אני מבולבל
"אנו מגיבים בהתאם למפה שלנו של המציאות ולא למציאות עצמה." כדי להבין את המשפט טוב יותר, אני רוצה לשחק קצת עם המשפט הזה. מה יש לי כאן: 1. מציאות. 2. מפה שלנו של המציאות. 3. הבדל בין מציאות ומפה שלנו של המציאות. 4. משמעות השוני בין מציאות ומפה שלנו של המציאות. 5. תגובה מותאמת למציאות. 6. תגובה מותאמת למפה שלנו של מציאות. 7. הבדל בין תגובה מותאמת למציאות ותגובה מותאמת למפה שלנו של המציאות. 8. משמעות ההבדל בין תגובה מותאמת למציאות ותגובה מותאמת למפה שלנו של המציאות. 9. מה אני יכול ללמוד מכל זה. =============================================================================== 1. מציאות מושג כבד לי לנתח. בעצם, אולי בלתי אפשרי. יחד עם זאת, ברור לי בדיוק למה הכוונה, אז למה כל כך קשה לי להגדיר מציאות במשפט או שניים, לפחות? יכול להיות שהסיבה בכך שאני מתייחס למציאות כאל דבר מוחלט ולכן לא מוצא את הדרך לדון במשמעות של המציאות. אולי יהיה יותר קל להתייחס למציאות כשאדבר על המפה שלנו של המציאות, ועל ההבדל בין המציאות עצמה למפה המייצגת אותה. 2. אה, הנה זה בא. המפה שלנו של המציאות. על המפה שלנו כבר ניהלנו דיון. ובכן, מפה היא ייצוג, בצורה כזו או אחרת, של יותר מידע בפחות מימדים על "מדיה" אחת. בחירת המימדים, באופן טבעי, היא סובייקטיבית. והמימדים קובעים את המידע שיוצג במפה. ככל שנרצה לא נוכל לייצר מפה שלמה, ולכן מפה תמיד תהווה ייצוג חלקי ובהחלט סובייקטיבי של המציאות. יכולים להשפיע על בחירת המימדים תחושות, דעות, אמונות, רגשות, בעצם כל מה שמרכיב את הפנימיות שלנו. 3. ההבדלים בין המפה שלנו של המציאות ובין המציאות עצמה הם בעצם הסיבה לקיומה של מפה אם לא היו הבדלים, לא הייתה סיבה לבנות מפה. המפה מאפשרת לנו להרחיב את התפיסה בפן מסויים על ידי צמצום פנים אחרים. אפשר לומר שהמפה היא מיקוד בפנים מסויימים של המציאות השלמה. כמו שטח הפנים של הקוביה מול הקוביה עצמה. 4. מכל זה נובע שכאשר אנחנו עובדים לפי מפה, אנחנו ממוקדים בפנים מסוימים יותר מאשר באחרים, ורואים תמונה רחבה יותר באותם פנים. מצד אחד יש כאן תועלת במיקוד, ומצד שני סיכון לפספס מה שאינו במפה. 5. כשאנו מגיבים למציאות, בעצם אנו מגיבים לאותם חלקים של המציאות שקלטנו ושמנו לב אליהם בצורה זו או אחרת. אין לנו אף פעם ביטחון שקלטנו את המציאות במלואה, תמיד ייתכן ששכחנו משהו. למה שקלטנו לזה נגיב. 6. כאשר אנו מתייחסים למפה של המציאות, יש לנו ביטחון יותר גדול שפנים (היבטים) מסויימים של המציאות מכוסים היטב. ובסבירות גבוהה יותר - אנחנו לא מפספסים. כל זאת בהתייחס לאותם היבטים שהמפה מכסה. לגבי השאר, אפשר לנסות לשים לב, ואפשר גם להתפלל. 7. אני לא בטוח שבהכרח יש הבדל בין תגובה מותאמת למציאות ובין תגובה מותאמת למפה שלנו של המציאות. ייתכן מצב בו הראשונה טובה יותר, וייתכן גם מצב הפוך. יתרה מכך, ייתכן גם מצב שזה בכלל לא משנה. 8. לאור הסעיף הקודם, אני לא בטוח שיש באמת משמעות ברת התייחסות להבדל בין התגובות למפה ולמציאות. =============================================================================== 9. איזה בלגן, אחרי כל העבודה הזו - אין הבדל? ממש מתלבט אם בכלל ללחוץ על שלח. איציק