קראתי, ולא מצאתי משהו שבאמת ניתן
לאמת (לפחות חלק מהדברים שהכרתי). ניתוח-מערכות (או מדעי החיים) אגב אינו פיזיקה או הנדסאות (תקבילית או סיפרתית), והקטעים על מערכת ה'טרופי' של צה"ל (ה'כיפה האלקטרו-מגנטית') או אנטי-כבידה, מחסלים אוטומטית כל שריד של אמינות שניתן היה לייחס לדברים שהובאו שם. ברור שחוקרי עבמי"ם אחרים יהיו 'מאמינים' - באותו סוג של אמונה שהזכרתי, וזה רק מחזק את דברי, כי למאמינים יש צורך למצוא אנשים דומים להם. מנסיון אני יכול לומר שלאמונה בקונספירציה יש כוח אדיר, כי מרגע שמצאת משהו שאולי היה נסתר (והדמיון מיד מתחיל לעבוד 'שעות נוספות'), הרי שמיד צריך להיות *מניע* להסתירה, ודרך להסביר מדוע מישהו *רצה* להסתיר. כך הסיפור מיד נרקם ומתרחב ומתפשט - כמו רשת שלמה ששואפת להתחבר עם עוד 'רשתות' דומות של דברים נסתרים לכאורה, שמקורם על פי רוב בהסבר פשוט. המורכבות של הרשת והדמיון הרב שבה לעיתים משכנעים יותר מכל דבר אחר (הרי אם היא כ"כ גדולה ומפורטת, היא חייבת להיות אמיתית!), וכמו במקרים אחרים, אנחנו יוצרים מציאות מדומה שנוחה לנו, כי היא מסבירה בצורה מרתקת יותר מזו הרגילה, דברים שאנחנו לא מכירים לעומקם. הדמיון האנושי חזק בקטעים האלה ועורך אקסטרפולציות מרהיבות בין דברים שאין בינהם קשר, לטובת הסבר שנשמע מעניין יותר ושאינו מחייב הבנה מעמיקה בעקרונות מתימטיים שתמיד ישמעו יבשים יותר. דיברנו על זה לא מזמן בפורום 'ערוץ ההיסטוריה' - על מקומן של תיאוריות קונספירציה בהיסטוריה המודרנית, ואיך צריך להתייחס אליהן. יש שם מסקנות מעניינות לשני הכיוונים, שכדאי לקרוא. אתן דוגמא אחרת - יוצאי בריה"מ הוותיקים למשל, שהכירו את המישטר הקומוניסטי בזמנם, לא מסוגלים היום כמעט בשום צורה להאמין לכל דבר שאומר המימשל ברוסיה, או לכל פירסום רשמי וממשלתי שיוצא משם. כל דבר רשמי חשוד בעיניהם, גם אם הוא תוצאה של מחקר מתועד. הם ימצאו (או ימציאו, לעיתים) הסברים מורכבים ומפורטים כדי להראות מדוע המידע הרשמי אינו אמיתי, ומדוע הוא מייצג רצון להסתיר ולכסות על אמת שהמימשל רוצה להסתיר, כי מנסיונם המימשל מאז ומתמיד ניסה להונות את האזרחים, וזה שורש הרעה. ויכוח איתם (למשל עם מישה מפורום 'ערוץ ההיסטוריה') נדון לרוב לכישלון, בגלל האמונה הבסיסית הזו שהמישטר הרוסי תמיד מנסה להתחמק מהאמת שתזיק לו. הם אפילו ינסו לפקפק באמיתות היסטוריות ידועות, רק משום שנראה להם סביר יותר שכישלון סובייטי היסטורי היה תוצאה של בגידת המשטר בעם, ולא מסיבה אחרת. אומר שוב - אין לי בעיה עם תיאוריות קונספירציה. הן לעיתים מרתקות ומשלהבות-דמיון, ויש לעיתים רצון להאמין בהן (כמו למשל בסרט 'היום השלישי'... זו הרי הציפיה של כולם), אבל אישית אינני צריך לחזק אותן בעובדות שבכרח יסלפו את האמת המדעית (כפי שהיא ידועה לי). לטעמי זו כבר הליכה מעבר לסף, ואמונה חזקה מעבר לרגיל (כי המאמינים תמיד ימצאו הוכחות בכל מקום לאמונתם - גם זו תכונה אנושית). אני לא מתנגד לה אצל אחרים - רק מציין שלדעתי היא בגדר *אמונה*.