סתם שאלה

אז זהו,זה תלויי

אגב,הקונצרטים הנ"ל שנשלחו אליי הם באמת קונצרטים יפים ומעניינים. אבל המקום שבו הם מתקיימים שנוא עליי ומזכיר לי את אותם אנשים דתיים שהתנגדו לריקוד ושניסו כל הזמן "לחנך" אותי בניגוד לדרכי. אגב,זאת אחת השיטות "החינוכיות" שכל הזמן השתמשו בהם שם. או לנסות למשוך אותי לדברים שהם מעוניינים דרך הדברים שאוהבת. או לנסות להשניא עליי את הדברים שאוהבת דרך קישורם לדברים ששונאת. ולמרות שעזבתי אותם כבר ממזמן הם עדיין מנסים לעשות זאת דרך מכתבים ששולחים ועוד. אני רואה זאת בחומרה רבה ביותר והדבר מטופל בצורה הטובה ביותר מכל הכיוונים. אז באופן עקרוני אני לא הולכת לקונצרטים האלו ששלחו. ובמקומם אני הולכת לקונצרטים דומים במקומות אחרים. ושומעת לי בהנאה רבה ביותר את המוסיקה שמאוד אוהבת שהם ניסו שאשנא. וזאת רק אחת מדרכי הפעולה שנוקטת. בכל אופן,תלויי בקונצרט. אבל כדי שאלך לשמוע קונצרט מחוץ למרכז הוא צריך להיות באמת מיוחד מאוד.

אם אני מנחש נכון...

המקום שאליו את מתכוונת עבר שיפוץ, הוא יפה ומרשים ואין בו שמץ של נסיון לחינוך. יש כניסה ישירה לאולם - ולא צריך לעבור דרך הכניסה הראשית (והמרשימה לכשעצמה). חוץ מזה - ירושלים תמיד שווה ביקור!

../images/Emo9.gifנכון שירושלים מקסימה!

אני מאוד מאוד אוהבת את ירושלים. ואגב,אני משתתפת בפורום ירושלים כאן. למרות שאני מהמרכז אני מאוד מאוד אוהבת את ירושלים. עיר מקסימה! במיוחד אוהבת את חומות העיר העתיקה בשקיעה. דבר מרהיב ביופיו! אבל מכאן לנסיעה של 4 שעות לפחות כדי לשמוע קונצרט שיכולה ללכת לדברים דומים קרוב,זה נראה לי פשוט דבילי! וחוץ מזה,באופן עקרוני אני לא הולכת למקום זה. לא נראה לי שאנו מתכוונים לאותו מקום. יש בזה הרבה שמץ של חינוך. ולא אפרט כרגע את הדברים. אבל בהחלט! זאת אחת מהשיטות שהם נוקטים. למשוך לדברים שהם רוצים דרך הדברים שאוהבת.

cut2

New member
איפה את גרה במרכז שאת צריכה נסיעה של 4 שעות?

אני גר בגבעתיים ומגיע לי-ם תוך שעתיים גג, מהבית, כולל פקקים קבועים, במקרה ואין משהו חריג במיוחד בתנועה. לפעמים זה לוקח גם שעה וחצי.

נו

זה מה שאמרתי,שעתיים לכל כיוון. זה יוצא ביחד 4 שעות סך הכל. וזה אומר 4 שעות נסיעה לקונצרט שניתן להאזין למשהו דומה לו במרכז.

byrdparis

New member
נשמע

שההחלטות שלך נובעות מחסכים פסיכולוגים ולא בשל תרבות המוסיקה שמנגנים או לא .. אני מבין שיש לך "בעיה" (בלשון המעטה) עם הארגון או הסביבה בה מתקימים סידרה של קונצרטים כאלה ואחרים שאת לא רוצה לגשת אליהם בגלל זכרונות רעים וכדומה .. לגיטימי
העיקר שתהני לך ממה שאת אוהבת ושאף אחד לא יוכל לקחת את זה ממך .

אז זהו

אני לא מתכוונת לפרט את העיניין,כי זה ממש לא לפורום זה. אבל זה בהחלט מטופל ובצורה הטובה ביותר. מדובר פה על עקרונות.אני באופן עקרוני לא נוסעת למקום מסויים. קונצרט צריך להיות במקום שאוהבים,ושנעים להיות בו. אגב,לא פעם ולא פעמיים הם ניסו להחזיר אותי בתשובה דרך דברים שאוהבת וכיוצ"ב. או ניסו "לחנך" אותי לעזוב דברים שאוהבת דרך קישורם לדברים ששונאת וכו'. זאת שיטה ידועה שלהם. לא אפרט כאן את העיניין כי זה לא שייך לכאן. בכל אופן,אני רואה דברים אלו שלהם בחומרה רבה ביותר והעיניין מטופל. בתור משהו עקרוני. זה לא איכפת לי על מכתב אחד או שניים וכו'. ניתן לזרוק לפח וזהו. אך פה זה עיניין עקרוני. זכותי לחיות את חיי כפי שבחרתי מבלי שמישהו ינסה "לחנך" אותי כל הזמן ועוד בניגוד לדרכי.

Martinu

New member
קונצרטים מחוץ לגוש דן

בתחילת ספטמבר יש בירושלים הפסטיבל השנתי למוסיקה קאמרית (בימקא) - ולצורך הפסטיבל הזה אני לוקח כמה ימי חופש כל שנה, והולך למרבית הקונצרטים. זוהי חגיגה שאני ממתין לה בקוצר רוח. בתור ירושלמי לשעבר, אני פחות ופחות אוהב את העיר הזאת - וכל שנה זה יותר גרוע. האוכלוסיה היא זרה לי ברובה, העיר מלוכלכת ולא נעימה (נכון, זו הכללה, אבל זו הרגשתי). אבל אין לי הרתיעה מלנסוע לשם... לא זכור לי שנסעתי לקונצרט בחיפה, ובגוש דן רישון היא הגבול המרוחק ביותר אליו הגעתי. כל השאר הם די מעבר לגבולות הטעם הטוב. למתעניינים - הפסטיבל בירושלים. http://www.jcmf.org.il/

../images/Emo9.gif../images/Emo23.gifדווקא אני מאוד מאוד אוהבת את ירושלים

עיר מקסימה,בתי אבן,אוויר מקסים ועוד. אבל להגיע אליה לוקח לי הרבה מאוד זמן. אז כשאני עושה ביקור בירושלים אני מעדיפה להסתובב בה בזמן הזה. לקונצרטים אני הולכת מספיק בת"א. אני גם עובדת גם לומדת וגם עושה עוד דברים. אין לי זמן ליום שלם לירושלים. אז כשאני בירושלים אני מעדיפה בזמן הזה להסתובב בה ולבקר אנשים. בכל אופן,קונצרטים מיוחדים ויפים שאין לי אפשרות במרכז,אז בהחלט יכולה לסוע. אך זה צריך להיות ממש מיוחד.

אגב

לדעתם של אותם קיצוניים דתיים מוסיקה קלאסית זה משהו שאיננו יהודי אלא אף נוצרי. כבר נשלח אליי משהו בנידון. קשה להם מאוד עם אהבתי הגדולה למוסיקה הקלאסית בגלל שזה לדעתם לא משהו יהודי. והם כבר שלחו אליי כמה מכתבים בנושא כדי שאעזוב את עיסוקי במוסיקה הקלאסית. אגב,ניתן להיות יהודי גאה ולהאין למוסיקה הקלאסית. זה בכלל לא קשור.

אז זהו

שגם המוסיקה הליטורגית מאוד יפה וניתן להיות יהודי גאה ולהאזין לה. זה כלל לא סותר! לאחרונה רכשתי קונצרט ב-DVD של קורלים. וזה פשוט מדהים! יפהפה! אני דווקא מעוניינת להכיר את המוסיקה הליטורגית. כי כשהייתי בדת לא למדנו זאת ועוד אמרו לנו על זה פויה. אני ממש לא אהבתי את הסגירות הזאת מהעולם שקיימת שם. אני חושבת שזה הפסד גדול לא להכיר את הדברים היפים שבעולם. ניתן להיות יהודי גאה ולהאזין למוסיקה ליטורגית.זה כלל לא סותר!

איתך בעמדתך...

מרגש ומעניין לקרוא את הודעותייך ואת מה שמסתתר מאחורי המעט שאת מספרת. אמנם זהו לא פורום מתאים - אך ככל שזה נוגע למוסיקה, אני מגלה באמצעותך תופעות שלא הייתי מודע להן: הרדיפה של העולם הדתי שהיית בו, לדבריך - גם אחרי שעזבת. הירידה לפרטים וההכתבה מה לעשות, לאן ללכת ובעיקר - מה לאהוב... תודה על שחשפת זאת כאן. איתך במאבקך לעצמאות מחשבתית ותרבותית.

../images/Emo140.gif../images/Emo51.gif

זה סיפור ארוך וממש לא לכאן מה שהלך לי איתם. אבל אני מטפלת בעיניין וטוב מאוד אפילו. אצלי זה גם נושא עקרוני,לא איכפת לי מספאמים וכיוצ"ב שנשלחים אליי. זורקת לפח וזהו. אבל בנושא הזה אני בהחלט מתכוונת ללכת איתם עד הסוף. זו עברה חמורה על חוקי המדינה ועקרונות הדמוקרטיה שבהם חירות הפרט וזכותו להיות מי שהוא ומה שהוא. טוב,לא אתחיל לספר כאן את הדברים,כי זה ממש לא שייך. אבל בהחלט הנושא מטופל ומטופל טוב אפילו. בכל אופן,תודה.

GustavM

New member
כל הכבוד לך

זה טוב שאת יודעת שאפשר להקשיב ולהנות ממוזיקה קלאסית דתית נוצרית, בלי לפגום במאום בזהות יהודית כזו או אחרת. מה גם, שכמה מיצירות המופת מהחשובות ביותר בהיסטוריה הן חלק מהרפרטואר הכנסייתי: מיסות של פלסטרינה, רוב המוזיקה הווקאלית של באך (ובכלל זה הפסיונים והמיסה הגדולה), אורטוריות של הנדל, מוזיקה דתית של היידן, מוצרט, בטהובן, שוברט, ברוקנר, וכו'.

../images/Emo51.gif

המוסיקה הליטורגית מעולם אבל מעולם לא הפריע לי להיות יהודיה דתית. מה שגרם לי להתרחק זאת דווקא הכפייה של אותם קיצוניים דתיים. כשהייתי דתית,ופעם באמת הייתי מאוד דתית,גם הקשבתי למוסיקה קלאסית גם ליטורגית. גם התעניינתי בתולדות האמנות ובציורי רפאל,לאונרדו דה וינצ'י ועוד. וזה כלל לא גרם לי להתרחק מהדת. שילבתי את הכל יפה מאוד אפילו. מה שגרם לי להתרחק אלו דווקא ניסיונות "החינוך" והכפייה של אותם קיצוניים דתיים.

השירה הגרגורית התפתחה מן התפילה היהודית.

כך שהחוצץ בין המוסיקה הליטגורית-נוצרית אל היהדות הוא די אירוני. בכל אופן, הרשי לי גם להחמיא לך על גישתך הנכונה אל התרבות והדת. אני עצמי פועלת למען העשרה תרבותית במגזרים שמרניים יחסית, וכל הזמן מתפלאה מחדש לגלות עד כמה האמנות חוצה גבולות מנטליים.

../images/Emo51.gif

נכון,האמנות היא אוניברסלית וחוצה גבולות. למרות שהייתי פעם מאוד דתית זה לא הפריע לי לאהוב אמנות כללית ומוסיקה קלאסית. להיפך,אף סלדתי מהסתגרות.הכרתי אמנית דתיה מוכשרת ביותר,אך כל יצירותיה עסקו ביהדות וזה מאוד היה לי עצוב כל הסגירות הזאת. אני למרות שהייתי דתית ותקופה מסויימת אף מאוד דתית תמיד,אבל תמיד,אהבתי והתעניינתי באמנות כללית ומוסיקה קלאסית. ואגב,גם כשהייתי מאוד דתית רקדתי בלט,אבל זה כבר משהו שלא קשור לעינייני ליטורגיקה. בכל אופן למרות שיש חלק מהדברים באמנות שהם נוצריים זה ממש לא הפריע לי לאהוב אותה גם בתקופה שהייתי מאוד דתית. אגב,היסודי והתיכון שלמדתי היו די פתוחים ונאורים.הבעיה הייתה בלימודי ההמשך במוסדות על תיכוניים דתיים מסויימים.

dombi7

New member
אם זה עוזר

אני גם דתי (אבל אני נשאר דתי כן?
), ושנה שעברה שרתי במקהלה את המיסה בדו מינור של מוצרט עם תזמורת האקדמיה, ואפילו הופעתי איתה בכנסייה באבו גוש, ואני לא הרגשתי שום רגשי אשמה כלשהם. מבחינתי זה היה מוזיקה לשמה ולא שום דבר אחר. ולשיר מילים כמו ישו ולא יודע מה לא הוריד מהחוייה (לא הייתי אומר דתית... אבל נפשית) של היצירה הפשוט גאונית הזאת. אני רק חושב שחבל שכמו שעושים קונצרטים של מוזיקה קאמרית בכנסיות, חבל שלא עושים כאלה גם בתוך בית כנסת. אני לא חושב שמבחינה דתית יש משהו רע בזה, כמובן אי אפשר יהיה לשיר מיסות.. אבל למה לא "עבודת הקודש" של בלוך?

GustavM

New member
"עבודת הקודש" ומוזיקה בבתי כנסת

בבתי כנסת רפורמים בארה"ב נהוג לשלב קטעי מוזיקה ונגינה בטקסים ותפילות שונות, ואני מאוד אוהב את זה. כתאיסט מושבע (מאמין באל מופשט, לא בדת זו או אחרת) אני חושב שמוזיקה היא מרכיב משמעותי ביותר בחוויה הדתית, וזה אחד מסודות כוחה של הכנסיה הנוצרית בתקופות קדומות יותר: פשוט תיכנס לאיזו קתדרלה בשעת המיסה של יום ראשון, ותשמע את המקהלה עם האורגן. זה תמיד עושה חשק להתנצר או משהו, גם אם זה דברים יחסית פשוטים מבחינה מוזיקלית - החוויה והמעמד חזקים נורא. בקשר ל"עבודת הקודש", אני חושב שזו יצירה גאונית שלא זוכה למספיק הכרה בארץ, בעיקר בשל היותה משוייכת לזרם הרפורמי שלא זוכה לפופולאריות בישראל. לעומת זאת נחמד לדעת שהפילהרמונית תבצע את היצירה בסיום עונת 2007-8. רק חבל שזה יהיה עם אותו מנהל מוזיקלי כושל שמזניח ומדרדר את התזמורת, ושבאמת לא יודע מתי הגיע הזמן לקום מהכסא החמים והנעים שלו.

ItsikH

Member
שאלה עד כמה אדם שאינו דתי, בפרט שאינו נוצרי, יכול לחוות מוזיקה נוצרית דתית בכל משמעויותיה? אתה יכול לקרוא את הטקסטים באופן אינטלקטואלי, להבין את הכתוב, אבל רגשית? לא ברור. אפשר אולי להזדהות עם הסיפור האנושי באופן כללי, אבל ההקשר הדתי, כך נדמה לי, לעולם יחסר. רק שואל.

למעלה