פינת "מה למדתי השבוע?"

אחמס1

New member
../images/Emo20.gif פינת "מה למדתי השבוע?" ../images/Emo20.gif

כמובטח, פעילויות חדשות השבוע. (אף על פי שהיום יום ראשון, נניח חד פעמית שזה סוף השבוע) ביקשתי מנצחיהTT ליבא את אחת הפינות החביבות עליי בפורום מתמטיקה "מה למדתי השבוע?" לפורומנו וקיבלתי את אישורה וברכתה. כל אחד מוזמן לכתוב בשרשור הזה אילו דברים חדשים הוא למד או במה עסק בשבוע שחלף, בכל אחד מתחומי המדעים (וגם המתמטיקה כמובן
וגם תחומים אחרים למי שרוצה), כל אחד ברמתו. הרעיון הוא לעשות מעין סיכום קצר של הנקודות ששווה לזכור אותן לכל גולש, ושיתוף שאר חברי הפורום בהערות והברקות שלא עולות לפורום בדרך כלל.
 

אחמס1

New member
מתכבד להיות ראשון ../images/Emo13.gif

אז לי היו עכשיו שבועיים מאוד אינטנסיביים של מבחן בית / עבודה בביופיזיקה (לכן נעדרתי, התגעגעתם?). אם זה היה בלוג גם הייתי מספר על הדם שהקזתי, על חוסר השינה, הרעב והחלקים מנשמתי שאבדו לנצח בגלל הדבר הזה. בכל מקרה העבודה הייתה כל כך מקיפה שהשתמשתי בה בידע שצברתי באופן רציף מאז ימי בית הספר, כולל:
הוכחה באינדוקציה
גבולות וכלל l'Hôpital
פתרון בעיות של אי-שוויונים
חישוב סכום של טור
מד"ר לינאריות ותנאי שפה
אנליזה של מערכות של שני מד"ר לא-לינאריות ב-phase plane (תת נושאים: מיון נקודות שבת והתנאים לקבלת limit-cycle) והדברים החדשים (והיחסית מעניינים) שלמדתי ולא ידעתי קודם היו:
סטטיסטיקה של שרשראות פולימריות (random walk ומודל ה-freely rotating chain)
Fortan
כן, שפת התכנות המודרנית ביותר נכון לשנת 1977. זה דווקא למדתי בהפסקה בת יום מביופיזיקה. הייתי צריך לשפץ קוד של מישהו אחר.
עבור אלקטרוליט הומוגני גם מתקיים חוק אוהם.
תגובת תאי עצב לגירוי ומודל FitzHugh-Nagumo. תוך כדי כך גם למדתי שלדיונון יש תא עצב בעובי מילימטר
 

SpyKid

New member
כשנכנסתי לפורום

חשבתי שבטעות הגעתי לפורום מתמטיקה למרות שלחצתי על הטאב של מדע פופולרי, ולא הבנתי למה אתה כחול שם
בכל אופן, השבוע למדתי קצת אלגברה לינארית (מאלגברה לינארית ב'), וקצת נושאים ביחסות (פרטית) שלא יצא לי ללמוד בסמסטר שעבר.
 

uvita

New member
"מדע על אי בודד"

מהתכנית הזו למדתי איך אפשר להעביר אינפורמצייה בצורת קול דרך אור (בחלל) :)
 

SpyKid

New member
זו התוכנית הזאת על קבוצת

מדענים שנשלחו לאי בודד ובכל פרק נותנים להם משימה שהם צריכים לבצע תוך שימוש בידע שלהם במדע? מישהו שלומד איתי המליץ לי על זה לא מזמן. איך התוכנית נקראת באנגלית?
 

אמִיר

New member
רעיון מגניב

אבל שאנשים יפרטו קצת יותר, זה נשמע מעניין
איזה פרוייקט עשית, אחמס? מה זאת אומרת אינפורמציה בצורת קול דרך אור? והדברים שאני למדתי: -> סיימתי לקרוא את הספר "הלוח החלק- על הכחשת טבעו המולד של האדם בימינו" של סטיבן פינקר. הספר עוסק בטבע האדם, מנקודת מבט של פסיכולוגיה אבולוציונית. הפרק האחרון (זה שיצא לי לקרוא השבוע), מדבר על אומנויות ומדעי הרוח, והוא לדעתי אחד הפרקים הפחות מרשימים באחד הספרים היותר מעניינים שיצא לי לקרוא בזמן האחרון. מה למדתי? יופי זה יופי! הפוסטמודרניזם הרג את היופי, והביא למשבר הגדול במדעי הרוח (בערך). ->גם המשכתי עם הפרוייקט בהנדסה, וגיליתי שאחד הדרכים לממש פילטר, היא להוסיף בסוף את האיבר האחרון, ובהתחלה את האיבר הראשון, ויש תוכנות מסויימות שזה מה שהן עושות. היה חוסך לי ולשותף שלי הרבה זמן אם היינו יודעים את זה קודם.
 

אחמס1

New member
קוראים לזה פרוייקט "שלא-נדע-מצרות"

זה למעשה מבחן בית, שאתה אמור לעשות בעזרת חומר "כתוב אבל לא מדבר", ושום רפרנס לא צייץ וגם הסאונד של המחשב היה על מיוט כשדיברנו ב-ICQ (השאלות כאן). הרבה עבודה ומאוד קשה, בסוף אני לא יכול להכחיש שלמדתי הרבה, ובעיקר זה פתח את עיני לעובדה שבשלוש השנים האחרונות צברתי הרבה יותר ידע ונסיון, בסדר גודל, מאשר כל 18 השנים שלפני זה.
 

AvR6

New member
חומצה רצמית

או - חוק מלוס ופשרם של אננטיומרים. השבוע עיקר לימודי היו בתחום האופטיקה של מולקולות כיראליות. והינה הדברים - מולקולות כיראליות הן מולקולות בעלות אותו ההרכב אך בעלות סידור מרחבי שונה (סטראואיזומרים) כך שכל מולקולה היא בעצם הטל המראה של המולקולה הנגדית. הן נקראות כיראליות שכן הידיים המקיימות את אותה הסימטריה נקראות כך ביוונית כמובן. מרכז מבנה המולקולה הוא עפ"י רוב אטום פחמן הממוקם במרכזה של המולקולה ושעל כן נקרא שמו בישראל ה"מרכז הכיראלי". איך נתן להבחין בינהן אם יש להן אותו ההרכב? שאלה טובה - מולקולות כיראליות מנוגדות מקטבות את האור בקיטוב הפוך, מהו קיטוב? - טוב, זה נעשה ארוך ומלאה, (אם מישהו מתעניין אוכל להוסיף הסברים) אך די אם נסכם שמשקפי שמש פועלות באמצעות חסימה של אור בעל קיטוב שונה מזה של המשקפיים (וכאן אמור לבוא חוק מלוס אך שוב, עייפתי...). כדי לקשור זאת לכותרת יש להזכיר כי תופעה זו גילה פסטר כמדומני, בחומצת ענבים (רצמית).
 

AvR6

New member
אני לא בטוח

חומצה רצמית היא חומצה אורגנית שמופקת מענבים (Racemus), ושהגבישים שלה הם שמקטבים את האור במעברו דרכו. באשר לתערובת רצמית, אני לא לגמרי בטוח אך נראה לי שפרושה הוא מה שנקרה טאוטומריה, דהיינו תמיסה שיש בה שיווי משקל דינאמי בין שני מולקולות כיראליות. זווית הקיטוב של תמיסה טאוטומרית כזו היא: a=kcL כאשר K הוא הקבוע של התמיסה, c הוא הריכוז ו-L הוא המרחק שדרכה עוברת האלומה התמיסה. הקשר הוא כנראה מילולי...
 

avinamal

New member
אותי לימדו שתערובת רצמית אינה מקטבת

כאשר מבצעים ראקציה ללא מגיבים כיראליים, מקבלים תערובת רצמית - הייינו 50% מכל אננטיומר. קוראים לזה בגסות חוק שימור הכיראליות.
 

The Independent

New member
פינה מצוינת, טוב שהיא יובאה ../images/Emo13.gif

אני מקווה שהיא באמת תמשיך להתארח בפורום, תמיד מעניין לקרוא דברים כאלה. אני למדתי בשבוע שחלף בעיקר מכניקה אנליטית, לאחר שמצאתי קובץ הרצאות מכובד ביותר במכניקה קלאסית באתר אוניברסיטת הרווארד. זה מהנושאים המעניינים ביותר שיצא לי ללמוד (ואחד המורכבים ביותר מבחינה מתמטית), ובוודאי גם אחד המספקים ביותר. חוץ מזה התעסקתי קצת עם קירובים של התנגשויות אלסטית דו-ממדיות, ולאחר מכן מצאתי כמה אתרים שטוענים שבידיהם פתרון אנליטי לבעיה (פרומו ל"מה למדתי השבוע?" של השבוע הבא
).
 

mishi2007

New member
מדע על אי בודד

גם אני רואה ת'תוכנית תוכנית טובה מאוד הרבה ניסויים מדעיים גם אני אהתי את הרעיון לעביר מידע קולי דרך אור ולבנות מסנן פחם גם דרך מעניינת היום בפרק בנו חליפת חלל ומקרר שמקרר את החליפה בעמק המוות זה מה שלמדתי
 
גנב!

אותך לנצחיה!
מה למדתי? כלום, אבל התחלתי ללמוד קריאה מהירה... (כמה תזוזות עיניים ביצעתם כשקראתם את המשפט הזה, אה? כמה?
)
 
רק התחלתי והספר שאני לומד ממנו די ישן

אבל העיקרון הבסיסי הוא להרחיב את שדה הראייה של העיניים שלך. בן אדם שקורא בקצב רגיל יקרא את המשפט הזה בעזרת מספר כזה של תנועות עיניים. 1 2 3 4 5 6 ואילו בן אדם שכבר מנוסה בקריאה מהירה יקרא את המשפט הזה בעזרת מספר כזה של תנועות עיניים . 1 2 יש עוד כמה עקרונות כמו לא לחזור אחורה עם העיניים, לא למלמל, לא לקרוא עם השפתיים, לא להוריד את העיניים מהדף ועוד כל מיני דברים קטנים כאלה...
 
למעלה