עד כמה שאני מבין את המילה,
מונופול זה גוף יחיד ששולט ב-100% מהשוק. נגיד ש-99% זה לצורך העניין אותו דבר, אבל 75%?...
הנקודה החשובה היא שכצרכן בשוק עם מונופול אין לך ברירה, והמונופול חופשי (לפחות מבחינת כוחות השוק) לקבוע את חוקי המשחק. בגלל זה ממשלות או מונעות מונופולים או מטילות עליהם רגולציה - לא?
אם יש מספר חברות (אפילו קטן, אבל יותר מ-2 - אחרת זה דואופול), והשליטה בהן היא בלתי תלויה, אז לי כצרכן יש בחירה ולחברות הללו יש אפשרות להתחרות אחרת בשניה כדי להעביר אותי ועוד צרכנים אליהן, קרי להגדיל את נתח השוק שלהן. אם - מסיבה זו או אחרת - כל החברות שיש לי כצרכן גישה אליהן מתואמות ביניהן כדי למנוע את התחרות הזאת, ז"א שאני לא יכול להנות מהתחרות ביניהן, ומאידך החברות יכולות ביחד לקבוע את חוקי המשחק ולהרויח יותר, זה קרטל. עד כמה שאני יודע ממשלות מתוקנות מתייחסות בד"כ לקרטלים כמו למונופול (כגישה כללית, לא ברמת הפרטים).
אם יש חברה אחת ששולטת במגזר מסויים בשוק - אפילו גדול - אבל לא בכל השוק, אז אולי היא מונופול במגזר הזה אבל בשוק כולו אין מונופול. אם לבזק יש שליטה ב-75% מהשוק אז או שיש לה מונופול במגזר/ים מסויים/ים, או שמסיבות מסחריות, ניהוליות וכו' היא הצליחה לזכות ברב השוק. כנ"ל גוגל - גוגל שולטת בשוק כי היא היתה יותר טובה ועכשיו גם בגלל שהיא יותר חזקה / עשירה, אבל עדיין מבחינה חוקית השוק פתוח לתחרות חופשית. יכול להיות שזה קשה כי גוגל כ"כ גדולה וחזקה ומבוססת בשוק, אבל טכנית האפשרות קיימת וכעובדה, יש כל הזמן חברות שמנסות. זה שרב האנשים לא משתמשים במנוע חיפוש אחר זה או בגלל שהם באמת מרוצים מהמוצר של גוגל ולא מחפשים משהו אחר או בגלל הרגל, אבל האפשרות להשתמש במנועים אחרים קיימת להם, ובגדול. הנוכחות של גוגל בשוק לא מונעת מאחרים להציע את המוצר שלהם ולא מונעת מהצרכנים לעבור.
אתה יכול לקרוא לי היסטוריון או וואטאבר, כלכלן אני בטח שלא. בכל מקרה אני מאמין בשכל והגיון, ואני חושב שעניין כמו הגדרת הגדרות ופיתוח רעיונות באופן קונסיסטנטי לא דורש התמחות מיוחדת בתחום זה או אחר (חוץ מחשיבה שיטטית, אולי). אם אתה חולק על ההגדרות הבסיסיות שלי אתה מוזמן להביא הגדרות אלטרנטיביות ולפתח את הרעיונות שלך משם. אם אתה חולק עלי בנוגע ללוגיקה אז העול להראות איפה טעיתי הוא עליך. גם אם אני סוחר סמים וגם אם תכתוב אלף פעמים שאני מטומטם או בור זה לא ישנה את זה.
חג שמח.