פרק שישי - הערב ב 22:15

cifnao

New member
שימו לב לאבישי

הוא מתגלה בפרק הזה כדמות סופר מעניינת ומורכבת. יעלי עדיין נתפסת כאי של שפיות בתוך כל המשפחה והמושב.

netab02

New member
זה עניין של ויסות חושי

בדרך כלל באוטיזם יש קושי בויסות חושי, אבל זה לא חייב להיות דוקא רתיעה ממגע. זה יכול להיות רגישות תחושתית בפה (ולכן רתיעה ממאכלים מסוימים), או רגישות שמיעתית (ולכן רתיעה מצלילים מסוימים) וכן הלאה. ואפשר גם ההפך - תת רגישות. אצל ילדים שיש להם תת רגישות למגע, אז יש צורך במגע חזק יותר וכן הלאה. השונות בין הילדים היא מאוד גדולה. אני מקוה שהסברתי טוב...

ל י ל ך פ

New member
הבן שלי אוהב מאד מגע וחיבוקים

והכי אוהב חיבוקים חזקים ומועכים. במשך שנים הוא ישן איתנו מחובק כי לא הסכים להרדם לבד. לא כולם נרתעים ממגע.

ועכשיו סוף-סוף ראיתי את הפרק

(אחרי שלא הספקתי לצפות ביום חמישי) כמובן פרק חזק, אבל הדמות שאני הכי התמקדתי בה הייתה איילת. היא יוצאת רע מפרק לפרק, ומסומנת כ"רעה" של הסדרה - רק בגלל האגו שלה והנחת היסוד שלה שהכל ילך בסופו של דבר כמו שהיא רוצה (ולא צריך להתחשב בשביל זה ברצונות של אחרים), רק בגלל זה הבן שלה מקבל שירות דב, המשפחה מאבדת שליטה על העסקים שלה - גם המסעדה וגם החממות - ורק היא בטוחה שהיא יודעת מה שהיא עושה, כשיש סממן קטן של דבר שפעל כמו שהיא רצתה. ביקשת להתייחס גם ליניב - ובקשר אליו יש לי דבר שחשוב לי להתייחס אליו, משום מה עדיין כמעט שלא התייחסו לזה כאן בשרשור - סוף-סוף מעלים כאן את הבעיה של התמצאות באנגלית. בחברה כמו שלנו זה נחשב ליוצא דופן ברמת הפאדיחה לא לדעת אנגלית, וכאן מתברר (כמובן, בהדרגה) שליניב יש בעיה עם זה - דווקא גיבור שיש לו מאפיינים נורמליים למראית עין. הוא לא בור, הוא לא מעיירת פיתוח (סטריאוטיפי אבל ככה חושבים בחברה שלנו), ולא תצפה ממנו שיתקשה באנגלית. זה לא במקרה שהיחידים שאומרים את זה בסדרה הם התאילנדים ולא אף-אחד מבני המשפחה, כשברור שהם מודעים לזה. זה מתחבר עם זה שבפרק בראשון יניב הצהיר בפני ד"ר אשל שהוא דיסלקט, בינתיים זו הסיבה היחידה שאפשר להסביר איתה את זה שהוא מתקשה באנגלית. אולי הסדרה תתן לגיטימציה להודות גם בזה, וככה נגלה שיש מסביבינו הרבה אנשים שמתקשים עם השפה הזאת, ושהם הרבה יותר נורמטיביים ממה שאנחנו חושבים.

מבלי קשר לדיסלקציה, אני חושבת שיש לא מעט

שלא מסתדרים באנגלית. אני לא חושבת שזה קשור לבורות. אנשים למדו בבי"ס אנגלית אבל כמו כל שפה אחרת, אם אתה לא עושה בה שימוש ביום יום היא בסופו של דבר נשכחת.

netab02

New member
../images/Emo45.gif עניין של תרבות יומיומית

אני שולטת באנגלית בגלל שאני צרכתי מאז ומעולם תרבות זרה. בסוף היסודי ידעתי לצטט פרקים שלמים של משפחת סימפסון בעל פה ואני עוד לא התחלתי לדבר על שירים... גדלתי על מדונה
(וכל זה למרות מוצאי המזרחי), ולעומת זאת יש לי חור גדול בהשכלה בכל מה שקשור לתרבות ארץ ישראלית - לא ראיתי סרטים כמו "חגיגה בסנוקר", "השוטר אזולאי" , "צ'רלי וחצי" והרשימה עוד ארוכה... גם בשירים המצב לא משהו, למרות שיותר טוב... במילים אחרות - ככל שנחשפים פחות לחומרים באנגלית, אז פחות מכירים את השפה. אבל ברור שיש כאן גם קשר לדיסלקציה - פעם ניסיתי ללמד דיסלקט אנגלית ולא הצלחתי בכלל. באיזשהו שלב השלמתי עם המסקנה שהמוח שלו עובד באופן שונה משלי ואין לי את הכלים ללמד אותו.

רק לגבי ההערה שלך על עיירת פיתוח -

אני בכלל לא בטוחה שזה נכון. כלומר, ברור לחלוטין שהוא לא מהמושב (ברור לי. אם מישהו חושב אחרת אשמח לדעת). הוא לא למד עם איילת בביה"ס (לא מכיר את רחלי, למשל). מתייחסים אליו כאל "הבעל של איילת". ובעיקר - בפרק האחרון איילת אומרת לו איזו מילה, לא ערס ולא צ'וח, משהו אחר. מאוד מתאים לסטריאוטיפיות החברתית שאני מכירה מהקיבוץ/מושב. בקיצור - הייתי מהמרת שהוא דווקא כן מאיזו עיירת פיתוח כלשהי (וזה לא קשור לקושי שלו באנגלית).

1אילת2

New member
הוא אוחיון, והם אשכנזים.

אבישי טייס. יש פער והוא נכלל בסדרה בכוונה.

ל י ל ך פ

New member
זה בלט גם בפגישה הראשונה עם המאבחנת

כשהם אמרו "אוחיון" היא לא התייחסה, כשהיא הבינה שהם "רוטנברג" היא שינתה יחס באופן בולט. ואז לאיילת היה חשוב להדגיש "אנחנו אוחיון", כי ההתייחסות רק לרוטנברג ביטלה את יניב.

זה בטח יתגלה בצורה יותר חזקה בהמשך הסדרה

אבל אילו היוצרים רצו ליצור הקצנה וסטריאוטיפ ממש חזק, היו מלהקים שחקן עם חזות "ערסית" (סליחה על חוסר התקינות וכו'), וזה בטח בכוונה שהם ליהקו דווקא את יוסי מרשק, שאין לו חזות כזאת. זה בטח מתאים הרבה יותר לדמות שהם רצו ליצור.

"יא חתיכת פרח'" - ככה היא אומרת לו

בסוף הפרק, לפני שהוא לוקח לה את הסיגריה. דווקא הבחירה בשחקן הזה מאוד מתאימה. אדם שההופעה שלו היתה יותר "ערסית" (סליחה וכו' כמוך) לא היה מתאים. האבא הזה הוא מה שמוגדר כ"משתכנז", רק שהספרדיות רודפת אותו, כי אי אפשר באמת להשתכנז (וגם לא להיפך) בחברה קטנה וסגורה כמו מושב. המושבים החקלאיים הותיקים היו מורכבים בדכך כלל מאוכלסיה מסוג אחד - עולים משם או מאי-שם או מאיפשהו. מרוקאים, קוצ'ינים, הודים, רומנים וכדו'. (שרון, שאבא שלה המשתכנז הגיע לקיבוץ מחולון
)

רק משפט המשך קטן

אותו אבא משתכנז שלי נתפש ע"י חלק מתושביו הותיקים של המושב שבו אנחנו חיים כיום כאשכנזי המתייפיף. אפילו כינו אותו פעם "נאצי". החיים בחברה קטנה מאוד ממתגים.

netab02

New member
אגב- דיסלקציה

איילת דחפה ליניב ספר עבה לקרוא (תקנו אותי אם אני טועה) זה ידוע שלדיסלקטים קשה לקרוא, אז קל וחומר שספר עבה שעוסק בשיטה ההתנהגותית הוא משהו שיניב לא ממש יוכל להתמודד איתו. זה שוב מעיד על האטימות שלה לסביבה.

netab02

New member
עכשיו נפל האסימון ../images/Emo9.gif

רק עכשיו הבנתי שסצינת הסיום עם הסיגריה התיחסה לגישה ההתנהגותית.... חזק!

יש לי חמלה כלפי יניב ../images/Emo141.gif

למעשה, הדמויות כתובות כל כך טוב, שיש לי חמלה לכולן. אפילו יעלי, שבהתחלה הייתה בשבילי "הבוגדת" ותו לא, מצליחה בשלב הזה לעורר בי אהדה בנכונות שלה לתמוך באיילת ככל שיידרש, ובנכונות שלה לעבוד כאחות למרות שזו עבודה שאינה הולמת את הכשרתה כרופאה. ויניב, נראה שזו הפעם הראשונה שהוא בוחר להתמודד עם אשתו פנים אל פנים במקום לברוח לאנשהו. והאשה הזו כבר נפנפה בעל אחד, בנסיבות שעדיין איננו יודעים מהן (ובכל זאת אני משוכנע שהן היו ביוזמתה).

כנראה שזה לא במקרה

שאיילת היא גרושה, זה חלק מאפיון הדמות שלה. לכן אני מניח שחשוב היה לתסריטאים שתהיה לה בת מהנישואים הקודמים, כדי להמחיש את היותה גרושה, וכדי שהיותה גרושה יעזור לנו להבין כמה שהיא בעייתית.

אתה באמת חושב שגרושה = בעייתית ? ../images/Emo141.gif

אני לא חושב שאיילת יותר בעייתית מדמויות אחרות בסדרה. יש לה בעיות, אבל גם ליתר הדמויות העיקריות יש. גם לנשואים, לאלמנים ולרווקים.

למעלה