מה אנחנו קוראים/שומעים הסופ"ש?

subatoi

New member
אוטוטו אמצע ההוביט (הלבן)

סיימתי את "הסרט הראשון", עכשיו אני "בסרט השני". ואני לא זוכר כלום מהקריאה הראשונה, ככה שזה די נחמד.

יש לי מיש-מש רציני בראש משמות הגזעים השונים. יותר מדי גזעים שטולקין יצר, יותר מדי גרסאות מתורגמות. אין לי מושג איך אנשים שמדברים על הספר הזה בכלל מבינים אחד את השני. התייאשתי מלהבין איזה גזע פה הוא הגזע ההוא בשר"ה. אני פשוט זורם עם הסיפור הנוכחי וזהו.

וחוצמזה, ההערכה לטולקין רק גדלה. מדובר על מישהו שיצר עולם כ"כ רחב ועמוק כשחצי ממנו נשאר ב"מאחורי הקלעים", דברים שיעריכו רק מעריצים שרופים, חוקרים באקדמיה והוא עצמו.
 

ניימן3

New member
נראה לי כיף לכתוב יצירה מלאת קריצות

אפילו אם רק אתה עצמך מבין את הקריצות. זה כמו שאני מספר בדיחות שמצחיקות רק אותי. (כשאני מניח שטולקין לא ידעה שיהיו לו מעריצים סופרים וחוקרים באקדמיה שיעשו דוקטורט על כתביו בזמן כתיבת ההוביט)
 

subatoi

New member
ברור שזה כיף, אבל -

ברור שזה כיף. זה כמו לכתוב וויקיפדיה שלמה משל עצמך עם מלא קישורים.

העניין הוא שאלה לא סתם קריצות. הוא כתב המון דברים ברקע שלא נכנסו לספרים (בימי חייו). הוא המציא שפות שלמות רק כדי לתרגם אותן. למה לעשות את זה? הרי אפשר פשוט לכתוב באנגלית ולקשקש איזה משהו לגבי השפה המקורית המדוברת. אבל הוא ממש בנה שפות רק כדי לתרגם אותן, בלי שמישהו בהכרח יידע לעומק מה הוא הכין. שלא לדבר על הרקע של הסיפורים.

לא שאני מחדש פה משהו, הכל ברור וידוע. אבל עכשיו, בסיוע חברים, אני מפנים מה שלא הפנמתי כשקראתי את הספר + שר"ה בעשור הקודם.
 

ניימן3

New member
אני מסכים איתך

אני פשוט טוען שזה לא כזה נדיר אצל... הקהילה הגיקית.

היה לי חבר לתואר השני שהמציא שפה משל עצמו, סתם ככה. ניסה לעשות אותה כמה שיותר מסובכת והתבסס על כל מיני שפות קיימות וכו'. יש בחור אחר שפגשתי שמתרגם את התנך לטוקי פונה (שפה מלאכותית עם פחות מ - 200 מילים). אז כגיק אני ממש מעריך את זה, אבל לא רואה בזה את הדבר הכי מוזר לעשות בעולם. אנשים עושים פרוייקטים מטורפים כתחביב שרק הם מודעים אליהם :)

חוץ מזה, אני מקנא בך. לא הייתה לי היכולת להפנים את ההוביט או שר הטבעות כשקראתי אותם כנער (שלוש פעמים לפחות כל אחד). גם עכשיו למען האמת אין לי, וכנראה גם לא את החברים הנכונים לזה.
 

subatoi

New member
למה מקנא?

רק הפנמתי בקטנה את העושר אחרי שחבר הסביר לי (או הזכיר לי) שהוא בנה שפות שלמות ולא סתם המציא שמות. זה משהו שדי קל להפנים (ברמה שאני מדבר עליה). כל מה שצריך לעשות זה לקרוא קצת חומר רקע, כנראה. ולקרוא שוב את הספר(ים), אולי.

אם היה לי זמן וכוחות נפשיים, הייתי קורא שוב את שר"ה. אבל לא נראה לי שזה יקרה בשנים הקרובות. זו מחויבות גדולה של כמה חודשים. גדול עליי.
 

Arthur Dent

New member
יש לי הרבה כבוד לטולקין, אבל

אבל הוא המציא אולי גזע אחד (ההוביטים).
כל שאר הגזעים מהספר שלו הומצאו הרבההההההההההההה הרבה לפניו.

הוא כן המציא תאורים ספציפיים מאד לכל אחד מהגזעים,
במקום שבו היו הרבה סיפורי עם ספקטרום רחב מדי לכל סוג (ELFים, גמדים, וכו'.)
הפירוט וספציפיות שלו עושים רושם של משהו שלם וחדש, אבל זה עדיין מבוסס על דברים אחרים.

הוא גם לקח הרבה מאד תמות (THEMES) מהתרבות האנגלית (של האיים הבריטיים), כמו אופן קריאת השמות של אנשים ומקומות, הגינונים, המוסריות ועוד מאפיינים.

שוב - אני מעריך אותו על הסיפור עצמו ועל העושר והעקביות ועל הידע בדרכיהם של קוסמים, אבל צריך לקחת דברים בפרופורציות.
 

subatoi

New member
טוב, כשכתבתי "יצר"

לא בהכרח התכוונתי ל"יצר מאפס", אלא "יצר בספר שלו"
. אני יודע שהוא התבסס על הרבה דברים, ורוב הדברים שהוא כן יצר (למיטב ידיעתי) הם בקטע של השפות.
 
אני במחצית Terry Pratchett / Making money

ונהנית. לא היה לי הרבה זמן לקרוא השבוע.

סופ"ש נעים לכולם!
 

pix37

New member
ו... איך הוא היה בהשוואה ל- "מהומה" ?

למיטב זכרוני הוא פחות חד ומוצלח. למרות שיש בו התייחסות מעניינת ל-
.
אחת הפעמים הנדירות שפראצ'ט מתייחס בכלל לנושא
 
מסכימה עימך. נהניתי מהספר, אך מהומה היה

הרבה יותר מוצלח בעיני. בספר היה גם מיחזור רעיונות של מהומה.

אעשה הפסקה קלה מספריו ואז אמשיך ל "truth".
 

pix37

New member
אני דווקא הייתי עובר ל- THUD או NIGHT SHIFT

שם לדעתי הוא מצוי בשיא כוחו.
 

ניימן3

New member
גארו של לאוני סוואן

זה הספר השני של הכבשים הבלשיים של סוואן. מאד דומה לראשון מבחינת סגנון הכתיבה והעובדה שההתמקדות היא בראיית העולם התמימה של הכבשים ולא בתעלומה עצמה. מצד שני זה שטיק - וזה שטיק שקצת מיצה את עצמו. קריא, חביב לעיתים, אבל לא מפיל.
 

מיכאל ג

New member
לא ז'אנרי - THE INNOCENTS ABROAD

ספר המסע של מארק טוויין באירופה והמזרח התיכון. טוב לדעת שמדריכי תיירים לא השתנו בכלום מאז.
 
למעלה