Sacuerful of Secrets

../images/Emo168.gif Sacuerful of Secrets../images/Emo168.gif

האלבום, המסיים את תקופת בארט ופותח את תקופת פוסט-בארט, יצא בשנת 1968. היום נעלה לדיון את ארבעת השירים הראשונים באלבום: Let the re be more light Remember A Day Set the Controls for the Heart of the Sun Corporal Clegg ביום רביעי יועלו לדיון שלושת השירים האחרונים. אשמח אם אנשים ששמעו את האלבום, יביעו את דעתם - בעד, נגד, נייטרלי/ת, אדיש/ה, לא מבינ/ה - מה שזה לא יהיה. זה בדיוק המקום להתפרע ולהעלות את הגיגיכם, שכולם לגיטימיים ומכובדים.

GingerBread Man

New member
צלוחית מלאה בסודות

אלבום העומד בצל החלילן. הרבה יותר אפלולי ממנו בלחנים. מבחינתי זהו האלבום שפתח את עולמי אל התקופה המוקדמת של פיהק פלויד ועל כן אני רוחש לו כבוד רב. חוצמזה אני חושב שזה אחד מהאלבומים הטובים של פינק פלויד. השיר Let There Be More Light ובעיקר פתיחתו מדהימים אותי כל פעם מחדש. Set The Control For The Heart Of The Sun הוא השיר האפלולי ביותר של פינק פלויד אחרי Careful with that axe, eugene. מאוד אהבתי את ההשפעות המזרחיות בשיר. Corporal Clegg זה שיר שבהתחלה לא אהבתי אבל עכשיו אני חושב שהוא ממש לא רע. אני חושב שזה הפעם הראשונה שהמסרים האנטי מלחמתיים של ווטרס התחילו להופיע. חוצמזה משמעות השיר מנוגדת בכלל ללחן שלו (בדומה לדברים רבים שנעשו בחלילן). האלבום הזה למעשה הוא מעין תקופת מעבר בין תקופת בארט לתקופת גילמור והשפעות שניהם מורגשות היטב (בארט בקורפורל קלג וג'אגבנד בלוז וגילמור בשיר הנושא של האלבום). על שאר השירים אני אדבר ביום רביעי.

emmily plays

New member
טוב אז ככה

בהתחלה - אלבום קשה לשמיעה. אחר כך "מתחממים " אליו. אני מאוד אוהבת את השיר a saucerful of secrets היום למרות שבהתחלה הוא נשמע לי צורמני. השיר stcothots (חי חי סקוטים חמים... ווטרס סקוטי לא?) מצויין ואהבתי אותו משמיעה ראשונה.כמו שנאמר כאן יש השפעות מהמזרח. מאוד אוהבת את התופים וסגנון השירה. המילים טובות וכשרון הכתיבה של ווטרס מתחיל לבצבץ החוצה. שיר אפלולי שהתופים בו מזכירים לי את התיפוף בעת קריאת שירה מסגנון beat poetry אבל הרי ווטרס וחבריו היו כמו שאמר חברם הוטרינר aspiring beatnicsאז יתכן שההשראה אכן משם. גם התיפוף בasos תורם מאוד לאוירה. let there be more light מזכיר לי את השירים ה"חלליים" אצל דיויד בואי.... ואני אוהבת מאוד את התקופה המוקדמת של בואי. שיר חללי שממשיך את הקו מימיי tpatgod של עיסוק בחלל.

emmily plays

New member
אה כן..

ו remember a day תחילת ההתעסקות של פלויד בימי הילדות העליזים והמאושרים (חוץ מתקופת סיד שעסקה בכך בדרך שונה לגמרי) נושא שיחזור בשירים כמו fat old sun granchester meadows ןעוד. לדעתי רייט מוכיח עצמו ככותב מוכשר מאוד כאן. חבל שווטרס דיכא את כשרונו כי אולי היה תורם יותר. אחרי הכל הוא היחיד מבינהם עם השכלה מוזיקלית פורמאלית.

Saucerful

במהלך השנים, שמעתי את מרבית הקטעים באלבום, אך עד לאחרונה לא שמעתי אותו כיחידה אחת. כששמעתי אותו לראשונה, לא אהבתי אותו במיוחד. עכשיו הוא נהיה אחד האלבומים הכי אהובים עלי של הפלויד, ויש בו הרבה דברים מעניינים. ראשית, כמה מילים על הרקע לאלבום: האלבום הוקלט במהלך סוף שנת 1967 והמחצית הראשונה של שנת 1968, ומסיים את תקופת בארט הקצרה, אך המשמעותית. ההיסטוריה של תקופת-מעבר זו מתקיימת בשני מישורים: האחד, המציאות העגומה והמעורפלת; והשני: המיתוס, הגרסה הרשמית שהפלוידים רקחו והם דבקים בה עד היום, בשינויים מסויימים. שני מישורים אלו קשורים זה בזה בסבך קשה להתרה, לאור העדרן של עדויות חיצוניות ואובייקטיביות מספיקות. בחודש אפריל 1968 יצאה הנהלת הלהקה בהודעה רשמית לעיתונות, לפיה סיד בארט עזב את הפלויד לקריירת סולו. פרידתו הרשמית של בארט מהלהקה באה לאחר חודשים של ספקולציות בקרב "יודעי הדבר" בסצינה של לונדון, באשר לנעשה בלהקה. בניגוד להיום, שמועות לא היו מתפרסמות בעיתונות או בכלי תקשורת אחרים, והיו נחלתם של מעטים בלבד. הסיבות האמיתיות לעזיבתו של בארט, ומה קרה לו, לא היו ידועות לציבור במשך שנים, ולמעשה, גם היום אינן ידועות לאשורן. אך מאותו רגע, ובמשך שנים אחר כך, מחקו הפלויד את בארט מההסטוריה שלהם, כאילו לא היה, או כמעט לא היה. הם כמעט ולא התייחסו אליו בראיונות לתקשורת (שממילא היו מעטים), וגם ההתייחסות המועטה אליו המעיטה בחשיבותו ללהקה. בד"כ, אם הוא הוזכר, זה היה משהו בנוסח "בהתחלה היה לנו גיטריסט אחר, אבל הוא עזב, וגילמור החליף אותו". משהו כזה. אפילו בשנת 1975, כשהם כבר עמדו בפני הוצאת WYWH, עדיין ווטרס טען בעיתונות (הבריטית) שבארט לא תרם כלום ללהקה: "הוא בסה"כ השתתף באלבום אחד, וכתב שיר אחד באלבום השני. וזהו זה". כתוצאה מכך, המיליונים שלמדו להכיר את הפלויד מאלבומיה הגדולים בשנות השבעים, בד"כ לא שמעו בכלל על סיד בארט. הטריק הזה עבד במיוחד מחוץ לאנגליה, כמובן, שם בקושי הכירו את הקריירה המוקדמת שלהם ממילא. באנגליה, זה לא כל כך עבד, מסיבות מובנות - ואפילו גרם ל-backlash כנגדם, אבל זו כבר אופרה אחרת. ומה באמת קרה, פחות או יותר? בחודש דצמבר 1967 פנו הפלויד לגילמור בבקשה שיצטרף כגיטריסט "חיזוק" בהופעות. הלהקה היתה אז במצב קשה, אחרי שמספר ההזמנות להופעות ירד באופן דרסטי, ולא היו בידיהם שירים "שמישים" חדשים של בארט, להוציא כסינגלים (השירים שכתב נראו להם לא מספיק "מסחריים"). חבריו של בארט לא ידעו כיצד להתמודד עם מצבו המתדרדר, כיוון שהיו צעירים מאוד, חסרי נסיון וידע, ואמביציוזיים. הם לא יכלו לעזור לו, ואולי אף הביאו להחמרה במצבו. הם היו מתוסכלים בגלל התמסמסות המומנטום של הצלחת הסינגלים המוקדמים, והחלו לראות בבארט "נטל" עליהם. על פי המיתוס, הגרסה הרשמית אותה גיבשה הלהקה בשנים היותר מאוחרות, ועליה חוזרים חבריה (גם ווטרס) מילה במילה בפני עיתונאים עד עצם היום הזה, גילמור ניגן יחד עם בארט במספר קטן של הופעות, עד שהלהקה הפסיקה לאסוף את בארט להופעות, בתחילת פברואר 1968. האגדה גם גורסת, שהלהקה הציעה בתחילה לבארט סידור נוסח הביץ' בויז, לפיו הוא יישב בבית ויכתוב, והם רק יקליטו ויופיעו, אך הסידור נפל מהר, ובארט מצא עצמו מחוץ ללהקה. לפי גרסה זו, בארט לא השתתף בהקלטות האולפן של ASOS, ולעיתים מצא עצמו מחכה מחוץ לאולפני Abbey Road, בעוד הלהקה הקליטה בפנים. הגרסה הרשמית של הפלוידים היא, ככל הנראה, וורסיה משופצת של המציאות. כאמור, כיום ידוע שבארט כן השתתף בחלק מהקלטות האלבום, ומופיע ברוב השירים, גם אם בתפקיד קטן. אירועים אחרים שקרו באותה תקופה הם בבחינת נעלם, שהלהקה לא מעוניינת לדבר עליו (וראו הדוגמא של הקליפים שהקליטו לטלוויזיה הבלגית). ככל הנראה, שילובו של גילמור בלהקה היה כל כך מוצלח, שחברי הלהקה החליטו שהם יכולים בלעדי בארט, ורצו לפתוח דף חדש וחלק, מנותק לחלוטין מהעבר, עד כדי התכחשות לו - מעין לידה-מחדש. זה לא הצליח, כידוע, ואף גרם כאמור ל-backlash - וראו את הקטע מהעיתון הצרפתי, שהעליתי ב"חשדות", כדוגמא טובה. ב-Saucerful עצמו רואים את תחילת הקו המוסיקלי החדש, שהלהקה ניסתה לעצב לעצמה, ושעליו עבדה בשנים הבאות, אך עדיין הקו השליט הוא הפסיכדליה של תקופת בארט.

חלק ב'

שני שירים של ריק רייט יש באלבום: Remember a Day ו-See Saw. שניהם נטועים לחלוטין בז'אנר הפסיכדליה, עם השפעות ברורות של שירים פסיכדליים מהתקופה (למשל, Dandelion של הסטונס, ב-Remember a Day). שני השירים עוסקים בילדות, אבל - כפי שאמילי שלנו אמרה - מתוך ראייה נוסטלגית, בשונה מנקודת המבט של בארט. Remember הוא השיר האהוב עלי באלבום. השילוב של הקלידים המלודיים והעדינים עם הגיטרה ה"חללית" של בארט משרים אווירה לא-מציאותית או על-מציאותית, על כל השיר. See Saw הוא שיר מושמץ, שאפילו רייט לא אוהב אותו. אני חושבת שהביקורת קצת מוגזמת; זהו שיר לא רע, גם אם ההשפעות עליו ברורות. כאן לא ברור מי מנגן בגיטרה: גילמור או בארט. ווטרס החל לתפוש בטחון עצמי באלבום זה, ככותב שירים. Corporal Clegg שלו הוא חלש מבחינה מוסיקלית, אך יותר חזק מבחינה מילולית. זהו גם השיר האנטי-מלחמתי הראשון של ווטרס, אשר הושפע, כאמור, ממותו של אביו במלחמת העולם השניה. לא ברור מי שר את השיר, אך כנראה שזה ווטרס, עם חיזוקים מהאחרים. גם לא ברור מי מנגן בגיטרה. במשך שנים ההנחה היתה, כאמור, שזה גילמור. אבל שאפנר, לפחות, טוען שזה בארט. Let there be more light, לעומתו, הוא שיר מצויין, גם אם עדיין נטוע בפסיכדליה של תקופת בארט, גם במילותיו - המאזכרות את Lucy in the Sky. STCFTHOFS הוא כבר קטע חזק יותר. גם זה הוא שיר עם אווירה על-מציאותית, ואיזכור של החלל וגרמי השמיים (מוטיב שהחל עוד ב-Piper, עם Astronomy domine, ועבר מוטציה בהמשך הדרך, ועל כך בהמשך). התיפוף של מייסון יחד עם הקלידים של רייט, יוצרים מתח לאורך כל השיר ומוסיפים לאווירה הדי-מסתורית, יש להודות. על פי האגדה, לקח ווטרס את המילים מספר שירה סיני עתיק. לעומת זאת, בראיון אחד לפחות שאותו קראתי, אמר ווטרס שהשיר הוא על "טייס חלל שמשתגע ומחליט להתאבד בטיסה לעבר השמש". תחליטו בעצמכם מה לחשוב על זה. (וגם השוו את המילים לשיר אחר של ווטרס מאותה תקופה: Point me at the sky). כפי שכתבתי במקום אחר, גם כאן יש וויכוח מי ניגן בגיטרה, כאשר הלהקה טענה שזה היה גילמור בלבד, אך שאפנר ודייויד פארקר טוענים שבארט נמצא שם איפשהו, קבור מתחת ל-overdubs של גילמור, או שההקלטות שלו לשיר נמחקו. מעניין להשוות את הגרסה הזו לגרסאות מאוחרות יותר (פומפיי?), המעידות על הדרך הארוכה שהם עשו בשנים הבאות. הקטע הנושא את שם האלבום - A Saucerful of Secrets, מסמן אולי, יותר מהאחרים, את ההתחלה החדשה שהלהקה היתה נחושה להתחיל. זהו השיר הראשון בו יש קרדיט לגילמור בין הכותבים, והוא נכתב כולו מתוך jam session באולפן, ללא בארט. לדברי גילמור, הקטע נבנה "כמו שארכיטקטים בונים בניין": קטעים נפרדים, שעל כל אחד מהם עבדו בנפרד עד שהיו מסופקים מהתוצאה, ואז חיבור של כל הקטעים לקטע אחד ארוך, כאשר נשמרת סימטריה ומבנה "קוהרנטי" ליצירה כולה. העיבוד המחושב והמכוון היה ההפך הגמור מהאימפרוביזציה והאנרכיה המוסיקלית שאפיינו את הקו של בארט. הבטחון העצמי שרכשה הלהקה בשלב זה בא לידי ביטוי גם ב"פיטוריו" של המפיק, נורמן סמית' (שכזכור מונה ע"י EMI לפקח על ההקלטות), לאחר שזה חשב שהקו המוסיקלי שלהם הוא "שטויות"; הם הרגישו מספיק בטוחים בעצמם לדעת שהם מסוגלים לכתוב ולהקליט בלעדיו. על Jugband blues אכתוב בנפרד. כמה מילים על עטיפת האלבום: זוהי העטיפה הראשונה שעוצבה ע"י סטורם תורגרסון. הפלויד היו הלהקה הראשונה אחרי הביטלס, לה התירה EMI לעצב בעצמה את עטיפות תקליטיה. הלהקה פנתה בתחילה למעצב מסויים, והנ"ל, שהיה מיודד עם תורגרסון, סיפר לו את זה. תורגרסון - שהיה בקשר חברתי עם הלהקה במשך כל התקופה הזו - ביקש מהם רשות להיות המעצב, וכך היה. לדבריו של תורגרסון, העטיפה מורכבת מ-13 תמונות ואיורים, המונחים זה על זה. ביניהם: ציור של מערכת השמש, של גלגל המזלות, של אלכימאי ובקבוקיו, ותצלום אינפרה-אדום של הלהקה. הדימויים האלו תרמו לתדמית ה"חללית" של הלהקה, ולקישור בינה לבין מדע בדיוני, לפחות בשנים הקרובות לאחר מכן.

Marmaduke

New member
אני חייב לשאול משהו!

תגידו לי..מי שר בפיזמון של Let there be more light אני אומר גילמור כמובן...חבר שלי אומר ללא ספק בארט עגב המבטא הכבד שיש לו שם.. בכל אופן אני עדיין אומר גילמור, מה אתם אומרים!? ...תודה!!

גילמור ../images/Emo45.gif

קיים ויכוח על מידת ההשתתפות של בארט באלבום Saucerful, מעבר לשיר היחיד שלו באלבום, Jugband Blues. הויכוח קיים, בכלל, בגלל שהלהקה טענה במשך כל השנים שמלבד Jugband הנ"ל, בארט בכלל לא היה באולפן ולא השתתף בהקלטות, בשל מצבו. כיום ברור שהתיאור הזה אינו מדוייק. ידוע בוודאות שבארט ניגן בגיטרה ב-Remember A Day (ניתן לשמוע אותה בבירור, בגלל סגנון הנגינה היחודי שלו). וויכוח ניטש לגבי השתתפותו ב-Corporal Clegg, כאשר יש הטוענים שכן ויש הטוענים שלא - אני לא זוכרת כרגע מה היו הטיעונים המדוייקים בעד ונגד. מעניין במיוחד הוא Set the Controls. כאן יש ציטוטים של הלהקה, בראיונות שנתנו, בהם הם אומרים במפורש שרק גילמור מנגן בשיר. אבל דייויד פארקר (כמדומני) גילה רישומים של אולפני Abbey Road (רישומים רשמיים של חברת EMI) המתעדים את ההקלטות, ולפיהם בארט הקליט טרק עבור השיר, בתאריך נתון. ההנחה היא שאו שהטרק נמחק בכוונה, או שהוא "נקבר" עמוק בשיר כך שקשה לזהות אותו כיום. אם אכן בארט מופיע בשיר הזה, הרי שזה השיר היחיד של הפלויד בו מנגנים כל חמשת הפלוידים ביחד. בכל מקרה, הוא לא שר את Let there be more light.

שלושת השירים האחרונים

היום מועלים לדיון שלושת השירים האחרונים באלבום: A Saucerful of Secrets See Saw Jugband Blues

משהו שכתבתי פה פעם

Jugband Blues מילים ולחן סיד בארט מתוך A Saucerful of Secrets כמה מילים על האלבום עצמו, A Saucerful of Secrets הוא אולי האלבום הכי חשוב בהיסטוריה של פינק פלוייד, סיד בארט החבר הכי המרכזי של הלהקה והגיטריסט המוביל שלה, מועף על ידי רוג'ר ווטראס שמחליט שסיד לא יכול לתפקד יותר, דיב גילמור תופס את מקומו כגיטריסט מוביל ורוג'ר הופך לכותב הראשי, אם האלבום הקודם The Piper at the Gates of Dawn היה יצירת מופת של להקת מחתרת פסיכדלית שהונהגה על ידי הטרוף של בארט האלבום הזה אמור היה להיות הראשון של ההרכב החדש בראשות ווטראס, ואכן ששת השירים הראשונים שלו הם שירי פינק פלוייד שישמעו למי שמכרים את היצירה המאוחרת של הלהקה כחלק מהצליל האופיינישל פינק פלוייד, אבל, בסוף האלבום יש לנו מעט החסד האחורנה שהשאיר ללהקה ולנו אמא סיד: Jugband Blues, אני לא יודע אם השיר היה טוב מידיי מכדי שישאר בחוץ, או שהיו פה מאמבקי כוח פנימיים שגם האגו של ווטארס לא יכלו לעמוד בהם, אבל כשנותנים לך מתנה אתה לא שואל שאלות אתה פשוט נהנה, ו Jugband Blues הוא בהחלט מתנה גדולה. היום שמתי לב פעם ראשונה שהמילים הם מן כתב אשמה ציני של סיד, הוא מתחיל ב"זה מאוד מתחשב מצדכם לחשוב עלי כאן/ ואני מאוד שמח שהבהרתם/ שאני לא כאן. It's awfully considerate of you to think of me here And I'm much obliged to you for making it clear That I'm not here. האם מתוך הטרוף הפסיכדלי שלו, ואיבוד הקשר שלו עם המציאות הבין סיד שזו ההופעה האחרונה שלו כחלק מהלהקה?, אולי זו הייתה הדרך שלו להגיד שעושים לו משהו רע, רע מאוד, לפני שיעלם לתוך האבדון של בתי חולים פסיכיאטרים ותרופות שעיקרו את היצרתיות שלו? .והוא ממשיך: אף פעם לא ידעתי שאנחנו יכולים להיות כ"כ אטומים/ ואף פעם לא ידעתי שאנחנו יכולים להיות כ"כ עצובים/ ואני מודה לכם שזרקתם את נעלי הישנות/ והבאתם אותי לכאן במקום להלביש אותי באדום/ ואני תוהה מי כותב את השיר הזה. And I never knew we could be so thick And I never knew we could be so blue And I'm grateful that you threw away my old shoes And brought me here instead dressed in red And I'm wondering who could be writing this song. שני דברים אפשר לראות כאן, הראשון המחאה נגד זה שזורקים אותו כנעל ישנה, ומשליכים אותו באטימות החוצה במקום לנסות ולבדוק מה קורה בפנים, והשני,תוך מודעות מלאה לכל מה שאומרים נגדו, כשהוא מעיר בציניות "מעניין מי כותב את השיר הזה" (אם הוא, סיד כל כך מנותק ולא מתפקד) המשך השיר הוא מעיין תיעוד של מצבו של הגאון המאבד את קו המציאות: ןלא אכפת לי השמש לא תזרח/ ולא אכפת לי שכלום כבר לא שלי/ ולא אכפת לי שאני כועס עלייך/ אני אוהב כבר כשיגיע החורף/ והים הוא לא ירוק/ ואני אוהב את המלכה/ ומה בדיוק הוא חלום ומה היא בדיחה". I don't care if the sun don't shine And I don't care if nothing is mine And I don't care if I'm nervous with you I'll do my loving in the winter. And the sea isn't green And I love the queen And what exactly is a dream And what exactly is a joke. אם הוא התחיל בכתב האשמה נגד החברים, המעריצים והעולם שזנח ובגד בו, והשאיר אותו מדמם בשדה המאבק האישי שלו נגד השדים הפנימיים, הוא מסיים בתאור מצב, לא אכפת מכלום לא מהשמש לא מהים הוא מתקיים תחת עננת כדורים שגורמים לו להיות איש מהשורה שאוהב את המלכה אבל בעצם הוא כבר לא יודע מה אמיתי ומה לא, בדיחה ומה ברצינות. הלחן מתחיל בשקט די מסודר, יש קצב ברור, כשמידיי פעם מצטרף חליל, אבל ככול שנמשך השירים מצטרפים צלילים יותר ויותר משונים, תוך משחקי הקלטה אופיינים, ובשיאו השיר הופך לחגיגה גדולה של טרוף וקטעי סאונד מאוד אופיינית לפסיכדליה הבריטית, ומגיע אפילו לקאקפוניה מוחלטת (מהסוג שסיד כ"כ אהב), ומסתיים באפטיה מוחלטת כשסיד ממעמקי זועק את זעקתו השקטה והחודרת על העולם שהפסיק להיות הגיוני והכדורים שגורמים לו לאבד את הגאוניות לטובת הנורמאליות. מה שאני אוהב במיוחד בשיר הזה זו הזעקה השקטה האיטית והחודרת של אדם המאבד את שפיותו ומאפשר לנו הצצה פנימה לתוך המחשבה שלו ברגעי הבהירות ההולכים ונעלמים.

הביקורת של meandmeandme

לשיר jugband blues, שנכתבה כתגובה לניתוח הנ"ל של ניבלו', בסיבוב הקודם: אממ.. הפירוש שלי לשיר? אני לא חושב שאי פעם היה לי פירוש מדיוק לשיר הזה, הוא תמיד היה בעיניי קצת לא ברור במחינה לירית, אני גם לא ממש אוהב אותה כשיר. אני אוהב כשיצירה זורמת ונעה, זאת לדעתי מאוד כבדה ומקוטעת. אני זוכר שחשבתי שזה שיר אהבה, כאילו הוא איכזב איזה מישהי בזה שהוא "לא היה שם" או משהו כזה. יכול להיות שכל הקטע של לזרוק את הנעלים ולהביא אותו לשם לבוש באדום זה כאילו היא נפטרה מאיזשהי בעיה שהייתה לו (אולי זה שהוא נוהג לאכזב) והביאה אותו לשם (זאת אומרת שהוא לא איכזב) לבוש באדום, שזה אולי כאילו בגדי הדר או משהו כזה, או פשוט לבוש אחר, אולי כאדם אחר. את השורה "And i'm wondering who could be writing this song" תמיד פירשתי כ"מעיין אותי מי עוד יכול לכתוב כזה שיר". זאת אומרת, מי עוד מרגיש כמוני? מי עוד באותה בעיה? על מי עברו את אותן חוויות. כאילו סיד מחפש מישהו להזדהות איתו. אבל הפירוש שלך מאוד עיניין אותי, אף פעם לא חשבתי על להסתכל על זה ככה. ואז יש עוד בית, שבפירוש שיר האהבה שלי יהיה כאילו התחייבות שלו להיות אסיר תודה לנצח על מה שהיא עשתה לו. לא איכפת לי אם השמש לא תזרח, לא איכפת לי אם כלום לא שלי, לא איכפת לי עם אני עצבני לידך, אני יאהב אותך בחורף. לך תדע. את הבית האחרון קצת קשה לי לקשר לפירוש הזה... אולי הוא גילה שבעצם קצת שיחקו בו.. אין לי מושג. בגלל זה קצת שללתי את הפירוש הזה. באמת לא היה לי שום פירוש מדיוק, זה משהו שיחסית פיתחתי עכשיו. הפירוש שלך יותר מעניין. .

זה מדהים

כמה השיר הזה פתוח למיליון פרשנויות שונות, שכולן סבירות בהחלט. הפרשנות שלך יפה, ניבלו, ואני לא בהכרח חולקת עליה, אבל יש לי כמה תובנות משלי, שעשויות אולי להאיר באור אחר את השיר המסובך הזה, אחד מהידועים שבשיריו של בארט, ואחד המצוטטים ביותר it's awfully considerate of you to think of me here and i'm most obliged to you for making it clear that i'm not here זהו משפט פתיחה חזק מאוד: הסיפא שלו (that i'm not here) אינו הסיפא לו אנו מצפים מהפתיחה המעודנת. זה כמו מכה בבטן. האם זהו כתב אשמה? במידה מסויימת. המשפט הזה מתקשר לנאמר כמה שורות אחר כך: (And i'm grateful that you threw away my old shoes וכו' - ראו הערותי שם): בארט אומר "זה לא אני שעומד בפניכם, זה מתחזה, מישהו אחר, במחלצות מפוארות. האני האמיתי, לא כאן - אולי כבר לא קיים". [אולי זה לא המקום אך הערה אחת לגבי מה שכתבת בעניין האשפוזים והטיפולים התרופתיים: בתקופה שהשיר נכתב בארט לא היה מאושפז, וגם לא קיבל כל טיפול. כזכור, הוא התנגד אפילו לפגוש רופאים, והלהקה לא לחצה עליו במיוחד, בגלל שהם היו נתונים להשפעת תפישות אנטי-פסיכיאטריות טרנדיות. עד היום לא ידוע בוודאות אם בארט היה אי פעם מאושפז, מתי, לכמה זמן, והאם בכלל קבל תרופות. משפחתו מכחישה בכל תוקף שהוא אובחן אי פעם כחולה נפש - גם אם ההכחשה אינה סבירה (כי הוא מטופל ע"י רשויות הרווחה של העיר קיימבריג'). מה שידוע, פחות או יותר, מגורמים אובייקטיביים, זה שהוא - אולי - קיבל טיפול בביתו בקיימבריג' בשנת 1968, במשך כמה שבועות, אחרי שהועף מהלהקה, ולפני שחזר ללונדון; לאחר התמוטטות אירוסיו לגיילה פיניון בשנת 1971, משפחתו ככל הנראה סידרה לו מקום בדיור מוגן. הטיפולים שם, לדברי אחותו, היו ביהביורליים, לא תרופתיים. הטיפולים לא עזרו והוא גם לא נשאר שם זמן רב; בשנת 1982 הוא אושפז בכפיה להסתכלות של 48 שעות, לאחר שתקף את אמו בהתקף (פסיכוטי?). לדברי אחותו, הוא שוחרר ללא טיפול - אך ממקורות אחרים נודע שאמו דרשה שהוא יורחק מהבית, והוא בילה כמה שנים במוסד לאנשים עם מוגבלות. לא ידוע אם הוא קיבל שם טיפולים תרופתיים או לא, אך ככל הנראה לא - לא היה מדובר במוסד פסיכיאטרי לחולי נפש, בכל מקרה. הוא עזב את המקום מרצונו, לאחר כמה שנים, לאחר שהסתכסך עם אחד הדיירים האחרים. מאז הוא חי בקיימבריג'. לכן אני לא חושבת שיש רגליים לתאוריה שתרופות פסיכיאטריות עיקרו את כשרונו האמנותי - לפחות עד שיווסף לנו מידע על כך. בשנים האחרונות, דווקא, רווחות תאוריות שלבארט יש סוג של אוטיזם, ולא מחלת נפש - אולי תסמונת אספרגר]. ונחזור לשיר: המילים בהמשך אינן כפי שציינת. הטקסט הנכון הוא: And I never knew the moon could be so blue And i never knew the moon could be so big בארט מתאר כאן בצורה מושלמת את הירח הקר והמאיים - כמו ב-Scarecrow, זו תמונת בבואה של נפשו. כאן, לדעתי, התחילה האובססיה של ווטרס עם הירח, השמש, ובארט שביניהם. הירח של Jugband blues הוא הירח של Dark Side of the Moon - גם שם, הירח מסמל שגעון (ווטרס וגילמור אמרו זאת בעצמם: lunatic = luna = ירח). וכמובן - Shine On: השמש כשפיות, כניגוד של הירח. and i'm grateful that you threw away my old shoes and brought me here instead dressed in red הצמד הזה מתקשר אצלי לאינצידנט שהתרחש כאשר הלהקה הצטלמה ל-top of the pops. זוהי תכנית להיטים שבועית של ה-BBC, המבוססת על מצעדי הפזמונים. התכנית קיימת עד היום (אפשר לראות ב-BBC Prime). הפלויד הצטלמו לתכנית כאשר See Emily Play היה להיט. מאחר והתכנית מבוססת - או אמורה להיות מבוססת - על הופעות חיות (ולא הקלטות), הם הופיעו שם שלוש פעמים - בשלושת השבועות בהם Emily היה בראש מצעדי הפזמונים. בשבוע הראשון בארט בא לבוש במיטב המחלצות הפסיכדליות האופנתיות (כמו גם שאר חברי הלהקה). בשבוע השני הוא בא במחלצות כנ"ל, אך החליף אותן בסוף לג'ינס וטי-שרט. בשבוע השלישי הוא בא בבגדים בלויים, וסירב להחליפם בטענה ש"גם ג'ון לנון לא היה צריך להתלבש יפה בשביל הצילומים". השוו את המילים כאן גם לאלו של Vegetable Man... ללא ספק, בארט ראה את בגדיו הנאים, האופנתיים, כתחפושת, שמאחוריה עומד אדם עלוב (הוא ה"דחליל"). לאור זאת, צמד השורות שכאן נאמר, אולי, בסרקזם: אני "מודה" לכם שזרקתם את הנעליים הישנות שלי, והבאתם - גררתם - אותי לכאן בבגדים אדומים - אופנתיים, צעקניים, ההפך מהנעליים הבלויות.היינו: זה לא באמת אני... and I'm wondering who could be writing this song? אם זה לא אני, אז מי כותב את השיר הזה? נראה שבארט היה מודע לחלוטין להתדרדרות שלו, לנתק ההולך וגובר בינו לבין המציאות. המשך השיר, לדעתי, אינו מעיד דווקא על ההתדרדרות, אלא, שוב, על דחיית האופנתיות והאידאולוגיות ההיפיות התורניות מחד, ודרישות תעשיית המוסיקה מאידך - בארט לא מצא את מקומו שם (כפי שכתב ב-Vegetable Man): I don't care if the sun don't shine - שוב, השמש. ההיפים סגדו לשמש ולטבע. And i don't care if nothing is mine - דחייה של המטריאליזם I don't care if I'm nervous with you I'll do my loving in the winter - דחיית רעיון ה"קיץ של האהבה" - the Summer of Love - חגיגת התקשורת סביב פריחת האופנה, האמנות, והמוסיקה בלונדון בקיץ 1967. זוהי התייחסות ישירה לכך, ומעידה שבארט היה דווקא מודע למה שהלך סביבו, ויותר מזה - שעוד נשאר לו חוש הומור. קטע ה"אנרכיה המוסיקלית" באמצע, בוצע ע"י תזמורת של ה-Salvation Army, שבארט גרר מהרחוב, והורה להם "לנגן מה שבא לכם" (וזאת לזעמו של המפיק, נורמן סמית', שערך אחר כך את הקטע כדי שישמע "קצת יותר סביר"). הבחירה דווקא בתזמורת של "צבא הישע" אולי אינה כה מקרית כפי שזה נראה, אם בוחנים את יחסו של בארט לבגדיו, כאן, וב-Vegetable Man, ואולי גם ב-Scarecrow. ואז באה הירידה: And the sea isn't green - חזרה ל-Astronomy Domine, אולי, עם השורות הראשונות שלו: Lime and limpid green, a second scene, the blue you once knew. בעוד אסטרונומי דומינה היה שיר מלא תעוזה, פריצת דרך מהים אל החלל החיצון, כאן יש התכנסות, וויתור. And I love the queen - ציניות, אולי? ואז, שתי השורות המצוטטות ביותר בכל הקאנון של בארט: and what exactly is a dream? and what exactly is a joke? הטשטוש המוחלט בין מציאות לדמיון, התמוטטות ההסדרים החברתיים (ההקשרים, ההופכים דיבר לבדיחה). וכמה מילים על הקליפ המדהים לשיר, שמאחוריו סיפור מעניין. כמו כל הסיפורים לגבי אותה תקופה, גם כאן מעורבים המציאות והדמיון, וקשה לדעת מה זה מה. הקליפ התגלה רק לפני מספר שנים, אחרי שאף אחד לא ידע בכלל שהוא קיים. שאפנר לא ידע עליו בכלל (זה לא מוזכר בספרו) והלהקה מעולם לא דיברה עליו (כנראה במסגרת השתיקה הכללית שגזרו על עצמם). לאחר שהתגלה, התראיין פיטר ג'נר, שהיה מנהל הלהקה בשנים 1966-1968 וסיפר שהוא יזם את הפקת הקליפ, כאמצעי פשוט לקידום הלהקה, לקראת סוף שנת 1967. לדבריו, הוא השאיל את הפילם לאיזה קולנוען ממנצ'סטר(?) ששכח את זה אצלו. במשך 30 שנה. זה מה שקוראים "גבינה שוויצרית" - יותר חורים בסיפור, מאשר גבינה. בכל אופן, כשהקליפ התגלה, הוא היה במצב איום, בגלל ההזנחה: הצבעים דהו, והסאונד נעלם לגמרי (הסאונד ששומעים כיום בקליפ הודבק מהאלבום, זו לא ההקלטה המקורית). הוא נוקה - אני לא זוכרת ע"י מי - והתוצאה לפנינו. את הקליפ הזה צריך לראות, כך שאני לא אספק תיאור שלו. ראו את התמונה המצורפת, ואפשר לראות תמונות נוספות בקישור למטה.

בהחלט!

ומאוד עניין לקרוא מה דעתך על השיר הזה, שכן את מבינה הרבה גדולה ממני לבארט. קודם כל תודה על התיקון, זה כנראה מה שקורה שאתה מסתמך על מילים לשיר כפי שהן מופיעות באינטרנט (בעותק של התקליט שיש אצלי אין את המילים), חוץ מזה, טיפול תרופתי זה הליך רגיל בעת אישפוזים בכפיה ואין לי שום ספק שהוא עבר מתישהו טיפול שכזה, אם שמת לב, כתבתי שזה פחד מפני העומד לבוא, אין ממה צורך בטיפול שכזה בשביל שהפחד יתקיים, מה עוד שאופן ההתנהלות שלו מאז אמצע שנות השבעים ועד היום גורמים לי לחשוב שהוא אכן עבר פסיכאטרי תרופתי, אבל כמו שאמרת אי אפשר להוכיח את זה. תגובה עניינית יותר בו תבוא.

Chocoholic

New member
את בטוחה

שפס הקול נלקח ישר מהאלבום עצמו?? זה ממש לא נראה (נשמע) כך. בקליפ, החלק של התזמורת כמעט לא מורגש ובמקום יש אפקטים סטייל בארט ואורגן פסיכדלי של ריק. וזה ההבדל העיקרי, יש עוד הבדלים קטנים יותר.

אתה צודק

האודיו נלקח מההקלטה של השיר שנעשתה עבור תכניתו של ג'ון פיל ב-BBC, באותו חודש בו צולם הקליפ (דצמבר, 1967). אני לא מצליחה לאתר את המקור ממנו שאבתי את המידע - היינו, הראיון עם ג'נר - אבל מצאתי קישור שנותן אפילו פירוט יותר רב על הרקע של הקליפ, ותמונות מתוכו, ממה שידעתי. הקישור להלן.

emmily plays

New member
יש לי תוספת..

הקטע i dont care...וגו' מצוטט משיר משנות הארבעים ועושה וריאציה צינית עליו. i dont care if the sun dont shine.. ill get my loving in the evening time.זהו שיר אמריקאי מתקופת מלחמת העולם השנייה. אינני יודעת כיצד זה מתקשר לשיר של סיד.. אבל אני די בטוחה שזו "התכתבות" עם השיר.

עשיתי חיפוש ב-AMG

ומצאתי שיש שיר בשם "I don't care if the sun don't shine" שנכתב ע"י מאק דייויד (Mac David) והוקלט ע"י זמרים רבים, ביניהם אלוויס פרסלי, פטי פייג' ודין מרטין. אני מניחה שהנ"ל נכתב בשנות החמישים - אולי אפילו שנות השישים - אך לא בשנות הארבעים. המילים כוללות את הצמד: I don't care if the sun don't shine I get my loving in the evening time האם זה השיר שהתכוונת אליו? נשמע מעניין מאוד. יכול להיות שזה סתם צירוף מקרים - אם לשני הכותבים יש אותו חוש הומור, למשל - או שבארט לקח את הצמד בהשאלה ושינה אותו כך שיתייחס ל-Summer of Love. אבל כנראה שלא נדע...

למעלה