על שיווק רשתי, תכניות פירמידה ועוד (א')

יש המון חברות שיווק-רשתי,

אני לא מתיימר להגיד פה שכולן הן תרמית או שכולן יגרמו לאנשים לעשות כסף. למעשה - גם בתרמיות פירמידה טהורות אפשר לעשות כסף. השאלה היא מי מרוויח ומי מפסיד מזה, וכמה מפסידים בזה בסופו של דבר. הפוסט היה יותר אזהרה לציבור להזהר בהשקעות שלהם מאשר להזהיר ספציפית לתרמית (למרות שבמקרה של אייג'ל, כפי שתארתי בפרוטרוט, מדובר אם לא בתרמית אז בחוסר כנות מסוכן שגורם לאנשים לאכול אותה, ובגדול) פשוט להזהר, ולהעביר את זה הלאה, לא למהר להאמין כל כך מהר להבטחות שפרצופים מחייכים נותנים לך להכנסה פסיבית ולעולם ללא דאגות כלכליות. אני גם מודה ומתוודה שלא בדקתי לעומק את נוסקין, אני לא רק התעצבנתי מזה שזה שיווק רשתי אלא גם התעצבנתי מזה שזה בעצם חברת שיווק רשתי ושהזבאלה ההוא לא טרח להגיד לי את זה והטעה אותי לחשוב שיהיה מדובר בראיון עבודה ולא בשטות הזאת.

Ice Age

New member
אחלה ניתוח

צלחתי אותו עד הסוף. הבעיה היא שדווקא מי שבאמת צריך לדעת על הסיכונים זה אנשים שמגיעים, מוקסמים, ולא מוכנים לשמוע שום דבר שלילי על השיטה. בסופו של דבר הם מבינים שהם טעו רק כשהם נכווים. לא מכיר מישהו שהחליט לנסות שר"ש ושאשכרה הקשיב לעצות שאנשים ניסו לתת לו כדי להניא אותו מזה. ומי שנדפק זה בד"כ דווקא מי שהכי צריך את הכסף.

C H 4

New member
ברור שזה ככה

סיילזמנים לא הולכים למכור לסיילזמנים אחרים. מאוד קשה ללחמן מישהו שתופס לחמניות לפרנסתו. כמו כן במכירות (מכל סוג) אתה בונה מוצר שמותאם לקהל יעד, המטרה בדברים הללו היא בדיוק קהל היעד שהכי צריך את הכסף. מי שלא צריך את הכסף בדרך כלל מבין קצת יותר את הסיכונים, אדם כזה גם לא ילך ויחפש דרכים להתעשר מכלום.

המון המון מילים, אבל בפורום 570 סיכמתי בפחות

צריך להיות מוכר טוב (קריא לשקר לחברים וללקוחות שלך), אבל אם אתה מוכר טוב תוכל ממילא להרוויח יותר במשרה אחרת, עם יותר יושרה מקצועית. רק הערה אחת - לא הבנתי את ההתבטאות המוזרה הזו לגבי אמהות מרוקניות... לא חושב שהתכוונת למשהו פוגע, ואני האחרון שיטיף לפוליטיקל קורקטנס, אבל זה היה מאוד מוזר ולא במקום...

אה, קראתי על זה הרבה מאז,

אמ, לא התכוונתי לפגוע באף אחד, פשוט יש לי מרוקאים במשפחה והן נראו דומה. אני אבולוציוניסט שחושב שאין הבדלים בין הגזעים. על כל פנים, כתבת את ההודעה בפורום השני כדי לדלות מידע לפני שישבתי להכין את ה"כתבה" הזאת, אז תודה על העזרה.

../images/Emo45.gif + אבולוציה:

בכל-זאת אבולוציוניסטים, אז אם אפשר לקבל פה ניתוח על בסיס אבולוציוני של התופעה, מה טוב. אני מציע כיוונים אפשריים, כולם מוזמנים להעמיק, להציע כיוונים משלהם ולנתח להנאתם: 1) פיתוח טקטיקות הסוואה לאורך הזמן ("הזדמנות עסקית מפתה!", אי-שימוש בשם החברה וכו') ע"י החברה מול תיחכום הולך וגובר של הציבור. סיילסמנשיפ מול סיילס-רזינטנס כמאבק אבולוציוני. 2) ברירת שארים מול מכירה לחברים. 3) מבנה אישיותי של ה"מתפתה" (ואולי גם מבנה אישיותי של ה"מוכר המוקדם", אלה שמרוויחים מכל העסק) מזווית של פסיכולוגיה אבולוציונית. ועוד ועוד. אני אישית זוכר היטב איך גררו את ההורים שלי למכירת יחידות-נופש בחו"ל כשהייתי בן 13 בערך. זה היה מדהים. ההורים שלי, אנשים מאד שקולים שלא עושים שטויות ולא אוהבים לופט-גשעפט כאלה בכלל, בסוף חתמו. אני הייתי נגד ועד היום מחזיקים ממני במשפחה על הקטע הזה (זה גם עזר שבתור ילד הייתי קמצן בלתי-נסבל, בפרט על כסף שלא היה שלי) בסוף הם הצליחו להיפטר מהיחידה הזו אחרי כל התסבוכות המשפטיות המוכרות, ואני נשארתי עם המקבילה המעשית לתואר בפסיכולוגיה שנקנתה בערב אחד - עד כמה הנפש היא ברת-כיפוף בהינתן הטכניקות המתאימות.

משחקי פירמידה ומודלים אבולוציוניים

פעם ניגשתי למשרד של פרופ' דני כהן כדי לדבר על משהו והוא שאל אותי בצחוק "בא לך להצטרף למשחק פירמידה? אני לא יודע מה הם רוצים ממני אבל אתמול קיבלתי אי-מייל מגרמניה שמציע לי להצטרף למשחק פירמידה" התחלנו לדבר על זה (בדיוק היה הסיפור של אלבניה שכל המדינה נכנסה לפשיטת רגל בגלל זה) ואז דני העלה את השאלה "מעניין כמה זמן זה יכול להמשיך עד שזה מתמוטט?". מאותו רגע היה ברור שאין שום טעם להעלות את הנושא שלשמו באתי כי דני כבר היה עסוק בלחשוב על המודל שבודק את נקודת ההתמוטטות של הפירמידה
(אני לא יודע אם הוא מצא תשובה...)

שילוב של תאוות בצע והקסם שיש בכת

היית צריך לראות את האנשים האלה, למרות שאני גם לא כל כך מייחל לך, כי זה העביר בי צמרמורת - כולם היו Wide eyed, מלאי תקווה, חדורי מוטיבציה - הייתי בטוח לרגע שאני נמצא בסדנת מודעות עצמית או בסמינר מחזירי בתשובה - הקסם שנמצא בדת, הקסם שנמצא בכת, על כל מה שמתלווה לזה, הוא לדעתי אחד הגורמים העיקרים אם לא הגורם העיקרי שגורם לדברים האלה להצליח (ומעבירי המצגות דואגים לומר שהMLM היא משפחה אחת גדולה. We are all god's children, מישהו?) לא רק זה, שימוש סלקטיבי בראיות, באופן שמחזירים בתשובה ובריאתנים מבצעים אותו, הוא מרכיב עיקרי נוסף. לאנשים פשוט אין כלים ביקורתיים *בכלל*, והם הולכים עם עיניים עצומות לתהום כלכלית. זה טרגי בעיניי. אני חושב שהסיבה שהוירוס הMLMי מועבר באמת קשור לברירת שארים ובכלל - אם אפשר להגיד דבר כזה - לברירת "קרובים" - שיטת ה"סמוך" היא אבולוציונית בעליל - חברים שלך, littermates שלך, לא ינסו לדפוק אותך - אתה לא מזהה שהם קיבלו "וירוס ממטי" ממקום אחר - ושהם עכשיו לא לגמרי חברים שלך, אלא אנשים שרוצים גם לעשות עלייך כסף - ולכן אתה תכנס להשקעות לא כדאיות none the wiser.

למעלה