ironskin
של טינה קונולי.
התיאור של הספר בכל האתרים מציין שזה re-telling של ג'יין אייר.מתגובות של אנשים על הספר (לפני ואחרי קריאה) ראיתי שזה מאד מסקרן אותם, כך שכנראה המטרה של הסופרת הושגה. עכשיו, ג'יין אייר הוא אחד הספרים האהובים עלי (וב"אחד מ-" אני רק מתכוונת שאת "וילט" אהבתי יותר), וכשאני רואה שיש ספר פנטזיה ש"מספר מחדש" את ג'יין אייר, זה רק גורם לי להתכווץ במבוכה. אני מוכנה לקבלסיפור מחדש כשמדובר באגדות מוכרות. ואם מדובר על יצירות ספרותיות, הכי מתקדם שאני מוכנה לקבל זה שייקספיר. כל דבר מאוחר יותר יהיה בעיני מעורר חשד. אבל בסוף קניתי את הספר הזה, אז זה עבד בכל זאת. לזכותי יאמר שקניתי אותו למרות העיבוד ולא בגלל.
העלילה נשמעת די מעניינת וחשבתי שקיים סיכוי שג'יין אייר תיתן לספר טוויסט מסקרן. אבל טעיתי.
קודם כל: למה לקרוא לזה עיבוד מחדש לג'יין אייר?? (כדי לסקרן כל מני קוראים פוטנציאלים, עברנו על זה כבר, אני יודעת. ועדיין--)למה? זה כמעט לא דומה למקור. נקודות דמיון: השמות של הדמויות. הסופרת התעקשה לקרוא לדמויות הראשיות בשמות שזהים לאלה בג'יין אייר (מעכשיו: ג"א). ואז היא קראה לאחותה(??) של ג"ה הלן. למה לג"ה יש אחות?? ולמה לקרוא לה הלן ואז לא להרוג אותה במהלך הספר?? עוד נקודות דמיון: ג'יין הגיבורה (שלמען ההגינות אציין שהאופי שלה חזק והיא אכן מזכירה קצת את גיבורת ג"א) הולכת להיות אומנת אצל ווירדו מושך. לא דומה: בניית הדמויות, עומק, מערכות יחסים עמוקות ומשמעותיות, אישה כלואה בעליית הגג, עלילה מעניינת.
אבל קצת על העלילה: את ג'יין אנחנו פוגשים כשהיא בוגרת, כי פה זה לא רומן חניכה. מה, אנחנו בג"א? אנחנו נחשפים לאט לאט לעולם, שדומה קצת לתחילת המאה ה-20, רק שהוא לאחר מלחמה כוללת עם הפיות. הפיות לקחו איתן את הקסם והטכנולוגיה שלהן ונעלמו לפני חמש שנים, כשהם (הן?) מותירים קרבנות כמו ג'יין, שחצי מהפנים שלה מצולקות והיא צריכה ללכת עם מסיכת ברזל. הצלקות נושאות קללה שגורמת לאנשים סביב המצולק להרגיש דברים מסוימים. במקרה של ג'יין, זעם, והמסיכה מונעת מאחרים לחוש זאת.
ג'יין מקבלת הצעת עבודה אצל מר רוצ'ארט, אמן מסתורי, שיש לו בת שנושאת גם היא קללת-פיות מסוג שונה. העלילה מתמקדת מאד דווקא במערכת היחסים בין דורי, הילדה המקוללת, וג'יין. זה החלק היחיד שמעניין בספר,מבחינת הרעיון (שסוטה מג"א, שם לא ממש היתה התמקדות בעבודתה של ג'יין כאומנת), אבל מבחינת הביצוע, זה קצת לקה בחסר. חוץ מזה, אהבתי את בניית האווירה והעולם, אבל זה לא הצליח להחזיק עלילה משעממת ולא סגורה על עצמה. ובהחלט ייתכן שהעובדה שהשוויתי את זה בראש לג"א לא ממש עזרה.
הלאה!
אני קוראת עכשיו את the autumn castle של קים ווילקינס. עוד פעם פיות!!
כריסטין גרה עם החבר שלה בקהילת אמנים קטנה בברלין של ימינו. הוריה נהרגו כשהיתה נערה, וכשהיתה בת 6, חברתה הטובה מיי נחטפה ונעלמה מביתה. אבל יום אחד, 25 שנה אחר כך, כריסטין פוגשת שוב את מיי, רק שהן נפגשות בארץ הפיות. מיי היא עכשיו מלכת פיות גרמניה. יש לה יועץ חכם שהוא זאב משנה-צורה, והקסם המלכותי שמור אצל מכשפה שחיה בבאר. מיי רוצה לחדש את הקשר עם חברתה מהילדות, והיא מבלה יותר ויותר זמן אתה בעולם האמיתי, למרות שהזמן שיש לה לכך מוגבל. ובינתיים מחפש אותה אדם ששם לו למטרה להרוג פיות ולקחת את העצמות שלהן.
אני איפשהו באמצע. הספר קריא מאד ומתקדם מהר. הייתי רוצה שעולם הפיות יהיה יותר מפותח ומסקרן, אבל חוץ מזה, אני מאד נהנית מהספר.