תגובתי
א. אני לא נביא תוכחה שמנסה ללמד אחרים ולא מוכן להקשיב, נהפוכו - מכרי הטובים יודעים שעם קצת הסברים לוגיים ודעות מנוגדות אני בהחלט משתכנע לפעמים. ב. יש אנשים במדינתנו שעובדים משמרות לילה! מה לעשות ואני אחד מהם, פירסמתי את הביקורת די לקראת "סוף יום" ולא יצא לי לחזור למחשב עד הערב וגם אז לא נכנסתי לפה. ג. אני מתנצל אם משפט חוות הדעת שלי לגבי השטחיות והרדידות הובן לא נכון והכליל בצרה גסה מדי יותר מדי יוצרים - זו לא הייתה הכוונה! הכוונה הייתה להגיד שיש הרבה שטחיות ורדידות ושהחוברת המדוברת מציעה כמה דרכים לעלות מעבר לשטחיות גם עם נושאים של קקה פיפי! יתכן והייתי צריך להיות יותר ספציפי לגבי דוגמאות! אבל מצד שני אז הייתי פוגע פגיעה אישית באנשים שאני דווקא די מעריך על הנסיון שלהם ליצור משהו -גם אם אני לא ממש אוהב אותו. ד. הכותב של הקומיקס ממש לא קרוב משפחה שלי! הסיבה שאני כותב את מחיר החוברת היא (ופה מי שקורא ביקורות קומיקס באתרים אחרים בשפות אחרות יודע) שכך נהוג בעולם! למען האמת גם בתורי ביקורות על ספרים בעיתונים נוהגים לכתוב מחירים מומלצים של הספר (ע"ע מוסף הביקורות של הארץ ספרים ומעריב תרבות) - אבל כנראה שמי שכתב את התגובה הספציפית ההיא לא ממש קורא גם ביקורות ספרים בעברית. (זו הייתה הערה סרקסטית לא להעלב, בבקשה.) ה. "המשיח בא, תראו עסוקים!" - לא! אני לא מנסה להיות משיחי, אני רק מנסה לספר לכם על קומיקס עם נטיות אנרכסטיות ואלטרנטיביות שמצא חן בעיני - אחד שאתם מקטלגים בד"כ כקורא מיינסטרים! האמנתי שבאיזה שהוא אופן, אם אני אראה לכם את הצד שלי - כקורא מיינסטרים, אולי נוכל לבסס מאפיינים של הבנה מה עוד קוראי מיינסטרים אוהבים וכך, אולי, תרוויחו עוד קהל ישראלי (שבסך הכל אני בטוח שהייתם מעוניינים שיקרא את החומרים שלכם). אני לא אומר שתשנו את הכתיבה בהכרח בשבילי - עופר ברנשטיין, אלא אומר, "הנה קומיקס אלטרנטיבי שאהבתי - האם גם אתם יכולים לעשות כזה?" ו. לגבי הדוגמאות שהועלו פה, לא זכור לי על ידי מי לגבי קומיקס שכולו על חרא, אני ממש אשמח לקבל לינק לדוגמת אומנות שלו, לביקורת עליו או בכלל לעוד פרטים - דווקא נשמע מעניין מאוד. ז. לגבי הירידות האישיות פה בזמן האחרון - הן לא לעניין לטעמי, ולכן אני מנסה להתעלם מהן, אולם אני חייב להודות שלא ממש כיף לקרוא תגובות כאלו (לא בשרשור של אמבלם ובטח ובטח שלא עלי אישית). ח. יאללה, די סחטנו את הנושא באמת עד תום, אולי עוד מישהו יספר על קומיקס טוב שהוא קרא לאחרונה במקום להמשיך לדבר על זה? עופר.