עדכוני ערב \ אי סי צופה נובמבר פעיל

מאט 2

New member
זה אומר ממוצע משקעים מחושב ± סטיית התקן (במילימטרים)

בסוגריים מצוין כמה אחוזים מתוך הממוצע מהווה סטיית התקן (שזה המדד הרלוונטי לגודלה של הסטייה).
&nbsp
כמובן שבמציאות התפלגות המשקעים אינה סימטרית מסביב לממוצע (וגם לא באמת נורמלית) ולכן אין באמת סטיית תקן שלילית של יותר מ 100% (כלומר סטיית תקן שגדולה יותר מן הממוצע) עבור משקעים - אבל זאת רק הדגמה גסה להתפתחות סטיות התקן מחודשי הסתיו עד מרכז עונת הגשמים.

הפרבולה

New member
למה לא יתכן שסטית התקן גדולה מהממוצע ?

עובדה שקיבלת 2 מקרים כאלו ( באוקטובר ובנובמבר בירושלים ).

מה שכן זה שלא יתכן לקבל כמות משקעים שלילית .

מאט 2

New member
סטיית התקן יכולה להיות גדולה מהממוצע רק כשהיא חיובית.

סטיית תקן שלילית גדולה מהממוצע מובילה לערך משקעים שלילי ולכן אין לה משמעות. למעשה, סטיית התקן בכיוון השלילי אינה שווה לסטייה בכיוון החיובי אלא קטנה ממנה (ולכן ציינתי שבתכלס ההתפלגות אינה סימטרית).

הפרבולה

New member
אין מושג כזה סטית תקן חיובית או שלילית

סטית תקן בהגדרה היא תמיד מספר אי שלילי , ודווקא בהתפלגות לא סימטרית היא יכולה להיות גדולה מהממוצע

אבל סטיה בודדת מהממוצע יכולה להיות לכיוון חיובי או שלילי ואז במקרה של משקעים היא לא יכולה להיות גדולה מהממוצע לכיוון שלילי ( כי אז כמות המשקעים תהיה שלילית )

מאט 2

New member
לא בקיא במינוחים המדוייקים אבל הכוונה של

חיובית או שלילית בהקשר של סטיית התקן הייתה כמובן עם לקיחה בחשבון של הסימן (קרי כיוון הסטייה ).
&nbsp
לא דיברתי על התפלגויות לא סימטריות באופן כללי. בהקשר הספציפי של משקעים אין סטייה בכיוון מטה של יותר מ- 100% ומכאן גם נובע שההתפלגות בהכרח לא סימטרית.

בדצמבר ופברואר סטיות התקן יותר קטנות ובינואר עוד יותר

כך שיש משמעות לדצמבר שחון, או ינואר גשום. בנוסף כמות המשקעים בחודשים אלו מתוך החורף היא חלק נכבד מהממוצע.
נדיר שחודש אוקטובר\אפריל עובר את 10% מכמות המשקעים בשנה
ונראה לי שמעולם חודשים אלה לא עוברים את 25% מהמשקעים.

מדבריך נובע שקיימת חשיבות מרובה לערכי אוקטובר

השנה "לא פונקנו באוקטובר באפיקי ים סוף פעילים"
אפיקי ים סוף פעילים אופיניים בחודשים אוקטובר ומרץ ( בשולי עונת הגשמים ), לפיכך חשיבותם בעבור אילת ועמק הירדן כולו ושלוחותיו גבוהה.

מבקש הסבר מלומד

מה כוונת המשפט ש"מתחילים לבדוק בנובמבר. אין משמעות ל"ממוצע" באוקטובר"

הסבר מלומד

אני מסכים בהחלט לעובדה ש"באפריל ואוקטובר סטיות התקן כה גבוהות שאין משמעות לממוצע" אבל עובדה זו איננה פוסלת אותם מ"להכנס" לתחזית העונתית. במיוחד לאותם אזורים שחונים - בהם וריאביליות הגשם גבוהה מאד.
בכלל השימוש בממוצעים איננו "בריא" ועשוי להטעות - אני מעדיף תמיד להתייחס להסתברויות.

הפרבולה

New member
אני מניח שאתה מתכוון לסטית התקן יחסית

סטית התקן באוקטובר ( וכנראה גם באפריל) נמוכה משמעותית משאר החודשים,
אבל סטית התקן היחסית ( כלומר שמחלקים את זה בממוצע ) גדולה , אבל גם לא בטוח שגדולה משמעותית משאר החודשים אם בכלל לפי המספרים ש "מאט2" הביא.

למעלה