מאכלי עדות
פולין
ו

../images/Emo43.gifמאכלי עדות../images/Emo41.gifפולין../images/Emo41.gifו../images/Emo21.gif

אז ככה יקירי מהיום ועד ליום רביעי הבא נכין מאכלים שמאפיינים את יוצאי פולין. נראה לי שאנחנו חוטאים לעדה הזו, בכל הקשור ל
ובא לי להתחיל אתה. מי שמכין/מכיר אני מבקשת אם אפשר הדרכות מפורטות ואם אפשר לצרף צילומים עוד יותר טוב.
בבקשה הכניסו מתכונים שאתם מכינים או מכירים מבית ההורים , המשפחה חברים וכו'
בקשה עוד יותר גדולה אל תכניסו קישורים לכל מיני מקומות אני מבקשת , אם יש אחרי מתכון מסויים ספור, או משהו שקושר אתכם למאכל הזה, מנהגים של העדה או של הבית שלכם.
על שתוף הפעולה, וביום שלישי הבא בלילה אקבץ את כל השרשורים של כל השבוע לקשור אחד שיכנס למאמרים שלנו. אז
והפעם נוסעים לפולין. פנינה
 

clcl

New member
שרלוטקה - עוגת תפוחי עץ

שרלוטקה - עוגת תפוחי עץ / 13/11/2005 clcl / תרבות פולין החומרים לבצק: 3/4 חבילת חמאה 4 חלמונים 1 כוס סוכר 2.5 כוסות קמח חיטה 1 כפית אבקת אפיה לתפוחי עץ: 60 גר` סוכר וניל קינמון 1 ספל - 200 גר` שמנת 18% 4 תפוחי עץ חמוצים אופן ההכנה: הכנת הבצק: 1. מערבבים קמח, סוכר, אבקת אפיה מוסיפים חלמונים חמאה שמנת מעבדים לבצק. 2. מחלקים את הבצק ל- 2 מרדדים כל חלק לעלה קורצים עיגול בקוטר 30 ס"מ. 3. משמנים תבנית עוגה בקוטר 30 ס"מ מניחים את עיגול הבצק בתחתית התבנית, מניחים רצועות בצק בצידי התבנית ליצירת שוליים לעוגה. 4. אופים בתנור בחום 180 מעלות עד הזהבה כ- 20 דקות. הכנת תפוחי העץ: 1. מרסקים תפוחי עץ על פומפיה גסה. 2. מעבירים לסיר מוסיפים קינמון, סוכר וניל מבשלים לעיסה במשך כ- 15-20 דקות. 3. מניחים את התערובת על הבצק האפוי מפזרים קינמון. 4. מניחים מעל את עיגול הבצק השני ומחוררים אותו. 5. אופים 40 דקות בחום 180 מעלות. 6. על העוגה האפויה מפזרים אבקת סוכר. הערות: מקור המתכון: ספר בישול פולני
 

rivkaman

New member
lclc מתכון לשרלוטקה לא רשום כמה

סוכר שמים בתפוחים, והשמנת בכלל רשומה במלית ומצד שני באופן ההכנה רשום שמנת בבצק ,משהו כאן לא ברור.
 

rivkaman

New member
clcl משהו לא ברור במתכון במלית

רשום שמנת 18% ולא רשום כמה סוכר ולעומת זאת באופן ההכנה רשום שמנת בבצק.אז כמה סוכר שמים במלית התפוחים?
 

רונית1

New member
clcl ניסית את העוגה? נראה טוב

וגם אני רוצה לקבל הבהרה לגבי השמנת והסוכר.
 

clcl

New member
דג ממולא (גפילטע פיש) כפי שאמא שלי

מכינה גפילטע פיש החומרים: 2 דגי קרפיון במשקל כולל של כ- 1/2 2 ק"ג 1 חזה עוף 3 בצלים בינוניים (2 לעיסת המילוי + 1 לבישול הציר) 3 ביצים כ- 3/4 כוס קמח מצה כ- 1 כפית מלח כ- 1 כפית פלפל שחור כ- כוס סוכר 6 גזרים קלופים וחתוכים בצורת פרח הוראות הכנה: 1. אמא שלי מנקה לבד את הדג והיא פורסת לפרוסות בעובי של כ- 2.5 ס"מ (אצבע וחצי) ומוציאה את התוכן שבין האידרה לעור. את הראש היא חוצה לחצי וממלאה. את החלק התחתון ביותר עם הזנב היא מוסיפה לבישול (כשידוע עצמות הדג מפרישות חומר מגבש = ג'לטין אשר גורם הקירשה לרוטב). 2. את חתיכות הדג הללו + חזה העוף היא טוחנת פעמיים שיהיה דק וחלק. 3. מרסקת הבצלים ומוסיפה לטחון + הביצים, קמח המצה, המלח, הפלפל השחור והסוכר. לערבב היטב ולהעביר למקרר למשך כשעה. 4. ממלאה מים בסיר רחב וגבוה כדי מחצית ומוסיפה הבצלים, הגזר + התיבול (מלח, פלפל, סוכר - בהתאם לטעמה). מביאים לרתיחה. 5. אז מתחילה במלאכת מילוי הדג כולל חצי הראשים. אם במקרה נותרת מלית אפשר להכיןרק קציצות. 6. לאחר תום הבישול (בערך כ- שעה וחצי) יש לצנן לחלוטין לפני הוצאת נתחי הדג הממולאים על-מנת שלא יתפרקו. אז להעביר לכלי הגשה, ליצוק מעט מהרוטב ולקשט כל פרוסה בפרח או שניים של גזר. את עודף הציר אפשר להעביר לכלי אחר. הכי טעים להכין הדג ערב לפני מועד ההגשה, כך הוא מתגבש כך גם הרוטב. להגיש עם חלה טרייה וחזרת אדומה. חייבת להתוודות שעל-אף שאני יודעת להכין את הנ"ל (כי היא לימדה אותי) עד היום לא הכנתי מנה זו כאשר אני מארחת אותה כדי להשאיר לה את הבמה להכנת הדג הממולא כל זמן שהיא עדיין מסוגלת לכך.... והאמת היא שהיא מכינה אותם סוף הדרך.
 

אלמרה

New member
אהה אצלי הגפילטע פיש הוא גם געגוע

אבל בעיקר סיפור שזור במתכון: מי לא אוהב דג ממולא בקציצת דג? מי לא "אכל אותה" בכל ערב שבת? שיקום! דבר ראשוני וחיוני ממדרגה ראשונה הוא הצורך להבהיר: אמור לי איך אתה אוהב את הגפילטע-פיש שלך ואומר לך מהיכן בפולניה (או מתפוצת אשכנז אחרת) באת. מי שאוהב אותו מחומם בעוד הרוטב נספג בפרוסת חלה – בטח גם אוהב אותו מתוק. יש מי שמעדיפים אותו קר כשהרוטב ג`לטיני סמיך מקפיא בתוכו פרוסת גזר, שבב מפרוסת בצל... אלה יעדיפוהו פחות מתוק, מלוח מתוק עם חריפות מודגשת של הפלפל השחור. הכל תלוי מהיכן מוצא הפולניה שהכינה את הגפילטע-פיש. אוהבים את הקומפלט: פרוסת-דג עם קציצה במרכזה? או רק את הקציצה? זיכרו הדג הוא קרפיון מלא מלא עצמות גדולות וגם קטנות... מי שלא אכל גפילטע פיש פולני גליציאני: מתוק מאוד עם גזר ובצל אבל עדיין טעם המלוח והפלפל ברקע - שיצטער. מי שלא זכה לטעום מהנ"ל כשהוא עשוי במטבחה ומעשה ידיה להתפאר של אישה ילידת מרוקו ש"תקלה" גרמה לה להינשא לפולני הראשון שפגשה בארץ, לא יודע מה הוא מפסיד, שיצטער שבעתיים. אבל למען כל אלה ולמען האחרים ובעיקר בשביל ו. טרחתי והכנתי תוך גילוי אומץ לב, מנה ראשונה הנאכלת בכל ערב שבת אך יכולה להוות גם מנה עיקרית – תלוי בכמות.... ו. היא חברה טובה, נשמה! פגשתי אותה במרוקו, היא בסיור לימודי בקבוצה מהארץ (ממש אי אפשר לא להבחין) ואני במסעותי לשם גם כן מטעם העבודה. ו. בשלנית טובה. היתה גם כן נשואה ועכשיו לא. בעלה לשעבר מארץ מזרח אירופית בלי להזכיר שמות – מהיכן שמוצא הגולש עם פפריקוש... כל מפגש איתה תענוג, כל ארוחה מעשה ידיה גם אם אולתרה בדקות – ליקוק שפתיים. בלי תחרות איתה אבל אתגר ממש נעים ניסיתי ולא פעם קבלתי מחמאות על תבשיל שלי זה או אחר, טעימת חצילים מטוגנים ללא שמן במחבת חשמלי – ממש עושה לה את זה ואני נהנה... זה זמן רב אני שומע ממנה כי היא אהבה מאוד את הגפילטע-פיש המתוק מלוח עם הרבה גזר ההוא. מזמן כבר בא לי וכל פעם מחדש אני מתאכזב כשמנה של גפילטע-פיש מופיעה בתפריט אבל מאכזבת מאוד על הצלחת. הזדמנו ו. ואני לנופשון קצר במלון דן קיסריה. בליל שבת בארוחת הערב, ריח הגפילטע עלה באפינו. היה ממש מאמץ גדול להתעלם מהעובדה שזהו בית מלון ולא מטבח ביתי צנוע היכן שגפילטע-פיש ראוי לשמו צריך להיות מוכן. צורך לא קטן אחר היה להתעלם מהעובדה שכל הצוות של המטבח במלון – נושאי תגית שם ערבי, לכן בלי סיכוי קלוש של אפשרות שהגפילטע יהיה פיש אמיתי. לא עמדנו בפיתוי כמובן ואל צלחתנו הוגשה פרוסה ענקית של דג (קרפיון אמיתי ללא ספק) ובמרכז חלל הבטן של אותו דג קציצה דחוסה ועבה. כל שאר המרכיבים: בצל גזר יוצגו בסימליות... לא! זה לא זה! עיסת שיירי סנפירים וקשקשים עם הרבה קמח מצה – לא יעשו לי את זה לעולם, אז בו ברגע ובצורה חגיגית הבטחתי ל ו. כי לא ירחק היום ואכין לה במיוחד פיצוי הולם. התייעצות קלה עם אמא ולהלן - המצרכים: שני קרפיונים חיים (חשוב לראותם שוחים בבריכה אצל מוכר הדגים) גדולים דיים. אחד לפרוס ושני לטחון. (עגום איך מסתיימת תהילת עולם: בדקה אחת הם שוחים לנגד עיניך ובמכת נבוט אחת – הם בעולם שכולו טוב, ללא עינויים או סבל מיותר. הם לא הגיבו אפילו לסכין החיתוך שביד מיומנת ניקתה את עורם מקשקשים ומקרביים. משור חשמלי קצץ סנפירים ופרס לפרוסות. מטחנה מקצועית (טוחנת דק ופעמיים) ושתי אריזות מוכנות תמורת 70 שקל ומבט תוהה אצל המוכר ששמע ממני שאני הולך להכין מזה גפילטע-פיש פעם ראשונה בחיי. שני בצלים פרוסים שתי כפיות מלח, שתי כפות סוכר חצי כוס פירורי לחם שתי ביצים שלושה ארבעה גזרים קלופים וחתוכים לפרוסות מספר גרגרי פלפל אנגלי. ההכנה: אל תוך כלי קיבול גדול ורחב בסיס (סיר ממש גדול) לפרוס ולפזר בתחתיתו את הבצל. בחורים לפזר את הגזר. לשטוף היטב את פרוסות הדג לוודא קיום חלל פנימי להכלת הקציצה (בהמשך) להניח את פרוסות הדג על גבי מצע הבצלים עם צידם החלול כלפי מעלה ולפזר עוד פרוסות גזר. כן גם את שני הראשים והזנבות של הדגים. לפזר את גרגרי הפלפל האנגלי בתחתית הסיר ולגרוס מספר סיבובים פלפל שחור המתפזר באופן חופשי. מלא את הסיר במים עד שיכסו את שכבת הדג והנח על הכיריים על אש בינונית עד להרתחה. בינתיים: ערבב ולוש את הדג הטחון עם פירורי הלחם ושתי הביצים, הוסף בבחישה את המלח והסוכר לקבלת עיסה מוצקה למחצה של מה שיהפוך לקציצות בין רגע. חפון בידך כמות מלוא כף יד ובשתי ידיך צור מהעיסה קציצה בגודל שתתאים לחלל הבטן של פרוסות הדג. סביר מאוד שיוותרו לך יותר קציצות מפרוסות דג אל תידג! גם להן יהיה מקום של כבוד. עם הגעת הסיר עם הדגים לרתיחה – הנח בתוך כל פרוסת דג קציצה גם אם היא גדולה יותר מהחלל בבטן הדג לא נורא. את שאר הקציצות פזר מסביב, הן יכולות לגעת זו בזו אל דאגה ההפרדה קלה אחר כך. כסה את הסיר ותן לגפילטע-פיש שלך לנוח על גבי אש קטנה קטנה עוד כחצי שעה עד ארבעים דקות. חשוב לבדוק את טעם הקציצה תוך כדי הבישול. גם רכות הגזר היא אינדיקטור למוכנות ולסיום התהליך. כשהגזר רך דיו ואם אכן הקציצה טעימה לחיכך (מתוקה דיה!) הסר מעל האש ובצע הפרדת כוחות. בתבנית אחת הנח את הקציצות עם כמות נדיבה של בצל וגזר וצוך לתוכה גם מהמים. בתבנית שניה הנח את פרוסות הדג הממולאות גם הן בתוספת הגזר והבצל. תן לכל להתקרר, לנוזלים להתמצק ולהתקרש... יין לבן הרבה פרוסות חלה טריה זה כל מה שנדרש. למטרת אסטתיקה לא יזיק אם תצטייד במפת שולחן מבד כחול כהה, פזר כמה כונכיות וצדפים, תן אווירה, תקבל תמורה אחר כך. עם התקרב מועד ההגשה, הגש קר או חם, קציצה או גם דג ממולא, הכל ובתנאי שהמתיקות תגלוש מהצלחת גם למיטה.
 

odrie

New member
סיפור אמיתי על קרפיון../images/Emo19.gif

נשבעת שהסיפור אמיתי: לפני שנים די רבות, בסופרמרקט השכונתי, חל מהפך אדיר, הביאו אמבטיה לקרפיונים, והתחילו למכור קרפיונים חיים, יום אחד נגשתי לדוכן על מנת לקנות דג, הופיעה לידי גברת מבוגרת ממוצא פולני (לפי המבטע), והיא מסתכלת על הקרפיונים המשתכשכים להם באמבטיה, ולא יודעים כי גורלם נחרץ. והגברת פונה לעובד הדוכן ושואלת (במבטע פולני): יש יותר טרי?
 

odrie

New member
שמחה שהצלחתי ל../images/Emo6.gif אתכם

יש המון סיפורים מצחיקים על הפולניות
 

טליW

New member
בעלי יגיד שהוא נשוי לבדיחה הפולנית

הכי מצחיקה.... סתם. סתם.
 

odrie

New member
מצחיקה זה טוב../images/Emo6.gif

אם את מצליחה להצחיק את בעלך, מצבכם טוב מאד.
 

יעלעל

New member
אני מוחה

אין הרבה בדיחות על פולניות, יש רק בדיחה אחת. כל השאר זה אמת. יום טוב ואחלה רעיון השרשור הזה של אוכל פולני. עכשיו יהיו לי חלק מהמתכונים שסבתא שלי טוענת שהיא לא יודעת להגיד איך עושים ותמיד שוכחת משהו... - עוד תכונה פולנית. אח"כ נעבור בשאר מדינות העולם? יעל
 

odrie

New member
יעל יקרה חלק מהמתכונים כאן

הם בעצם מתכונים "יהודיים" ממזרח אירופה, ומכינים אותם גם אצל הרומנים, הונגרים, רוסים ועוד, אולי בוואריאציות אחרות. מה שלא נתנו פה זה מתכונים להלזאלך (צוואר ממולא), קישקע, ורגל קרושה, אז למי שיש בבקשה להרים את הכפפה.
 

eyaltamuz

New member
האלזלך

שם המתכון : הלזלך מצרכים ====== גרונות עוף או הודו שומן עוף בצל מטוגן תפוח אדמה קמח רגיל אופן ההכנה ========== להסיר את העור מהגרון בזהירות שלא יקרע, לנקות היטב משני הצידיו – פנים וחוץ., לסגור קצה אחד על ידי תפירתו בחוט ומחט. הכנת המילוי =========== לערבב שומן עוף עם חתיכות קטנות בצל מטוגן, תפוח אדמה מגורד וקמח רגיל. לערבב ולדחוס את הבליל לתוך הכיס שנוצר מהצוואר, לסגור בתפירה את הקצה השני של הצוואר שמולא, בעזרת סיכה לחורר מספר נקבים לאורכוולחלוט במים רותחים.
 

clcl

New member
כרוב מאודה

כרוב מאודה החומרים: ½ ראש כרוב גדול פרוס דק 100 גרם צימוקים שחורים סוכר - לפי הטעם קינמון - כ- 1 כפית גדושה קורט מלח מעט שמן לימון אופן ההכנה: 1. מעט שמן לסיר + הכרוב – לאדות ולבחוש מידי פעם – כך שהכרוב מתאדה ומשחים קלות. 2. להוסיף סוכר, קורט מלח, קינמון וצימוקים. 3. להביא לרתיחה ולהתאים טעמים, לעיתים לאיזון הטעם יש להוסיף טיפה מיץ לימון. חנהל'ה
 

clcl

New member
צימס

צימס 6 גזרים יפים חתוכים לקוביות 100 גרם צימוקים סוכר קורט מלח מיץ מלימון סחוט קינמון שמן אופן ההכנה: 1. מעט שמן לסיר + הגזר החתוך – לאדות - לנער הסיר מידי פעם. 2. כשהגזר מתרכך מעט להוסיף: סוכר, קורט מלח, כ- 1 כף מיץ לימון, 1 כפית קינמון, צימוקים. 3. להוסיף כ- ¼ כוס מים (לא הכרחי). 4. להביא להרתיחה, להנמיך הלהבה, לבדוק טעמים – אם יש צורך להוסיף עוד טיפת לימון, סוכר, מלח, קינמון. חנהל'ה
 

taliF454

New member
../images/Emo99.gif אולניק (בולבאניק) של סבתא

לצערי סבתא היתה מבשלת בע"פ ולא רושמת כלום ועכשיו כשהראש שלה כבר "במקומות אחרים" אין לי את מי לשאול. קיבלתי בפורום כמה מתכונים,אבל זה לא היה האולניק של סבתא. אני זוכרת פשטידה פריכה עם חתיכות גדולות של תפוחי אדמה ובצל ותיבול חזק של פלפל שחור. נראה לי שאו שהשתמשה בפומפיה גסה יחסית או שחתכה תפוחי אדמה בסכין במקום לגרר. מישהי סיפרה לי פעם שהיא מוסיפה לאולניק קוטג' או גבינה לבנה למרקם רך במיוחד,בעיני זה מיותר.
 

פנינה ט

New member
פלצלעך מיט קאשה או כוסמת ואיטריות

לשים בסיר כ-2 כפות שמן להוסיף כוס כוסמת ולטגן תוך ערבוב מתמיד כ-5 דקות. להוסיף כוס וחצי מים מלח פלפל להוריד אש ולבשל עד שאין יותר מים והכוסמת נראית יבשה. בזמן שהכוסמת מתבשלת לטגן בצל אחד גדול פרוס לחצאי עיגולים עד השחמה ולשים בצד. לבשל איטריות פרפרים או עניבות ולשים בצד. כשהכוסמת מוכנה להוסיף את האיטריות והבצל המטוגן לערבב ולהגיש. שמתי לב שכוסמת היא כמו כוסברה או שאוהבים או ששונאים. אצלי מתים על זה.
 
למעלה