SSN לעומת מספר ת.ז

Fellowship

New member

Fellowship

New member
SSN לעומת מספר ת.ז

שאלתי בעבר בקומונה, אבל מים רבים עברו בנהר והמידע אבד.

מדוע ה SSN נחשב פרט מזהה הרבה יותר רגיש מאשר מספר ת.ז בישראל?
האם יש הבדל מהותי, או שמכיוון שבארה"ב תעשיית ההלוואות/אשראי/חשבונות היא הרבה יותר מאסיבית,
ולכן יש יותר אופציות לפתיחת חשבונות, ומכאן - יותר סיכון לזיופים?
וגם אם זו הסיבה ונניח שמישהו יודע את פרטי הדמוגרפיים וגם הצליח לגלות מה מספר ה SSN שלי,
כיצד מכאן הוא יכול לקבל כסף על חשבוני או לפתוח חשבון בנק/הלוואה/כרטיס אשראי על שמי?
נניח שהוא לא צריך לזייף תעודה מכיוון שהוא מבצע את הכל באינטרנט,
הוא יכול להגיש בקשה באינטרנט לכרטיס אשראי, ונניח שהיא גם תאושר, מה הלאה?

הרי אם כרטיס האשראי יאושר, הוא ישלח לכתובת שלי ויגיע אלי ולא אליו,
לא ראיתי שיש אופציה לבקש שכרטיס האשראי ישלח לכתובת אחרת ולנמען בשם אחר, זה גם חשוד מיסודו,
וגם פחות סביר שהגנב יפרוץ לתיבת הדואר שלי שוב ושוב כדי לבדוק האם הכרטיס הגיע.
נניח שבמקום כרטיס אשראי הוא יבקש הלוואה ונניח שהיא תאושר,
לא סביר שיש אופציה לקבל את הכסף ישירות לחשבון בנק אחר על שם מישהו אחר.

הכל כמובן בהנחה שהגורם המלווה לא שותף לפשע.

אם כך, פרקטית, מדוע זה כ"כ רגיש וכיצד גנב ממוצע יכול בכלל לנצל את פרטי האישיים, לרבות ה SSN?
נראה לי שקל יותר לרכוש מספר כרטיס אשראי ב Darknet או פשוט לעבוד כמתדלק או מוכר שתחת ידיו עוברים כרטיסי אשראי פיזיים.
ומדוע זה שונה מהותית מאשר בישראל? (אלא אם הסיבה היא זו שציינתי מלכתחילה).

זה לא רק לעניין כרטיסי אשראי

אלא למשל גם כדי לקבל social benefits.
אני מכירה מישהו שאשתו חלתה בסרטן והם נאלצו למכור את העסק ואת הבית שלהם כדי לשלם על הטיפולים (יש לו אגב הרבה מאוד סיפורים מזעזעים על התחתית שאנשים לפעמים מגיעים אליה במקרים כאלה), וכשהגיש בקשה ל-social benefits (לא יודעת מאיזה סוג בדיוק) אמרו לו שהוא כבר ניצל אותם.

למה זה יותר רגיש מת"ז בישראל (ואם זה באמת יותר רגיש) - אין לי תשובה.
אבל להרגשתי בישראל מספר ת"ז היה נחשב הרבה יותר רגיש פעם. היום כל כרטיס מועדון כזה או אחר ידרוש ממך מספר ת"ז בהרשמה, והרבה פעמים זה גם משמש לאופן הזיהוי בקניות חוזרות (ולא מספר הטלפון למשל, כמו כאן).

Fellowship

New member
איך מקבלים "הטבות ביטוח לאומי"?

פשוט ניגשים ל SSA, מוסרים/ממלאים בטופס מספר SSN ושם/כתובת?
אני מניח שיש סוג של בדיקה, לא?
וגם אם לא, לא שולחים צ'ק לכתובת האמיתית של האדם בדואר?
או לחילופין, מפקידים לו לחשבון הבנק?
אני מניח שלא מוסרים כסף מזומן בדפלק.

vinney

Well-known member
עד לא מזמן זה היה בדיוק כך

וכמו שנתנו לך שיק על שם פלוני/אלמוני - גם בסופר יאמינו לך שאתה פלוני/אלמוני כשתסב אותו.
&nbsp
עכשיו (רק בשנים האחרונות) דורשים שיהיה חשבון בנק ועושים העברה עם התאמת שם, ומעבירים על הבנק את האחריות לזיהוי הוודאי (הPATRIOT ACT), אבל איך הבנק אמור לזהות מישהו בלי שום תעודה מזהה כי אין שום חוק שיחייב אותה? נכון, שואלים מההיסטורית אשראי שלהם.

vinney

Well-known member
ככל הידוע לי בארה"ב אין

הקרוס שאנחנו רגילים אליו זה דבר אירופאי, לא ראיתי את זה בארה"ב אף פעם. פה שיק זה נייר ערך סחיר לכל דבר ועניין.

vinney

Well-known member
כי בארה״ב אין שום מערכת זיהוי אחרת

אין ״תעודת זהות״, אין ״מספר זהות״, למעשה בארה״ב יש אנשים שאין להם שום תעודה מזהה בכלל, ולא חייבים שיהיו להם. לכן בארה״ב אין שום דרך לזהות מישהו באופן אחיד וודאי. אין לך שום דרך להוכיח שאתה זה אתה ולא מישהו אחר.
&nbsp
ואז בא הממשל הפדראלי והחליט להקים מערכת שלשמה צריך שיהיה מספר מזהה לכולם. ואז בא חלק אחר מהממשל ואמר שגם אם אתה לא משתמש במערכת הם רוצים שתהיה רשום בה כי הם גם מזהים אותך בה. (הSSA והIRS). ואז הSSN הפך למספר זיהוי חד ערכי.
&nbsp
אבל מה, עדיין אין תעודות מזהות. כרטיס הSSN מונפק לעתים לילדים קטנים, ובכל מקרה אין עליו שום פרט באמת מזהה, רק שם ומספר. כל אחד יכול להציג את המספר הזה ולהגיד שזה השם שלו. ספציפית, לפחות בהתחילה, כל אחד היה יכול להגיע למשרדי SSA, להגיד שזה המספר שלו וזה השם שלו, ולבקש לקבל את הקצבה של מישהו אחר. לכן SSA ״המליצו״ לשמור על המספר ועל הכרטיס בסודיות.
&nbsp
בעקבות ההמלצה הזאת, גופים אחרים החליטו שאם אתה יודע את המספר ואת השם - אז אתה בטח הבן אדם, כי הרי זה אמור להיות סודי.
&nbsp
מכיוון שהוא לא באמת סודי, ואחרי SSA וIRS התחילו להשתמש בו כל העולם ואחותו, נוצר פתח קל מאוד לגניבת זהויות.
&nbsp
בארץ אתה לא יכול להזדהות עם מספר זהות, לא איפה שזה חשוב. בבנק יבקשו לראות את התעודה עצמה. זאת עם הפרצוף שלך שאומת במשרד הפנים כשהדביקו אותו על התעודה. גם אין בארץ איזו מערכת אימות יכולות אשראי (עדיין, היא בהקמה, ואתה צריך להסכים להצטרף, בניגוד לארה״ב בה זה אוטומטי). כך שרק ממספר זהות לא ניתן להפיק הרבה. ומכיוון שהוא לא סודי, אף פעם לא היה סודי, וכבר לא יהיה סודי - לא מתייחסים לזה שאתה יודע את מספר הזהות שלך כעדות לכך שאתה אכן הבן אדם.

Fellowship

New member
אז כל ההבדל הוא בתמונה?

אם במקור היו מנפיקים SSN כצירוף של מספר ותמונה (קרי, תעודת זהות בעצם, עם הפרטים הנוספים),
אז רמת הרגישות של ה SSN אמור היה להיות דומה/זהה לת.ז בישראל?
(פרקטית אני רואה שרישיון נהיגה (למי שיש) בארה"ב משתמש כתעודת זהות בחלק מהמקרים, אבל לא מול גופים מלווים בבקשות הלוואה/אשראי).

תודה על ההסבר, זה מבהיר את ההבדל בין רגישות ה SSN לת.ז.

מה בנוגע לאפשרות הפרקטית לקבל הלוואה/כרטיס אשראי על שם מישהו אחר?
לאור הדוגמאות שציינתי, איך באמת עושים זאת?
לא הרבה יותר קל לצלם/להעתיק פרטי אשראי של לקוחות שעוברים פיזית תחת הגנב, שיעבוד בחנות/תחנת דלק, רק לטובת אספקת הכרטיסים?

Midriff

New member
הרגישות היא גם בגלל Credit rating

הרבה מאוד מהפעילות הפיננסית סובב סביב רמת ה- Credit rating שיש לך, שמנוהלת ע"י 3 חברות הקרדיט היסטורי. אם יש לך את מספר ה- SSN אתה חשוף לגניבת זהות - דבר שלדעתי לא קיים בארץ.
אבל הבעיה היא שהנזק של זה הוא לא רק הכסף - שאולי תוכל לקבל חזרה אלא בדירוג האשראי שלך שבו יכולות לעבור שנים עד ואם תצליח לתקן את הדירוג שלך. בשנים האלה לא תוכל לקבל משכנתא או תוכל עם ריבית גבוהה יותר, לא תוכל לקבל הלוואה לקניית רכב ולא תוכל לקבל כרטיס אשראי.
והשפעת הנזק היא לדעתי ההבדל הכי גדול ממה שיש בארץ

Fellowship

New member
אבל אם דירוג האשראי של מישהו יפגע בשל גניבת זהות

והגניבה הזו תטופל בהתאם (הקפאת הדו"חות, תלונה במשטרה, דיווח לגורמים הרלוונטים וכו'),
חברות האשראי לא מחוייבות לתקן את הדו"חות בפרק זמן סביר?

vinney

Well-known member
ההבדל הוא בגישה. וכן, תמונה זה חלק מזה

אם במקור היו מנפיקים תעודות עם תמונות (כמו רשיון), אז גם היו מתייחסים אליהן כמו תעודות עם תמונות - כתעודות מזהות. אבל לא הנפיקו תעודות זהות, הנפיקו מספרים ואמרו "שמרו אותם בסוד", וזה מה שיצר את ההנחה שאם אתה יודע את המספר אז הוא שלך. ההנחה הזאת הושרשה בשנות ה40-50, בהן יכול להיות שאפילו הייתה סבירה. כל השאר זה התוצאה של השילוב הזה שגרם לאנשים להשתמש בSSN כזיהוי וודאי ולא רק כמפתח בדטהבייס כפי שזה אמור היה להיות.
&nbsp
לגבי גניבת זיהוי - לא סתם ביטוחי גניבת זיהוי הם עם כיסויי של מאות אלפי עד מליוני דולרים. טיפול בזה זה עסק יקר. אתה בעצם צריך להוכיח ש"אין לך אחות". אתה צריך להוכיח שאתה זה אתה וההוא זה לא אתה ולא קשור אלייך. לנו הישראלים זה נראה טריויאלי, אבל איך בדיוק תוכיח את זה במדינה בה אין כזה דבר "תעודה מזהה"? כאמור, יש אנשים, אפילו עכשיו, שלא רק שאין להם דרכונים - אין להם רשיונות נהיגה (כי מי צריך בניו יורק) ותכל'ס התעודה המזהה היחידה שיש להם זה כרטיס מועדון בסופר.

Fellowship

New member
אז אם "אומרים שאני אינני אני.."

איך באמת אפשר להוכיח, כאשר אין אמצעי הוכחה?
מה עושים בד"כ?

vinney

Well-known member
תלוי במקרה, אני מניח.

אבל בגדול חובת ההוכחה היא עלייך. אני שמעתי מלא סיפורי זוועה של אנשים שתכל'ס עשו חקירות משלהם כדי למצוא מי באמת זה היה ורק אחרי זה "וויתרו" להם, וגם זה לא מיד. כאמור, לא סתם הכיסוי הוא במאות אלפי דולרים - זה באמת כמה שכל הסיפור עלול לעלות.

Fellowship

New member
יש לך ביטוח גניבת זיהוי? (אם אפשר לשאול)

בשאלה שכתבתי לפני שנה בערך בקומונה, המסקנה (למיטב זכרוני) היתה שזה מיותר לחלוטין.

vinney

Well-known member
וודאי. יש לי כמה.

חלקם באים בחינם כי גנבו מידה מכל מיני מקומות, חלקם באים בחינם כחלק ממשהו אחר, ואני גם משלם (סכום יחסית נמוך) על קרדיט מוניטורינג שכולל ביטוח כזה.

Fellowship

New member
ניטור גם לי יש, גם מה שמגיע חינם דרך חברות האשראי,

גם של Credit Karma, גם של CapitalWise וגם TrustedID חינם לאור הפריצה שהיתה ל Experian.
(לאחרונה העבירה את הניטור בשנה השנייה חינם ל IDnotify)
רק האחרון כולל ביטוח (עד מיליון דולר עם 0 השתתפות עצמית),
אבל לא הייתי טורח לעשות אותו אם זה לא היה מגיע חינם.
&nbsp
אם אפשר לשאול, על איזה ביטוח אתה ממליץ ומה העלות?

vinney

Well-known member
להמליץ קצת קשה כי למזלי אף פעם לא הייתי צריך להפעיל את זה

לי יש את ניטור של אמריקן אקספרס, אני קצת פחות מרוצה מהם עכשיו (פעם לא היו מגבלות כמה דוחות אפשר להוציא, עכשיו יש. גם האתר השתנה והרבה פחות נוח עכשיו).

Fellowship

New member
לא התכוונתי לניטור, ניטורים יש לי בשפע

התכוונתי לביטוח (אלא אם הניטור שלך מגיע עם ביטוח)

למעלה