מדיניות הספוילרים בפורום: הצביעו והשפיעו

מדיניות הספוילרים בפורום: הצביעו והשפיעו

אז אנחנו לא רחוקים מתאריך השידור של העונה החמישית, ויש כבר כמה וכמה רמזים לכך שמדובר בעלילות שהולכות להיפרד.
אי לכך, אנחנו זקוקים למדיניות ספוילרים חדשה, פשוטה וקלה להבנה, שגם לא תהרוס לאף אחד דברים שהוא לא רוצה.

ההצעה הטובה ביותר שאני יכול לחשוב עליה היא סימון של כל שרשור בכותרת ספוילרים לאיזה תוכן היא מכילה. לא אכפת לי אם ספוילר לעונה 1 או לספר 3 יסומנו (ע1) או (ס3), או שהם ייכתבו בכל צורה אחרת ("ספוילרים ספר 1", "
לסופה", "
עונה 4" "ספוילרים לעונה 5", "
להכל", "
לכל מה שמודפס", "ספוילר לספרים", "ספוילר לכל מה שמשודר" וכו' וכו'). העיקר שיהיה מובן.
כמובן שלא צורך לסמן ספוילרים בתוך השרשור אלא אם ההודעה מכילה ספוילר לרמה מתקדמת יותר מזו שמצויינת בשרשור. כמו כן, סימון "
" בלי ציון משמעו ספוילר להכל, כל מה שקשור לעולם התוכן של גרר"מ.

נכון, זה קצת מעיק לסמן ספוילרים למידע שאמור להיות זמין לכולם (כמו עריפת הראש של נד, נניח), אבל להתחיל לקבוע שרירותית את הנקודה שממנה מתחילים להחיל חובת סימון תפוצץ את המוח. כמו כן, מאחר שרובנו כאן, בטח בתקופה שבה אין עונה משודרת, נחשפנו לכל מה ששודר והודפס, מספיק לשים את אייקון ה-
או לכתוב ספויילר, או לגרום לזה להיות מובן בכל דרך בתחילת שרשור חדש וממילא כל השרשור יהיה חופשי לכתיבה (מחוץ לכותרות ההודעות כמובן). מרגע שלא מסומן למה הספוילר, ההנחה היא שזה ספוילר לכל מה שקשור. עוד סיבה למה להחיל חובת סימון גם על תוכן קודם היא שזה קיים. בסאב הרדיט של ששאו"ק באנגלית יש חובת סימון ספוילרים גורפת כמו שתיארתי (אבל מצד שני שם אפשר לסנן את התצוגה כך שלא תכלול ספוילרים לא רצויים, ובתפוז אי אפשר לסנן את התצוגה לפי תגיות).

זו ההצעה שלי, כמובן, והיא לא מחייבת, בינתיים. אם יש לכם רעיונות אחרים לשיטה נוחה ופשוטה, כתבו כאן. אם אתם תומכים ברעיון של מישהו אחר, ציינו זאת. אפשר גם לשלוח לי במסרים אם לא רוצים לכתוב בגלוי מה דעתכם. השרשור הזה יישאר נעוץ כמה ימים כדי לשמוע דעות, ואז אני אחליט לפי מה שתכתבו.

הבעיה היא שיותר מדי
הופכים ללא
בסופו של...

דבר, ז"א, מצב שבו אני אצטרך לשים ספויילר על העובדה שנד אישר לילדים שלו לאמץ את גורי הזאבים תהפוך לחסרות תועלת כאשר נגלה שג'ון מת, טיריון כב על דרקון ודאנריז הפכה לספטה ואימצה את אריה, פשוט בגלל שכל כותרת כאן תצטרך ספויילר ( ואז אתה מעלים את הערך של הכותרת).

תוסיף לזה את העובדה שהעונה הקרובה צפוייה לעשות ספויילרים לקוראי הספרים ותקבל בעיה שונה לגמרי.

לדעתי יש צורך לסמן ספוילר רק לעונה /ספר אחרון, כל דבר אחרי אמור להיות "לחם"

AnyNickname

New member
זה באמת נושא מורכב, אבל צריך לשים גבולות.

אי אפשר לשים ספוילר על כל דבר, רק בגלל שאולי יהיו כאן אנשים שטרם סיימו את העונה הראשונה.
אני חושב שצריך להתנהל כמו שמדיניות הספוילרים נהוגה במקומות אחרים: כל מה שפורסם - לא צריך ספוילר. כלומר כל התכנים של עונה 1-4 כלל לא אמורים להיות עם סימון ספוילר... הבעיה מתחילה בעונה 5 ובספר 5 ולדעתי צריך לעשות הפרדה מוחלטת בין מה שפורסם בספרים לבין מה ששודר בטלוויזיה.
יכול להיות שמרבית הגולשים כרגע בפורום הם מעריצים מושבעים שקראו את הספרים, אבל החל מאפריל כנראה נקבל לכאן כמות גדולה של אנשים שצופים בסדרה ולא בהכרח קראו את הספרים, כי בשבילם הסדרה היא סדרת טלוויזיה ולא סדרת ספרים. יש פורומים רבים של סרטים/סדרות שמתנהלות "בשידור חי" על סמך ספרים, ותמיד יהיו שם חבר'ה בודדים שיידעו מה צפוי להגיע בעלילה בטלוויזיה.

המדיניות שאני מציע:
1. כל פרק ששודר בטלוויזיה - הפך לנחלת הכלל. אם יש מישהו שעוקב רק אחרי הסדרה, שיידע שמן הסתם גולשי הפורום ידברו על הפרק השבועי ללא סימון ספוילר, לכן כדאי שהוא יחזור לפורום רק לאחר הצפייה בפרק בטלוויזיה, כך מנענו סימונים מיותרים על עונות קודמות ועל הפרק השבועי.
2. ספוילר יסומן על הפרקים שטרם שודרו בטלוויזיה, גם אם הם פורסמו בספר החמישי! זה הסעיף הכי מתקיל, כי אנחנו כקוראי הספרים צריכים להיות מאד חדים ועירניים כשאנחנו מתייחסים לפרק השבועי כאשר אנחנו יודעים איך העלילה ממשיכה משם בעתיד.
3. ספוילר יסומן גם על קווי עלילה שנכתבו בספרים, אך ההפקה הורידה אותם, כגון ליידי סטונהארט או The Tower of Joy.
4. ספוילר יסומן על ספרים שטרם נכתבו, רוחות החורף וחלום של אביב. זה סעיף ברור מאליו, זה קורה גם כיום. לא בהכרח שכולם רוצים להיחשף לעלילת הספר השישי והשביעי.

ואם כבר, אז לדעתי שווה להגדיר צורת סימון מוסכמת על כולם, משום שיש כאן צופי סדרה שלא מכירים את רצף הספרים, מבחינתם הם לא יודעים מה זה "ספוילר לרוחות"... סימון מוגדר לסדרת הטלוויזיה הוא פשוט: 501, s05e01, עונה 5 פרק 1, ע5פ1 (או בכל דרך מוסכמת אחרת), אבל הסימון לספרים חייב לכלול את ההבהרה שמדובר בספר 6 או 7.

כלומר, הקו חייב להתיישר לפי הרוב שהם צופי הסדרה, מהסיבה הפשוטה: גם קוראי הספרים הולכים להיות מופתעים בעונה הקרובה, כי הרי לא צפוי שהספר השישי ייצא ב-2015 וההפקה ממילא הולכת לספיילר לנו על הספר השישי, אז משמע שגם אנחנו הפכנו להיות לא-טמאים. ולסיכום בקצרה: כל מה שטרם שודר בטלוויזיה - נחשב כספוילר.
מה אתם חושבים?

hagashaga

New member
אני לא מבין משהו אחד:

אם אני רוצה לכתוב משהו שהוא ספוילר או עלול להיות ספוילר, למה שאני פשוט לא אכתוב ספוילר כללי להכל, במקום להסתבך עם מה לכתוב ואיך לכתוב (ואז לדאוג שהמשך השרשור לא יכיל ספוילר עדכני יותר ואם כן לשים לב)? מה יגרום לי להשתמש במערכת חוקים שהחלטנו עליה? מתי צריך להשתמש בספוילר "כללי" ומתי להיות ספציפיים?
מה שאני מנסה להגיד זה שאם נחליט על מערכת מסובכת זה פשוט עלול לגרום לאנשים לכתוב סתם ספוילר כללי (וגם לשים כל הזמן ספוילר כדי להיזהר) ואז הכל יהיה ספוילר ספוילר ספוילר אפילו במקרים שלא צריך, וגם אם צריך לא נוכל לדעת איזה סוג ספוילר זה מבלי לקרוא את ההודעה.

hagashaga

New member
מה שכן חשוב בעיני

זה עניין כזה: אם מישהו רוצה לפתוח דיון על משהו בסדרה או בספרים, ונניח הוא לא סיים עדיין את הכל, צריך שתהיה לו דרך להגיד איפה הוא נמצא כדי שהתגובות בדיון יהיו בהתאם לשלב שהוא נמצא בו ולא יהיו מבוססות על מידע עתידי.
לצורך העניין אם קראתי רק את "משחקי הכס" ואת "עימות המלכים" ואני פותח דיון על דמותו של סטאניס, אני רוצה לדון בדמות שלו לפי המידע שידוע לי כעת משני הספרים הראשונים.
אני יכול להגיד על עצמי לדוגמא שראיתי את כל הסדרה לפני שקראתי, ועכשיו כשאני קורא, למרות שהסדרה בקווים מסוימים השוותה קו עם הספרים, ועוד תעקוף את הספרים, יש הרבה דברים שונים ודברים (ודמויות!) שהיו בספרים ולא קיימים בסדרה, אז למרות שהם כביכול "ישנים" כי זה מהספר השני הם לא היו בעונה השנייה ומבחינתי אם אני עדיין באמצע "עימות המלכים" הם ספוילרים.
לדוגמא כשקראתי את "עימות" והגעתי לחלק שאריה ויורן וכל הנערים מתבצרים ואז בורחים (בסדרה מיד לקחו אותם להארנהל), לא היה לי שמץ של מושג מה יקרה להם (ברור שידעתי שבסוף יגיעו להארנהל אבל מה שחשוב זה הדרך!). אם מישהו היה מגלה לי מה קורה להם בדרך זה היה ספוילר, ואם הייתי פותח דיון על המסע שלהם לאורך עין האלים לא הייתי רוצה שיהרסו לי משהו שעוד לא הגעתי אליו. מקווה שהבהרתי את הנקודה שלי כמו שצריך :)

מצטרף לקודמים.
למי שלא קרא את ההודעות שלהם

מה ששודר כבר, לא אמור להיות מסומן כספוילר.
ספרים אולי צריך לסמן החל מספר מסוים, ואולי את כולם - בגלל הלא-טמאים. אני חושב שרק את הספר האחרון צריך לסמן, כי צופי הסדרה מודעים לנקודות שכן מופיעות בסדרה, ואם הם לא קוראים את הספרים, זה לא הורס להם לדעת ש"בספרים זה שונה".

ראשית, תודה לכל מי שהגיב עד כה.

שנית, אשמח לעוד תגובות, בעיקר מפי קהל היעד העיקרי של סימוני הספוילר, קרי מי שטרם נחשף להכל. דומני שיש פה אנשים שלא קראו אפילו את הריקוד, שלא לומר המשתה, ועדיין גולשים פה.

אני גם שמח לראות ששתי ההצעות שעלו פה מציעות כלל קצר וגורף ולא מדיניות מסובכת ומבלבלת. סיבוך ייצור בעיות במקום לפתור אותן.

אפשר לומר שכל מה ששודר נחשב ללא ספוילר, או שכל מה שיצא השלב הבא אחריו (ספר, עונה, פרק) לא נחשב - אבל מה עם קוראים שלא מתכוונים לצפות בסדרה, כי היא עושה ספוילר לספרים? אני מניח שיהיו כאלה. ובכלל, כשייצא סוף סוף "רוחות", ואם עד אז העונה תעקוף אותו לחלוטין, האם פרטי העלילה בו לא ייחשבו לספויילרים, כי זה לא נכלל בכלל "מה שטרם שודר"? האם הפורום הזה מוטה באופן מובהק לטובת הסדרה, כי הם הרוב? במיוחד אם נקבל את מה שהוצע כאן לכלול כל פרט שמופיע רק בספרים כמחייב סימון. האם אזכור קיומו של גאראלאן טיירל מחייב סימון ספוילר?

ומה עם מקורות שאינם חלק מהסדרה והספרים? האם הסיפור השני של דאנק ואג (שחלק נכבד פה לא קרא אותו) נחשב לבלתי ספוילר כי כבר פורסם סיפור שלישי? האם הפרק הראשון של המשחק של טלטייל לא נחשב ספוילר כי כבר יצא הפרק השני? מאחר ש-HBO מפיקים את המשחק, לא מן הנמנע שהם ישימו בסדרה ביצי פסחא שמדברות לשחקני המשחק. והעלילה של המשחק היא בהחלט כזו שאפשר להרוס את ההנאה ממנה ע"י גילוי מוקדם של פרטי עלילה מסויימים. היה פה מישהו בעבר שמבחינתו גם פרטים מתוך "עולם של אש וקרח" נחשבים לספוילרים, וכמובן מה עם "הנסיכה והמלכה"?

אני רוצה להסב את תשומת הלב לעוד משהו: נכון שחובת סימון גורפת נתפסת כמעיקה - אבל צריך לזכור שהדיונים פה הם בעיקר על דברים אחרונים, או שמובאות בהם ראיות מהדברים האחרונים שקרו, כך שבפועל כמעט כל השרשורים הם ממילא "ספוילר להכל" או "ללא ספוילרים". זה גם המצב ברדיט, למשל. יתרה מזאת, מרדע שפותח השרשור סימן ספוילר, המגיבים כבר לא צריכים.

לגבי קורא שרוצה לשאול שאלה ולא רוצה להיחשף לחומר מתקדם, הוא יכול לציין בגוף השאלה למה הוא לא רוצה להיחשף. אבל שרשורים כאלה הם נדירים. לרוב פותח השרשור רוצה לומר משהו ולא לשאול משהו, ודווקא הקוראים הפוטנציאליים של דבריו הם שצריכים הגנה מספוילרים, ולא הוא.

hagashaga

New member
לגבי הפסקה האחרונה

לא יודע כמה זה נדיר אבל אני יכול להגיד לך שאני הרבה פעמים רוצה לשאול ולברר דברים שלא הבנתי בדיוק או רוצה לשמוע נקודת מבט שונה משלי, ואני הרבה פעמים לא רושם כלום כי אני מניח שאנשים יענו ויגיבו עם מידע שעוד לא הגעתי אליו...

colio 1

New member
אני כנ"ל

אני קודם כל נהנה לקרוא פה את הפורום , אישית קראתי לא מזמן את משתנה לעורבים כך שאני לא נכנס לדי הרבה דיונים שיש פה אבל אני חושב שאכן אפשרי וצריך להמשיך עם אותו מדיניות ספוילרים שכבר יש קרי: ספר ועונה . לדעתי אם בכותרת רשום ספוילר לספר 4 לדוגמא אנשים יעשו את השיקול שלהם אם הם רוצים אולי לדעת חלק ממה שהולך שם או לא במידה והם באמצע . אולי מפסידים קצת מהתוכן אבל עדיין .לרשום ספוילר נקודתי כל פעם הוא נראה לי מיותר קצת ומתיש לגמרי .
אגב אני אשמח אם ימשיך הנוהג של חוייות צפייה של כאלה שקראו את הספרים ואלה שעדיין לא.

colio 1

New member
אוקי

התחלתי לכתוב את התגובה לפני כמה שעות אבל לא הספקתי ועכשיו קראתי וקודם כל אני רוצה להציע את מה שאמרה מוריה ולחדד: לא יהיה הזוי להסיק שמי שפעיל בפורום הוא בעצם ראה עד עונה 4 כמו כולם, כך שפרק שמתייחס לספוילר מתייחס רק לעונה שמשודרת( אחרת תמיד יהיו הסתייגויות כאלו או אחרות ) .
הרעיון לגבי הספרים נראה לי הוגן לציין זאת מספר 4 : כי עד שם פחות או יותר החפיפה עם הסדרה . אם מישהו לא קרא את הספרים וראה X פרקים מעונה 1 ונכנס לפה ( הגיוני ) אז גם הגיוני שיבין ש 99.99 % מהדיונים פה לא רלוונטים עבורו .
מישהו פה רשם לגבי החתונה האדומה שהרשת געשה ורעשה וזה אולי היה מיותר לעשות לזה ספוילר. אני לדוגמא ראיתי את הפרק של החתונה באיחור של כמה ימים כי היה לי לחץ לימודים ולא היה לי מושג מה יהיה שם ,למרות הפייסבוק והכל . גם אם בפרק האחרון של העונה נניח מרטין בעצמו נכנס בתפקיד אורח והורג את חאליסי, מקים לתחייה את נד ומתיישב על כס הברזל אני רוצה שירשמו ספוילר מסיבה פשוטה שלא כולם רואים את הפרק כשהוא יוצא ולרוצים להשתתף בדינונים אחרים .
לגבי מה שאמרת :אני לא רשמתי שאני לא רוצה לסמן, להפך

אוקיי, הבנתי

אם כי קביעה שרירותית של ספר 4 כקו פרשת המים ממנו מתחילים הספוילרים לא תתאים לקוראי ספרים שנמנעים מצפיה בסדרה, למשל.
לגבי איחור של כמה ימים בצפיה, מהעונות הקודמות זכור לי שיש שרשור סיכום פרק שבו כולם מדברים על הפרק האחרון. נראה לי מיותר לחלוטין להניח ששרשור כזה לא יכיל ספוילרים על הפרק ולהכיל חובת סימון
על כל הודעה בשרשור ההוא.

ממילא הצעתי למטה שרק פותח השרשור יסמן ספוילר עבור השרשור שלו, עם ציון מה מבחינתו אסור לפרסם בשרשור, ומי שרוצה להגיב עם מידע ממקורות אסורים, שייפתח שרשור חדש. דומני שזה אמור לספק גם אותך, לא?

colio 1

New member
בהחלט מספק

כמו שאמרת :בסיכום של כל פרק אחרון אכן מיותר לציין סימון ספוילר על כל הודעה.
פשוט היה נדמה לי שהכוונה היתה למשהו אחר .
לגבי ההצעה הראשונית על ספר 4 "כנקודת פתיחה " הבאתי רעיון שנדמה לי הכי הגיוני . תמיד יהיה קבוצה של כאלו שזה לא יתאים עבורם , לי נדמה שקבוצה שקוראת את הספרים אבל לא ראתה את העונות - מספרית היא הכי קטנה .
אני הולך עם הרוב בפורום ואיתך כך שהכל מקובל עליי .

AnyNickname

New member
ובנוגע לזה,

לדעתי האישית לא כולם משחקים בטלטייל ולא כולם קוראים את הספרים. הרושם שקיבלתי מסביבת החברים שלי הוא שמרבית צופי הסדרה הם רק צופי סדרה, והם מעולם לא העמיקו לתוך היסטוריית עולם ווסטרוז, קראו את הספרים ו/או את תת-הספרים או אפילו שמעו על המשחק. כרגע אולי הפורום מאד פעיל בעקבות "המעריצים המעמיקים", אבל לדעתי באפריל זה לא יהיה ככה, כי באפריל יצטרפו אותם האנשים שכרגע בשבילם הסדרה "משחקי הכס" עדיין בפגרה.
ולכן הקו חייב להתיישר לפיהם.

בנוגע לאנשים שמעדיפים לא לצפות בסדרה כי זה מספיילר לספרים, אני חושב שהחל מהעונה הקרובה הם לא יוכלו להימנע מספוילרים. לאחר הפרק של החתונה האדומה, כל התקשורת ויוטיוב געשו מידיעות על הנושא. זה נשמע לי קצת אבסורד שכל העולם יודע שדמבלדור מת בספר השישי של הארי פוטר, אבל יש מישהו שנמנע בכל כוחו מידיעות בנושא, כי הוא טרם קרא את הספרים. כמו שאמרו מעליי: העלילה עצמה היא החשובה ולא מי מת בסוף העלילה. בסיום עונה 5, האינטרנט ישרוץ במידע על פרטי העלילה שקרתה בעונה הזו, ואנחנו סתם נמשיך ונסמן ספוילר לחינם...

בנוגע לטלטייל, שווה לסמן ספוילר על הפרקים האחרונים, לטובת האנשים שמשחקים בזה.
ובנוגע לתתי-הספרים, שווה לסמן לשיקול דעתו של הכותב, בהנחה שהוא מתייחס לקווי עלילה שרלוונטיים לעלילה המקורית של "שיר של אש וקרח".
בטלטייל ובתתי-הספרים צריך פשוט לחכות מעט זמן מצאת הספר/המשחק עד לשלב שבו מחליטים שאין סיבה לסמן יותר, כי מרבית האנשים שרצו לקרוא/לשחק, כבר עשו את זה.

ואני חייב להגיד משהו נוסף, סימון ספוילר מפחית מערך הספוילר, והרי אי אפשר לסמן ספוילר על הכל.
לי אישית זה יוריד את המוטיבציה לכתוב כאן אם בכל הודעה צריך להיות סימון ספוילר.

תן לי להבהיר את הנקודה שלי:

נניח, סתם כדוגמה, שהסדרה תהרוג את סרסיי, בזמן שמרטין מתכוון להשאיר את הביץ' בחיים לפחות עד סוף ספר 7. אז כל ההמונים יריעו ואתרי החדשות יזכירו והאינטרנט יפיץ ממים ובדיחות על מותה של סרסיי - ואז יוצא הספר ובו סרסיי בחיים אחרי הנקודה שבה היא אמורה להיות מתה, לפי הידע של הציבור הרחב. לפי הכלל "ספוילר = כל מה ששודר", כתיבה על זה שסרסיי חיה ונושמת תיחשב ללגיטימית גפ אם זה יהרוס לאנשים את הקריאה.

טוב, מה דעתכם על הכלל הבא:

בכל שרשור חדש שנפתח, פותח השרשור ייכתוב עד איזו רמה מותר לספיילר בתוך השרשור שלו.
הכותבים בתוך השרשור מחוייבים לשמור על גבול הגזרה שהגדיר פותח השרשור, ואם הם רוצים להכניס משהו מעבר, שייפתחו שרשור חדש.

נשמע טוב?

אם לא, אני אקבל את דעתכם שהכלל יהיה חובת סימון רק למה שטרם שודר, אבל אני מנסה לא להגיע לשם מהסיבות שהובהרו לעיל (ולמעשה אם זה יהיה הכלל, די ברור לי שאחרי יציאת "רוחות" הכלל הזה ייאלץ להשתנות, אלא אם נקבל את הטוויסט של מירטל שהספר האחרון מחוייב בסימון, וגם אז יהיה מוזר ש"ריקוד" לא יהיה מחוייב בסימון כשאולי הוא יכיל מידע שיהרוס לצופי הסדרה אפילו אחרי צאת עונה 5).

ואז איך תבדיל בין הסדרה לספרים?

זו בעיה כללית, בעיקר לאור ההצהרה האחרונה של מרטין שהם רצחו דמויות שהיו אמורות להשאר בחיים.

פותח השרשור יחליט מה רמת הספוילרים המותרת

וכמובן מה חומר הרקע המותר המותר.

למעשה, אפשר לשדרג את זה: בהיעדר ציון מה מותר בשרשור, כל מה שכבר שודר = לא ספוילר.

שוב, אתה לא מבדיל בין הספרים לסדרה.

ואם יהרגו את סרסיי בסדרה, אבל אני כקוראת הספרים שלא עוקבת אחרי הסדרה לא רוצה לדעת את זה ?

למעלה