על שיווק רשתי, תכניות פירמידה ועוד (א')

../images/Emo32.gif על שיווק רשתי, תכניות פירמידה ועוד (א')

אוקיי, אני בד"כ לא כותב על נושאים כאלה, כי אני חובב מדע וזה לא תחום העניין העיקרי שלי, זה פוסט קצת מורכב, אז תתכוננו להתרכז קצת. א.מהי פירמידה? (ליתר דיוק, מהי "תרמית פירמידה") (מוויקיפדיה) תרמית פירמידה או משחק פירמידה הוא מודל עסקי שאינו מחזיק לאורך זמן, שעוסק בעיקר בתגמול כספי בתמורה לצירוף אנשים חדשים למשחק, בדרך כלל בלא כל מוצר או שירות. משחקי פירמידה קיימים כבר למעלה ממאה שנים. רוב משחקי הפירמידה הם ניסיון להטעות צרכנים פוטנציאליים להשתתף בהונאות מורכבות אך לכאורה משכנעות וחסינות מפני תקלות. הרעיון הבסיסי מאחורי כל הונאה הוא שכל יחיד משלם רק פעם אחת, אך מקבל רווחים אקספוננציאליים מאנשים אחרים. דוגמה נפוצה מפתה את הקרבן שתמורת תשלום הוא יהיה רשאי להציע את אותה הצעה לאנשים אחרים. כל מכירה כוללת תשלום למוכר המקורי. השגיאה הבסיסית היא שאין רווח קצה - הכסף פשוט מטפס במעלה הפירמידה, ורק האנשים בראש הפירמידה מרוויחים כסף, המגיע מן האנשים הרבים שבתחתית הפירמידה - אלו שהצטרפו למזימה אך לא הצליחו לצרף אליה אנשים חדשים. זהו משחק סכום אפס מובהק: כל הרווחים שעושה משתתף אחד מגיעים מכיסם של משתתפים אחרים. כדי לייפות את המזימה, רובן יכילו המלצות, עדויות ומידע שקרי. ________________________________________ אז ככה, בחודשיים-שלושה האחרונים הגעתי פעמיים לפרזנטציות של חברות המבוססות על טכניקה שיווקית הנקראת "שיווק רשתי" או "שיווק רב-שכבתי" (Multi Networking Marketing או MLM) - אחת היא "אג'ל", שמוכרת מוצרים מבוססי ג'ל המשפרים את איכות החיים (מעיין "תוספי מזון", רק שבמקום מזון, הם פשוט מספקים "איכות חיים טובה יותר" מכל מיני בחינות) והשנייה (אליה הגעתי אתמול) היא NUSKIN, שמוכרת מוצרים בעלי אפקט דומה (וגם להם יש מוצרים ייחודיים, עד כמה שידוע לי) - בעיקר כל מיני נוגדי חמצון, בדיקה של נוגדי חמצון בגוף, ומוצרים אחרים שעוסקים בשיפור איכות החיים. לתחום הזה קוראים בקיצור "Wellness" והוא תחום עצום בכלכלה העולמית. וכשאני אומר "עצום", אני מתכוון יותר גדול מבחינת הפלח שהוא תופס בשוק ממכוניות, נדל"ן, תכנה וכיוצ"ב - לא כולם רוצים משחקי מחשב, אבל כולם רוצים להרגיש טוב יותר, יפים יותר, חזקים יותר, בריאים יותר. לפגישה באג'ל הגעתי דרך ידידה שכמובן לא אמרה בדיוק במה מדובר, אלא רק לחברה שלי שמדובר ב"הזדמנות עסקית מפתה" (חברות שר"ש משתמשות בביטוי הזה הרבה) לא שמעתי את הביטוי "שיווק רשתי" עד שהגענו לבית שלה, שבו הייתה הפרזנטציה. אני לא אכנס יותר מדי לפרטים של הפרזנטציה, משום שתכף אסביר קצת יותר על אג'ל ועל מה חברות שיווק רשתי בכללי עושות. הפגישה השנייה (אתמול) בNUSKIN הייתה בסינמה סיטי, לאחר שהוזמנתי על ידי איש קשר של החברה שמצא את הקו"ח שלי באינטרנט (ספציפי כאשר חיפשתי משרה בתור מתמלל) שאמר לי ש"אוכל להשתלב בחברה" ושהשירותים שלי יכולים להיות שימושיים עבורה. במיילים שקיבלתי מהחברה קיבלתי את הרושם שזה בנוגע להצעה העבודה שלי ובהתאם לקו"ח שלי ואת המיילים עצמם קיבלתי מחברה בשם Diamond River, שהשד רק יודע מה הם עושים ואיך הם קשורים לזה. כרגע אני עובד בשביל 2 גורמים שונים כמתמלל ומתרגם אנגלית\עברית פרילנסר (וזה גם עיקר ההכנסה שלי) – מהמיילים שקיבלתי נתנו לי את הרושם שאוכל לעשות את אותו הדבר, אבל למען ההגינות, אציין שזה לא תואר מפורשות. בדיעבד, אני מודה שפשוט עבדו עליי עם שפה לא ברורה. האדם שיצר איתי קשר (בחור עם רווח של מטר בין השיניים הקדמיות בשם עמרי) אמר לי ששם החברה הוא NUSKIN (ומלמל משהו על דיאמונד ריבר שלא הבנתי). כשהגעתי לסינמה סיטי (שם מצויים משרד החברה), פגשתי אותו וניסיתי בכוח לדלות ממנו אינפורמציה על איך בדיוק השירותים שאני אתן יתרמו לחברה, אבל הוא התעקש שאשב בפרזנטציה ואשמע איך החברה עובדת. (אני כבר התכוננתי לבולשיט) ב.הפרזנטציה אולם הרצאות, המון אנשים מכל קצוות החברה, הרבה צעירים שנראים קלולס לחלוטין, המון הבעות מלאות תקווה וייאוש בעיניים, ובעיקר - תחושה של אנרגיות קולטיסטיות באוויר. כולם מחבקים ומנשקים את כולם כשהם נפגשים כאילו מדובר בסדנת מודעות או קוצ'ינג. כולם מדברים על הרגשות שלהם, על ההתלהבות מהמוצר, על השיפור העצום בחייהם. ההרצאה מתחילה ואחרי 15 דקות אני מבין שמדובר למעשה בדיוק באותה פרזנטציה שהייתי בה לפני כמה חודשים, רק עם חברה אחרת ומוצר פורץ-דרך אחר שעושה את זה. אני יוצא בזעם מהאולם ומספיק לראות בדרך למעלית 2 נשמות אומללות, 2 נשים שנראו כמו אמהות מרוקאיות חביבות (לא,לא מדובר באוקסימורון, יש כאלה), יושבות על הרצפה עם קופסה שבה יש מוצרים, אחת הסבירה לשנייה על כל מיני מוצרים שאמורים להפוך אותה לצעירה יותר, יפה יותר, בריאה יותר. הרגשתי גועל. הרבה, הרבה, גועל. ________________________________________ ג. המחקר - מהו שיווק רשתי\שיווק רב שכבתי, מהו הגבול שעובר בין תרמית פירמידה להשקעה בחברת MLM, ומה ההשלכות המוסריות של השקעה כזו. הגעתי הביתה זועף והתחלתי לעשות את מה שהייתי צריך לעשות לפני כמה חודשים: התחלתי לבדוק בצורה מקיפה ואובייקטיבית ככל הניתן (ממש הרצתי מחרוזות בגוגל בעד ונגד MLM). ראשית, באופן דומה להגדרה של תרמית פירמידה, אני אציג את הוויקי של שיווק רשתי\רבת שכבתי: שיווק רב שכבתי (שר"ש) או שיווק רשתי (באנגלית: MLM- Multi Level Marketing), הוא שיטת מכירה בה סוכן המכירות מקבל רווחים הן על המוצרים שהוא מוכר והן על המוצרים שנמכרים על ידי אלו שהוא מוכר להם, במבנה של פירמידה, כאשר הרווחים גדלים ככל שעומק הפירמידה של הסוכן גדלה. לכל חברה יש את המבנה ותוכנית התגמול הייחודית לה. הסוכן ברוב החברות, מתוגמל בראש ובראשונה על גיוס סוכני מכירות נוספים. אני מניח שכולם, כולל חבר'ה מאג'ל\נוסקין\חברות MLM אחרות יסכימו שאף אחד לא רוצה להיות בתכנית פירמידה. לכן מאוד חשוב לפני שנכנסים להשקעה בחברת MLM, שלא יהיה מדובר, למעשה, בפירמידה במסווה. המטרה שלי בפוסט היא לא להכפיש את אג'ל או את נוסקין (עליה אני יודע אפילו פחות), אלא יותר להציג למי שלא יקרא את זה (בעיקר חברים קרובים שלי) את הסוגיה ולהזהיר, כמו שהייתי מזהיר מכל השקעה משמעותית – מהסיכונים. אז ככה, אני לא כותב מגמתי, אין לי שום דבר נגד אג'ל או נגד נוסקין או נגד האנשים שעובדים כמפיצים בחברות האלה ואני ממש לא מתחרה בהן עסקית, מצידי שישלטו בכל היקום והלוואי וכל ההבטחות של חברות הMLM הם נכונות וזו באמת מתת-שמיים לאנושות. And now for a but. במקרה של אג'ל, כדי להצטרף צריך לשלם סכום התחלתי של 1000$ (!) כדי בכלל להכנס לרשימת המפיצים להקים "מרכז פיננסי". המרכז הפיננסי הוא מעיין "עץ צירופים" שבו על כל "חבר" שאתה מצרף אתה מקבל תגמולים ועמלות. לתותחים שיש להם עץ ענק יש כל מיני בונוסים נוספים, כולל תגמולי נסיעות, הוצאות, רכב, נסיעות לכנסים בחו"ל וכדומה. אפשר גם להוציא סכום יותר גדול כדי להתחיל על ההתחלה עם יותר מעץ אחד. על כל פנים, כאן למעשה מתחילה העבודה הביקורתית. כשישבתי בפרזנטציה של אג'ל לא עשיתי את החישובים האלה כי ברגע שנדלקים אצלי מספיק נורות אדומות בBaloney detection kit, אני פשוט לא טורח ונמנע מהסיכון. 1000 דולר זה 1000 דולר, אם זה היה עולה דולר בחודש, כבר הייתי עמוק בתוך זה. 1000 דולר הם סיכון לא מועט לאדם הפשוט, וכל האנשים שישבו בפרזנטציה היו אנשים פשוטים (או לפחות רובם) – וההבטחות בד"כ ניתנו לאנשים מן השורה שנמאס להם לעבוד קשה ובמקום זה, הוצע להם החלון הMLMי – להרוויח מהכנסה פסיבית ולצחוק כל הדרך אל הבנק.

ב'

ד.פירמידה לעומת MLM, אג'ל לעומת פירמידה, אי וודאות וודאות. אחד הכלים הכי משמעותיים שנתקלתי בהם, מלבד המחקרים והמאמרים והכתבות הרבות שנכתבו על הנושא (אגב, לא נתקלתי בכתבה אחד ממקור אובייקטיבי, דהיינו, לא מטעם החברה\מפיץ בחברה שכתב כתבה חיובית, נתקלתי בשלוש כתבות עיקריות) – זה מבחן 5-הדגלים האדומים לMLM מסוכן. אג'ל עוברת את המבחן, In flying colors. באופן עקרוני, חברת MLM לא חייבת להיות תרמית פירמידה – ואני לא חושב שאג'ל היא תרמית פירמידה. תרמית פירמידה לפי הגדרה לא כוללת מוצר של ממש, ואג'ל כן. אני לא מכיר לעומק את המוצרים של אג'ל, ומסתבר שגם הFDA לא (המוצרים קיבלו אישור של משרד הבריאות, אבל בעלונים עצמם יש דיסקליימר שאומר שהFDA לא אישר את המוצרים האלה. כששאלתי את אחת המפיצות באג'ל מדוע היא אמרה בפרזנטציה שיש אישור של הFDA וכאן מצוין שאין, היא כמעט העיפה לי אגרוף.) אז למה אני חושב שמדובר בהימור מסוכן ולא כדאי? (ובעצם, מה פרקטי בפוסט הארוך במיוחד הזה?) תתכוננו, הולכים להיות כאן מספרים. נניח שאתה נכנס לאג'ל, יש לך את כל הרצון הטוב להצליח, המון מוטיבציה, יכולת טובה עם אנשים (משהו שלי, אישית, אין), המוצר נפלא ומקבל חיזוק מחקרי ופיקוחי מכל רשות מכובדת (כולל הFDA, אהם), יש לך המון חברים והרבה מהם ישמחו להשתמש במוצרים שלהם (כן, יש לך חברים שמנים\זקנים\חולים בקוליטיס, אתה אדם נפלא ותומך). בוא נניח שאתה אדם מהשורה, פחות או יותר, עובד קשה כל יום ועושה בחודש באזור ה7000 שקל (לא רחוק מהמציאות, ואפילו עצלן כמוני שלא עובד כל כך הרבה מסוגל להגיע לסכום הזה). אתה משקיע בערך חצי משכורת (אני נדיב, זה יותר מ1000 דולר ו4000 שקל זה יותר מחצי משכורת) בהשקעה הראשונית, מקבל את הסחורה שלך, ומתחיל לנסות לצרף עוד חברים. כל החברים שלך, אנשים שהיית איתם בצבא, בתיכון, אנשים שעשית איתם שטויות, שאתה הולך איתם לפאבים, חברים מהגן, בני משפחה, אנשים שאתה מוצא באינטרנט ובעצם – כל מי שאתה מכיר – חדל להיות אך ורק מה שהוא היה והופך להיות לקוח\שותף עסקי פוטנציאלי. קודם כל, האנשים שאתה רוצה לצרף צריכים בעצם לקנות את המוצרים, והם, כמוך, יעדיפו למכור אותו (נניח, בעולם דמיוני, שבו יש לך המון המון חברים שכולם יקנו את *כל* המוצרים שאתה קונה מהחברה בחודש). אוקיי, אז מה שאתה צריך לעשות, בתור התחלה, זה לקנות לפחות קופסא אחת בחודש – שזה 65 דולר. זה מה שאמרו בפרזנטציה בכל אופן, בתקנון (שאותו קראתי לאורכו, זה היה מעייף) בסעיף 4.1.2 מצוין במפורש הכלל שצריך לבצע רכישה אחת לפחות כל שלושה חודשים. אחרת אתה בחוץ. התגמול הראשוני עבור הוספה של כל חבר קמעוני (ואם אתה בחור צעיר, כל החברים שלך יהיו כאלה, או רובם) הוא 35$. כדי להחזיר 1000 דולר רק מצירופים (בהנחה שאתה לא מעוניין במוצר בכלל ורק עוסק בצירופים ובהתעלם מזה שחייבים למכור כי אסור לאגור סחורה) אתה צריך שאתה תגייס, או שאלה גייסת יגייסו – 29 אנשים סה"כ. זה אומר 29 מערכות יחסים, 29 שיחות קרובות והסברים ארוכים על המוצר ועל השיטה, 29 מסלולים בינאישיים שצריך לטפח, להכיר, לכוון למסלול הנכון בשביל שעסק יצליח. זו הנקודה שאני כבר יוצא מהמשחק, כי אני לא חושב שיש לי 29 מערכות יחסים משמעותיים, אני לא חושב שיש לי יותר מ10 מחוץ למשפחה שלי. (וגם זה בטח אוברסטייטמנט) עכשיו נהיה קצת יותר נדיבים, נניח שאתה רוצה גם, רחמנא ליצלן, למכור את המוצרים שקנית (נתעלם מזה שזה ממש דפוק שאתה צריך גם *לשלם* כדי להיות מפיץ בחברה, אבל ניחא) – אם אתה פשוט מוכר את זה לקהל מסוים של אנשים, אז בהצלחה – אתה עושה את העבודה של החברה בפרסום והיא חוסכת את הכסף הזה על חשבונך. אם אתה באמת מכיר המון אנשים ויש לך דרך קסומה לגרום לכולם להכיר באמברוזיה שהיא אג'ל (ולקנות את המוצר היקר הזה, זה בערך 300 שקל בחודש), מגניב – אתה קונה מוצר יקר ומוכר אותו במלא כסף לאנשים שהם אמורים להיות חברים שלך. אם זה עושה להם באמת טוב, אז כפרה עלייך ועליהם ועוד יותר טוב אם זה לא עושה נזק לשום מערכת יחסים. However.. מאחר ואג'ל לא עשתה פרסום בעצמה, לא ברור כמה אנשים מכירים את המוצר ולמעשה, אתה מוכר אך ורק לחברים שלך. בהנחה שלא אכפת לחברים שלך רק לקנות ממך מוצר, זה סבבה, אבל זה לא הפואנטה בעסק, הפואנטה בעסק היא שיהיו המון מפיצים תחתייך שעושים עבורך את העבודה של המכירות, ולכן אתה תניב הכנסה פסיבית מעצם היותם מתחתיך בעץ. ולמי שלא הבהבה נורה אדומה עדיין, אני אדליק אותה בשבילכם: כל חבר שאתה מצרף הוא מפיץ בדיוק כמוך, ולמעשה, חבר או לא חבר, מתחרה פוטנציאלי על אותו קהל לקוחות. אולי אתם חברים נפלאים, אתה ועשרות\מאות חברייך – ואתם יודעים בדיוק למכור לא לאותם אנשים וכך הקליינטורה שלכם לא נפגעת, אבל אני לא הייתי מהמר על זה. רוב הסיכויים שכשאתה בעסק אתה יורה לכל הכיוונים ומנסה לשכנע כמה שיותר אנשים להפוך להיות מפיצים, כי אז גדל הסיכוי שלך להרוויח הכנסה פסיבית. לפי התקנון (ראה למעלה) – אתה חייב למכור כי אסור לך לאגור את המוצר. לכן אתה תמיד תצטרך למכור בסופו של דבר, אחרת אתה גם תעוף מהמשחק. אבל אם יש לך המון מפיצים (שזה מה שאתה רוצה שיהיה בסוף) – אז לא יהיה לך למי למכור כי המפיצים תחתייך כבר מוכרים להם את המוצר, ואם אתה תמכור במקומם, אז הם יעופו מהמשחק ולא יהיה לך הכנסה פסיבית. מה שקולטיסטים מאג'ל יגידו על זה, זה שעשו חישובים מאוד מתוחכמים והגיעו למסקנה שזה יוצא רווחי לכולם. אני אשמח לראות כאלה. אני אשמח גם לראות מפיצים נלהבים מאג'ל שהם אובייקטיבים, כי בנתיים לא ראיתי חיה כזאת. בנתיים, אג'ליסטים "מורעלים" מתנהגים לכל דבר ועיקר כמו חוזרים בתשובה. (אני שופט לפי המעט אנשים שראיתי וכמות גדולה של תגובות מגינות באומץ של מפיצים באג'ל בכתבות ובאינטרנט). המציאות נותרת בעינה, המשמעות היא שהדרך היחידה שתוכל לעשות כסף מהמוצר זה אם אתה והמון חברים שלך תמכרו להמון אנשים, רובם יהיו, בעצם, אותם אנשים, דהיינו חברים שלך, ולכן מתחרים על אותם לקוחות (אני ממש לא הייתי רוצה להתחרות עם חברים שלי על דברים כאלה, מעטים ככל שיהיו) – והכי גרוע, כל ההכנסה הפסיבית שאתה מרוויח בעצם נובעת מזה שהחברים שלך שמתחתיך עושים את העבודה בשבילך. העמלות הן לפי המכירות (יש "נקודות" עבור כל קניה של המוצר על ידייך או על ידי אלה שמתחתייך) כך שגם אם יש רשת דמיונית ומופלאה שבה יש לך 8 דורות מתחתיך ברגל הקצרה (ראו באג'ל את "תכנית התגמול" – שקופית 8) – וכולם מוכרים ללקוחות מחוץ לרשת (כלומר, עובדים כסוכני מכירות לכל דבר, מבחינת הפרסום, אחריות על המוצר ועל תקלות איתו, העברה של המוצר ומשלוח וכו') – כך שאין תחרות על לקוחות –

ג' (אחרון)

אתה עדיין מרוויח כסף בזמן שחברים שלך מרוויחים פחות, ואתה עדיין עובד קשה כדי לוודא שזה אכן קורה. החברה בנתיים עושה מיליונים ומיליארדים מאנשים כמוך, עם חסכון עצום משום שהם לא צריכים להתעסק בשום דבר מלבד ייצור המוצרים (והכשרת המנגנון הרב-שכבתי). כדי שהעסק יהיה רווחי, אתה צריך למכור כמות מינימלית כלשהי של מוצרים ללקוחות שהחברים שלך מתחתייך מאוד יתחרו עליהם, וסביר מאוד (אפשר להגיד, כמעט וודאי) שאלה הם אנשים שגם החברים מתחתייך מכירים ובטח אלה שמעלייך. אז אתה כדי להמשיך להרוויח, אתה תצטרך למכור, אפילו כמות מינימלית, לאנשים שלעומתך אלה שמתחתייך חייבים למכור להם אחרת הם יפסידו את הכסף שהם השקיעו, וזה יהיה בגללך כי אתה זה שמוכר להם במקומם. אלה שיעשו מזה כסף בסופו של דבר הם אלה שנמצאים מאוד גבוה בפירמידה, ובעצם, על חשבון המון אנשים שהשקיעו כסף ופשוט לא הצליחו כי הם לא אנשי מכירות טובים. ניתן רק לצפות לזה, כי לא לכולם יש מלא חברים ויכולות שיווק טבעיות (כמובן שזה לא תקף לאלה בעלי הכשרה בשיווק, אבל זה לא רוב האנשים) והמון משמעת עצמית. הסיכון הוא מאוד גבוה אם אתם רוצים להתעשר, הסיכון הוא מאוד גבוה אם אתם רוצים הכנסה פסיבית נורמלית, והסיכון הוא סופר-גבוה שאתם תפגעו בחברים שלכם ולכן, גם בעצמכם כתוצאה מכן. אני לא מומחה לשיווק, ואפשר לבוא לפרק לי את כל הפוסט לגורמים ולהגיד שאני טועה, אבל לחבריי שבוטחים בי רק אומר: השמרו לכם. ה.סיכום הסיכויים שמישהו יקרא את זה עד הסוף הם לא גבוהים, אני אדם פרטי בד"כ ונוטה לשמור על פרופיל נמוך, אבל חשוב לי שלפחות חבריי המעטים והקרובים יקראו את זה. אג'ליסטים\MLMיסטים קולטיסטים אחרים יאמינו במה שאמרו להם בחברה בדיוק כמו שחרדים יאמינו למה שהרבי אמר להם – כך שאני לא מצפה שזה ישנה אצלם יותר מדי (והאמת היא שאני נוטה לרחם עליהם פחות מאשר על חבריי שהם "מחוץ לזה") אבל המוסר השכל לכל חבריי המעטים שמכירים ביכולת השיפוט והביקורת שלי – תשתדלו להמנע מההשקעה המסוכנת הזאת, תבצעו את השיקולים לאחר בדיקה מדוקדקת של התקנון של החברה והמודוס אופרנדי של ההפצה – והמנעו מכל תכנית פירמידה שהיא אם אתם מזהים אותה. היא עלולה לגרום לכם לאבד כסף, זמן והכי חשוב: את החברים שלכם.

m0sh3

New member
כל הכבוד על ההשקעה והדאגה לחברים ../images/Emo45.gif

שלחתי את הפוסט הזה לחברים שלי שהתלהבו מאג'ל

ואני מאוד מקווה שהספקתי לתפוס אותם לפני שהם השקיעו משהו. הרושם האישי שקיבלתי מההסבר (הנלהב והמפורט) שלהם מאוד דומה למה שאתה מתאר, רק שאני לא עשיתי בדיקה כזו יסודית ולכן לא היה לי בסיס להעביר ביקורת. פשוט כל הכבוד.

תודה רבה, אתה יכול גם להגיד להם לבוא

הנה ולשאול שאלות אם יש להם, אנחנו נשמח לדון בנושא כאן.

שאלה:

כשלעצמי אין לי בעיה לדון בפירמידות והונאות מכאן ועד לשנה הבאה, אבל איך האמירה "נשמח לדון בנושא כאן" מתיישבת עם ההודעה המקובלת "כאן זה פורום אבולוציה (לא בריאתנות וכו' וכו')" ?

Wolverchenus

New member
אני מניח שיהיה פייר להגיד

שהוא ישמח לדון בזה P: בכל מקרה, אני חושב שתחת הOFF הזה יהיה הגיוני להמשיך לדבר על זה אם רוצים..

אני חושב שזה שייך לדיון בשרשור הזה

אחד מהדברים שמתוארים בתקנון הפורום כוללים גם את אחד מהדברים שמעניינים אותי ואת מנהל הפורום השני - זה לא בכדי שאני כותב על התחום הזה, משום שFrauds מכל תחום מעניינים אותנו. כמובן שזה אוף-טופיק (זו הפעם הראשונה since ever שאני כותב על נושא כזה) - אבל זה בהחלט ברוח הפורום - להשתמש בכלים ביקורתיים ולנתח בצורה אובייקטיבית מצב מסוים. אבל שוב, אתה צודק שזה לא בנושא הפורום, ואנחנו לא מתכוונים להתיר דיונים מחוץ לשרשור הזה על הנושא. אבל לדעתי זה נושא חשוב, וכאן יש חבר'ה שיכולים להראות לאנשים שנכנסו לMLM את המציאות בצורה אובייקטיבית (ותאמין לי, ראיתי אנשים שתפיסת המציאות שלהם התעוותה לחלוטין בגלל החברות האלה).

ומה עם ביטוח לאוטו?

טוב, זה לא ממש דומה, אבל זו גם דוגמה איך חברות עובדות על אנשים שמשלמים כסף ולא מקבלים בעדו כלום, רק בגלל שמאפיינים אבולוציונים של המוח מונעים ממנו להבין סטטיסטיקה בסיסית וגורמים לנו להיות שונאי סיכון באופן בלתי משתלם בעליל. כמעט לכולם יש ביטוח מקיף לאוטו, מעבר לביטוח החובה. ביטוח החובה מכסה נזקי גוף, והביטוח המקיף מכסה נזקים כלכליים, ועל כן אפשר למדוד את התועלת שלו בכסף בלבד. בתוחלת אתה חייב להפסיד כסף, אלא אם כן אתה עושה המון תאונות (וגם אז אולי אתה תפסיד כסף בתוחלת כי יש הנחת היעדר תביעות), כי אחרת חברות הביטוח לא מרוויחות כסף. והן מרוויחות המון. במילים אחרות – בטווח הארוך לא משתלם לעשות ביטוח מקיף לאוטו, וכל מישהו שלקח קורס בסיסי בסטטיסטיקה אמור להבין את זה... ולמרות זאת כולם עושים ביטוח! (חוץ ממני, ומהמרצה שלי לסטטיסטיקה). לגבי ביטוח חובה, מעבר לזה שזו חובה חוקית, זה כבר יותר דומה לביטוח בריאות – אתה אומנם מפסיד כסף בתוחלת, אבל הסיכון כאן הוא לא כספי בלבד, אלא גם גופני-בריאותי, ועל כן יכול להיות ששווה לעשות אותו ואת ביטוחי הבריאות השונים, אם כי תמיד צריך לבדוק את זה. ואגב, אם כבר מדברים על ביטוחי בריאות – אם יש כאן במקרה מישהו בקופ"ח מאוחדת – אל תעשו ביטוח שיא. תסמכו עלי...

Ice Age

New member
יש גם היבט אבולוציוני

בדיוק קראתי את הספר של יעקב בורק "האם שימפנזים חושבים על פרישה". הוא מסביר את הערכת היתר שלנו לסיכון בכך שעדיף מבחינה אבולוציונית לזהות "אזעקות שווא" מאשר להתעלם מאפשרות קיימת לסכנה.

האמת היא שאני עושה צד' ג',

וזה לא שאני לא יכול להרשות לעצמי מקיף. אני פשוט עושה צד ג'. בכל מקרה, אני חושב שיש הבדל בין השניים - מה שהופך חברות כמו אג'ל לכזה סיכון גבוה וסכנה של ממש זה העובדה שאתה צריך באופן אקטיבי להמשיך להשקיע כסף כדי להשאר מעל המים, ואתה בד בבד דורך על חברים שלך כדי שתהיה לך הכנסה פסיבית או שאתה גורם לשוק שלך להרוות במוצר ואז אתה שוקע מתחת למים. אני פשוט הייתי רוצה שאף אחד מהאנשים שאני מכיר לא יתעסק בזה, למרות שאני מבין שזה בלתי נמנה שכמה פרייארים יתלהבו מזה ולא משנה מה תגיד להם. אני חייב לציין שבנסיוני לדון עם אג'ליסטים הרגשתי בדיוק אותו דבר, והרמה הדיונית הייתה זהה - לדיון עם בריאתנים\מכחישנים אחרים. - כשאנשים טוענים טיעונים לא על בסיס עובדתי, אלא בגלל איך שהתופעה המסוימת גורמת להם להרגיש.

מזכי במעט את הערבלוף

ואני נתפקחתי משכרוני בעת שהחונך שלי מיאן לחתום עבורי על ערבות בנקאית, למרות שהלה הפגין בטחון בהצלחתי למכור את הערכות שארכוש בסך 11000 שח. כך שלא סיכנתי אלא 300 שח עבור ערכת מפיץ, המהווה ככרטיס כניסה להרצאה איך לצחוק כל הדרך על הבנג

הרבלייף זו דוגמה לMLM שכשל עבור רבים,

מה שהדהים אותי זה שהיו אנשים בהרצאה של אג'ל שהכירו אנשים שנכוו מהרבלייף, אבל עדיין נכנסו לאג'ל כי "הבטיחו להם שכאן זה לגמרי אחרת".

אני הייתי בפגישה של הרבלייף

זה פשוט היה לא ייאמן. זה נראה כמו פגישה של כת. רק היה חסר שייקום עיוור מהקהל ויגיד "אני רואה! אני רואה!". הם ניסו לספר לנו סיפור על איזה אחד שגייס מדענים שתוך שנה מצאו תרופת פלא (הם מוזמנים לנסות ולפתור את הדוקטורט שלי...). אחר כך קמו אנשים וסיפרו ניסים ונפלאות על התרופה וגם איך ההכנסה שלהם גדלה פלאים בזכות הרבלייף. כל סיפור כזה הסתיים במחיאות כפיים. לבסוף גם מחאו כפיים "לכם, החדשים". אבל בכל זאת עמדתי בפיתוי.

פשוט לא יאמן, אני רוצה להעביר

את המסר לכמה שיותר אנשים. אני לא מבין איך דברים כאלה לא עושים יותר כותרות. מאז שהתחיל הבלגן של הMLM בארץ מצאתי בנתיים רק 3 כתבות עיקריות. לא צריך להזהיר את הציבור מהזבל הזה?

מצד שני

אני במקרה מכיר מישהי שעוסקת ב -NUSKIN ונראה לי שהמוצרים שלהם באמת רציניים וגם החברה עצמה.

למעלה