כאמור, אני לא רוצה בית משלי מסיבות כלכליות.
גרתי מספיק בשכירויות ובבתים קנויים בשביל לדעת את ההבדל מבחינתי ומה העדפות שלי. אנחנו גם לא מאלה שמשפצים הרבה או יקר. בדרך כלל משפצים פעם אחת לפני שנכנסים לבית לפי הצרכים שלנו (וגם אז מלכתחילה לרוב קונים בית שהוא יחסית זול מאוד ביחס למצב השוק באותו זמן, כך שזה מתאזן), ואחר כך רק מתחזקים מינימלית.
למשל, בארץ גרנו בבית האחרון 10 שנים ועשינו שיפוץ רציני רק פעם אחת, לפני שנכנסנו. וגם הוא כלל רק פתיחת קיר, ריצוף מחדש של חדר אמבטיה אחד, קצת עבודות ביוב וחשמל, קצת צבע וזהו בערך. במשך השנים בנינו כמה דברים בגינה, כמו פרגולה ומדרגות לחיבור המפלס העליון והתחתון של הגינה. וזהו. אפילו את הגדר בנינו בעצמנו בהדרגה - כל פעם קנינו 2-3 חבילות של גדר במבוק בהום סנטר ובנינו קטע קטן, ואחרי כמה זמן קנינו עוד והמשכנו עם עוד קטע, כך עד שהקפנו את כל הבית. אפילו בהנחה שעשינו שיפוצים ב-200 אלף שקל במשך השנים (ולהערכתנו זה הרבה פחות מזה) - עדיין הרווחנו ה-מ-ו-ן. מכרנו את הבית בסכום כסף הגבוה כמעט פי 3 מהסכום שבו רכשנו אותו. ועוד השכרנו חצי ממנו בדרך וחסכנו כסף על מגורי הבן לפני שנכנס לקבע כי כשהיה יוצא הביתה היה גר בחצי השני. אבל שוב - לא בשביל זה קנינו את הבית או שיפצנו אותו. אפילו לא חשבנו שנצטרך למכור אותו, תכננו להישאר בו לפחות עד שכל הילדים יצאו מהבית, ואולי אף לתמיד. לעבור לבית שכור אחרי כל כך הרבה שנים בבית שהיה אומנם מאוד פשוט, אך ממש מותאם לצרכים שלי, היה לי מאוד מאוד קשה.
אנחנו גם לא עושים שיפוצים "פאנסי" או יקרים במיוחד, רק דברים פונקציונליים שתורמים למה שמבחינתנו נתפס כנוחות - המטבח, חדרי האמבטיה וכו' נשארו בדיוק כמו שהקבלן בנה אותם. אבל כן הורדתי שטיחים חדשים לגמרי ויקרים בכל רחבי הבית כי אני ושטיחים (וחיות המחמד) לא הולכים ביחד, אף על פי שברור שלו הייתי משאירה אותם הייתי חוסכת המון, גם כספית וגם עצבית. אבל איזה תענוג זה לחיות בלי שטיחים! את כל רכושי עלי אדמות אני מוכנה לתת בשביל שלא יהיו לי שטיחים, ולא אתחרט אפילו לרגע. וכך גם מזגן - אני מאמינה שמיזוג מעלה במידה זו או אחרת את ערך הבית, אבל גם אם לא - היינו מתקינים אותו כי זה משנה לגמרי את איכות החיים בקיץ.
אצלנו גם השכרת יחידת האורחים לאורך זמן, למשל, תכסה את עלות השיפוצים והתיקונים ולהערכתי גם תשאיר עודף. המשכנתה שלנו נמוכה יותר מהשכירות ששילמנו בקליפורניה (שלא לדבר על כך שכשנגמור לשלם, ישאר עדיין הבית ברשותנו) אף על פי שהבית יותר חדש וגדול, וכך גם החשבונות. מה גם שבזכות זה שיש לנו משרדים כלולים במחיר לעבודה מהבית, אנחנו חוסכים טונה של זמן וכסף על נסיעות לעבודה (דלק, בלאי, קניית ארוחות בחוץ וכד').
אבל אני מלכתחילה לא טענתי בשום שלב שהשיפוצים שעשינו נועדו להעלאת ערך הנכס. אם כי אני די בטוחה שהוספת חדר שינה בעלות שלא עולה בהרבה על בניית קיר גבס, מחסן גדול ומרווח שעלה לנו יומיים עבודת קבלן וחומרי בידוד (העבודה כללה למעשה פינוי חול מתוך חלל זחילה במרתף), הפיכת חדר שירותים לחדר אמבטיה מלא על חשבון פינה קטנה מהגראג' ושיפוץ "יחידת החמות" כך שתהיה יחידת דיור עצמאית (בעלות חומרים זולים מהום דיפו ועבודת הקבלן) שבמקרה הצורך אפשר להשכיר או לתת לאופר לגור בה מעלים בסך הכול את ערך הנכס במידה לא מבוטלת, כפי שזה משתקף גם בשווי הבית המופיע באתרים הרלוונטיים לאחר שהוספתי את השדרוגים. השיפוצים נועדו בראש וראשונה כדי ש*לנו* יהיה כיף, נוח ונעים לגור בבית. גם לו היינו יודעים שבוודאות נפסיד על זה כסף, היינו עושים אותם. לא הכול בחיים נמדד בכסף או נעשה בשביל להרוויח או לחסוך כסף.