סיפקה את הסחורה מהבחינה הזאת, ונטשה קווי עלילה קודמים. אבל זה לא עובד ככה. אני גם לא ציפיתי שזה יהיה ככה, כי שום דבר שקרה בעונות הקודמות לא רמז שזה צריך להיות ככה. אני מניח שזאת הציפייה של השנתיים שבלבלה את כולם. אז לא, העונה השישית לא ממשיכה איזה קו עלילה מרתק, אבל קורה בה כל כך הרבה, יש בה מין תחושה מיסטית כזאת, כמו בפרקים של הקומה או בפרקים הלפני אחרונים עם המוות הפואטי של כריס והנסיון התאבדות של איי ג'יי. זאת העונה שמצליחה יותר טוב מכולן לספר סיפור שיש לו theme קוהרנטי, אבל יותר חשוב מזה (טוב, יותר חשוב לי
) עלילה עקבית ומרתקת (וכל מה שהיה קשור באיי ג'יי ובעיקר מערכת היחסים שלו עם טוני היה מעולה, גם הקרב של ניו ג'רזי עם ניו יורק שסוף סוף הגיעה לנקודת רתיחה). והאמת, גם עם הסוף לא הייתה לי בעיה. די ברור שטוני מת, וזאת הייתה דרך מושלמת להראות לנו את זה ("אתה אפילו לא מרגיש את זה כשזה בא...").
- העונה הכי טובה היא העונה השלישית. היא מייצגת בעיניי את כל מה שהיה טוב בסדרה הזאת- הקונפליקט בין חיי המשפחה לחיי המאפיה, בעיקר. זאת עונה שהתרכזה המון במדו ומערכת היחסים שלה עם ג'קי ג'וניור, וזה היה מרתק בעיניי. שלא לדבר על זה שזה כנראה החצי הראשון של עונה הכי חזק שראיתי. הרצף של 6 פרקי הפתיחה של העונה- האף.בי.איי ששותל מכשירי הקלטה במרתף, ההלוויה של ליביה, החבר השחור של מדו והגזענות של טוני, האונס של מלפי (פרק מצמרר), הסרטן של ג'וניור, ראלפי רוצח את החשפנית- הם פרקים שנותנים לך אגרוף בבטן, ועדיין נשארים נאמנים למציאות. איזו פתיחה מנצחת לעונה. 4 הפרקים שאחר כך קצת פחות טובים אבל השלישייה הסופית מחזירה אותה למוטב. ראלפי הוא דמות פשוט אדירה, כנראה הדמות המשנית המועדפת עליי (הרבה מעל טוני בי וריצ'י אפריל למשל). נבל כריזמטי, שהוא באמת חלאה, וכואב לך לראות כמה שהוא בעצם גם יכול להיות בן אדם די נחמד. גם מערכת היחסים עם גלוריה, שהתחילה באופן משעמם למדי, התפתחה להיות מרתקת כשטוני הבין את הקשר בין גלוריה לאמא שלו. הסצנה שבה הוא חונק אותה והיא מתחננת שיהרוג אותה היא אחת הכי חזקות בסדרה כולה. וכמובן Pine Barrens שהאמת טיפ טיפה אכזב אותי ביחס לציפיות שבנו לי אבל עדיין היה מצחיק מאוד. בקיצור, עונה כמעט מושלמת.
- הפרק הכי טוב הוא Long Term Parking, פרק 12 עונה 5, שבו אדריאנה מתה. כנראה המוות הכי מזעזע שראיתי אי פעם. כל כך עצוב, כל כך לא הוגן, עשוי כל כך פאקינג טוב. בהחלט הפיק של הסדרה. עוד פרקים ראויים לציון- The srong, silent type, פרק 10 עונה 4, עם האינטרבנשן של כריסטופר- *זה* הפרק הכי מצחיק של הסדרה, אני חושב שצחקתי בו יותר מרוב פרקי הקומדיה שראיתי בחיי. וגם Amour Fou, עם ההתפוצצות בין טוני לגלוריה ("אם תתקרבי לטוני, הפטמות שלך יהיו מרוחות על המושב הזה. אה, והדבר הכי חשוב- הפרצוף האחרון שתראי הוא לא שלו- אלא שלי"), והשוד של ג'קי ג'וניור.
- אנקדוטות אחרונות- האינטרקציה במשפחת סופרנו מעולה, סחתיין על הליהוקים לאיי ג'יי ומדו, למשפחה השנייה של טוני לקח לי קצת זמן להתרגל כי לא היה כאן תהליך נורמלי של היכרות עם הדמויות (וחבל), אבל בסופו של דבר אי אפשר שלא להתאהב בסילביו ופולי.
זהו זה