אממ.. טוב
אני לא מחזיקה בדעות רדיקליות כמוך - ואני עוד הואשמתי ברדיקליות כאשר כתבתי (במסגרת אקדמית) דברים הרבה הרבה יותר מתונים מאלו שכתבת כאן. אני לא מחזיקה בדעות אנטי-פסיכיאטריות ולא רואה פסיכיאטרים בתור "האוייב". במסגרת מחקרים שעשיתי פגשתי ושוחחתי עם פסיכיאטרים - הן פסיכיאטרים מחוזיים והן מנהלי בתי חולים - ולא התרשמתי שיש כאן איזושהי אג'נדה לאסור אנשים או לאשפז אותם בניגוד לרצונם או לטפל ביותר אנשים. נהפוך הוא, הביקורת המשפטית הקשה על המערכת בשנות השמונים הביאה אותם לחשש מפני הסמכויות הרחבות שניתנו בידם, ורצון להמנע משימוש בהם (אף כי גם החוק החדש נותן בידיהם סמכויות רחבות מאוד, במיוחד לגבי בני נוער). פסיכיאטריה, בניגוד לפסיכולוגיה, היא יותר "מדעית". המחקרים על תיפקוד המוח נותנים לנו הבנה גדולה יותר ויותר על מחלות נפש, שהן בעיקרן פגיעה בתפקוד המוח. זו הסיבה שיש בידינו כיום תרופות פסיכיאטריות מצויינות (יחסית לעבר), המאפשרות לאנשים גם עם מחלות קשות, לחזור ולתפקד בחברה, ולא להתאשפז. בסה"כ, פסיכיאטרים הם גם רופאים, ומתפקידם לרפא. לגבי אגפים פסיכיאטריים בבתי סוהר: אני לא יודעת אם יש כאלו בישראל. החוק בארץ הוא ברור מאוד: מי שאינו כשיר לעמוד לדין, או לרצות את עונשו, מפאת מחלת נפש, מועבר מהרשות השופטת לידי מערכת בריאות הנפש. כאשר הרופאים הפסיכיאטרים מחליטים שהאיש כשיר דיו לחזור לחברה, הוא משולח לחופשי, גם אם ביצע מעשי פשע חמורים. רק לפני כשבוע-שבועיים דווח על מקרה כזה: אדם אשר רצח את בתו התינוקת וילד נוסף, בהתקף פסיכוטי לפני כמה שנים, השתחרר זה עתה מבית החולים הפסיכיאטרי. הוא לא ישב כלל בכלא. כמובן, יש כאן שאלה מוסרית כבדה, שהחברה צריכה להתמודד אתה. בחו"ל ישנם הסדרים שונים. באנגליה יש אגפים פסיכיאטריים בבתי סוהר - יש אפילו בית כלא אחד שכולו מיועד רק לפושעים חולי נפש - Broadmoor. כאן מוחזקים אנשים שביצעו מעשי פשע חמורים, בעודם חולים במחלות נפש. האסיר המפורסם ביותר, בעשורים האחרונים, הוא "המרטש מיורקשייר", רוצח סדרתי שרצח 13 נשים. אבל מרבית האסירים והאסירות הם אנשים מהשורה, לא פושעים "מפורסמים", ורובם פושעי מין סדרתיים, שהחזקתם אפילו בבתי חולים פסיכיאטריים רגילים היתה גורמת לסכנה לסובבים אותם. בארץ נתקלתי רק במקרה אחד של דבר דומה, אם כי לא בדיוק. במוסד לאנשים עם פיגור שכלי הקימו מעון קטן ומגודר (היינו, סגור) שנועד לחוסים אלימים במיוחד, אותם הגדירו המטפלים כ"מסוכנים". כאשר ביקרתי במקום היה שם רק חוסה אחד, נער שלדברי המטפלים התקיף בסכין חוסים ומטפלים, ולפני כניסתו למוסד אנס מספר ילדות. כל חברה מוצאת, באמצעות מערכת המשפט שלה, את האיזון הראוי בעיניה בין שמירה על זכויות הפרט, לבין הגנה על שלום החברה. האם החברה שלנו בטוחה עתה, לאחר שחרורו של אותו אב שרצח את ביתו התינוקת? אולי. החברה הישראלית הכריעה לצד שחרור פושעים חולי נפש; חברות אחרות הכריעו אחרת. באשר לרוקי אריקסון, בוודאי שזה נראה אבסורדי לראותו כ"פושע" בשל החזקת כמה גרמים של מריחואנה, אך כך היו פני הדברים בטקסס בשנות השישים. יחד עם זאת, כאמור, המקרה אינו כ"כ פשוט כפי שהוא מוצג.