תשובות שלא קיבלתי בבית ספר

../images/Emo41.gifתשובות שלא קיבלתי בבית ספר../images/Emo41.gif

בכל הקשור להתייחסות לאותיות השפה העברית כאל מרחבי משמעות מאותרים ועקביים. האם מישהוא מכיר מחקר כלשהוא הקושר את האותיות למשמעות עקבית, או שנשאיר את התחום הזה למיסטיקנים כותבי קמעות ולמדונה המקובלת ?? התחום הזה קריטי לבלשנות חישובית וכתיבת אלגוריתמים בתחום natural language processing אשמח אם תינתן התייחסות לנושא בפורום חדש שהרמנו בנושא "זהות עברית" www.amasa.co.il/forum בברכת חברים, דוד
 

mochama deaf

New member
האם אתה יכול לפרט את השאלה?

האם אתה מדבר על משמעות נסתרת נוספת או על משמעות אטימולגית לשמות האותיות?
 

mochama deaf

New member
אז כן

האלפבית השמי מייצג שמות של מסומנים (חפצים או חיות), שפתחו באותו האות. בכתב העברית העתיק, או בשמו כתב דעץ או כתב פיניקי, קל יותר לראות את הדמיון. אל"ף במקרא פירושו שור. בי"ת אכן בית. גימל"ל גמל. דל"ת אכן דלת. ה"א איני זוכר. ו"ו וו. זי"ן כלי נשק. ח"ית, גם איני זוכר. ט"ט משערים קשורה לטיט, יו"ד יד. כ"ף, בצורה המקורית דומה לכף יד. למ"ד, מקל, בעברית נוספה לו אות השימוש מלמד. נו"ן-דג. סמ"ך- האותי היחידה שאין לה הסבר ממצה. עי"ן- עין. פ"ה פה. צד"י צד? קו"ף כמו כמו קוף המחט. רי"ש ראש. שי"ן שן. ת"ו- תו סיום, מסומנת בכתב העברית העתיק כמו אקס.
 
האם מוכר לך מחקר מעמיק בנושא ../images/Emo35.gif

מוכרת לי ההתחקות אחר משמעות האותיות מתוך ביטויין הגרפי . אני מעוניין יותר בכיוון המבוטא בחיבור קבלי כספר יצירה לדוגמא הקושר משמעות ערכית לאותיות ואף יוצר מידרג ביניהן. שלוש אימות - א,מ,ש (א=אויר, מ=נפש, ש=שנה) שבע כפולות - ב,ג,ד,כ,פ,ר,ת 12 פשוטות - כל היתר כאמור, החיבור הנ"ל מרתק אולם הוא אינו יכול להתקבל בלעדי המעטפת המיסטית דתית. האם ידוע לך על מחקר השוואתי בנושא ??
 

mochama deaf

New member
לא, אני מכיר רק את המחקר המדעי

בנושא. אמנם יש הרבה ספרי קבלה על הכתב ועל חזון האותיות ומשמעות המיסטית של האותיות, אך לרוב זהו מדרש עממי ולא מחקר מדעי רציני. אך מי אני שאתווכח עם המאמינים?
 

whatever1231

New member
ספר זה.....

עשוי לענין אותך: http://www.dbook2.co.il/product.asp?pf_id=000450351022&category_id=0
 
אליהו ליפינר - גדול הדור

כמה שנים בטרם מותו ניהלתי דיאלוג מרתק עם ליפינר אודות מפעל חייו שהניב את הספר "חזון האותיות". מרתקת העובדה כי את תמצית התזה שלו הוא כתב בהיותו נער בן 18 ואת כל 50 השנים שלאחר מכן הקדיש לאיסוף מימצאים שיעבו ויתמכו בה. לצערי, הוצאת מאגנס הדפיסה את הספר בכמות מאד מצומצמת של עותקים. מומלץ בחום. דוד
 
תודות לאסופית

אשמח אם תציצי בפורומינו שענינו הזהות העברית הנפעלת מיחודיות השפה העברית והשפעותיה במישור הטמעת ערכים במשתמש. www.amasa.co.il/forum שלך דוד העורך
 

אִיתַי

New member
בקשה / הערה ../images/Emo26.gif

דוד, אודה לך מאוד אם תוכל לחדול בבקשה מפרסום הפורום אותו אתה עורך, כאן בפורום. ככלל, אני אישית רואה בחיוב שיתוף פעולה (ברמה כזו או אחרת) עם קהילות נוספות (אף על פי שאינני בטוח שזו המדיניות הנהוגה בכל פורומי "תפוז" האחרים), כל עוד הקישור רלוונטי בזמן ובמקום.
 
אני סקרן לשמוע באיזה אופן

מידע זה קריטי לבלשנות חישובים וכתיבת אלגוריתמים בעיבוד שפה טבעית. תודה.
 
חיכיתי לך שלמה

ולא ראיתי חוקרים נוספים שממוקדים בענין כמוך ומנסים לעגן אותו אלגוריתמית. יש השלכות רבות לעובדה כי האות הבודדת בעברית הינה מרחב משמעות קבוע ועקבי. אני מנסה לקדם פרוייקט שיניח תשתית ל-semantic web המתבססת על תופעה יחודית לשפה העברית הקושרת מרחב צורני אחיד למשמעות קבועה. אפליקציה אפשרית אחת היא מכונה המייצרת אוטומטית אונטולוגיות. אשמח לעמוד בקשר איתך בנושא [email protected] דוד
 
נשמע מרשים

אולם, לצערי, לא הבנתי למה כוונתך. לא הבנתי מדוע לאות הבודדת בעברית יש מרחב משמעות קבוע ועקבי. אני אפילו לא בטוח שאני מבין מהו מרחב משמעות, ולכן לא ברורות לו תכונותיו שציינת: 'קבוע' ו-'עקבי'. ייצור אוטומטי של אונטולוגיות וסיווג אוטומטי של פרטי מידע לתוכו הוא אחד התחומים החמים היום במחקר בטכנולוגיות מידע ובבינה מלאכותית. האם באפשרותך לציין מקורות בהם ניתן לעיין כדי להבין את הרקע הנדרש? אני חושש שעד כה עבודות הקשורות למורפולוגיה בכלל ולמורפולוגיה בעברית בפרט, מראות שלאות בודדת באופן כללי אין מעמד כ-'מורפימה', אפילו זכורני שקראתי בספרו הנהדר של פרופסור עוזי אורנן 'המילה האחרונה' כיצד הוא מנסה להפריך את הטענות שלשורש של מילים יש משמעות בזכות עצמן. הוא טוען ומנמק יפה מדוע יש להתייחס יחד לזוגות: שורש ומשקל ולא לכל אחד מהם בנפרד.
 
ולמה ציפית מחבר האקדמיה ללשון עברית

יקירנו עוזי אורנן ???!!! תרומתו העצומה לחקר הלשון אינה ניתנת לערעור אבל בכל זאת. אבני היסוד של כל מחקרי האקדמיה שעליהם הושתתו שנים כל תכני הלימוד בבתי הספר , הם השורשים והבנינים. כל כניסה הקושרת אות בודדת למורפמה תויגה אוטומטית כמיסטיקה קבלית שאותה הניחו לעבודותיו של פרופ' משה אידל. אבל מה לעשות ולדרבי יש חוקים משלו שקופצים לעין גם בלתי מזוינת ? להדגמה, בוא נניח שהאות ס במיקום מסוים במילה תורמת משמעות של כפייה. ועתה בוא נבדוק : אנ (מייצג כח) , אנ-ס (כפיית הכח) רמ (מייצג גובה), רמ-ס (כפיית הגובה) דר (מייצג נוכחות) דר-ס (כפיית הנוכחות) פר (מייצג ריבוב) , פר-ס (כפיית הריבוב) סר (מייצג היפרדות) , סר-ס (כפיית ההיפרדות) שלמה יקירי, ביקשת מקורות אבל לא תמצא אותם במחקר האקדמי (בדקתי). את התחום הזה בדיוק צריך לייצר, ואתה מוזמן.
 

אסופית02

New member
אאל"ט נראה לי שמישי מ"תרבות עברית"

עסקה במחקר של שורשים לפי בסיס בעל משמעות. אבל זה היה מזמן.. אתה יכול לברר אם זה מצלצל למישו. פורום תרבות עברית
 
אני מעריך מאד את הפרופסור

עוזי אורנן. יש לו הרבה טענות מעניינות שאותן הוא מצליח להצדיק טוב יותר מטענות אחרות שקיימות כיום או היו קיימות עד כה. נכון, הוא אחד הבלשנים (והאנשים) השנויים במחלוקת, ודי אם נביט בהצעותיו (שהפכו לתקן, אך לא נטמעו בשימוש) לכתב פונמי לעברית אשר יחליף (בחלק מהיישומים) את הכתיבה באותיות עבריות, כדי לפתור בעיות של ריבוי משמעות וקריאה והגייה נכונה. יתירה מזאת, תרומתו המעשית בתיאור, הגדרה ומימוש של מערכות ממוחשבות לעיבוד נכון של עברית (סינתיזה של דיבור מתוך הכתוב וניתוח של טקסטים בעברית מורפולוגית/סינטקטית/סמנטית) היא עובדה קיימת שאינה ניתנת לערעור. אין הרבה אנשים שקידמו (בין במישרין ע"י עבודה ובין בעקיפין ע"י יצירת דיון בנושא) את עיבוד השפה העברית מבחינה חישובית כמו עוזי אורנן. אני יכול להעלות בדעתי עוד שם אחד משמעותי והוא הפרופסור יעקב שוויקה. להבדיל, יעקב שוויקה עבד ורובה ככולה של עבודתו נשארה קניין רוחני של חברה מסחרית... אך די לדון באישיות זו או אחרת. הבה נדון בנושאים שאותם הבאת. לגבי טענתך, היא מעניינת מאד, ואכן לא זכור לי שראיתי התעסקות בנושא זה בספרות הבלשנית. את הטענה שהבאת כדוגמה לעיל, קל לבדוק. יש בידי קורפוס גדול מהעיתונות מהשנים האחרונות. אוכל לבדוק את טענתך באופן סטטיסטי אם תואיל לנסחה בצורה פורמלית יותר. לכל הפחות אוכל למדוד בכמה מהמקרים הטענה מתקיימת ובכמה מקרים היא אינה מתקיימת. מהתוצאות המספריות אפשר לנסות ולנסח מסקנה. רוצה לנסות?
 
לנסחה בצורה פורמלית יותר

אינני איש בלשנות חישובית והתחום בו נגעתי מצוי בענין אישי וספציפי שלי בו כמנוף לפרוייקט שרק בחלקו מחקרי-אקדמי. אשמח אם תטה שכם ותנסה לבצע את הסריקה האמורה. מצפה לשמוע ממך [email protected] וחוצמזה אתה מוזמן להיכנס ולהזמין בעלי דעה לבימת הדיונים בנושא זהות עברית www.amasa.co.il/forum דוד
 
הצעתי עזרה, אבל עדיין תצטרך

להגדיר את המושגים, וכו'. ראה, אני עסוק במחקר שלי ובפרוייקטים עצמאיים ואין לי פנאי לבדוק דברים לכל אחד. אם תצליח להסביר לי מה המטרה במחקר, ואבין מה בדיוק אני מחפש ולמה אשמח לעזור. אני מתנצל שאיני מייד קופץ לעומק העניין בעצמי. גם לך באופן אישי יועיל מאד להעלות על הכתב את כל הדרוש כדי להסביר מה בדיוק אתה מחפש ומדוע וכיצד אתה מתכוון להסביר (או טוב מזה, להוכיח) את הטענות. מרגע שיש לך מסמך כזה שאפשר לקרוא אותו ולדון בו, אשמח לסייע לך בחלק החישובי.
 
למעלה