בנות, שימו לב לאירוח בפורום

../images/Emo124.gif בנות, שימו לב לאירוח בפורום

בצהרי יום חמישי הקרוב צפוי להתארח בפורום שלנו (בהנחה הפרועה ששום דבר לא ישתבש) ד"ר אייל סיוון, מנהל המחלקה להריון בסיכון גבוה בתל-השומר. הוא יענה על שאלות שונות הקשורים להיי-ריסק. אתן מוזמנות לשרשר את השאלות שלכן לכאן. עתליה

שלום דר' סיוון

הריון ראשון פתיחה בשבוע 20 תפירת חירום צירים מוקדמים סכרת הריונית אישפוזים בתל השומר הבן היום בן 6 וחצי נולד לבסוף בשבוע 38 במשקל 3.370 הריון שני הצוואר נתפר בשבוע 13 בשבוע 23 נצפה פער בגודל העובר מי שפיר תקינים לאחר חלבון גרוע 1:55 מעקב אצל דר שמחן עקב חשד לIUGR בהמשך גם עב סכרת הריונית הבת שלי נולדה בשבוע 37 במשקל המכובד של 2,200 לאחר אישפוז של שבועיים וחצי הלידות בשני ההריונות היו קלות מה הסיכוי שלי לחוויה מתקנת להריון? האם יש לי סיכוי לעבור הריון בלי דרמות?

Eyal Sivan

New member
תשובה

אמא של נתנאל שלום, על פי ההיסטוריה הקצרה שתיארת, עושה רושם שיש קו מקשר בין התופעות מצד אחד, אך ייתכן מאוד שה-IUGR בהריון האחרון נבע מבעייה שלייתית של אתחזור על עצמה. עשי בירור לפני כן לשלול גורמים שעלולים להיות כאלה שישפיעו על כלל ההריונות שלך, כלומר בעיקר גורמים שקשורים להפרעות בקרישה. שנית, לגבי התפר, קרוב לוודאי שתזדקקי לבצע את הפרוצדורה בכל הריון אך מעבר לזה אני צופה שהתפר יפתור את הסכנה ללידה מוקדמת. כמובן שההריונות שלך תמיד יהוו הריונות בסיכון גבוה ויש להתייחס בהתאם.

שלום לד"ר סיוון.

גם לי יש שאלת "מה הסיכוי להריון תקין",או- האם ישנה איזושהי פריצת דרך בנושא טיפול בצירים מוקדמים? וקצת היסטוריה מיילדותית שלי: הריון ראשון,לפני כשבע שנים,צירים שהבחנתי בהם משבוע 18,אשפוז בשבוע 20-21,אשפוז נוסף בשבוע 25-6,שחרור הביתה בגלל שלא הייתה דינמיקה צווארית.(נאמר לי שכנראה הצירים לא אפקטיבים),אשפוז נוסף בשבוע 27,טיפול בשני האשפוזים האחרונים במגנזיום ואינדומד=טיפול מסורתי לפי הפרוטוקולים של ביה"ח בו הייתי מאושפזת.לידה בשבוע 27+6,פג במשקל 1335 (גדול לשבוע). בין ההריונות-היסטרוסקופיה בתוצאות תקינות. הריון שני,לפני שלוש+ שנים,צירים שהבחנתי בהם משבוע 12,שמירה בבית+זריקות פרוגסטרון דו-שבועיות+פרסולאט+אשפוז בשבוע 26-28+ביקורים מדי פעם במיון לקבלת נוזלים וטריבוטלין(שאגב היה הדבר היחיד שממש עצר לי את הצירים לזמן קצר),הפסקת זריקות הפרוגסטרון בשבוע 31,הפסקת פרסולאט בגלל הפסקת השפעה בשבוע 32 והחלפתו בריטופר רטארד,לידה בשבוע 33+6,פג במשקל 2245. מה הסיכוי להריון תקין? אילו התפתחויות חדשות יש בנושא עצירת צירים מוקדמים. בתודה,אמא של איתן ולהב.

שאלה לד"ר סיוון-אופי שמירת הריון-

רקע:שבוע 21+6, ללא ילדים, הריון יקר לאחר שנות טיפול רבות,לאחר הפלות והיסטרוסקופיות שיתכן שפגעו בצוואר, ברקע apla, מטופלת בקלקסן(60).בשבוע 18 עברתי תפר צווארי, לאור דינאמיקה צווארית(קיצור צוואר20-23 מ"מ, ללא צירים, דימום או ירידת מים).התבקשתי בסיכום אישפוז לנוח בבית עד שבוע 34, ולהיות במעקב מרפאת הריון בסיכון, ולפני שבועיים וחצי, ככשאלתי במרפאה מה זה "לנוח", נאמר לי לשכב או לשבת עם רגליים מורמות.ב-u.s. לפני שבועיים-המצב סטאטי.השאלה:אני כל הזמן בבית, ונמנעת מעבודות בבית.אך אני קמה משכיבה/מישיבה(כ-20 פעם ביום, אם לא יותר), עומדת קצת, מחממת לעצמי אוכל, מתכופפת קצת למגירות נמוכות(במקרר/בארון), יושבת קצת בזווית 90 מעלות(בעת הארוחות, או בכתיבה), מתרחצת בעמידה, הולכת לשירותים.בקיצור, לא רק שוכבת או יושבת עם רגליים למעלה.האם אני נוהגת נכון?האם אני מסכנת את העובר באופן כלשהו בפעולות הנ"ל?אשמח לשמוע דעתך.

ובאותו עניין:

מה דעתך על כך שתוצאות מחקרים רבים, למשל המצ"ב של Cochrane, מראות שמנוחה במיטה (bed rest) כלל אינה מורידה את הסיכוי ללידה מוקדמת? מדוע ממשיכים להמליץ על שיטה זו? והאם לדעתך יש בכך צורך? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |Cochrane Database Syst Rev. 2004;(1):CD003581. Links Bed rest in singleton pregnancies for preventing preterm birth. Sosa C, Althabe F, Belizan J, Bergel E. BACKGROUND: Bed rest in hospital or at home is widely recommended for the prevention of preterm birth. This advice is based on the observation that hard work and hard physical activity during pregnancy could be associated with preterm birth and with the idea that bed rest could reduce uterine activity. However, bed rest may have some adverse effects on other outcomes. OBJECTIVES: To evaluate the effect of prescription of bed rest in hospital or at home for preventing preterm birth in pregnant women at high risk of preterm birth. SEARCH STRATEGY: We searched the Cochrane Pregnancy and Childbirth Group trials register (July 2003), the Cochrane Central Register of Controlled Trials (The Cochrane Library, Issue 2, 2003), MEDLINE (July 2003), LILACS (July 2003), EMBASE (July 2003), POPLINE (July 2003) and bibliographies of relevant papers. SELECTION CRITERIA: Randomized and quasi-randomized controlled trials with reported data that assess clinical outcomes in women at high risk of spontaneous preterm birth who were prescribed bed rest in hospital or at home for preventing preterm birth, and their babies. DATA COLLECTION AND ANALYSIS: Two reviewers independently assessed eligibility, trial quality and extracted data. MAIN RESULTS: One study met the inclusion criteria (1266 women). This trial has uncertain methodological quality due to lack of reporting. Four hundred and thirty-two women were prescribed bed rest at home and a total of 834 women received a placebo (412) or no intervention (422). Preterm birth before 37 weeks was similar in both groups (7.9% in the intervention group versus 8.5% in the control group), and the relative risk was 0.92 with a 95% confidence interval from 0.62 to 1.37. No other results were available. REVIEWER'S CONCLUSIONS: There is no evidence, either supporting or refuting the use of bed rest at home or in hospital, to prevent preterm birth. Although bed rest in hospital or at home is widely used as the first step of treatment, there is no evidence that this practice could be beneficial. Due to the potential adverse effects that bed rest could have on women and their families, and the increased costs for the healthcare system, clinicians should not routinely advise women to rest in bed to prevent preterm birth. Potential benefits and harms should be discussed with women facing an increased risk of preterm birth. Appropriate research is mandatory. Future trials should evaluate both the effectiveness of bed rest, and the effectiveness of the prescription of bed rest, to prevent preterm birth. PMID: 14974024 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Eyal Sivan

New member
תשובה

תודה על המאמר. באופן כללי נכון שמנוחה לא הוכחה כיעילה כמונעת לידות מוקדמות. אין כיום טיפול יעיל למניעת לידה מוקדמת כאשר כבר מתרחשת לידה, אך יש הוכחות לכך שבהריונות מרובי עוברים יש יתרון מסוים במנוחה או הגבלת הפעילות. כמובן, כמו שציינתי לעיל, גם למנוחה יש מגרעות, במיוחד אם היא נעשית בצורה מוגזמת.

Eyal Sivan

New member
שמירת הריון

באופן כללי פעילות מוגבלת ולא מאומצת אינה מגבירה באופן משמעותי את הסיכון ללידה מוקדמת, אלא במצבים קיצוניים בהם יש פתיחה משמעותית של הצוואר, ולכן הפעילות שציינת אינה מגדילה את הסיכון ללידה, אך יש לזכור מצד שני שמנוחה מוגזמת, כלומר שכיבה מוגזמת במיטה, מעלה את הסיכונים האימהיים כמו הווצרות קרישי דם בגפיים, ולכן גם בעת שכיבה במיטה יש לדאוג לתרגילים מתאימים וכיו"ב.

Eyal Sivan

New member
תשובה

לאכזבתי הגדולה, אין פריצת דרך משמעותית בטיפול בצירים מוקדמים, אך ייתכן וקיימים רמזים ראשונים לכך שטיפול בסוגים מסוימים של פרוגסטרון בשנים עם היסטוריה של לידה מוקדמת עשוי להוריד ארת השכיחות של לידה כזו או לפחות לדחות אותה לשבועות פחות מסוכנים. לצורך קבלת הטיפול יש להתחילו בשליש השני של ההריון. לגבי התכשירים השונים, היחיד שהוכח כיעיל הוא הסוג שדורש טופס 29ג' ונקרא "פרוגסטרון קפרואט". סיכוייך ללידה מוקדמת בעתיד הם גבוהים למדיי, אך להערכתי גם הטיפול שקיבלת וטיפולים אחרים שמוצעים משפרים את סיכוייך להגיע לשבועות מתקדמים יחסית.

מרי14

New member
כדאי לנסות לקבל תשובות

משרות "דעת" של יד שרה והדסה הם נותנים בחינם תשובות בכתב לכל שאלה בנושאים רפואיים הם מחוברים למגרי מידע הכי עדכניים בכל נושא רפואי צריך לצלצל 02-6444500 פרטים נוספים באתר www.yadsarah.org.il/daat

loligos

New member
שאלת מה הסיכוי להריון עם סוף טוב?

הריון ראשון 1994- cmv לזמן ממש קצר ללא פגיעה בעוברית, לידה בשבוע 42 לידה רגילה. (בת בריאה) הריון שני 1996- ניתוח קיסרי חירום עקב עובר במצב עכוז, נסיון ללידה רגילה במצב של פתיחה מלאה היתה ירידה דרמתית בדופק של העובר והובהלתי לניתוח. במהלך הניתוח התברר שהעובר פשוט נתקע והיה צורך בחתך של סמיילי וחצי. (בן בריא) הריון שלישי 1999 - שמירה מפעם לפעם עקב דימומים. לידה בניתוח קיסרי אלקטיבי בשבוע 39 (בן בריא) הריון רביעי 2004 - דימומים מדי פעם, מי שפיר בשבוע 19 בשבוע 24 כאבים מאוד חזקים (כמו עצירות אבל מסתבר שהיה צירים) ועד שהספקתי להזמין רופא הביתה ילדתי כבר והעובר מת בלידה. נלקחתי לביה"ח עקב דימומים כבדים ולהוצאת השליה. איבוד דם רב וקבלת מנת דם. הריון חמישי 2005-שבוע 8, הריון שהתחיל עם בטא צולעת, המשיך בדימומים למרות תמיכה של נרות פרוגסטרון והסתיים בגרידה עקב דימום מתגבר ומציאת העובר בצוואר הרחם. הריון ששי 2005/6- התחיל בדימומים, תמיכה של דופסטון. מי שפיר בשבוע 17 בסוף אותו שבוע צירים והתקצרות מהירה של צוואר הרחם ל21 ממ. אשפוז בביהח'. 3 ימים חיכו לבצע תפר של צוואר הרחם עקב חשש לירידת מים. הניתוח נעשה בשבוע 18 אבל באותו ערב היו צירים מאוד חזקים והוחלט להוציא את התפר עקב חשש לרחם. אשפוז עד שבוע 23. בשבוע 23 הצוואר היה קצר ביותר פתוח לגמרי ובליטת קרומים לתוך הנרתיק. היה חשש לדלקות והיה ברור (לרופאים) שלידה תתרחש בתוך מס' שעות עד ימים. במשך כל האשפוז טופלתי בפרזולט שלא עצר את הצירים. העובר הוצא בשבוע 23. בין ההריונות הרביעי,החמישי והששי נבדקו כל הנתונים שקשורים לקרישות (נמצא תקין). בוצעה היסטרוסקופיה וצילום רחם (הכל תקין). בזמן האחרון נמצא בעיה גבולית של הTSH ולכן הוחלט להתחיל לקחת תרופה 50 מג' עבור בעיה זו. בהריון הששי הפעם הוחלט לבצע מעקב של צוואר הרחם אבל לא לנתח אלא אם צריך בגלל שלא ידוע מה גורם למה, צירים לדינמיקה צווארית או ההיפך כנראה בגלל ששלושת ההריונות הראשונים היו בתחום הנורמה. אך הדינמיקה הצווארית התפתחה במהירות רבה. בהריון הבא פרופ' כרפ ממליץ על: תמיכה של פרוגסטרון בזריקות, תפר גבוה של צוואר הרחם (לא מקדונלד כי זה לא עבד) בשבוע 13 ושמירת הריון. יש לציין שבמרץ אני אהיה כבר בת 40. בכוונתי להיות מטופלת בביה"ח תל-השומר בגלל העובדה שניתן לעשות את התפר הגבוה (אין את האפשרות הזאת בביהח שהייתי). והשאלה שלי שוב היא מה הסיכוי להריון עם סוף טוב. במיוחד לאור העובדה שהפרסולט לא עזר לעצור את הצירים בכלל. תודה

Eyal Sivan

New member
תפר וצירים מוקדמים

בתשובה לשאלתך, כמובן אני חייב לציין בתחילת דבריי שקשה לתת תשובות חד-משמעיות בלי לנהל שיחה פנים אל פנים, שמאפשרת דו-שיח. אבל מהאינפורמציה שמסרת, אני לפחות מקבל את הרושם שהסיבה לתפר לא ברורה, לא בפעם הקודמת ולא כעת. להערכתי התמונה מתאימה יותר לצירים מוקדמים מאשר לחולשה של צוואר הרחם. בנוסף, יש לי רושם שלפחות יש רמז לכך שחלק מהסיבות לצירים המוקדמים ניתן לייחס לבדיקת מי השפיר. אמנם את בת 40 בקרוב ולכן יש בעייתיות מסוימת בהמלצה ברורה לא לבצע מי שפיר, אך ניתן כיום לשקול (וזאת כמובן רק לאחר שיחה ארוכה וקבלת הסבר מדויק) לעשות מספר דברים שעשויים לשפר את סיכוייך בהריון הבא לא לסבול מלידה מוקדמת: א. לבצע את כל בדיקות הסקר למיניהן (integrated test) ב. לבדוק את האפשרות של דחיית הדיקור לשבועות מאוחרים בהריון, זאת כמובן בהתחשב במצב הצוואר ג. מעקב קפדני אחרי אורך הצוואר במהלך ההריון ד. להימנע בשלב זה מביצוע תפר בכלל, זאת כמובן החלטה שאני מסייג כי אני נותן אותה במסגרת ייעוץ אינטרנטי ולא לאחר עיון מעמיק בתיקך הרפואי.

loligos

New member
תודה ושאלה נוספת

אין בכונתי לבצע מי שפיר בהריון הבא אבל הבעיות מתחילות הרבה יותר מוקדם בהריון עם דימומים רבים וגם היתה התקצרות של צואר הרחם לפני בדיקת מי השפיר, אבל הוחלט לא לעשות כלום ולהמשיך לעקוב. מה יכול למנוע את התפתחות הצירים המוקדמים? יש לצין שהמלצה בינתים היא כן לתפור אבל בשבוע הרבה יותר מוקדם.

טאש

New member
היי ריסק בתה"ש

שלום ותודה רבה על תרומתך לפורום
ולשאלתי, האם יש הבדל מהותי בין מחלקת ההריון בסיכון בתה"ש לעומת מרכזים רפואיים אחרים?

Eyal Sivan

New member
היי ריסק בתה"ש

מאחר והקשר שלי עם תה"ש הוא שטחי ביותר, ואני כמובן ללא משוא פנים ואין לישום העדפה לשום מרכז רפואי, אני חייב לומר לך שזו המחלקה הטובה ביותר בארץ. בתשובה לשאלתך, לאחר שהבנת כמובן שאני לא אובייקטיבי, כל מחלקה יש לה את הגישות הטיפוליות שלה, במסגרת המקובל מבחינה רפואית, לכל מחלקה יש אופי שונה בצורת ההתייחסות למכלול הבעיות של אשה בהריון, ולכן רצוי שכל אישה תבחר את המוסד שהכי מתאים לבעייתה ובעיקר לאינטרקציה שבינה ובין הצוות המטפל. אני חייב לציין שבהס"כ רמת הרפואה הסב-מיילדותית בארץ היא בין הגבוהות בעולם, וכל המחלקות בלי יוצא מהכלל במרכזים הגדולים הם בעלות רמה גבוהה. במידה ויש לך שאלה ספציפית לגבי נושא מסוים והגישה אליו בתה"ש, אתייחס בהמשך.

סאלי33

New member
ניתוח קיסרי?

אני בת 35 וזהו הריוני הרביעי ללא ילדים עדיין. 2 ההריונות הראשונים נגמרו בהפלות טבעיות בשבועות מוקדמים ההריון השלישי הסתיים בלידה מוקדמת עקב צירים ומחיקת צוואר בשבוע 23. אני היום בשבוע 33 בהריון לא קל שכולל תפר צווארי, זריקות פרוגסטרון ושמירת הריון כבר 4 חודשים. כרגע אין צירים והצוואר סגור וארוך. אני מתלבטת האם בשל ההיסטוריה הארוכה וההריון הנוכחי שהנו בסכון גבוה מאוד כדאי לי לבחור בקיסרי אלקטיבי על מנת להוריד את הסכונים הכרוכים בלידה רגילה? האם באמת יש פחות סיכונים בניתוח קיסרי מתוכנן? יש לציין שפחות מעניינת אותי ההתאוששות שלי אלא כמובן שההריון הזה יסתיים בתינוק בריא... אני מתכוונת ללדת בתל השומר. תודה

Eyal Sivan

New member
ניתוח קיסרי או לידה טבעית

שאלתך היא שאלה מאוד נפוצה. הגישה הרפואית היא באופן כללי להתאים את הטיפול לבעיה ממנה סובלת האישה. במקרה שלך אמנם היו לך כשלונות בעבר, אך עושה רושם שההריון הזה עבר בשלום בסך הכל. הבעיות שמהן סבלת בהריונות קודמים ובמהלך ההריון הזה אינם משפייעים על צורת הלידה העדיפה. אמנם קיימת כיום נטייה בציבור הכללי, ובמידה מסוימת גם בציבור הפרואי, לשאול את השאלה האם בכלל לסיים הריון בניתוח קיסרי עדיף על לידה רגילה מבחינת בטיחות האם והעובר. עדיין מקובל להמליץ על ניתוח קיסרי רק במצבים שבהם קיימת הוריה ספציפית שמעלה את הסיכון העוברי/האימהי בלידה רגילה. קשה במסגרת המדיום שאנו משתמשים בו להכנס לכל הסוגייה של ניתוח עלך בי בקשת האישה בלבד, היתרונות והחסרונות, אך בואפן כללי אני ואחרים מעודדים את היולדת לסיים את ההריון בניתוח רק במצבים שבהם קיימת הצדקה רפואית. במקרה שלך, להערכתי בשלב זה, בהתחשב בראייה המצומצת שלי לגבי הריונך, לדעתי לא קיימת סיבה לסיים את ההריון דווקא בניתוח קיסרי.

למעלה