Over-education והורות

Over-education והורות

האם אתם חושבים שעודף ידע יכול להזיק בגידול ילדים? אני נתקל יותר ויותר באנשים שצריכים לדעת הכל, אבל פשוט הכל, על המחלות, התרופות, הבעיות האפשריות, מה יכול לקרות, מה יקרה אם... וכמובן הכל צריך להיות פרפקט, כמו שכתוב במגזינים או בספרים, וחס ושלום אם זה יהיה קצת שונה מזה. למה לא לתת לאינטואיציה הבריאה שלנו להוביל אותנו?
 

Boston Guy

New member
זהו מותר האדם מין הבהמה המטפורית

אני לא מאמין בתאוריות הגידול שכתובות בספרים - אבל קורא אותם על מנת שתהיה לי נקודת ייחוס. לפעמים אני מפנטז על עונש מתאים לנשים שכתבו ספרים כמו "תאוריית הרצף"... ושאר ספרים שלדעתי גרמו נזק בלתי הפיך לדור שלם של הורים יאפים וילדים שלהם. אני בכלל לא מתייחס למה שכתוב במגזינים - כי פגשתי כמה מהנשים שכותבות במגזינים להורים, וגיליתי שמבחינת אינטליגנציה וידע בכלל הן, איך לומר, לא משהו... ולרוב הילדים שלהם לא יותר מוצלחים \ מחונכים \ מפותחים משל אחרים - ולכן עצותיהן לא בהכרח יותר טובות מעצותי. מערכה גדולה הייתה לי עם זוגתי שתחייה בנושאים אלו - וככל שילדינו גדלים, נראה לי שהיא מתחילה להבין שרוב הספרים האלו הם סתם השחתה של עצים טובים שמוטב לו היו הופכים לטיטולים. אשתי התייחסה לספרים מסויימים כאילו הם התנ"ך - ואני חושב שהיא התפכחה מזה (תראה מה שנתיים בלי שינה יכולות לעשות...). בתחום הרפואי, לעומת זאת, אני מאוד מתעניין. זה פשוט בגלל טיב המערכת הרפואית בארה"ב וחסכנותה המופלגת. למדתי, שאם לא מנחים את הרופא ומפגינים הבנה במצב, הנטייה היא לא לטפל בבעיות או לתת תרופות שהן "להראות שעשינו משהו" ולא יותר. יש לי שק מלא בסיפורי זוועה על אנשים שלא דאגו לעצמם או לילדיהם, וסמכו על הרופא (או, רחמנא לצלן, על NURSE PRACTITIONER) והגיעו לערש דווי וגם גרוע מכך.
 

eu sei que

New member
../images/Emo45.gifמסכימה איתך...

לפעמים יש תחושה שמרוב מידע, אנחנו שוכחים את הדברים הבסיסיים - אינטואיציה, חום, חיבוק, הקשבה - גם לתינוק בן יומו, יש את הדרך שלו לומר את דברו... (בכי, למשל..). העניין הוא כנראה ( כמו תמיד) למצוא את נקודת האיזון בין הספרים, וכל המומחים למיניהן לבין המגע הישיר שלך, ההקשבה שלך לילד שלך ואולי בהזדמנות זו גם לאנשים שאיתם אתה חי. יש משהו מאוד יפה, בלגלות את התינוק שלך, את הריח שלו, את הקצב שלו, אותו, בקיצור. שבת שלום!
 
אני מאוד מסכימה

אני דווקא מאלה שכן אוהבות לקרוא, וכן צריכות לדעת, אבל לגבי ליישם, נכחתי שרוב הדברים שאני עושה הכי טוב באים משיקול הדעת, השכל הישר והנסיון שלי. ולדוגמא יש לי את אלון, כשאמא שלי נכנסה לבית חולים הוא היה בן שבועיים, ואני הייתי בת 14. לא היה לי מושג ירוק מה עושים איתו, מה נכון ומה לא נכון, אבל גידלתי אותו כמעט שלוש שנים ילד לתפארת, מחונך, בריא, רצתי לרופא כשצריך, קראתי מה שיכלתי, והסתדרתי לא רע. היום אני אדם בוגר עם הרבה יותר ידע, נסיון ואינטואיציה, ובנושאים של חינוך אני יותר קוראת כדי להשתעשע, או להתעצבן, תלוי - למשל נושא עקרון הרצף ממש מוציא אותי מהכלים, וכל ההורים האלה שמאמינים שאסור להציב לילדים גבולות וחלילה להגיד להם לא. בעעעע. מצד שני בנושא הרפואי, בעיקר בארה"ב, צריך להישאר עם היד על הדופק פשוט כל הזמן. למדתי שאין על מי לסמוך, רק על עצמי, ויש לי אינספור דוגמאות לכך. בארץ היתה לאלון רופאת ילדים מדהימה, שאהבה אותנו והיה לה אכפת מספיק כדי להודות כשהיא לא ידעה משהו וללכת הלאה. כאן זה לעולם לא יקרה. המערכת הרפואית כאן חולה בצורה שאינה ניתנת לתיקון. ראיתי את זה במעקב ההריון שלי, עם אינספור ניחושים וטעויות, ובכל אחת מהפעמים טוב עשיתי שהתעקשתי, שאלתי, חקרתי, קראתי, ו... כן, דיברתי לא מעט עם הרופא שלי בארץ. ראיתי את זה בשבועי האחרון עם פנדה, בדיוק אותו סיפור. ואני בטוחה שעם הילד שלי אני אהפוך למיני רופאה. לגבי תיאוריות גידול, חינוך וכדומה. הרי כל שני וחמישי יש טרנד חדש. אני פועלת לפי החושים שלי ומה שמרגיש ונראה לי נכון, דואגת להתייעץ באנשים שאני סומכת עליהם, ללמוד מנסיונם של אחרים, להסתכל סביבי, ולהחליט מה מתאים לי ומה לא, וכמובן דואגת לדעת מספיק על הדברים שאני עושה כדי לעשות החלטות מיודעות, למשל בנושאים של בטיחות. ובכלל, גידול ילדים, והחיים עצמם, הם דרך מלאה טעויות והזדמנויות. ואם לא נטעה אז לא נלמד, ואם לא ננסה אז לא נטעה, וכמו הילדים, גם אנחנו כהורים לומדים בדרך של ניסוי וטעיה, או ניסוי ותעיה
, ודווקא מצאתי שכישראלים שחונכו לחשוב באופן עצמאי ולנתח דברים באופן עצמאי, יש לנו את הכלים לסמוך על עצמנו, רק חבל שהרבה אנשים שכן צריכים לסמוך על עצמם ועל שיקול דעתם, נותנים לכל מיני כתבות במגזינים עם שמות מפוצצים ולכל מיני ספרים שהפכו ללהיטים לנהל להם את החיים, כי הם לא מספיק בטוחים בעצמם. טוב, סוף נאום.
 

ronnieyuval

New member
נכון מאוד

חוץ מזה שלפעמים זה חשוב לקרוא ולאסוף ידע רק בשביל להחליט לא לאמץ את הגישה. באמת חבל שיש כאלה שכל מה שכתוב על נייר הוא בשבילם האמת לאמיתה. אנשים כאלה ימצאו בעוד כמה שנים ספר הנוגד את הדעה שלהם ויהיו בשוק! זה קצת מזכיר לי את כל ספרי הדיאטה למיניהם - אחד אומר לאכול רק פחמימות, האחר אומר לאכול רק חלבונים. אחד אומר לספור כל קלוריה, השני אומר שלא חשוב כמה אוכלים העיקר שזה בצירופים הנכונים. נו באמת... אז כוווולם נכונים? ואולי, אולי בעצם יש יותר מאמת אחת?
 

ronnieyuval

New member
צריך לדעת, אבל לא צריך להגזים

כמו בכל דבר אחר בחיים. קודם כל, לא צריך לקחת אף ספר יחיד או תורה בודדת כתורה מסיני. מאמר אחד ויחיד עוד לא שינה את העולם, וזה שמשהו כתוב בעיתון לא הופך אותו לנכון מיידית. דווקא בנושא הרפואי לדעתי כן חשוב ללמוד כמה שיותר, כי כבר נוכחנו לדעת שיש דברים שהרופאים שלנו לא יודעים. זה אבסורדי, אבל לצערי נכון. בקשר לפרפקט - אין בחיים שום דבר שהוא פרפקט. בטח לא בכל מה שנוגע לגידול ילדים. מי שעושה כל מה שאמרו לו בספר בלי להפעיל שיקול דעת הוא פשוט טמבל. אני מכירה כמה כאלה, שחייבו את עצמם לתורות כמו "עקרון הרצף" או "הלוחשת לתינוקות" ונפלו כל כך חזק שהם לא ידעו איך לעצור את עצמם. מצד שני, כמה שיש לי כבוד לאינטואיציה, כבר יצא לי להתקל בשתיים שהתינוקות שלהן כמעט ופרחה נשמתם בגלל האינטואיציה הזאת. אחת, האינטואיציה שלה אמרה לה שלא צריך להניק את התינוק כשהוא רוצה אלא כשהיא רוצה (כל 4 שעות). אז הוא התייבש, בטח שהוא התייבש. השנייה, האינטואיציה שלה אמרה לה שלא יפה לשים תינוק מאחורה באוטו, אז היא שמה אותו לידה מקדימה ועשתה תאונה. לשני הילדים שלום. במזל. אז כן, צריך לקשיב גם לבטן, אבל גם לדעת הרבה מסביב. האינטואיציה לא תמיד בריאה. לפעמים היא קצת חולה וצריך לקרוא ולהחכים קצת כדי להבריא אותה.
 
שימו לב, BG ואחרים...

לא דיברתי על Education, דיברתי על Over-education, וזה בדיוק ההבדל. אני מדבר על אותם הורים שמכורים לכל המחקרים האחרונים וצריכים לרדת לרמה הכי פרטנית בכל סיטואציה.
 
ועוד נשאר להם זמן להיות הורים?

האמת, הכרתי כמה אמהות כאלה, מאוד משועממות, שהיו חייבות לקרוא כל מחקר, שיגעו את הרופא כל חמש דקות כשהילד שלהן לא היה חולה בכלל, וטירפו את כל מי שמסביב בהרצאות על כמה שהסביבה רעילה לילדים. זה מתחיל במשהו "קטן", כמו תזונה, ממשיך לאיכות הסביבה, ומסתיים בקטסטרופה בדרך כלל. אם תהיה לי סיבה לחקור משהו, אני אחקור אותו. כשפנדה פתאום התחילה עם הסימפטומים האלה, פתחתי את כל הספרים שיש לי בבית וחיפשתי באינטרנט עד שמצאתי חומר בנושא. לפני שהיא חלתה, היו לי דברים הרבה יותר חשובים לבזבז עליהם את זמני. ואני שואלת, אם כל היום יושבים וקוראים מחקרים, ונעשים היסטריים מהם, למי יש זמן לחיות בכלל וליהנות מהילדים שלו?
 

ronnieyuval

New member
אם ככה אז

תסכים איתנו שהסכמנו איתך. לא צריך להשתגע ולא צריך להאמין לכל דבר. כן צריך לדעת להפעיל שיקול דעת ולהחליט מה מתאים לכם כמשפחה. והאמת? אם מתאים למישהו להיות כזה, בעיה שלו. הילדים שלו יעמדו בתור לפסיכיאטר, לא שלי.
 
בדרך כלל

מי שהוא over educated הופך להיות גם over protective כלפי הילדים שלו, ואז (כמו שגם רוני כתבה) הילדים שלו יזדקקו בשלב כזה או אחר לפגישות עם פסיכיאטר, שינסה לתקן את כל מה שההורים עשו לא נכון. אני מסכימה שצריך לקרוא דברים ולהיות מעודכנים, אבל צריך גם לדעת איפה לשים את הגבולות, ולא לנסות ליישם כל פרט הכי קטן, בלי שום תנאים, על הילד הפרטי שלך.
 

ronnieyuval

New member
מבט ../images/Emo32.gif

נראה לי שפספסתי משהו... למה אני חושבת שאנחנו מכירות? האם שינית אדרת?
 
חיסכון לפסכיאטר יש לי בכל מקרה,

כי בטוח שנעשה טעיות אז לפחות שהילד המסכן יוכל לממן.
 

יורי CA

New member
מה זה תאוריית הרצף?

סליחה על הבורות, אבל אני לא זוכר ששמעתי על זה. אני מבין ממה שכתבו פה למעלה שלא הפסדתי כלום, אבל זה מסקרן אותי בכל זאת.
 
איזו אחת (שאין לה ילדים כמובן)

בילתה איזו שנה בג'ונגל עם איזה שבט באפריקה (אומשהו בסגנון) והחליטה שהדרך הטובה ביותר לגדל ילדים היא שהם יהיו צמודים לאמהות שלהם 24 שעות ביממה. צמודים, פיזית. כלומר, אם נתרגם את זה לימינו, הילד צריך לישון עם האם, להתקלח איתה, ללכת איתה לשירותים, להיות תלוי לה על הציצי 24 שעות ביממה, ושחלילה לא תעזוב אותו חצי דקה לבד, כי ילדים לא צריכים להיות לבד, הם צריכים להמשיך את חוויית הרחם ולהיות קשורים פיזית לאמהות שלהם עד גיל שלושים.
 
הי, מה קורה פה? כולם מסכימים?

אני חושבת שזו פעם ראשונה שכולנו מסכימים. סיבה למסיבה. אני מציצה מדי פעם בספרים. הרבה פעמים יוצא לי מזה לא מעט ידע והבנה למה הם עושים כל מיני דברים. מדי פעם יש גם טיפים שכדאי לאמץ. השילוב של ידע ושל החלטה מה לעשות לפי האינטואיציה שלי של מה מתאים למשפחה שלנו הוא שילוב מנצח. וברור שאסור אף פעם לאמץ גישה מסויימת כתורה מסיני. זה מתכון ברור לאסון. ודרך אגב, יורי יקירי: גידלת שתיים בלי לדעת מה זו תיאוריית הרצף ודווקא יצא לא רע. אז מה איכפת לך? אני יכולה בשקט לגלות לך שלא הפסדת כלום (ולתת לך כמה שמות של אנשים שאתה מכיר וניסו לגדל את הילדים לפי העקרונות האלה כך שתבין מה ההשלכות...).
 
כולם מסכימים כי ההגדרה היתה OVER

שזה בעצם לומר מראש שמשהו שעושה משהו בהגזמה.... אבל גם אני מסכימה שכל דבר צריך בפרופורציה. אני למשל לא הכנסתי הביתה ספרים שאומרים מה הילד צריך לעשות בגיל 1 ודקה וכו. אבל כשלילד היתה בעיה הלכתי ועשיתי מחקר מקיף. כדי להבין במה דברים אמורים וכדי לדעת מה חשוב ועל מה לתת את הדעת והכי חשוב איך לעזור.
 
למעלה