מספרת הסיפורים של ג'ודי פיקו
כהרגלה לקחת נושאים אמיצים ולפשפש בהם, הפעם ג'ודי הלכה על נושא השואה: מה עשה את הנאצים לנאצים, האם לנכדה של ניצולת שואה יש זכות לסלוח לנאצי זקן שמתחרט ומבקש ממנה להרוג אותו על פשעיו (כל הקטע של מישהו-רוצה-שתהרוג-אותו-כי חוזר בערך בכל ספר שלה. קצת מעיק. כאילו, אני מוצאת את עצמי מתחילה ספר ושמה סטופר: "הוא הולך לבקש ממנה שתעזור לו להתאבד בעוד 10...9...")
האמת שנורא חששתי שבתור אמריקאית שלא מבינה שיט (לא יודעת אם ג'ודי יהודיה או לא, אבל גם אם כן, כל עוד הסבים שלה נלחמו תחת דגל עם כוכבים במקום לסבול זוועות באושוויץ, היא לא מבינה שיט) יצא לה מן ספר מזלזל, ורוד ומייפה-מציאות, שבסופו נכדי הנאצים ונכדי ניצולי השואה משלבים כולם ידיים ורוקדים הורה, אבל האמת שזה אחד הספרים המדהימים שלה אם לא ה-.
החלק שהכי אהבתי היה כמובן הסיפור של מינקה. אני לא יודעת אם הוא מבוסס על עדות של ניצולה אמיתית, שילוב של הקטעים הכי מזוויעים מכל מיני עדויות או פשוט סיפור בדוי לחלוטין שמבוסס על תחקיר היסטורי, אבל עלי בכל אופן זה הותיר אותו רושם חזק שמותירה בך עדות אמיתית.
וגם...טוב, קשה לי להסביר את שאר רבדי המדהימות בספר בלי לספיילר (וגם, מכירים את זה שמשהו ממש מדהים בעיניכם אבל אתם לא מסוגלים להסביר למה, כי הוא פשוט מדהים וככה? אז ככה).
אני ממליצה בטירוף, אם עדיין לא הבנתם.
נ.ב
יש גם חסרונות כן? שום דבר לא מושלם, אלא אם כן הוא משחקי הכס:
1. הטוויסט כ"כ צפוי וברור וזועק שאני לא חושבת שזה יחשב ספוילר לספר אותו. כאילו, זה היה רחוק בערך מילימטר מלמרקר את הרמז לטוויסט ולכתוב בסוגריים "פסטט-פסטט, שמתם לב לזה?" מזל שלא קוראים ספרי שואה רק בשביל הטוויסט
2. אין משפט. אחד הדברים שאני הכי אוהבת בספרים של ג'ודי הוא המשפטים. אז אין כאן אחד.
3. יש סיפור אהבה דביק להבחיל ואמין בערך כמו גודל החבילה של ג'סטין ביבר בפרסומת שלו לקלווין קליין. עם זאת הוא שולי יחסית לכל השאר, ואם נגמרו לכם שקיות ההקאה אפשר אפילו לדלג עליו (אלה רק כמה פסקאות עד שני עמודים. אני דילגתי על רובן ועדיין נהנתי. אוך. נהנתי זאת לא מילה טובה לסיפורי שואה
).
[4. סיפור האהבה הנ"ל בא עם מידה מסוימת של צדקנות והתחסדות. פשוט תדלגו גם על זה].
אבל את הספר תקראו. בגדול הוא ממש אדיר.