בלוגרים ועיתונאות

liza26

New member
בדיוק!!

אתה רואה? עיתונאית -אני לא. תמצתת את כל מה שאמרתי במשפט אחד
אבל כן- יש כאלו מנהלים שרק מנפנפים בתואר ניהול אבל בפועל הם רק למדנים טובים שיודעים לחרוש ולהוציא ציונים טובים במבחנים ולקבל תעודות. מנהל זו לא רק תעודה- זה גם סוג של אופי. אם היית מגיע לחברה שבה אני עובדת, סיבוב אחד היה מבהיר לך בדיוק את מה שכתבתי.

מכל השרשור הזה, רק סופה נוקב בעובדות.

בארץ אין מחויבות לעיתונאי ללמוד, להתמקצע, או אפילו לדעת הגהה לפני שהוא נכנס למערכת העיתון. דבר שנכון מאוד בעיתונות הכתובה ובמיוחד בעיתונות המקוונת. אבל לא רבים יודעים שעל עיתונאי חלים חוקי העיתון, חוקי העורך וחוקי האתיקה העיתונאית, ואפילו כאשר מר דן מרגלית הפיל ממשלה, הוא עשה את זה לפי כל החוקים בספר. לבלוגר אין אלוהים, הטקסטים שלו לא עוברים יד שנייה, והאזכור פה של עומרי חיון ואדי חוטובלי רק מבליט את ההפרשים בין העיתונאים המלומדים והמושחזים של היום לבין ההדיוטות שכותבים היום בבלוג. לפי דעתי, בעידן האינטרנט של היום אין ממש הבדל ממשי בין שני אלה פרט למימדי חשיפה, לכמות המילים שאפשר לעלות על הכתב, ולכמות האנשים שיקחו אותך ברצינות במידה ואתה עיתונאי ו/או בלוגר.

Bezalel P

New member
ומה עם מעמד הביניים?

עיתון - אנחנו מכירים. ידיעות אחרונות,. הארץ, ישראל היום, מעריב, מקור ראשון, ג'רוזלם פוסט. גם בלוגר אנחנו מכירים. יש מאות אלפים כאלה. אבל מה מעמדם של אתרי חדשות? האם ynet הוא עיתון? ווואלה? nfc (חדשות מחלקה ראשונה)? ומה מעמדם של עיתונאים שכותבים בלוגים? האם הם כפופים לחוקי העיתונות או לחוקי הבלוגים? לא כל בלוגר הוא הדיוט. בהחלט ייתכן מצב הפוך - עיתונאים רבים נצרכים לסקר תחומים רבים. ומפאת מגבלת המקום בעיתון הם לא יכולים להעמיק חקר בתחום סיקורם. בלוגר לעומת זאת, יכול להיות מומחה גדול בתחום נישתי, ולכתוב בלוג מקצועי לעילא ולעילא. במקביל יש לך לא מעט ידיעות "עיתונאיות" שמהוות העתקה של הודעות יח"צ ואין בהן יום מגרם של עיתונאות.

זה כמו שאשאל אותך - מהי תקשורת המונים?

הרי יש את התשובות המוחלטות שזה תקשורת אשר מתווכת אמצעי תקשורת המונים, ולכך היא נקראת ככה. ולשאלתי תוכל לענות - עיתון, טלויזיה, ולווין. ובמידה ואשאל אותך מהי תקשורת בין אישית? אתה תוכל לרשום לי שזה שיחה בין שני אנשים, מכתב או כל סוג של תקשורת אשר מופץ במימדים שאינם תקשורת המונים מתוווכת. ועכשיו איפה אינטרנט נכנס? לא פה ולא פה, תסכים איתי? הוא יכול להיות אמצעי תקשורת בין אישית והוא יכול להיות אמצעי תקשורת המונים. אני בטוח שידיעות ומעריב כבודם מונח במקומם. אבל היום יש כתבים מקוונים שמשיגים חשיפה גדולה יותר מעיתונות כתובה. ומה אז עלינו לחשוב? השאלה שלך היא נכונה בעידן טרם האינטרנט. לפי דעתי, האינטרנט טרף את כל הקלפים והיווה סוג של מדיום חדש. אין תשובה חד משמעית ואין נכון או לא נכון. כל אחד משתמש בו לצרכיו וכל אחד רואה אותו בעין אחרת. למשל, קח אותי. אם אראה את הטור של יאיר לפיד בעיתון, או ספר חדש של רם אורן בחנות, אהיה בטוח וסמוך שזה משהו לגיטימי, מהימן, ובר תוקף. אם אקרא את הטורים או הספרים שלהם באינטרנט אוטומטית ארגיש שמשקלם האמיתי יורד, ואיתם גם הרצון לקרוא אותם. ואם אתמקד בשאלה שלך - המעמד שאנחנו נותנים למסר הוא תלוי אדם. גם לעיתונות הכתובה אין בימינו מעמד בלתי שביר שבו אנחנו מאמינים לכל מילה שנכתבת שם. לפי דעתי, צריך לקחת את כל המרכיבים הנתונים, שהם: הכותב, המדיום, התוכן, והנמען, ולבדוק כיצד כל אחד מפרש את המסר ובאיזה מובן. אבל אחלה טופיק, יש מלא בשר.

אין כזה דבר "מעמד ביניים".

בסעיף ההגדרות של תקנות האתיקה המקצועית של העיתונות, נאמר כי: "עיתון" - לרבות אמצעי תקשורת אלקטרוניים ולרבות הבעלים, המו"ל והעורך האחראי של אמצעי התקשורת. כשמדובר על אמצעי תקשורת שיש לו בעלים, מו"ל ועורך - הכוונה לאמצעי תקשורת המונים. גם אם תאמר שהבלוג הוא איכשהו אמצעי תקשורת המונים (למרות שאני מאוד מאוד בספק), אין בו אלמנט של בעלים, מו"ל ועורך. לפיכך - התקנון חל על אתרי חדשות. חד משמעית. בנוגע לעיתונאי שכותב בלוג, המצב מעט יותר מסובך, אבל ניתן לומר כך: כלל 2 לתקנון, שמדבר על חופש העיתונות ואחריותה המקצועית, קובע ש: "עיתון ועיתונאי יהיו נאמנים לחופש העיתונות ולזכות הציבור לדעת בהגישם לציבור שירות מקצועי ובפרסום מדויק, הוגן ואחראי של ידיעות ודעות." לפיכך - מכיוון שהדברים מכוונים לציבור (שוב, האלמנט של "תקשורת המונים") - תקנון האתיקה המקצועית לא יחול על בלוג, על אף פי שנכתב בידי עיתונאי. איכות התוכן לא משפיעה על היות הבלוג כזה שכללי האתיקה צריכים לחול עליו. השאלה היא שאלת החשיפה לציבור, ותו לא. עם זאת, יכולה עדיין לעלות שאלה של בלוגר פרטי שהחשיפה לבלוג שלו, היא אדירה. השאלה עוד מתחזקת אם כמות האנשים שמעודכנים באופן שוטף במייל או במסר אליו היא גדולה במיוחד. במצב כזה, ייתכן שיש להחיל על הבלוגר מאפיינים ציבוריים, ולפיכך, גם את כללי האתיקה (בדומה לחברות פרטיות בעלות מאפיינים ציבוריים, כגון: חברה קדישא). במקרה מעין זה, זו יכולה להיות שאלה משפטית בהחלט מורכבת ומעניינת.

ואני אוסיף אולי את שאלת הציפייה

שהיא יכולה להיות פרמטר נוסף להגדרתה של מדיה כמדיה שתקנון האתיקה צריך לחול עליה. אם הציבור שקורא את אותה המדיה יש ציפייה לקבל מידע אמין ואיכותי, לאחר שעבר בקרה כזו או אחרת - הרי שמדובר במדיה שיש להחיל עליה את תקנון האתיקה. בהתייחס לפרמטר זה - מעטים הבלוגים שיכולים לענות על הסטנדרטים הלא פשוטים האלו.

wranger

New member
אני הוזמנתי פעם למסיבת עיתונאים על תקן בלוגר

זה היה כאשר נתניהו הציג את תכנית החינוך המהפכנית שהוא תכנן להשיק במידה וייבחר לראשות הממשלה (אגב, הוא נבחר לראשות הממשלה. ותכנית החינוך ההיא, איפה?). פגשתי שם כמה בלוגרים נוספים, מתפוז ומבחוץ, והרגשתי נורא חשוב ומיוחד. אחר כך כתבתי על הכל בבלוג שלי. מה נתניהו השיג מהרשומה שלי? בואו נאמר שלא ממש הצבעתי לו אחר כך. והסיקור שלי? נו, הוא היה די מגוחך ולא נכנס לפרטים טכניים של התכנית שהציג, ובוודאי לא הרחבתי על המשמעויות השונות ולא שימשתי כפרשן לענייני פוליטיקה או חינוך. ועדיין, הייתי רוצה לחשוב שאולי בזכותי הוא הגיע למקומות שעיתונאי "אמיתי" לא יכול להגיע אליהם. אולי הסקירה שלי, המשועשעת, הראתה את התכנית שלו באור קצת אחר, פחות כבד ומעונב. לא יודע. אני נהניתי להיות שם, למרות שלא פוליטיקה ולא חינוך הם כוס התה שלי. כנס הרצליה, למשל? ממש לא מעניין אותי.

ענתר

New member
בלוגרים וכנס הרצליה

אינני יודעת מה בלוגרים שמגיעים לכנס הרצליה עושים, פגשתי כמה כאלו, לא ראיתי שהם עשו מה שאיתן עשה. ישב והקליד את כל ההרצאות שהיו! לא יצא לי להיכנס לבלוג שלהם, כך שאינני יודעת איך כתבו שם. אם הייתם מפרסמים מי היו וכתבו, יכולתי להשוות. בלוגרים ועיתונאים- ראו מה כותב רביב דרוקר ברשימתו האחרונה:" אבל גם אני יודע, שלא פעם המחיר שמשלם עיתונאי בשביל ראיון הישגי בחינם, גבוה הרבה יותר ממה שמשלמים בכסף. אי הצבת שאלות קשות, תמיכה אוטומטית בגירסת המרואיין," ובכן, לא הגענו לראיין אף אחד, אבל מצד שני, איננו מחוייבים לאף אחד מהמרצים. אם אנחנו חושבים שהם מדברים שטויות, אינני מפחדים שבפעם הבאה לא ידברו אתנו. סביר להניח שהראייה שלנו שונה מראייתם של חלק מהעיתונאים, ישבנו שם כל היום, לא באנו רק להרצאה א' כי היא שייכת לתחום שלי, והלכנו מייד אחריה, כמו חלק מהעיתונאים. ולכן גם היכולת שלנו של ראיית הכנס כוללת יותר.

למעלה