שלום יקיריי!
חזרתי, לאחר שלוש שעות של "שר הטבעות" ("אמא'לה, עכביש!") ואני מוכנה ומזומנה לענות לשאלותיכם. ובכן, ג'ים מוריסון. אולי כדאי שאדייק יותר - אני לא מתעבת אותו כאדם, אלא את כל ההופלה סביבו, שלדעתי הוא בלתי-מוצדק בעליל. מוריסון מעולם לא התבגר, כאמן; הוא נשאר בשלב מוקדם יותר - אותו כולם עוברים - של הערצת אמנים אחרים, ונסיון לחקותם. ההשפעות עליו (בעיקר של משוררים וסופרים מסויימים) הן בולטות מאוד בכתיבתו, משום שהוא לא עשה את הצעד ההכרחי לעבר אמירה עצמאית, אישית. יתכן שלמוריסון היה כשרון, אבל אנחנו לא נדע זאת לעולם, כי הוא בחר להרוס את עצמו - אולי מתוך הזדהות רומנטית עם המשורר הנערץ עליו, רימבו (Rimbaud) - לפני שהספיק ליצור משהו מקורי. נושאי הכתיבה שלו נשארו דו-מימדיים (מוות וחרמנות, בעיקר). לא פלא לכן שה"הערצה" כלפיו היא של דמותו, לא של יצירתו. מרבית אוהדיו, כך נראה לי, אינם מפרידים בין האדם לבין המיתוס. והמיתוס, מה לעשות, ממש לא מושך אותי: אני לא מוצאת שום דבר רומנטי בהרס עצמי, וביחס מגעיל לסביבה באופן כללי - שאיפיין את יחסו לסביבתו. בספריה הפרטית שלי יש אולי 3-4 שירים שלהם שמצליחים לרגש אותי: Crystal Ship, Spanish Caravan, Summer's almost gone ו-... שכחתי. מצד שני, ולמען ההגינות, יש לציין שיש מבקרים שבכל זאת מתייחסים אליו ברצינות, משום מה. אפילו בארני הוסקינס הגדול כתב ספר שלם על ה"דלתות", אז כנראה שהוא מוצא בהם משהו (או שהוא סתם מזדהה עם משיכתו של מוריסון למוות, ממה שאני זוכרת את הוסקינס עצמו). ולעניין אחר: ומה עם אומהגומה? לא יתכן שאין כאן אנשים שאוהבים/שונאים את האלבום הזה, או שיש להם משהו להגיד עליו. לי יש, אבל אגיע לזה רק מחר בצהריים, ככל הנראה. או הלילה יותר מאוחר. נראה.