הניתוח השבועי!

ניתוח מצויין בובה../images/Emo99.gif

יש כמה דברים שאני לא מסכימה איתם, אבל זה כבר עניין של פרשנות... חידשת לי בכמה דברים, היה ממש מעניין לקרוא :] ביקשתן ממני לנתח את השיר הזה גם, לעלות את זה לפה עכשיו?

blacknwhite

New member
ניתחת את השיר הזה? אז בטח שתעלי!!../images/Emo99.gif

אני רוצה לקרוא את הניותח שלך! את מוכשרת בטירוף
ותודה

אוקיי, זה יצא קצת ארוך... |חפרנית|

זהו שיר ארס-פואטי, כלומר שיר שעוסק בנושא הכתיבה והמוזיקה, כמו המניעים לכתיבה, התחושות של האמן כאשר הוא כותב וכו'. השיר מתחיל בנעימה דרמטית שקטה ובלחישה של ילד האומר "אני לא אחיה יותר לבייש לא אתכם ולא אותי, אני מצטער". כבר מהשניות הראשונות של השיר אנחנו לומדים להכיר את הדמות הראשית של הסיפור, הילד המת, או למעשה הילדות והתמימות שמתה. בזמן שהשיר פורסם הילד הזה כבר לא חלק מהחיים, ומופיע רק כמעין רוח רפאים הרודפת את השיר. פה נכנס קולה של טאריה השרה את השורות: "Born from silence, silence full of it. A perfect concert my best friend" הילד המת נולד מהשתיקה, וכל חייו היו מלאים בשתיקה ובדממה. ילדים רגילים נולדים מתוך אהבה, או מתוך רצון כנה של ההורים שלו להביא אותו לעולם, אבל לא ככה זה עבור הילד הזה. הוא חיי כל כך הרבה זמן בשקט שמתוך התמימות שלו הוא רואה בה כמוזיקה הנפלאה ביותר, וכחברו הטוב ביותר. הוא לא למד להכיר כל דבר אחר. למרות חייו הקשים הילד רואה בעולם מקום קסום, יש כל כך הרבה דברים ששווה לחיות למענם, כל כך הרבה דברים ששווה להקריב את עצמך בשביליהם. אך היופי של העולם והקסם שבו לא מספקים את הילד. הוא, כמו כל ילד וכמו של אדם, זקוק לאהבה. הוא זקוק לבית, מקום חם להיות בו. "שיר את מה שאתה לא יכול לומר, תשכח את מה שאתה לא יכול לשחק" הילד מספר לנו על דרכו להתמודד עם העולם. את כל הדברים שהוא לא מעיז להגיד לעולם, הוא מספר דרך השירה שלו. את המילה לשחק אפשר לפרש בשתי דרכים שונות, משחק מלשון לשחק משחק, או משחק מלשון לשחק מחזה. בתור ילד יותר הגיוני שהוא יחשוב על משחק, כי זה מה שילדים בגילו עושים, אך הילד הזה הוא לא כמו כל שאר הילדים. אני חושבת שהכוונה פה היא למשחק-מחזה, הוא למעשה מתכוון להגיד שכל הדברים שהוא לא מצליח לשחק אותם הם חסרי חשיבות. רק האומנות והיצירתיות חשובה לו. "Walk within my poetry, this dying music, my love letter to nobody" הילד מזמין אותנו להלך בעולמו, עולם השירה שלו. אך הילד מת ואיתו גם המוזיקה מתה. כל השירים שלו היו למעשה מכתבי אהבה אשר ממוענים לאף אחד, הילד לא זכה לאהוב ולא ידע אהבה, אבל האמין שבעצם זה שהוא יעמיד פנים שהוא אוהב ויכתוב אותם לאדם דמיוני, אולי בכך הוא יזכה להכיר קצת מהתחושה הזאת. בפזמון הילד כבר איבד את התקווה, הוא יודע שאין טעם להיאנח ולקוות לקוות לעתיד טוב יותר, לשינוי, הכול כבר חובר/הולחן, שוחק וסופר ולכן אין מקום לשינויים, שום דבר שהוא יעשה לא ישנה את הגורל שקבע אלוהים. הילד משתמש שוב במושגים מעולם התיאטרון והמוזיקה בשביל לתאר את המציאות, עולם הכתיבה הוא כל מה שהוא זכה להכיר. כל מחשבה שלו, כל מוזיקה שהוא כתב, הכול הוא רק משאלה בשביל הלילה. (=משאלת לילה, השם של הלהקה, אבל כבר חפרתי על זה מספיק ב"מאחורי הכתיבה"), מהי המשאלה הזאת? לזכות לאהוב, זה כל מה שהוא רצה מאז ומעולם. " Wrote for the eclipse, wrote for the virgin Died for the beauty, the one in the garden Created a kingdom, reached for the wisdom Failed in becoming a god" כמו שאמרתי קודם, הילד חיי בעולם משלו, עולם המוזיקה שלו, את אותו עולם הוא הרכיב בעצמו ממילות שיריו ומחלומותיו. הוא למעשה האלוהים של העולם הזה, אך הוא מרגיש שהוא נכשל במשימתו. הוא כתב בשביל ליקויי החמה, יסודות הטבע, בשביל הבתולה הקדושה (מריה), כלומר האמונה הדתית, אך כלום לא עזר לו. הוא לא הצליח לזכות לאהוב, לא הצליח לממש את חייו ומת בטרם עת, כשהוא עוד ילד קטן. אפשר לפרש את הגן גם כן בשתי צורות, גן טבעי, כלומר מת בשביל היופי של העולם, או בתור גן העדן = מת בגלל חטאי העולם, והאמת שתי הגרסאות האלו ממש מתאימות לתומאס, שבכל השירים שלו מפאר את יופי העולם, אך מצד שני מדבר על החטאים, על הפשעים והמעשים הרעים של בני האדם. הוא יצר את הממלכה שלו, וניסה להגיע אל החוכמה, להיות אל טוב, אך נכשל בכך קשות. הניסיון להגיע אל החוכמה מזכיר את סיפור גן העדן ואת עץ הדעת. כאן הפזמון חוזר ואז הילד זוכה לדבר שוב, עדיין בלחישה מצמררת שממחישה את היותו רוח רפאים ולא אדם חיי ונושם. הילד לא זכה לאחר מותו להגיע לגן העדן שעליו חלם אלא נדון להלך על העולם מכיוון שהוא חטא כלפי הדת = התאבד, ומכיוון שלא סיים את משימתו על האדמות, המשימה מועברת לנו בשיר, עלינו להכיר את סיפורו על מנת שלא נחזור על הטעויות שלו. "אם אתם קוראים את השורה הזאת אל תזכרו את היד שכתבה אותה, זכרו רק את הבתים" הוא לא רוצה שנזכור אותו כפי שהוא היה, הוא רוצה רק שנזכור את הסיפור שלו שהוא מספר דרך שיריו, רק הם חשובים לו. כמו שהוא חש כשהוא עדיין היה חיי, שהעולם האמיתי לא חשוב, אלא רק עולם היצירה. המילים הכתובות הם למעשה בכיו וכאבו של הכותב, אך ללא הדמעות. הוא נתן לתוך המוזיקה את הכוחות שלו, את חייו, וכעת זה הכוח היחידי שנשאר לו כי הוא כבר לא בין החיים. "Comforting home, mother's lap" שני דברים שהילד מעולם לא זכה להם, דברים שנראים לנו הרבה פעמים כמובנים מאליו, בית תומך ואהבת אם. התחושה שחשים כשיושבים בחיק האם, החמימות, הביטחון, הוא מעולם לא זכה לתחושה הזאת. אנשים אחרים רוצים לזכות בחיי הנצח כדי שיוכלו להספיק הכול, הוא רוצה בחיי הנצח רק עבור שיריו, הוא כאדם לא חשוב ולא רצוי בעיני אף אחד. להיות רצוי זאת תחושה שהוא מעולם לא הכיר, כעת הנגינה המתוקה של הפסנתר היא שכותבת, (כלומר מספרת) את חייו.

המשך

"למד/י אותי תשוקה, כי אני חושש שזה נעלם, הרא/י לי אהבה, החזק/י את הנטוש/אמלל." כשהילד יושב על ערש דווי וגוסס הוא מבקש ללמוד מהי תשוקה, מהי אהבה, תומאס ציין בעבר ששירים יכולים להיכתב רק מהתשוקות העמוקות ביותר, הילד איבד את התשוקה שלו לכתיבה, את התשוקה שלו לחיים ולכן הוא מת. הוא חוזר על בקשתו לאהבה שהוא מעולם לא קיבל ומבקש שיחזיקו אותו חזק. "So much more I wanted to give To the ones who love me, I'm sorry" פה יש קצת סתירה, כל השיר הוא מדבר על כך שהוא מעולם לא למד לאהוב, מעולם לא היה רצוי, אך פה הוא אומר שהוא רצה לתת יותר לאנשים שאהבו אותו. אפשר לפרש את זה או בכך שאכן אהבו אותו והוא לא העריך את האהבה שלהם וחיפש אהבה עמוקה יותר, אולי אהבה רומנטית ולא אהבה של המשפחה/חברים. ושהוא מצטער שהוא אכזב אותם ושהוא עוזב אותם לעולם הבא. או בכך שזה עוד אחד ממכתבי האהבה שלו לאף אחד, שהוא למעשה מצטער על כך שהוא לא זכה לתת את האהבה לאנשים שאהבו אותו מכיוון ש*אף אחד* לא אהב אותו. הוא היה ילד תמים, מיוחד, מלא אהבה, אך כל האהבה שלו בוזבזה מכיוון שלא היה לו למי לתת אותה! "Time will tell, this bitter farewell I live no more to shame nor me, nor you" הוא פונה פה אל כל מי שהכיר אותו, הוא נפרד מהם בפרידה מרירה ואומר שהוא לא יבייש אותם יותר. ככל הנראה הוא היה ילד שונה, מוזר והמשפחה שלו התביישה בו, עכשיו שהוא מת הוא לא יבייש אותם יותר. ואת/ה, אני מבקש שלא הייתי מרגיש בשבילך יותר" היכול להיות שהוא בעצם כן אהב? שכן הייתה לו מישהי/ו שהוא הרגיש בשבילו משהו, ואותו אדם לא החזיר לו אהבה ושזה היה מה שלמעשה הרג אותו? האם אל אותו אדם הוא פונה כשהוא מבקש שילמד אותו את התשוקה, שיראה לו אהבה ויחזיק אותו כשהוא מרגיש אומלל? פה טאריה שרה בקולה היפהפה שוב ושוב את השורה "נפש בודדה, נפש האוקיינוס". הקול שלה נשמע כמו קינה על מותו של הילד שמת כשהוא בודד ולא זכה לאהוב. על מוטיב האושיינסול כבר כתבתי מספיק אז אני לא אכנס לזה כרגע. קצת קשה לדעת מה עבר במוחו של תומאס, אבל אני רואה את השיר הזה פחות בתור סיפור של אדם ספציפי, הילד בעצמו אומר שלא לזכור את היד שכתבה את המילים אלא לזכור את המשמעות שלהן, אלא כשיר המספר על המוות של הילדות, של התמימות. המוטיב הזה חוזר בכל כך הרבה שירים שלהם ואני לא חושבת שהוא פוסח על השיר הזה.

blacknwhite

New member
מדהים!../images/Emo99.gif../images/Emo7.gif

הניתוחים שלך תמיד מעלים לי דמעות בעיניים
יש דברים שקצת דומים לניתוח שלי, ויש דברים שמאוד שונים, ואני לא חושבת שזה משנה... ממש כל הכבוד! את מדהימה. תנתחי יותר? פליז?

תודה מותק../images/Emo9.gif~מסמיקה~

הממ ניתחתי את זה מלפני יומיים, אם הייתי מנתחת את זה עכשיו זה היה יוצא הרבה יותר קצר
אני שמחה שאהבת מתוקה
ואני אנתח בכיף, יש משהו ספציפי שתרצי שאני אנתח?

blacknwhite

New member
לא משהו ספציפי.. אני פשוט על מתה הניתוחים שלך

(אני גם מתה על הניתוחים של עלומה- עוד בחורה מוכשרת להדהים
אבל היא כותבת- אין שום צורך לשכנע אותה
) בקיצור, נועה, בפעם הבאה שבא לך לנתח משהו- אל תהססי

../images/Emo47.gif../images/Emo47.gif../images/Emo47.gif

שתיכן מלכות! הניתוחים שלכן פשוט מדהימים!

mary06

New member
../images/Emo106.gif../images/Emo47.gif../images/Emo99.gif

סוף סוף קראתי, ועוד אחרי הבגרות בספרות, וזה בכלל לא היה כבד מדיי :) נהנתי ביותר, מעולם לא נכנסתי לפרשנות של השיר יותר מדיי, עכשיו אני מגלה שהוא הרבה יותר ממה שחשבתי. מגניב שאת בקיאה כל כך בשירים שלהם ומקשרת הכל
אז תודה על ניתוח מקסים! וכשתגיעי לי"ב תראי למורה לספרות את כל הניתוחים!! לא שתהיה לך בעיה להפציץ בבגרות אבל שתדע/ידע עם מי יש לה/לו עסק
אה ומסכימה לגבי הכוכבים, יום אחד אגור על הר הרחק מזיהום אוויר ותאורת רחוב ואתבונן בכוכבים ושביטים וערפיליות ו..ו..*מזילה ריר* כל לילה

blacknwhite

New member
חחחח תודה רבה../images/Emo9.gif../images/Emo23.gif

ולבהות בכוכבים זה פשוט
... מדהים! ואני לא כזה "בקיאה" בשירים, אני סתם מקבלת אסוציאציות מוזרות תוך כדי ניתוח

chyio

New member
מדהים!!!../images/Emo47.gif../images/Emo47.gif

וואו ממש נכנסתי לזה עמוקXD

blacknwhite

New member
תודה גם לך../images/Emo9.gif../images/Emo23.gif

איזה כיף שאת פה! ואכן שיר מדהים

למעלה