תמונות מ-Safranbolu

טליה ג

New member
../images/Emo222.gifתמונות מ-Safranbolu../images/Emo222.gif

כמעט שנתיים חלפו מאז הטיול האחרון שלי בטורקיה בספטמבר 2008, שנראה היום כמו חלום רחוק, כשטורקיה נמחקה כמעט לגמרי ממפת התיירות של הישראלים. בעוד כחודש אני נוסעת שוב לחו"ל, אבל לצערי לא לטורקיה, שתצטרך לחכות לי בסבלנות עוד זמן מה. מי ייתן ובבחירות הבאות ארדואן ומפלגתו יפלו ובמקומם יגיע שלטון מתון יותר, שיחזיר את יחסי ישראל-טורקיה לימיהם היפים ואת הישראלים לטורקיה! במשך השנתיים האחרונות העליתי הרבה תמונות מאותו טיול, אבל זו עדיין טיפה בים מתוך למעלה מ-1200 תמונות שצילמנו. השרשור שלנו היום יוקדש לעיר Safranbolu שבנפת Karabük בצפון מרכז טורקיה. העיר Safranbolu בת 38,334‏ תושבים הוכרזה ב-1994 לאתר לשימור מורשת עולמית ע"י אונסק"ו בזכות מעל 1000 בתים ישנים הבנויים בסגנון עותמאני מסורתי מעץ ומאבן, ששוקמו ושוחזרו בחלקם והפכו את העיר לפנינה אמיתית! לפני הנסיעה הזהירו אותי ש-Safranbolu ממוסחרת להחריד, מלאה חנויות מזכרות המוניות ושורצת תיירים, אולם לשמחתי נסענו קצת מחוץ לעונת התיירות, כך שפרט לקבוצה אחת מיפן וזוג צעיר מפולין שגר במלון שלנו לא נתקלנו שם בכלל בתיירים. חנויות מזכרות המוניות עם הרבה שטויות תוצרת המזרח הרחוק יש בעיקר בכיכר המרכזית בעיר העתיקה, אבל בשוק ובסמטאות העתיקות לא נתקלנו בשום מסחור. מצורפת מפת טורקיה ובה מסומנת נפת Karabük, אחת הנפות הקטנות ביותר בטורקיה מבחינת שטחן, שהוכרזה לנפה עצמאית רק ב-1995. עיר המחוז הקרוייה אף היא Karabük המרוחקת מ-Safranbolu כ-10 ק"מ בלבד, היא עיר מכוערת להפליא שצמחה סביב תעשיית הפלדה באזור.
 

טליה ג

New member
מבט על העיר העתיקה

העיר מחולקת לעיר החדשה וחסרת כל עניין תיירותי ולעיר העתיקה, שבה ממוקמים אותם בתים עותמאניים עתיקים שבזכותם הפכה העיר לאתר לשימור מורשת עולמית ע"י אונסק"ו. בתמונה מבט על העיר העתיקה מהכביש הראשי המוביל אליה.
 

טליה ג

New member
הכיכר המרכזית

כאן ניתן להבחין גם בבתים שעדיין לא נצבעו ושופצו, לצד בתים משופצים ומסויידים לבן. זה גם האזור היחיד בעיר שבו הבחנו במסחור תיירותי; מתחת לסככות האפורות בצדה הימני של התמונה נמצאות חנויות המזכרות לתיירים, שחלק ניכר מהסחורה הנמכרת בהן, הקשר בינה לבין טורקיה מקרי בהחלט...
 

טליה ג

New member
המלון שלנו - בבית אחוזה מסורתי (konak)

המלון שלנו, ששמו Hatice Hanım Konağı, ממוקם בבית אחוזה עותמאני ישן, ובנוי כולו בסגנון עותמאני מסורתי, הן מבחוץ והן מבפנים. זו חווייה מיוחדת במינה לגור במלון כזה, שממחיש בצורה טובה כיצד אנשים חיו בימים עברו. היונדאי השחורה בחנייה זה הרכב השכור שלנו
 

טליה ג

New member
בתוך המלון - האולם המרכזי בין החדרים

חדרי האורחים במלון ממוקמים ב-4 צדדים, כשבאמצע סלון גדול ומפואר, כולו ספון עץ, מרוהט בסגנון מסורתי, בריהוט עתיק.
 

טליה ג

New member
בחדר במלון

שמרוהט אף הוא בסגנון עותמאני מסורתי, כשהתאורה היחידה היא 4 עששיות זעירות (שפועלות על חשמל כמובן), שאחת מהן אינה עובדת, שמספקות אור מינימלי. כדי שנרגיש בדיוק כמו העותמאנים בזמנו, אפילו הטלוויזיה (על הכוננית בצד ימין) לא עבדה
 

טליה ג

New member
בתים ישנים ולא משופצים בסמטאות

שימו לב לאבן החשופה שלא צבועה בלבן.
 

טליה ג

New member
Köprülü Mehmet Paşa Camii

מסגד שנבנה ב-1661, בתקופה שהעיר נהנתה ממעמד של צומת דרכים מרכזי באזור. אגב, השם Safranbolu פירושו "עיר העזפרן", בשל היותה של העיר מרכז לגידול ולמסחר של תבלין הזעפרן, שעדיין מגדלים באזור (אם כי לא בעיר עצמה) ומוכרים בשוק של העיר.
 

טליה ג

New member
Cinci Han Kervansarayı

פונדק הדרכים של ג'ינג'י האן שנבנה בין השנים 1640-1648 וכיום משמש כמלון פאר.
 

SuzieRS

New member
מי זה האיש Cinci Han../images/Emo35.gif יש לו קשר לשדים../images/Emo35.gif

כי: CIN= שד בתורכית. המקום נראה מפואר, מי זה האיש החשוב ,CINCI HAN, שעל שמו נקרא הKERVANSARAY ? מי יודע ?
 

טליה ג

New member
בסמטאות השוק

בשוק, שרוב הדוכנים בו פונים לציבור המקומי בעיקר, תמיד קריר ונעים, אפילו בימי הקיץ החמים, כיוון שהוא מכוסה כולו בסכך של גפנים. לצד ה"שמאטס" הסטנדרטיים שניתן לראות בתמונה, מוכרים בשוק גם את תבלין הזעפרן שמגדלים באזור וכן מוצרי פרזול מייצור מקומי.
 

טליה ג

New member
Cinci Hamamı

החמאם של ג'ינג'י. מישהו יוכל לספר לנו מיהו אותו ג'ינג'י שהקים את הקרוואנסראיי ואת החמאם בעיר? מעניין אם הוא היה ג'ינג'י
 

erendiz

New member
ברכות טליה על התמונות היפות כתמיד!

וכעת לג'ינג'י - ובכן, ע"פ המסופר בערך הויקיפדי "ג'ינג'י הוג'ה" (http://tr.wikipedia.org/wiki/Cinci_Hoca ): ג'ינג'י הוג'ה, או קַרַבַּשְׁזַדֶה הוּסֵיִין אפנדי היה מְרַפֵּא (והכוונה למרפא בכח האמונה, מעין "הילר" של ימינו) נודע בן המאה ה-17, ששירת בארמון הסולטאן. שמו יצא לתהילה בזכות טיפולו בסולטאן העותמאני איברהים הראשון, שסבל מלקות נפשית. קרבשזדה הוסיין אפנדי נולד בספראנבולו. שמעו נפוץ בכל מקום כמי שטווה קשרים עם הרוחות (או ליתר דיוק עם הג'ינים - ומכאן שמו - ג'ינג'י). בשנת 1642 נקרא לארמון השליט כדי לטפל בסולטאן איברהים הראשון. הצלחת הטיפול זיכתה אותו לא רק בתהילת עולם ובעושר רב, אלא גם בזכות-דיבור בענייני המדינה. בשנת 1645 הורה על בניית פונדק הדרכים "ג'ינג'י חאן" בספראנבולו, קרוב לוודאי בתכנונו של האדריכל קסים אגא (Kasım Ağa). המבנה משמש כיום כמלון.
 

טליה ג

New member
ידעתי שממך תבוא הישועה../images/Emo24.gif../images/Emo51.gif

תודה רבה על המידע! איך לא חשבתי על זה שהשם Cinci בא מהמלה cin (ג'ין, ג'יני), ושהוא בנוי בעצם כמו כל שם של בעל מקצוע, עם הסיומת בהתאם לעיצור שלפניו (קולי או אטום) ולהרמוניית התנועות הגדולה - במקרה שלנו ci, מפני שהיא באה אחרי העיצור הקולי n והתנועה i. כנראה שג'ינג'י היה הילר מוכשר והצליח לרפא את תחלואי הנפש של הסולטאן איברהים הראשון, אחרת הוא לא היה זוכה למעמד רם כזה!
 
למעלה