שלום לחוק ולסדר (חוק וסדר זה טוב מאוד!)
יש המון המון צעירים, לצערי, שעשו ניתוחים בריאטריים. אני לא חושבת שהם כרגע מסתובבים בפורום הזה או בפורום המשורוולים, אבל הם בהחלט קיימים בהמוניהם.
השלכות הניתוחים השונים שונות מניתוח לניתוח. לכן אי אפשר לדבר על "הניתוח", אלא לשאול לפי כל ניתוח בפני עצמו.
למשל, ניתוח טבעת לא ייצר בד"כ הבדלי טעמים ותחושות, אבל יגביל מבחינת מאכלים מסוימים. הרבה מאכלים (אי אפשר לדעת מראש אילו) לא תוכל לאכול בכמויות גדולות. למשל, לאפה שווארמה באמצע היום רוב הסיכויים שלא תוכל לאכול. אולי 2 ביסים, במקרה הטוב, בתנאי ששתית הרבה לפני כן, ואכלת כל ביס במשך עשר דקות...
בערב יש יותר סיכויים שתוכל לאכול 5 ביסים לאט לאט. ועדיין - מדובר בסיכויים ולא במציאות ידועה מראש.
אותו כנ"ל לגבי שתייה מוגזת, אלכוהול, סטייקים ובשרים.
ניתוח שרוול או מעקף קיבה יאפשר אכילת יותר מאכלים, גם בכמויות קטנות מאוד, אבל עלול ליצור יותר שינויים בטעמים, וכן בחצי השנה הראשונה בד"כ תהיה יותר מוגבלות של הנאה ממאכלים אלו, מאשר בהמשך השנים.
אין לי מושג איפה ראית ש"הצלחה של טבעת זה 50 אחוז" ולאיזה קיצור קיבה אתה טוען שיש הצלחה של כ-90%. יש ברשת מאמרים שטחיים שמתארים "הצלחה" מסוימת שנמדדה בסקר מסוים, וצריך להסתכל על מה מדובר - האם זה סקר מדעי מקיף עם נתונים אמינים (בד"כ לא...), האם זה מידע שנצבר אצל רוב המנתחים הבריאטריים לאורך הרבה שנים? מה זו הצלחה כפי שנמדד בסקר זה - ירידה במשקל בשנה הראשונה? שמירה על המשקל אחרי 10 שנים? ירידה במשקל וגם שמירה לאורך שנים רבות וגם אפס סיבוכים? כמובן שאין חיה כזו הצלחה של 90% במובן זה.
אז תלוי איזו הצלחה ומה זו הצלחה, ותלוי איזה קיצור קיבה - מעקף קיבה, שרוול, או מעקף תריסריון. וגם תלוי מה המחיר... למשל, ידוע שמעקף תריסריון מאפשר למנותחיו לא להעלות במשקל בהצלחה של 95%. אבל המחיר שהם משלמים בשביל ה"הצלחה" הזו גורם לניתוח זה להיות נדיר מאוד, וכמעט שאינו מובא בחשבון בין הניתוחים הבריאטריים המוצעים באופן שגרתי.
אז קשה לדבר באמת על אחוזי הצלחה בצורה כל כך שטוחה ואוורירית.
גם העניין ש"בטבעת ניתן לשלוט" יש לו מחיר מאוד יקר של הסתבכויות בטווח הארוך, מה שגורם לאי הצלחה גבוה יחסית בשמירה על המשקל לאורך שנים רבות. ואין סקר שבדק כמה בריאות יש לאלו שהצליחו לשמור על המשקל עם טבעת כי הם שולטים בה.
ובאותה מידה אפשר לדבר על הרגשה כוללת אחרי הניתוח ותופעות לוואי. תלוי אחרי איזה ניתוח, תלוי למה אתה קורא תופעות לוואי, וברור שלא ניתן לצפות מה ירגיש כל אחד.
לכן אני תמיד ממליצה לקרוא הרבה הרבה סיפורים של מנותחים על מה שהם הרגישו, ולקבל רושם מה יכול לקרות אחרי הניתוח, ולדעת שזה לא בהכרח יכול לקרות ושכל אדם מרגיש אחרת ומתאר אחרת כל הרגשה.
לדוגמא, כאבים - אחד יאמר שהכאבים קשים מאוד, והשני יאמר שהם נסבלים - כאשר מדובר על אותם כאבים בדיוק.
באופן כללי, ונכון לכל הניתוחים - המושג של "בא לי לאכול" במובנו הפרוע לא הולך עם ניתוח בריאטרי. הוא הולך רק עם השמנה מורבידית.
אנו צריכים להפנים היטב, לכל החיים ובכל גיל, שאם אנו רוצים לאכול כל מה שבא לנו וכמה שבא לנו - אנו עלולים להיות שמנים ולסבול ממה שההשמנה גורמת. ואם אנו לא רוצים להיות שמנים - איננו יכולים לאכול כל מה שבא לנו ואיך וכמה שבא לנו. ועוד דבר חשוב - אם כבר הגענו למשקלים כאלו, אנחנו חולים, אנחנו לא כמו החברים שלנו שיכולים דברים שאנו לא יכולים. אנחנו צריכים לעשות חשבון אחר לאוכל. אנו צריכים להיות מוגבלים בצורה מסוימת, כמו חולי סכרת או רגישים לגלוטן, בוטנים וכו' - להיות זהירים, לדעת את המגבלות שלנו ולהכיר היטב את מה שאנו אוכלים ומה אסור לנו. אנו חייבים מודעות למזון ולמוצרים.
הסיבה שממשקלים כאלו מאשרים לנו לעבור ניתוח, היא שיש לנו מחלה, אנו חולים. מי שלא חולה, לא עושה ניתוח בריאותי. אם אנו רוצים להבריא, אנו צריכים לחיות במשטר בריאות.
אז אין כללים וחוקים מסודרים בנושא הזה. אבל סדר ניסיתי לעשות לך. תקרא הרבה על הניתוחים השונים, ותשכיל. באופן כללי - יותר נוחות אכילה יש בשרוול ומעקף קיבה מאשר בטבעת. לטבעת יש היתרונות האחרים - של הפיך, של פחות מסוכן ושל ירידה הדרגתית במשקל.