~ספוילרים~
הפרקים האחרונים, אלה שמסופרים מפי החייזרים, הם מזעזעים. הוא לא טורח אפילו ליצור דמויות. כל מה שיש שם זה מישהו ששואל שאלות, שהמטרה היחדה שלהן היא שמישהו אחר יסביר. זה כתוב איום ונורא. זו נטייה שחוזרת לאורך כל הספר, ושם היא מגיע לשיא.
יש שני דברים אחרים שם שממש הפריעו לי. האחד זה השטות של "לפרוס" פרוטון מ-11 ממדים לשניים. שאלתי ד"ר לפיזיקה של אנרגיות גבוהות והוא אומר שמבחינה מתמטית התיאור הזה הוא בולשיט. ואני מאמין שאם נשאל מדען מחשב על הדרך שבה הוא מתאר את ה"מעגל המודפס" שנצרב על הפרוטון הוא יאמר משהו דומה.
האחר הוא הרבה יותר בעייתי מבחינתי. הנטייה של סופרי מד"ב להתייחס לבינה מלאכותית כאיזה ג'יני להגשמת משאלות מטופשת. אם זאת בינה אמתית, כלומר ישות עצמאית, למה שהיא פשוט תעשה מה שאנחנו מבקשים ממנה? אפשר לחשוב שהם בחיים לא נתקלו בילד שאומר "לא רוצה!" אם זאת רק תוכנה, היא בחיים לא תהיה מספיק מתוחכמת לעשות את מה שהוא מתאר. וזה החלק הבעייתי השני. לשני הפרוטונים האלה אין שום מגבלות. הם רואים הכול, הם נמצאים בכל מקום, הוא הורסים מאיצי חלקיקים וחורטים ספירה לאחור על פילמים.
זה היה כל כך מטופש ומעצבן, שזה הרס לי לחלוטין את הספר. כן, אני מבין שהוא רוצה להפוך את החייזרים לכל יכולים כדי שאחר כך הניצחון של בני האדם יהיה יותר גדול. "דוק" סמית עשה את זה בשנות החמישים. התקדמנו מאז.