החיים שאחרי..

suki da yo

New member
אין גם חובה על

"אלת הטבע האחת". אני מכירה כמה פאגאנים ידידותיים למשתמש שלא מאמינים באלוהות נשית בכלל, וזה לא הופםך אותם לפחות פאגאנים.

הסתירה הבסיסית שבגלגול נשמות

אולי תסבירו לי, ואני מדבר ברצינות נטילת כל ציניות, כיצד נשמה יכולה לעבור לגוף אחר? האם הנשמה צריכה למות ברגע שמישהו נולד או שיש איזור לימבו שכזה בו היא ממתינה בסבלנות? איך נקבע מי הולך לאן? והשאלה המטרידה ביותר- אוכלוביית החי הולכת וגדלה- פעם היו אלפי בני אדם, לאחר מכן מיליונים והיום מיליארדים- האם יש בית חרושת לנשמות חדשות, או שכל נשמה מתחלקת לשתיים? ואגב- כל מי שמאמין בגלגול גם מאמין בגלגול של אדם לחיה וכו'?

Justin Angel

New member
תשובות

יו, איזה כיף שיש לי יום חופש וכל מה שאני עושה זה לקרוא, מדיטציה ולכתוב בפורומים. אשכרה חופשה
כיצד נשמה עוברת מגוף לגוף? לאט לאט, בשקט בשקט ובדילוג ענקי. מאיפה לי לדעת את זה? יכול להיות שמדובר בתהליך פיזקאלי גרנדיוזי שאפילו את המתמטיקה שנדרשת כדי להבין אותו עוד לא פיתחנו, ואולי שלא. סביר להניח שמדובר בתהליך פיזקאלי-ביולוגי כלשהו שעדיין לא הבנו, אבל ובכל הרצינות... למי אכפת? זאת האמונה שלי ולא המדע שלי! אם אני רוצה מדע אני אפתח אחד מיותר מדי ספרי הפיזיקה שלמדתי או אלמד עוד שפת תכנות חסרת תועלת, ובאותו אופן אם אני רוצה אמונה אני לא אנסה לקשור אותה להוכחות חסרות טעם בפיזיקה. אמונה באה מבפנים, זה שאני מאמין בגלגול נשמות, זאת ההוכחה שלי. אם אתה רוצה לתמוך בה ב"כיצד" ו"איך", תרגיש חופשי, אבל אין לזה שום קשר לאמונה. בדומה לווינדוס, מספיק לי שזה פועל, אני לא שואל איך. שאלה לי אלייך, אתה נשמע כמו אדם מלומד, האם אתה חושב שהיו הרבה עלים לפני 65 מיליון שנה על פני כדור הארץ? ואם לא היו עלים מכיוון ובאותה תקופה האדמה אפילו לא התקשתה, אז האם אתה חושב שזה אומר שלעולם לא יוכלו להיווצר עלים? ושהעץ הראשון פרח, האם זה אומר שזה כל העצים שאי-פעם יהיו קיימים? ואם עוד עץ יווצר, האם העלים של שני העצים האלו הם כל העלים שאי-פעם יהיו קיימים? מה שאני מנסה להגיד הוא ככה, שחומרי הגלם תמיד קיימים בטבע, ואם היקום יחליט ליצור משהו חדש אז תאמין לי שלוגיקה בגרוש לא תעצור אותו. היקום החליט שהוא רוצה הרבה מאוד עלים, הוא עשה. היקום החליט שהוא רוצה ליצור את האב-הקדמון של האדם, הוא עשה. היקום החליט שהוא רוצה בני-אדם, הוא עשה. מאיפה באו הנשמות? אין לי מושג, אבל כמו שאמרתי תמיד יש די והותר חומרי גלם בטבע. האמונה האישית שלי אומרת שהיקום החליט שהוא ייצור נשמות מהתודעה שלו בכדי להבין את עצמו טוב יותר, ולכן הנשמות החדשות שכל הזמן נוצרות הן רק חלקים נוספים מאותה תודעה עצומה שמחברת בין כולם. בקשר לנשמות של חיות, אני אודה שתפסת אותי. אין לי מושג אם לחיות יש נשמה כמו שלנו, כמו שאין לי מושג אם לעצים יש נשמה כמו שלנו, או אפילו אם לנ"ל יש נשמה כפי שאני מכיר את המושג. אינני יודע את התשובה, ולכן אינני יכול לענות לך. תשובות לשאר השאלות שלך ניתן לקרוא בהודעה שכתבתי היום "אני חושב חושב חושב חושב על מוות".

אני מאמין, סימן שאין הגיון ?!

אם אמונה בדבר גוררת מידה מסויימת של חוסר הגיון, את זה אני עוד יכול להבין. סך הכל, כל מי שמגדיר עצמו שייך לדת מסויימת, נתקל בזה. אבל להאמין במשהו ולא לרצות ולשאוף להבין איך הוא פועל ? את זה אני מסרב לקבל. זה מזכיר לי סיטואציה שאדם בונה לעצמו עולם מושלם משלו. העולם הזה מושלם ויש בו הכל כדי לתת לאותו אדם חיים נוחים ומסודרים בלי שאלות ותהיות מיותרות. אך מה, ישנם דברים שלא מסתדרים כל כך בעולם המושלם הזה, והאדם מעדיף לנפנף אותם מעליו מאשר להבין איך הם עובדים באמת כדי לא להרוס את אשליית העולם המושלם שבנה לעצמו. נא לשים לב כי זוהי אנאלוגיה גרידא ולא כוונה לג'סטן באופן אישי.

אלה לא ממש תשובות- אשמח לתשובות

מצד אחד את טוענת כי האמונה היא הוכחה מספקת ולא דרושה לך הוכחה כלשהי או אפילו הסבר מינימליסטי כי יש בך אמונה שהיא האמת היחידה שרלבנטית. מצד שני את כן מנסה להסביר את ההליך לשאלות שקצת יותר קל לך להסביר, לטעמך. אינני מקבל את המשפט הבא "אמונה באה מבפנים, זה שאני מאמין בגלגול נשמות, זאת ההוכחה שלי" כי א. הוא לא רק שלא עומד בשום מבחן אמפירי (נגיד שזה לא חשוב)- הוא לא מציע הסבר כלשהו! זה הדבר הכי שטחי שאפשר לטעון- זאת האמונה שלי וזהו! תאמיני בגלגול אבל תדעי לפחות במה את מאמינה... ב. לא הבנת את כוונתי כנראה או שבחרת להתעלם ממנה- אם נשאר במטאפורה שלך- סבבה, היו עלים ויהיו פי כמה יותר עלים- אבל אלה אינם אותם עלים!!! גלגול נשמות טוען שנשמה X עוזבת את הגוף ועוברת לגוף חדש. היא עדיין נשמה X!! כאן הסתירה.... ולגבי החיות, שוב, סבורני כי עליך להרחיב את מחקרך בנושא אם הינך מתיימר להמין בו. עם כל הכבוד לגישת ה"אמונה=הוכחה", זה יכול להאמר גם על השטניזם, ועל הכל, השאלה היא- אז למה האמונה שלך נכונה או מתקיימת?

תשובות

את התשובות שלי אני מביא מכיוון הבודהיזם הטיבטי, שחלק ממנו אני משלב במע' האמונות שלי. לפני כן, הערה על אמונה - אמונה היא התנהגות אנושית, כאשר אין הוכחה חד משמעית והיא באה להסביר דברים שהמדע עוד לא יודע או לא רוצה להסביר (על ידי התעלמות מכוונת). 1) למה להאמין בגלגול נשמות? אחת הסיבות היא, העדויות השונות, בין אם בעיניך אישית הן אמינות או לא, של תרבויות שונות על התופעה - ההודים, הדרוזים, הבודהיסטים ואחרים מביאים עדויות רבות על קיום התופעה של גלגול הנשמות. סיבה נוספת, שלי אישית, היא התפיסה שלי לגבי "בעיית הגוף/נפש" - שהנפש, קרי המודעות, היא זו שיוצרת את הגוף בכל "גלגול" ו"גלגול". 2) לפי האמונה הבודהיסטית, בהחלט ניתן להתגלגל לתוך חיות ואף לתוך צורות חיים תבוניות אחרות (Sentient Beings) במישורי קיום (בפיהם - "ממלכות") שונים ומשונים, הכל בהתאם למעשי האדם - ה"קארמה" שלו. בעצם, השימוש במילה "אדם" אינה נכונה, מאחר ומדובר בכלל מה שמכונה כאן "היצורים התבוניים". 3) לא נוצרות נשמות "חדשות". עפ"י האמונה הבודהיסטית גם לא מדובר בנשמות שניתנו ממקור עליון כלשהו (אלוהויות שונות), אלא מודעויות שקיימות מ"זמן ללא התחלה". קיום המודעויות הוא ללא התחלה. קיום העולם הפיזי - בהחלט כן. ואפילו יותר מעולם פיזי אחד. דהיינו, כבר היו יקומים פיזיים שהתקיימו ונהרסו. 4) אז מאיפה מגיעות הנשמות? מעולמות רבים (הבודהיסטים לא שוללים קיומם של חיים על פלנטות אחרות, רק שהמינוח שלהם שונה לכך במעט, ומדובר ב"יבשות"). כל המודעיות שקיימות היום תמיד היו קיימות, לפיהם - רק שיש ביליוני מודעויות בעולמות שונים, ממלכות שונות (דהיינו - מצבי חיים אחרים -בתור בע"ח, שדים, אלים, רוחות יצורי גיהנום" וכן הלאה) ו"יבשות" שונות.

ולגבי ה"לימבו"

בבודהיזם קיים מצב הנקרא "בארדו" בין "גלגול" ל"גלגול", ניתן להגיד שזה מעין מצב חלום. מי שמת בצורה "טובה" (דהיינו, המצב הנפשי שלו לפני המוות היה טוב והוא קיבל את המוות בהבנה) יחווה חלום טוב. מעין "גן עדן". מי שלא - יחווה סיוט. היוגים (המאסטרים של המדיטציה, לאו דווקא היוגה שאנו מכירים כאן בארץ) מתאמנים כל חייהם כיצד לא להכנס למצב חלום זה ולהשאר בשליטה ובכך לשלוט בגלגול הבא שלהם. בוויקה למשל (עפ"י חלק מהמסורות), הנשמה מגיעה למעין "ארץ הקיץ הנצחי", שבו היא נחה עד למעבר לגלגול הבא.

תודה רבה! ../images/Emo140.gif

על אף חוסר אמונתי המוחלטת בגלגול נשמות, אני מאוד מודה לך על התשובה המקיפה, הרצינית והאינפורמטיבית. אם יש לך כוח אשמח לפירוט קצר לגבי הממלכות וגם- מדוע דווקא הפרה היא קדושה? האם היא הגלגול של הקארמה הטובה?

אתה מתבלבל קצת

לא הבודהיזם רואה בפרה קדושה, אלא הדתות ההינדיות. לגביהן, איני יודע מדוע זה כך. הסבר ששמעתי פעם, ואיני יודע כמה הוא מדוייק - הייתה תקופה בהודו בה רוב הפרות נאכלו, ולא רק שלא היה חלב, אלא גם לא היה מי שיגרור את המחרשות, ישא משאות וכן הלאה (התפקידים ה"קלאסיים" של הפרות והשוורים). לכן ראג'ה כלשהו הכריז על הפרות כקדושות. שוב, איני יודע לגבי אמינותו של הסיפור. הבודהיזם בכלל ממליץ על צמחונות, אך הוא לא מחייב אותה (אלא אם כן בחרת להיות נזיר ואז הסיפור מעט שונה). נושא הקוסמולוגיה הבודהיסטית הוא לא נושא פשוט בכלל, וישנם הבדלים, אני מאמין בין סוגי הבודהיזם השונים - מה גם שיש אינסוף עולמות. הממלכות זה עניין שונה: לפי האמונה הבודהיסטית (הטיבטית) ישנן כמה צורות חיים: חסרי צורה בעלי צורה וסאמסרה, המחולקת לשש ממלכות. את נושא השתיים הראשונות אני עצמי לא מבין כל כך, ולכן לא אפרט כדי להמנע מטעויות. הסאמסרה היא ה"עולם" בו אנו חיים, יחד עם צורות חיים אחרות בשש ממלכות שונות של מצבי קיום. הממלכות יכולות להיות חופפות (תופסות את אותו המקום, אך במה שאולי ניתן לכנות, אני חושב, כ"תדרים שונים") וגם בעלות מישורים פיזיים משל עצמן: אלים חצי-אלים בני אדם (כאשר לכאן נכנסים גם יצורים כגון ענקים וכו') חיות רוחות רעבות (פראטה) יצורי גיהנום המודעות יכולה לנדוד, אחרי המוות, לכל אחת מהממלכות האלה, כל עוד היא לא הגיעה להארה ולא השתחררה מהסאמסרה. אני אחפש לך את ה"קריטריונים" על פי הם המודעות עשויה להוולד בכל אחד מהממלכות. עפ"י הבודהיזם הטיבטי, הממלכה שהכי כדאי להוולד בה היא ממלכת בני האדם, מכיוון שאז הסיכוי ללמוד את הדהארמה (דרך הבודהא, במקרה זה) הוא גדול יותר - ואז להשתחרר ממעגל הסאמסרה. בגדול, כל לכל ממלכה מובילה תכונה אשר נחשבת ע"י הבודהיזם ל"רעה" וכמובן - מעשי האדם עצמו. אם טעיתי במה שכתבתי, הרי שהטעות היא בשל חוסר הבנתי שלי.

מיכל328

New member
אישית

אני מאמינה בגילגול נשמות.. וכן ככל וויקאנית "מסורתית" אני מאמינה שלאחר המוות הנשמה מגיעה לאזור שהוא בין העולמות (Summerlands) - נחה לזמן מסויים, ואז יוצאת שוב ומתגלגלת לגוף אחר ומתחילה חיים חדשים... אני גם מאד מאמינה שהנשמה - למרות שאינה זוכרת את חיי העבר שלה, יכולה לגרור איתה מעין "Baggage" (ישבתי שעות וניסיתי להזכר במילה המתאימה בעברית אבל פשוט שכחתי!!) לחיים החדשים - דבר שמסביר את כל הפוביות למינהן שיש לאנשים (שלא עברו טראומות בחיים האלה), או משיכה לדברים מסויימים בחיים שאין להם קשר בחיי היומיום, ואינם יודעים להסביר מעין ההתעניינות או המשיכה העניינית לנושא/דבר באה.. זה היה הגיוני מה שכתבתי כאן? אני מקווה.. נו טוב - אני הולכת ללמוד למבחן על תולדות הרפובליקה הרומית! מיכל

L e s t a t

New member
"מטען"? ../images/Emo13.gif

"זה היה הגיוני מה שכתבתי כאן?" מי יודע? "עֲצַת הָאֵל לֹא תִּוָדַע דַּרְכֵי הָאֵל לֹא יִלָּמְדוּ כָּל אֲשֶׁר לָאֵלִים - לֹא [יִגָּלֶה] לְעוֹלָם" - פתגם שומרי-אכדי (דו-לשוני), מתוך הספר "בימים הרחוקים ההם" מאת ש. שפרה ויעקוב קליין. "אני הולכת ללמוד למבחן על תולדות הרפובליקה הרומית!" אה, היסטוריה, הנושא החביב עליי אחרי תיאולוגיה

מיכל328

New member
כן! מטען!!!

אוף אני כל כך גרועה בשפה העברית! בכל אופן, כן אני לומדת מקצוע ראשי היסטוריה של אירופה ומקצוע מישני לימודים קלאסיים... אני לומדת לטינית האמת גם.. ואני מאד רוצה ללמוד גם ארמית כי אני הכי מתעניינת בחקר הכנסייה והדת הקתולית ובישוע ההיסטורי.. כן, עניין ו"אהבה" להיסטוריה הנוצרית ולדת הקתולית - כיאה לפאגאנית טובה! מיכל

Raidho

New member
מוות

ישנה תיאוריה אחת שאני רוצה לחלוק איתכם. היא לא יוצאת מתוך POV דתית, להפך, היא תפיסה מטריאליסטית, אבל לצורך הדיון... אנחנו, בתור אנשים מודעים לעצמנו, לא מסוגלים לעכל את עצם מותינו. מודעות לא יכולה למות. אולם אם הגוף, על כל איבריו אשר מקיימים את אותה מודעות, חדל להתקיים, המודעות בתוך עצמה ממשיכה לקיים את רגעה האחרון, כמו מין LOOP של תוכנת מחשב... לנצח, לנצח שלה שכבר אינו נמדד בזמן. מכאן אפשר לקחת את זה להרבה כיוונים. אני גם בטוח שמישהו כבר מזמן עלה על זה לפניי, ופיתח את זה. אני עצמי לא מאמין בזה, אני חושב שיתכנות הרבה צורות קיום, גילגולים, רוחות רפאים, עולמות מקבילים, הכל תלוי בהרבה מאד גורמים, ואף מן הצורות קיום הללו לא סותרת את המדע, כיוון שהמדע אינו מפותח מספיק בשביל לאבחן את הכוחות המעורבים (5 חושים זה כ"כ מעט!). אבל בתור בן אדם ספקן ופקפקן איני יכול לפסול גישה כזו, כיוון שיש בה הרבה היגיון (לדעתי). ג'סטין, מצטער, כתבת ממש מאמר, אז לא הספקתי לקרוא ולא אוכל להגיב בינתיים
. ולסטט תודה שנענית לבקשתי (או עשית את זה על יוזמתך) ופתחת דיון לעניין ו
לכל המשתתפים... Wassail

מורגיין

New member
אחלה נושא!

המוות הוא אכן אחד הנושאים המעניינים ביותר בנוגע לדת, ובצדק, אין דבר גדול יותר מהמסתורין הנ"ל והוא באמת נוגע ישירות לכל שאר שלבי החיים, לידה, חיים באופן כללי ולבסוף סימן השאלה הגדול הזה... אני למשל יכולה להעיד על עצמי (ועל עצמי בלבד כמובן) שהנושא הזה העסיק אותי רבות, אבל קצת פחות במובן ההגיוני והרציונלי, אלא יותר במובן הרגשי. מאותה סיבה ממש, מצאתי שנוח לי מאוד להשתמש בכל הטיעונים שרשמו כאן חכמים ממני, ולקבל את גלגול הנשמות, למה? כי זאת האמונה הכי מנחמת והכי רגועה בסופו של דבר, בסוף שום דבר לא משתנה, שום דבר לא באמת נגמר, ותמיד יש מקום לתקן ולהתחיל שוב. בקיצור, אני אישית מצאתי שהאמונה בגלגול נשמות היא האמונה הכי מנחמת ומרגיעה מכולן, ולכן אני הכי אוהבת אותה. ובגלל שאף אחד מאיתנו לא באמת יודע את התשובה, ואף אחד עוד לא חזר לספר לי, בדיוק בשביל זה יש אמונה
והיא אפילו לא חייבת להיות הגיונית (אלא אם כן גם זה נותן לך נחמה), היא פשוט חייבת להיות לילה טוב לכולם!

Vendetta

New member
אני לא בטוח כל-כך לגבי "הכי מנחמת"

זה דווקא נראה לי מתיש למדי למות ולהיוולד מחדש במעגל אינסופי. הדבר הנורא ביותר הוא שאתה לא מודע לחייך הקודמים ולא זוכר את הידע שצברת בהם. מבחינתי, כל שנייה נוספת בחיים היא שנייה שבה אני מרחיב את השכלתי ואת הידע שברשותי. "לחזור אחורה" לינקות ולילדות וללמוד את מה שיש ללמוד על העולם הזה מחדש נראה לי דבר מגעיל למדי. אני לא סובל את התמימות הזו. במקום זה, הייתי מעדיף להפוך לאל נצחי אחרי מותי.
אם זה יקרה, אני אודיע כאן בפורום שיש לכם אל חדש לעבוד.

למעלה